«Апокаліпсис у темряві» й деградовані українці. Огляд російської дезінформації 28 листопада — 4 грудня 2022 року

«Апокаліпсис у темряві» й деградовані українці. Огляд російської дезінформації 28 листопада — 4 грудня 2022 року

15 Грудня 2022
3568

«Апокаліпсис у темряві» й деградовані українці. Огляд російської дезінформації 28 листопада — 4 грудня 2022 року

3568
Упродовж тижня російський агітпроп поширював фейки та маніпуляції щодо відключення електроенергії в Україні й наслідків цього, а також розповідав, як українцям складно житиметься без російської мови й культури.
«Апокаліпсис у темряві» й деградовані українці. Огляд російської дезінформації 28 листопада — 4 грудня 2022 року
«Апокаліпсис у темряві» й деградовані українці. Огляд російської дезінформації 28 листопада — 4 грудня 2022 року

Іn English

Починаючи з 24 лютого «Детектор медіа» моніторить українські соцмережі та у щоденному режимі документує хроніку російської дезінформації навколо військового наступу Росії на Україну. Нещодавно ми почали робити також щотижневі огляди. За тиждень із 28 листопада по 4 грудня 2022 року аналітикині й аналітики «Детектора медіа» зафіксували близько пів сотні дезінформаційних вкидів, які російські пропагандисти поширюють задля досягнення політичних цілей Росії. Цього тижня російські пропагандисти переконували світ, що НАТО змушує Росію знищувати Україну; що українці, які жили в окупації, полюбили російську владу; що через відключення електроенергії в країні розпочався «темний апокаліпсис».

Читайте огляди російської дезінформації за попередні тижні: 26 вересня — 2 жовтня; 39 жовтня, 10–17 жовтня, 17–24 жовтня, 24–31 жовтня, 31 жовтня — 6 листопада, 7–14 листопада, 14–21 листопада, 21–28 листопада.

Протягом тижня російські пропагандисти всіляко створювали видимість того, що Україна «повернулася в середньовіччя». Мовляв, в умовах масових відключень електроенергії в українських містах і селах люди не просто замерзають, а й почали мародерити, бо настав «апокаліпсис у темряві». Наприклад, пропагандисти стверджували, що українці влаштовують погроми в супермаркетах та викрадають іноземців, щоб отримати викуп. Проте за даними Міністерства внутрішніх справ України, через вимкнення електроенергії криміногенна ситуація не погіршилась. Також на вулицях побільшало автомобільних і піших патрулів Нацполіції. Раніше в МВС повідомляли, що загалом у першому півріччі 2022 року рівень злочинності в Україні зменшився на 25% у порівнянні з попереднім роком.

Картинку «апокаліпсису» підтверджували й фейками про українців, які «полюють» на електроенергію, та кав’ярні, в яких нібито заклеюють розетки. Мовляв, Київ залишився без електрики, в людей паніка, готівку нереально зняти й немає місць, де можна підзарядити ґаджети. На підтвердження цього до своїх дописів пропагандисти додають скриншоти постів із каналу «Киевский Движ». Проте на каналі з-поміж десятків дописів про вплив на місто вимкнення електроенергії є всього дві песимістичні фотографії: на одній люди після ракетних обстрілів стали у велику чергу до одного з банкоматів, бо інші не працювали й раніше, а в супермаркетах приймали лише готівку; один із закладів у Києві справді заклеїв розетку. При тому багато інших дописів у цьому каналі були про те, як люди йшли одне одному назустріч; як кафе, ресторани, супермаркети й навіть аптеки дозволяють користуватися розетками, встановлюють переноски, як кияни розраховуються один за одного готівкою, щоб ніхто не залишився без необхідного. Також у Києві, як в інших містах України, запрацювали пункти незламності, в яких люди можуть підзарядити ґаджети й погрітися.

Саме ці пункти злять пропагандистів. Такий висновок можна зробити, почитавши меседжі й фейки російського агітпропу, покликані дискредитувати саму ідею створення пунктів незламності. Зокрема, спершу пропагандисти розповідали, що такі пункти небезпечні тим, що провокують ворога завдати по них ракетного удару, адже там збирається багато людей, а самі пункти ніяк не захищені від ракет. Далі росіяни перейшли від пропагандистських меседжів до фейків і почали розповідати, що в пунктах незламності гинуть люди. Наприклад, в одному з фейків ішлося, що харків’яни загинули від отруєння чадним газом в одному з таких пунктів. Мовляв, влада недбало поставилася до безпеки українців, тому є перші жертви. Як доказ пропагандисти прикріплюють нібито скриншоти справжніх матеріалів на українських інформаційних ресурсах. Проте це вигадана новина, а скриншоти матеріалів відредаговані у графічному редакторі. У Харківській ОВА повідомили, що інформація про смерть трьох людей не відповідає дійсності.

Проте на цьому російські пропагандисти не зупинилися й почали розповідати, що українська влада сама закликає Росію руйнувати українську енергетичну систему. Мовляв, українські чиновники й лідери думок так активно обговорюють можливі ракетні удари та «лякають» українців їхніми наслідками, що «цьому може бути лише два пояснення». Або намагаються «відбити» бажання росіян завдавати удару, або ж, що нібито «ймовірніше», — навмисно «провокують і напрошуються». Нібито так українська влада планує приховати власні помилки й перекласти провину на росіян. Проте російські ракетні удари насправді щоразу мають гірші наслідки, через що й виникає потреба в тривалих відключеннях електроенергії на всій території країни. Говорячи про ймовірні ракетні удари, українська влада не провокує агресора на них (та й чи взагалі можна спровокувати когось на ракетний удар по електростанції?), а прагне попередити людей про можливе погіршення ситуації через обстріли. Адже Росія систематично знищує українську енергетичну систему. Її мета, якої не приховують пропагандисти, — повернути Україну в середньовіччя. Проте меседжі, що керівництво України закликає Росію до дій, потрібні, щоб дискредитувати владу, підірвати довіру українців до неї й перекласти відповідальність за свої дії. У такий спосіб Росія розмиває межі: мовляв, ракетних ударів не було б, якби українська влада не вдавалася до провокацій. Такою ж провокацією називають і пункти незламності. Однак до того, як Росія розпочала війну й почала нищити українську енергетичну систему, потреби в них не було.

Також протягом тижня російські пропагандисти вкотре намагалися переконати світ, що українська нація деградує, бо відмовляється від усього російського. Цього разу меседж виник на тлі новини щодо рішення демонтувати пам’ятника Катерині II в Одесі. Мовляв, зараз в Україні відбувається «зачистка» залишків російської культури. Далі нібито буде «зміна реальності»: перейменування міст, заміна пам’ятників та імен героїв, російську мову заборонять «всюди», ба більше — штрафуватимуть за її використання. Проте насправді впродовж десятиліть спершу СРСР, а потім і Росія переписували історію та намагалися русифікувати Україну й українців. Зараз Україна відновлює історичну справедливість: популяризує українську мову та культуру. Крім цього, через війну, яку Росія розпочала проти України, українці за власним бажанням відмовляються послуговуватися російською мовою, асоціюючи її з мовою окупанта. Російська пропаганда маніпулює мовним питанням і використовує насаджені радянським періодом комплекси меншовартості української культури та українців, стверджуючи, що відмова від російського дорівнюватиме деградації. Тобто за замовчуванням пропагандисти вважають все українське недорозвиненим, не вартим уваги.

Продовжили пропагандисти тему меншовартості всього українського розповідями про школи на окупованій території Запорізької області, які зараз перейшли на російські стандарти навчання. Зокрема, пропагандисти стверджують, що дітям навчатися стало значно легше. Мовляв, коли вчителі пояснювали предмет українською, всі плуталися в матеріалі, нічого не розуміли. Натомість тепер, коли уроки проводять російською, все стало чітко і зрозуміло. Насправді ж українські школи Запорізької області продовжують працювати в онлайн-режимі. У тих школах, які почали працювати офлайн на окупованій території області, дітей навчають за російськими підручниками, багато вчителів завозять із Росії, бо місцеві відмовилися співпрацювати з окупантами. Тому некоректно говорити, що всі школи окупованої частини Запорізької області перейшли на російські стандарти, адже це не був добровільний вибір. Поширюючи такі меседжі, Росія прагне створити видимість того, як після її приходу, а насправді — окупації, все стає краще й на «свої» місця. Мовляв, люди починають навчатися зрозумілою мовою, відновлюється історична справедливість, влада дбає про народ. Останній меседж, до речі, пропагандисти також усіляко намагалися поширити протягом тижня. Наприклад, стверджували, що українці, які «мали змогу пожити» як за української, так і за російської влади, відчули різницю й не хочуть повертатися на підконтрольну Україні територію.

Мовляв, із Куп’янська подали заявки на евакуацію лише 28 людей, попри проблеми з опаленням та електроенергією. Буцімто така ж ситуація була і в Ізюмі. Пропагандисти роблять висновок, що люди нібито не хочуть «переїжджати на територію України», бо мали змогу порівняти українську та російську владу. Проте це маніпуляція, адже як уже звільнені, так і досі окуповані території є українськими. Мешканці звільненої частини Харківщини розповідали про звірства й катівні, які влаштували російські окупанти. Тож малоймовірно, що після пережитого вдома їх тримає саме «прихильність» до росіян. Агітпроп не цікавлять справжні причини того, чому люди відмовляються від евакуації в безпечніші райони. Пропагандисти використовують ситуацію, щоб видати бажане за дійсне і створити видимість підтримки росіян та російської влади в Україні.

Упродовж тижня російська пропаганда знову звинувачувала в розпалюванні війни треті сторони. Наприклад, агітпроп стверджував, що НАТО змушує Росію знищувати Україну. Мовляв, якщо Україна зможе вступити до НАТО після завершення війни, то Росії не залишається нічого іншого, як вести «бойові дії вічно» або знищити Україну як державу. Також росіяни ширили фейки, що США готували Київ до війни й нібито про це свідчать дані німецького розслідування. Мовляв, це не Україна воює з Росією, а НАТО під диктовку США. А війна в Україні та «держпереворот» у 2014 році — це також справа рук американців. Росіяни стверджують: Німеччина нібито визнала, що саме США готували Україну до війни з Росією. Однак це неправда. Офіційна Німеччина не робила жодних заяв щодо цього. Проте такі фейки й маніпуляції потрібні Росії, щоб довести легітимність своїх дій — нападу на Україну. Мовляв, навіть держави — партнерки України вже визнають, що її готували до війни з Росією, і якби росіяни не розпочали війну, все могло б бути ще гірше. Також Росія вже не вперше звинувачує у війні треті сторони — НАТО, США чи загалом так званий «колективний Захід».

Візуалізації: Наталія Лобач

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3568
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду