detector.media
30.04.2010 14:53
ЄС занепокоєний ситуацією зі свободою слова в Україні

Європейський Союз занепокоєний нещодавнім розвитком ситуації у сфері свободи слова в Україні та вітає обіцянку президента Віктора Януковича захищати представників засобів масової інформації. Про це йдеться в «Заяві стосовно свободи засобів масової інформації в Україні», яку передає «Інтерфакс».

 

«Надзвичайно важливо, щоб журналісти могли продовжувати свою роботу, не побоюючись насильства і залякування. У цьому контексті ми занепокоєні нещодавніми випадками утисків і насильства проти журналістів в Україні. Ми вважаємо обнадійливим те, що президент Янукович і члени його адміністрації обіцяли розслідувати старі і нові випадки насильства проти працівників засобів масової інформації», - зазначено в документі.

 

ЄС також занепокоєний нещодавнім розвитком подій, який може обмежити плюралізм ЗМІ, включаючи рішення реформувати Національну комісію з утвердження свободи слова та змінити статус нового керівника державного телебачення.

 

«Обмеження доступу до ефіру політичних лідерів опозиції, відмова деяким журналістам у праві взяти участь у висвітленні офіційних зустрічей і процедура серйозного скорочення в органах регулювання ЗМІ також викликають певну занепокоєність. ЄС сподівається побачити продовження сталої практики призначати представника парламентської опозиції головою парламентського комітету з питань свободи слова та інформації», - відзначено в заяві.

 

Крім того, ЄС вітає обіцянку президента Януковича підтримувати плюралізм ЗМІ і захищати журналістів, «як відповідь на деяку зростаючу занепокоєність у сфері свободи преси в Україні, що було також відзначено представником ОБСЄ з питань свободи преси в її прес-релізі, датованому 23 квітня 2010 року».

 

«ЄС підтримує всі важливі досягнення і реформи, вжиті Україною для гарантування плюралізму і свободи преси. Ми наполегливо рекомендуємо керівництву захистити вже зроблені кроки і продовжувати проведення реформ з тим, щоб привести українське законодавство у відповідність до міжнародних зобов'язань і зобов'язань ОБСЄ як повагу свободи вираження», - підкреслюється в документі.

 

ЄС також висловив слова привітання своєчасній реакції представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуньї Міятович і закликає її продовжувати стежити за розвитком ситуації у співпраці з українською владою.

 

У шапці документу, датованого 29 квітня, вказане іспанське президентство і постійна рада ОБСЄ. Як пояснили «Інтерфаксу» в штаб-квартирі ОБСЄ у Відні, заява була зачитана іспанським головуючим в рамках засідання постійної ради ОБСЄ, яке відбулося 29 квітня у Відні. В останньому абзаці іспанською мовою вказано, що до цієї заяви приєдналися країни-кандидати Хорватія, Македонія, потенційні кандидати Албанія, Боснія і Герцеговина, Чорногорія, Сербія, члени Європейської зони вільної торгівлі і Європейського економічного простору, а також Ісландія і Норвегія.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY