НТКУ відповідає профспілкам

8 Вересня 2005
699
8 Вересня 2005
14:52

НТКУ відповідає профспілкам

699
НТКУ відповідає профспілкам
У відповідь на оприлюднену вчора декларацію керівництва профспілок Національної телерадіокомпанії України прес-служба НТКУ розповсюдила заяву наступного змісту:

"В зв’язку із розповсюдженою 7 вересня 2005 року заявою керівництва трьох профспілок НТКУ прес-служба Першого Національного уповноважена заявити:

Звичайно, дуже похвально, на перший погляд, виглядає прагнення трьох профспілок на сьомому місяці реформування каналу підтримати саму ідею реформування та ідею створення Суспільного мовлення.

Похвально так само висловлення профспілками ідеї підбирати керівництво телекомпанії на конкурсних засадах і дуже добре, що керівництво профспілок має свою кандидатуру. Якби не кілька але…

Перше - де були профспілки принаймні останні чотири роки, і де була їхня позиція, коли на Першому Національному каналі творилося відверте беззаконня, панувала «долганівщина» і темники, коли канал був взірцем непрофесіоналізму – як в інформаційній політиці, так і в багатьох програмах? Чому жодного разу профспілки не підняли свій голос на користь свободи слова і якісного продукту? Чому вони це роблять тільки зараз?

Друга обставина – сім місяців тому на канал прийшла нова команда. Жодного разу профспілки не підставили цій команді своє плече. Не була підтримана ні ідея створення суспільного телебачення, ні ідея оптимізації штатного розкладу, ні ідея поліпшення якості продукту. Спочатку профспілки зайняли позицію пасивного очікування, а пізніше – перейшли в наступ. І в якості союзника вони чомусь обрали голову Держтелерадіо Івана Чижа., якого закидали обуреними листами в липні місяці. Показово, що «підтримуючи» ідею створення суспільного телебачення, вони апелюють до людини, яка є крайнім противником цієї ідеї, яка є рудиментом старої «кучмівської системи» і яскравим провідником «темників» в епоху Кучми.

Третє -- політика нової команди спрямована на впровадження стандартів суспільного мовлення в інформаційній сфері вже показала свої явні результати, і для цього дійсно треба було провести серйозну внутрішню роботу в «НОВИНАХ». І якщо кращі журналісті сьогодні роблять кращі новини, а менш професійні, а то й відверті нероби, поза створенням інформаційного продукту – то це був єдиний шлях, до того, щоб Перший Національний, вперше в своїй історії отримав повноцінне інформаційне мовлення в вигляді години ввечері, і п’яти випусків «НОВИН» впродовж дня.

Четверте – не було ніякого сенсу тримати низку абсолютно низько рейтингових програм, які були включені в держзамовлення ще в епоху Кучми, і які, насправді, на УТ-1 ніхто не дивився. Зняти їх було вкрай необхідно, принаймні для того, щоб на їх місце поставити більш якісні програми. До того ж керівництво каналу надало можливостям «старим» авторам програм, запропонувати для ефіру кращі програми. І не треба піднімати хвилі с приводу захисту держзамовлення, яке в такому вигляді взагалі сьогоднішньому телебаченню не потрібне! Держзамовлення повинно бути кардинально переглянуте.

І останнє. Складається таке враження, що за формальними фразами про підтримку ідеї реформ, суспільного мовлення та крику проти скорочення кадрів, насправді, стоїть бажання керівництва профспілок залишити на Першому Національному все так, як було. За цією заявою насправді криється персональний інтерес деяких профспілкових чиновників, які бояться втрати свої посади."

Детектор медіа

Читайте також:

Профспілки НТКУ критикують нинішню ситуацію з реформуванням НТКУ

Потрібен чіткий сигнал від Президента: державне мовлення має стати суспільним

Ірина Геращенко: в жодній країні світу Громадське телебачення не створювалося за півроку

НТКУ більше не порівнюють з дитячим садком

Тарас Стецьків: суспільне мовлення треба створювати на базі УТ-1, не відкладаючи у довгу шухляду

Ірина Геращенко: "Щодо бази створення Суспільного ТБ – то це для Президента питання дискусії"

Андрій Шевченко, віце-президент НТКУ: „Прізвища „парашутистів”, яких мають десантувати на канал, мене зовсім не надихають”

Ірина Геращенко: база створення суспільного мовлення для Віктора Ющенка залишається питанням

Первым каналом хотят забивать пропагандистские гвозди?

Прес-служба НТКУ: „Стецьків та його команда продовжують працювати”

Олег Панюта не вірить у відставку Стецьківа i йти з Першого Національного не збирається

"Фізично заяву про відставку Тарас Стецьків не подавав", - стверджує Андрій Шевченко

Стецькив ушел с поста главы НТКУ

Стецьків піде з УТ-1, якщо Ющенко не виявить волю

Цілісність Першого каналу треба відновити, вважає Тарас Стецьків

Що стоїть за проектом створення «українського телевізійного каналу територіальних громад»?

"Остальные телеканалы будут скакать от радости"

Стецькив: «Эра» должна уйти на свою частоту

Україні потрібні щонайменше 2 національних канали

Первый канал: ревизия прошлого и… будущего?

Суспільному мовленню в Україні дано, нарешті, законодавчий старт
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
699
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду