«Невинно вбиті» росіяни й «миротворча» церква Московського патріархату. Огляд російської дезінформації за 2–9 січня 2023 року

«Невинно вбиті» росіяни й «миротворча» церква Московського патріархату. Огляд російської дезінформації за 2–9 січня 2023 року

19 Січня 2023
2645

«Невинно вбиті» росіяни й «миротворча» церква Московського патріархату. Огляд російської дезінформації за 2–9 січня 2023 року

2645
Впродовж тижня агітпроп поширював фейки та маніпуляції про удари по «місцях дислокації» та «страждання» церкви Московського патріархату в Україні.
«Невинно вбиті» росіяни й «миротворча» церква Московського патріархату. Огляд російської дезінформації за 2–9 січня 2023 року
«Невинно вбиті» росіяни й «миротворча» церква Московського патріархату. Огляд російської дезінформації за 2–9 січня 2023 року

In English

Починаючи з 24 лютого «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж та у щоденному режимі документує хроніку російської дезінформації навколо військового наступу Росії на Україну. Нещодавно ми почали робити також щотижневі огляди. За тиждень із 2 по 9 січня 2023 року аналітикині й аналітики «Детектора медіа» зафіксували більше 30 фейків, меседжів та маніпуляцій російської пропаганди. Цього тижня агітпроп розповідав про «помсту за злочинний удар по Макіївці», «священну війну» Зеленського проти церкви Московського патріархату та поширював чергові фейки щодо відносин України з НАТО. 

Читайте огляди російської дезінформації за попередні тижні: 26 вересня — 2 жовтня; 3–9 жовтня, 1017 жовтня, 1724 жовтня, 2431 жовтня, 31 жовтня — 6 листопада, 714 листопада, 1421 листопада, 2128 листопада, 28 листопада — 4 грудня, 512 грудня., 1219 грудня, 1926 грудня, а також підсумковий текст за 10 місяців великої війни.

Новий 2023 рік почався із повітряної тривоги по всій Україні близько першої ночі. Проте «тривожно» новорічної ночі було не лише українцям, а й окупантам. Збройні сили України завдали удару по російських складах зброї та техніки поблизу Макіївки на Донеччині. Постраждали й розташовані поруч казарми з російськими військовослужбовцями. За даними українського командування, Росія втратила кілька сотень вояків, ще кілька сотень отримали поранення. Ця тема набула розголосу в російських медіа, лунали звинувачення в недбальстві на адресу російського військового командування. У Генштабі Росії назвали цей удар «злочинним» та знов обіцяли «помсту» Україні. «Помстою» російська пропаганда виправдовує будь-які ракетні удари по Україні, навіть ті, що планувались задовго до події, за яку нібито мстяться. 

Російська пропаганда зображала загиблих військових «невинно вбитими» та закликала до «помсти» за загибель «синів і чоловіків». Попри те, що на момент загибелі озброєні російські військові перебували на окупованій території України та брали безпосередню участь у війні проти України. Отже, відповідно до міжнародного права, вони були законною ціллю для української армії, яка захищає свою територію та свій народ. Однак агіптроп, використовуючи тактику підміни понять, намагався зобразити російських військових жертвами «жорстоких» українців. 

Так звана російська «операція “відплата”» почалась із того, що росіяни нібито виявили у одному  з гуртожитків у Краматорську 700, а в іншому понад 600 українських військовослужбовців.  Росіяни завдали ракетного удару по цих гуртожитках й  нібито знищили більше 600 українців. Насправді ж унаслідок нічного удару по Краматорську пошкоджено будівлі двох училищ, 8 багатоквартирних будинків та гаражі, обійшлося без жертв. Немає жодних ознак чи доказів, що на цих об’єктах були українські військові. 

У продовження меседжів про «помсту за Макіївку» пропагандисти намагались видати за чергову «перемогу» влучання по льодовій арені в Дружківці. Буцімто там вони також знищили сотні українських військових та боєкомплект. На думку росіян, обгорілі матраци, які видно на фото, слугували доказом, що на льодовій арені був пункт розташування українських військових. Насправді ж росіяни влучили у склад гуманітарної допомоги, де серед іншого зберігались матраци й подушки. 

Агітпроп цього тижня знову звинувачував Україну в цензуруванні інформаційного простору. Мовляв, Росія не боїться визнати свої втрати в Макіївці, а українська влада «радіє» обстрілу Макіївки, натомість про Дружківку мовчить. Насправді ж Росія визнала втрату лише 89 військових з кількох сотень. Це одна з найбільших  офіційно визнаних одномоментних втрат російської армії за період великої війни. 

Протягом тижня російська пропаганда продовжувала розганяти меседжі про переслідування церкви Московського патріархату в Україні. Для поширення меседжу використали повідомлення про напад на протоієрея Антонія Ковтонюка в одному з храмів Московського патріархату на Вінниччині. Попри те, що триває слідство й офіційної інформації щодо мотивів нападника на той час не було, пропагандисти стверджували, що у всьому винувата «політика» Володимира Зеленського та «мовчазна згода» українського суспільства з нею. Пропагандисти намагались надати більшої значущості та «системності» одиничному злочину й писали про цей випадок як про «напади у храмах». 

Черговий етап поширення меседжів про вороже ставлення до церкви Московського патріархату припав на святкування Різдва за Юліанським календарем (7 січня). Росіяни почали поширювати повідомлення, що нібито російський патріарх Кирило (Гундяєв) звернувся до «всіх сторін, долучених до конфлікту» й закликав до різдвяного перемир’я із 12:00 6 січня до 24.00 7 січня. Російський президент нібито видав відповідний указ, а Володимир Зеленський відмовився від цієї пропозиції. На думку агітпропу, це свідчить, що українці не хочуть миру. Насправді ж перемир’я завжди оголошують за згодою обох сторін, а не в односторонньому порядку. Ба більше, ще у грудні ідею про перемир’я на свята відкинув прессекретар російського президента Дмитро Пєсков. Попри розрекламоване росіянами перемир’я, вже о 12:45 6 січня по всій Україні оголосили повітряну тривогу через загрозу ракетного удару. 

Спекулювали пропагандисти й на тему того, що нібито Православна церква України не має дозволу на проведення 7 січня богослужіння у Києво-Печерській Лаврі. Церква Московського патріархату стверджувала, що намір Епіфанія провести службу в Лаврі — це спроба «силового захоплення». Насправді у ПЦУ отримали дозвіл на проведення святкового богослужіння від Міністерства культури та інформаційної політики України, до відомства якого належить заповідник «Києво-Печерська лавра». Згодом пропагандисти стверджували, що на першій різдвяній літургії ПЦУ у Києво-Печерській лаврі були лише бойовики та преса. Мовляв, решта людей не захотіли брати участь у літургії, адже визнають лише церкву Московського патріархату, а Православну церкву України вважають розкольницькою. Ці тези спростовують численні відеозаписи із святкового богослужіння, на яких видно, що Свято-Успенський собор переповнений вірянами, люди стоять і на вулиці. Такі фейки потрібні пропагандистам, щоб дискредитувати Православну церкву України, яку вони вважають розкольницькою. Мовляв, вона в Україні нікому не потрібна, її представники порушують закон тощо. Також Росія намагається створити видимість, що українці воліють ходити в храми Московського патріархату. Насправді, за результатами соціологічного дослідження КМІС, 72 % українців вважають себе православними, а 54 % — ідентифікують себе саме з Православною церквою України.

Упродовж тижня пропагандисти вкотре маніпулювали темою відносин України з НАТО. Зокрема, російські медіа стверджували, що генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликає Захід не сподіватися на перемогу Києва. Мовляв, треба готуватися до перемовин, хоча й невідомо, коли вони почнуться. Насправді ж Столтенберг говорив, що Заходу потрібно готуватися до довготривалої підтримки України через те, що війна йде на виснаження і швидко не припиниться. 

Пропагандисти знову поширювали меседж, що НАТО постачає Україні «брухт», тобто стару неефективну зброю Україні, аби «очистити склади» та «утилізувати старий непотріб». Цей меседж і раніше з’являвся в анонімних телеграм-каналах, але цього разу він мав конкретне джерело — польський сайт Niezależny Dziennik Polityczny. Як з’ясували журналісти польського порталу True Story, Niezależny Dziennik Polityczny — черговий фейковий сайт, створений виключно для поширення вигідних Росії пропагандистських меседжів.

Візуалізації: Наталія Лобач

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2645
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду