Несправна ППО, «вигадані ракетні атаки» і «зрадник Зеленський». Огляд російської дезінформації 5–12 грудня 2022 року

Несправна ППО, «вигадані ракетні атаки» і «зрадник Зеленський». Огляд російської дезінформації 5–12 грудня 2022 року

22 Грудня 2022
5620

Несправна ППО, «вигадані ракетні атаки» і «зрадник Зеленський». Огляд російської дезінформації 5–12 грудня 2022 року

5620
Упродовж тижня російський агітпроп поширював фейки та маніпуляції щодо роботи української системи протиповітряної оборони й масованих ракетних ударів, а також запевняв, що Зеленський вчиняє «геноцид українського народу».
Несправна ППО, «вигадані ракетні атаки» і «зрадник Зеленський». Огляд російської дезінформації 5–12 грудня 2022 року
Несправна ППО, «вигадані ракетні атаки» і «зрадник Зеленський». Огляд російської дезінформації 5–12 грудня 2022 року

In English

Починаючи з 24 лютого «Детектор медіа» моніторить українські соцмережі та у щоденному режимі документує хроніку російської дезінформації навколо військового наступу Росії на Україну. Нещодавно ми почали робити також щотижневі огляди. За тиждень із 5 по 12 грудня 2022 року аналітикині й аналітики «Детектора медіа» зафіксували близько пів сотні дезінформаційних вкидів, які російські пропагандисти поширюють задля досягнення політичних цілей Росії. Цього тижня агітпроп намагався переконати світ, що Зеленський є вбивцею свого ж народу, що через успіхи української протиповітряної оборони Україні більше не потрібна зброя від Заходу, й вигадував фейки про підтримку Путіна у всій Європі.

Читайте огляди російської дезінформації за попередні тижні26 вересня — 2 жовтня39 жовтня1017 жовтня1724 жовтня2431 жовтня31 жовтня — 6 листопада, 714 листопада, 1421 листопада, 2128 листопада, 28 листопада — 4 грудня.

Несправна, але потужна система протиповітряної оборони

Упродовж тижня російські пропагандисти обговорювали ефективність української системи протиповітряної оборони. Наприклад, стверджували, що в Офісі президента перебільшують ефективність ППО та навіть вигадують ракетні атаки. Такий меседж, зокрема, поширювали телеграм-канали, якими керує російська розвідка. Мовляв, в Офісі президента брешуть про кількість ракет, які запускає Росія, значно її завищуючи, й відповідно — «успіхи ППО» теж перебільшені. Також пропагандисти стверджують, що в Офісі президента віддають накази ввімкнути повітряну тривогу в регіонах, «які й не збиралася обстрілювати Росія», а потім начебто влада повідомляє громадянам, що збила «вигадані» ракети. Поширюючи такі меседжі, російська пропаганда прагне відбілити репутацію Росії, показати, що насправді держава-агресорка не запускає такої кількості ракет, як заявляє Україна. Також у такий спосіб агітпроп намагається посіяти недовіру в суспільстві до української влади й армії. Мовляв, вони не лише брешуть про ефективність ППО, а й вигадують злочини Росії тощо.

Проте були цього тижня повідомлення, в яких пропагандисти, навпаки, стверджували, що українська ППО дуже ефективна, а отже країни Заходу більше не мають постачати Україні зброю. Зокрема, проросійські телеграм-канали маніпулювали інформацією про кількість російських ракет, які знищила українська система ППО під час масованих ракетних ударів. Пропагандисти намагалися переконати: якщо ППО має високу ефективність, а російські ракети «закінчуються», то нова зброя Україні не потрібна. Попри те, що, за офіційними даними, українська система ППО збиває більшість ворожих ракет, залишаються ті, які влучають у ціль, убивають людей і руйнують об’єкти критичної інфраструктури. Зокрема, через атаки 23 листопада та 5 грудня без електроенергії залишилась не лише Україна, а й сусідня Молдова. Однак точно спрогнозувати кількість та інтенсивність майбутніх атак Росії неможливо, тому українська влада просить західних партнерів про допомогу в захисті повітряного простору України.

Крім цього, 5 грудня під час масованої ракетної атаки з боку Росії в анонімних проросійських телеграм-каналах поширювали тезу, що обстріл — це наслідок «диверсії України в Росії», зокрема вибухів на військових аеродромах у Саратовський області та під Рязанню. Згадані вибухи на території Росії справді були, проте Україна офіційно не підтвердила свою причетність до вибухів. Зокрема, радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що оскільки земля кругла, а Росія багато чого кожен день запускає в повітря, іноді ці об’єкти повертаються додому. В України офіційно немає безпілотників, які б могли подолати відстань до Енгельса (700 кілометрів) і Дягілєвого (500 кілометрів), де трапилися вибухи. Російська пропаганда вже не вперше видає ракетні обстріли або інші злочини Росії на території України за так звану помсту. Наприклад, перший масований ракетний удар по енергетичній інфраструктурі України, що стався 10 жовтня, агітпроп видав за «помсту за Кримський міст». Насправді ж будь-які злочинні дії Росії в Україні не є помстою, адже саме Росія напала на Україну у 2014 році, загарбала Крим і частину території Донецької і Луганської областей. У такий спосіб Росія прагне перекласти відповідальність за свої дії на Україну. Мовляв, якби Україна не почала першою, нічого б не було. Раніше Росія намагалася виправдати так званою демілітаризацією й денацифікацією повномасштабне вторгнення на територію України, заявляючи, що якби Росія не втрутилася в ситуацію, яка була в Україні, все могло б бути лише гірше. Крім цього, як з’ясували розслідувачі проєкту Insider, кожен масований ракетний удар потребує від тижня до десяти  днів підготовки, тому не може бути завданий «у відповідь» на будь-які дії українських військових, що сталися менше ніж тиждень тому.

«Українська влада не дбає про людей на звільнених територіях, а Європа підтримує Путіна»

Упродовж тижня пропагандисти також ширили низку нових звинувачень у бік України. Наприклад, стверджували, що Україна не займається відновленням звільнених територій. Зокрема, нібито нещодавно звільнений Херсон перебуває на межі гуманітарної катастрофи, бо в місті немає водо- та енергопостачання, недостатньо ліків, пального тощо. Мовляв, така сама ситуація й на звільненій Харківщині. Пропагандисти додають, що українській владі начхати на людей, які чекали на звільнення. Однак той самий Херсон опинився на межі гуманітарної катастрофи саме під час російської окупації. Відступаючи, росіяни зруйнували електростанції, телевежу та інші важливі для життя міста будівлі.  Після звільнення міста там відновлюють системи життєзабезпечення попри щоденні обстріли росіян. Станом на 4 грудня в Херсоні відновили енергопостачання на 85%. Також у місті відкрили «пункти незламності» й розгорнули додаткові центри видачі гуманітарної допомоги. Поступово в Херсоні відновлюють роботу мережі супермаркетів. Також після звільнення відновлюються й міста, наприклад, на Київщині. Проте російській пропаганді вигідно тиражувати тезу, що українська влада не дбає про людей на звільнених територіях, щоби протиставити такі дії декларованій політиці Росії, яка завжди «думає про життя народу».

Також цього тижня Україну звинувачували у «знищенні найбільшої релігійної конфесії». Цей меседж виник у проросійських телеграм-каналах на тлі новин про перевірки й обшуки, які проводить Служба безпеки України в церквах Московського патріархату. Мовляв, влада пропонує спеціальний закон про заборону церкви Московського патріархату, але задля «пристойності» в назві цього не позначають. Буцімто українська влада знайшла спосіб забрати в церкви Московського патріархату Києво-Печерську, Почаївську та Святогірську  лаври. Також нібито затримуватимуть священнослужителів і парафіян для поповнення обмінного фонду. Проте приводом для перевірки стало відео, зняте в Києво-Печерській лаврі, де під час богослужіння 12 листопада прославляли Росію. СБУ відкрила кримінальне провадження за фактом «виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Росії проти України і глорифікації її учасників». Під час обшуків правоохоронці виявили проросійську літературу, листівки та інші докази. Після цього подібні перевірки почалися і в церквах цього ж патріархату в різних областях. Крім цього, Володимир Зеленський справді анонсував законопроєкт про унеможливлення роботи в Україні афілійованих із Росією релігійних організацій. Однак це не означає, що Україна знищує конфесію. Підготовка законопроєкту свідчить, що Україна захищається від проросійського впливу будь-якої релігійної організації.

Російські пропагандисти намагалися звинуватити Україну й у підготовці фальшивої атаки. Мовляв, Україна хоче завадити експорту за кордон російських добрив, а тому готує провокації спільно з британськими спецслужбами. Пропагандисти стверджують, що це потрібно Україні, щоб не дати Москві знову експортувати аміак трубопроводом Тольятті ― Одеса. Проте жодних доказів пропагандисти не надають. Ці повідомлення нічим не підтверджуються, автори не надають жодних доказів, які б засвідчили, що Україна готує атаку. Насправді ж експорт російських добрив не відбувається через санкції. За допомогою таких меседжів Росія прагне зобразити Україну й Велику Британію відповідальними за перешкоджання поверненню російських добрив на світові ринки. Оскільки санкції як США, так і ЄС виключають експорт добрив і продовольства, пропагандисти вдаються до необґрунтованих звинувачень, щоб замаскувати те, що значною мірою є наслідком вторгнення Росії в Україну.

Протягом тижня російська пропаганда також створювала видимість підтримки Путіна та Росії в країнах Європи. Наприклад, у соціальних мережах поширювали результати нібито соціологічного опитування серед німців щодо війни в Україні. Мовляв, на думку 40% опитаних, НАТО спровокувало Росію розпочати повномасштабне вторгнення в Україну. Пропагандисти додавали, що німці так думають, тому що втомилися від війни в Україні. Насправді ж, як пише видання «15min», лише 19% опитаних підтримують таке твердження. Ще 21% частково погоджується з ним, але додавати ці показники некоректно, адже це спотворює результат. Російська пропаганда систематично маніпулює результатами опитувань або ж використовує анонімні коментарі окремих користувачів соцмереж для представлення «громадської думки». Наприклад, агітпроп уже розповідав про понад 70% німців, які виступають проти збільшення військової допомоги Україні. Також росіяни час від часу стверджують, що «більшість держав» у цій війні підтримує Росію, що є неправдою, адже як США, так і країни ЄС регулярно запроваджують антиросійські санкції та надають підтримку Україні як зброєю, так і грішми.

«Поганий Зеленський, влада якого не протримається й до весни»

Російські пропагандисти також поширювали тезу, що нібито в Україні пророкують кінець правління президента Володимира Зеленського. Як доказ вони наводили слова колишнього народного депутата з партії «Опозиційна платформа — За життя», проросійського політика Іллі Киви. Мовляв, армія України підпорядковуватиметься НАТО, а США на території України плануватимуть атаки по Росії, тому що Зеленський — лише маріонетка, яка не ухвалює жодного рішення, адже ним керують «треті сили». Також пропагандисти тиражували меседж, що українці масово протестують проти Зеленського і проти того, що він відмовляється йти на переговори з Росією на її умовах. Російська пропаганда вже не вперше називає Володимира Зеленського маріонеткою. У такий спосіб агітпроп прагне підживити наратив, що війна на території України — це війна НАТО і США з Росією. Хоч насправді війну розпочала Росія, яка вбиває українців, окуповує території суверенної держави й руйнує міста й села.

Цього тижня російська пропаганда поширювала й інші меседжі щодо українського президента на тлі новини про отримання Володимиром Зеленським звання «Людина року» за версією журналу «Time». Наприклад, агітпроп стверджував, що Зеленський — зрадник українського народу; що він проводить геноцид українського народу; що майже все життя Зеленський провів під захистом Росії, яка його годувала, поїла та оберігала; що Україна самотужки позбудеться Зеленського, бо українці ненавидять його. Усі ці меседжі спрямовані на дискредитацію очільника держави і зниження його авторитету серед українців та українок. Мовляв, саме президент Зеленський винен у тому, що відбувається в Україні, адже якби не його дії й бажання «геноциду», війни б не було. Так агітпроп укотре намагається перекласти відповідальність за війну на Україну.

Візуалізації: Наталія Лобач

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5620
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду