«Україна — держава-терорист». Моніторинг російської дезінформації 3–9 жовтня 2022 року

«Україна — держава-терорист». Моніторинг російської дезінформації 3–9 жовтня 2022 року

21 Жовтня 2022
3179

«Україна — держава-терорист». Моніторинг російської дезінформації 3–9 жовтня 2022 року

3179
За тиждень фейки та маніпуляції російської пропаганди щодо війни в Україні стосувалися життя людей на окупованих територіях, ядерної загрози від Росії та пожежі на Кримському мосту.
«Україна — держава-терорист». Моніторинг російської дезінформації 3–9 жовтня 2022 року
«Україна — держава-терорист». Моніторинг російської дезінформації 3–9 жовтня 2022 року

In English

Починаючи з 24 лютого «Детектор медіа» моніторить українські соцмережі та документує хроніку російської дезінформації навколо військового наступу Росії на Україну. За тиждень, із 3 по 9 жовтня 2022 року, аналітики та аналітикині «Детектора медіа» зафіксували чотири десятки кейсів, які російські пропагандисти поширюють задля досягнення політичних цілей Росії. Зокрема, за цей тиждень чимало фейків та меседжів російської пропаганди стосувалися того, що відбувається на окупованих Росією територіях, де Росія зімітувала незаконні референдуми, й того, що відбулося із Кримським мостом. За сім днів пропагандисти встигли піддати сумніву успіх української армії на фронті, звинувачували Україну в тероризмі та шукали в усьому «західний слід».

Читайте огляд російської дезінформації за попередній тиждень.

Маніпуляції щодо ситуації на окупованих територіях

Чимало в цей тиждень російські пропагандисти писали про ситуацію в тих областях України, де Росія зімітувала незаконні референдуми. Наприклад, пропагандисти ширили сфабрикований проєкт держбюджету, в якому окуповані території нібито позбавлені додаткового фінансування на 2023 рік. Траплялися меседжі, що в Україні визнають «зрадниками» всіх, хто залишився на окупованих територіях. Мовляв, усі вони зрештою будуть покарані за колабораціонізм. Але це не так. На такий меседж, зокрема, відповів президент України Володимир Зеленський у щоденному зверненні. «Якщо людина не служила окупантам і не зрадила України, то немає підстав вважати таку людину колаборантом», — сказав президент. Тобто українська влада не має наміру карати всіх цивільних, які опинилися в окупації. Проте пропагандистам вигідно поширювати подібні меседжі, щоб дискредитувати Україну й українську владу; щоб залякати мешканців окупованих територій та схилити до співпраці.

Також були меседжі, що Україна без причини заблокувала в’їзд на окуповану частину Запорізької області. У таких повідомленнях автори посилалися на слова колаборанта Володимира Рогова, який стверджував, що люди не можуть залишити вільну територію. Мовляв, людей не випускають із різних надуманих причин та погрожують. Хоча насправді в’їзд блокується з обох боків. Голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух пояснив, що в’їзд на окуповану частину області закрили після обстрілів російськими військовими гуманітарної колони в Запоріжжі, тому зараз розробляється безпечніший алгоритм проїзду транспорту на окуповані території.

Низка меседжів та маніпуляцій російських пропагандистів цього тижня стосувалася й контрнаступу української армії на фронті. Зокрема, пропагандисти маніпулювали темою звільнення українських територій від російських загарбників. Наприклад, ішлося про місто Лиман на Донеччині. Прокремлівські медіа стверджували, що журналісти CNN спростували заяву Києва про оточення українськими військовими російської армії в Лимані. Мовляв, не українська армія витіснила російських військових, а вони відійшли самі на значно «вигідніші позиції». У такий спосіб пропагандисти пояснюють свої поразки, адже просто визнавати їх — невигідно.

Удар по Кримському мосту та «вікно можливостей для повномасштабного вторгнення»

Однією з основних тем для пропагандистів на цьому тижні стала ситуація з вибухом на Кримському мосту. Після вибуху та пожежі, які сталися 8 жовтня, в пропагандистських анонімних каналах з'явилася низка меседжів. Зокрема, пропагандисти поширювали тезу, що після пожежі й часткового обвалу мосту Росія матиме велике вікно можливостей для того, щоб розпочати велику війну проти України. Мовляв, це стане доброю нагодою для повномасштабної війни, як свого часу США нібито почали війну в Афганістані у відповідь на терористичний акт у вересні 2001 року. Тобто в такий спосіб пропагандисти стверджують, що Україна — держава-терорист, яка чинить терор проти Росії та російських інфраструктурних об'єктів. Проте йдеться про інцидент на незаконно спорудженому мосту в територіальних водах України (між островом Коса Тузла й українським містом Керч, із 2014 року окупованим Росією).

Також кремлівські пропагандисти вкотре маніпулюють поняттям війни. Мовляв, усе, що відбувається в Україні, досі не є війною, однак Україна, захищаючи себе та свої території, на думку пропагандистів, провокує Росію до початку «справжньої та великої війни». Такі меседжі мають ще одну функцію — залякування. Нібито через вибухи на об’єктах, збудованих росіянами, Росія тепер битиме по воєнних та інфраструктурних об'єктах України все частіше й матиме привід діяти щодо України ще жорстокіше.

Проте повномасштабна війна Росії проти України вже розпочалася 24 лютого: російські війська окупували частину української території, знищили десятки не лише інфраструктурних, а й цивільних об'єктів, цілеспрямовано цілили в колони із цивільними, руйнували житлові будинки, лікарні, школи тощо. А війну на території Донецької та Луганської областей саме Росія розпочала вісім років тому.

Пожежу на мосту пропагандисти не лише називали терористичним актом і звинувачували в цьому Україну, а й порівнювали цей випадок з убивством росіянки Дар’ї Дугіної в Москві, в чому раніше також звинувачували Україну. Однак те, що до вбивства Дугіної причетна Україна, не доведено, й серйозних доказів, окрім вигадок пропагандистів, у Росії немає. Створення образу України як держави-терориста вигідне для агітпропу. У такий спосіб пропагандисти ніби хочуть перекласти відповідальність за свої злочини й звірства, які вчиняють на території України. Ніби показуючи: війна — вимушений захід.

Ще один меседж російської пропаганди щодо ситуації з мостом стосувався того, що підірвати міст Україні нібито нарешті дали команду «західні куратори». У такий спосіб Росія вкотре хоче підживити наратив, що насправді воює не лише з Україною, а і з іншими державами та об’єднаннями, які «насправді керують Україною». Мовляв, треті держави спонукали Україну «вчинити теракт», адже сподівалися на радикалізацію у війні з боку Росії, але її поки що нема. Більше про те, що писали в телеграм-каналах після подій на Кримському мосту, читайте в огляді «Детектора медіа».

Наратив про «зовнішнє управління» цього тижня підживлював і меседж, що Захід використовує війну в Україні як інструмент для задоволення геополітичних амбіцій, який озвучили представники міністерства закордонних справ Росії. У повідомленні йшлося, що Захід нібито зумисне постачає зброю Україні, аби втримувати нашу державу у сфері свого впливу.

Виправдовували агресію Росії цього тижня пропагандисти й меседжами, що знищення енергетичної інфраструктури потрібне, аби «зберегти» життя мирних мешканців та російських військових. Меседж поширювали з посиланням на слова депутата російської Думи Сергія Миронова, який закликав «громити» всю інфраструктуру України: тягові підстанції, електростанції, всі мости й дороги. На думку депутата, це нібито вбереже життя мирних мешканців. У такий спосіб російська пропаганда чинить емоційний тиск на українців — намагається залякати, змусити здатися, посіяти недовіру до дій влади. Залишити людей без світла, тепла, засобів існування — це не «піклування» про життя мирних мешканців, а геноцид, яким Росія намагається шантажувати Україну на тлі контрнаступу, який повертає під контроль законної влади дедалі більше територій.

Не обійшлося й без чергових залякувань, що Росія застосує проти України ядерну зброю. Пропагандисти стверджували: що ядерний удар точно буде, йдеться у звіті розвідки НАТО.

Колаж: «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3179
Читайте також
15.09.2022 18:08
Іра Рябоштан
Вікторія Наместнік
Ксенія Ілюк
Олексій Півторак
Ольга Білоусенко
Орест Сливенко
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду