Безбожники-українці та рожеві танки. Огляд російської дезінформації за 1–8 лютого 2023 року

Безбожники-українці та рожеві танки. Огляд російської дезінформації за 1–8 лютого 2023 року

17 Лютого 2023
3915

Безбожники-українці та рожеві танки. Огляд російської дезінформації за 1–8 лютого 2023 року

3915
Впродовж тижня агітпроп поширював фейки і маніпуляції щодо постачання танків в Україну, «прихованої» мобілізації та «безбожності» українців.
Безбожники-українці та рожеві танки. Огляд російської дезінформації за 1–8 лютого 2023 року
Безбожники-українці та рожеві танки. Огляд російської дезінформації за 1–8 лютого 2023 року

Починаючи з 24 лютого «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж та у щоденному режимі документує хроніку російської дезінформації навколо військового наступу Росії на Україну. Нещодавно ми почали робити також щотижневі огляди. За тиждень із 1 по 8 лютого 2023 року аналітикині й аналітики «Детектора медіа» зафіксували більше п’ятдесяти фейків, меседжів і маніпуляцій російської пропаганди. Цього тижня пропагандисти переконували, що західні танки Україні не допоможуть, розповідали про «полювання» на українських чоловіків, займались «розлюдненням» українців і вдавались до кіберзлочинів.

Читайте огляди російської дезінформації за попередні тижні: 26 вересня — 2 жовтня; 3–9 жовтня, 1017 жовтня, 1724 жовтня, 2431 жовтня, 31 жовтня — 6 листопада, 714 листопада, 1421 листопада, 2128 листопада, 28 листопада — 4 грудня, 512 грудня, 1219 грудня, 1926 грудня, 29 січня, 10–16 січня, 17–23 січня, 24–31 січня, а також підсумковий текст за десять місяців великої війни.

Цього тижня, як і попереднього, найбільше російської дезінформації зафіксували щодо постачання танків для України та мобілізації. Пропагандисти розповідали, що всі танки, надані Україні, російська армія спалить. На думку агітпропу, стимулює російських військовослужбовців знищувати західну техніку обіцянка винагороди від російського бізнесу. Цей меседж продовжив попередній, що західні танки Україні не допоможуть.

Також агітпроп розповідав, нібито в Берліні через рекламу закликають не надавати танки Україні. Буцімто в центрі міста на рекламному екрані на стіні будівлі транслюють відео з танками 1943 та 2022 років та гаслом «Може, ніколи знову?». Користувачі соцмереж додають: так німці нібито намагаються нагадати своєму уряду про події Другої світової. Насправді згадане відео — фейкове, рекламу не транслювали ні на цьому екрані, ні на будь-якому іншому, що належить тим самим власникам. Також пропагандисти стверджували, що, згідно з опитуванням, 94 % громадян Німеччини не підтримують постачання танків в Україну. Проте це твердження — маніпуляція. За результатами регулярного опитування громадської думки, 46 % німців підтримували відправлення  бойових танків в Україну, 43 % були  проти, ще 11 % утрималися від відповіді. Опитування також проводили у розрізі партійної підтримки. Серед прихильників ультраправої партії «Альтернатива для Німеччини» 84 % виступили проти цього рішення. Саме їхню думку  пропагандисти й видавали за думку німців загалом. Проте на виборах у 2021 році партія здобула підтримку лише 10,3 % виборців, тому такі узагальнення некоректні. 

У грузинському сегменті соцмереж поширювали фотографію рожевого танка з підписом, що нібито європейські феміністки зібрали гроші та купили його для України. Згідно з повідомленнями, танк нібито пофарбували в рожевий колір, оскільки зелений був надто образливим для феміністок. Також нібито танку відтяли ствол, оскільки він виглядав сексистським. Насправді фотографію рожевого танку зробили на Манчестерському прайді у 2007 році, вона не має жодного стосунку до України. Поширюючи такі фейки, російська пропаганда висміює та знецінює волонтерську допомогу та західні поставки зброї Україні.

У російських медіа та анонімних телеграм-каналах, які транслюють проросійську риторику, поширювали фотографію, буцімто зроблену у Брюсселі. Мовляв, група художників із Польщі зробила новий малюнок, що продовжує серію їхніх робіт на вулицях міст. На ньому нібито зображений Володимир Зеленський, який «поглинає» західні танки. Насправді такого графіті не існує, його створено за допомогою фоторедактора, як і «світлини» графіті про Зеленського в Мадриді, Варшаві, Нью-Йорку та Парижі. У такий спосіб агітпроп намагається створити видимість, що українського президента не підтримують за кордоном, ба більше — зневажають і висміюють.

В анонімних телеграм-каналах поширювали повідомлення, що Офіс президента «заборонив» депутаткам і держслужбовицям виїжджати за кордон. Мовляв, це свідчить, що найближчим часом жінок мобілізуватимуть до війська «на рівні з чоловіками». Насправді ці повідомлення побудовані на маніпуляціях. По-перше, Указ президента України та постанова Кабінету Міністрів України стосуються професій, а не статі. Тобто обмеження стосуються чиновників загалом — як чоловіків, так і жінок. Тепер вони зможуть перетинати кордон лише в разі службового відрядження чи за певних особистих обставин (потреби відвідати неповнолітніх дітей, смерті родича тощо). По-друге, працівників держструктур можуть звільнити від мобілізації. Для цього установа, в якій вони працюють, має подати відповідні відомості до Територіального центру комплектування. По-третє, мобілізація жінок в Україні є добровільною (крім медичних працівниць). Тобто зміни до законодавства забезпечують присутність працівників держсектору в Україні на період дії воєнного стану. Особливості мобілізації для них не змінилися.

Цього тижня пропагандисти стверджували, що територіальні центри комплектування — незаконні структури, тому вони не можуть видавати повістки. Насправді територіальні центри комплектування та соціальної підтримки створені на базі колишніх військкоматів і є їхніми правонаступниками. Саме вони й займаються питаннями призову та мобілізації на військову службу. Також пропагандисти розповідали, що в Україні триває «полювання на чоловіків», тобто «прихована» мобілізація. Мовляв, на фронті «колосальні» втрати, тому чоловіків «відловлюють» на вулицях, щоб відрядити на фронт. Насправді мобілізація в Україні триває з 24 лютого. Термін дії закону кілька разів продовжували. Відповідно до останніх змін, воєнний стан та загальну мобілізацію продовжили до 20 травня 2023 року. Однак пропагандисти систематично маніпулюють темою «прихованої» мобілізації, використовуючи техніку підміни понять. Також агітпроп використовує реальні порушення у процесі мобілізації, щоби підкріпити свої меседжі та надати їм більшої правдоподібності. Систематичні маніпуляції щодо мобілізації дискредитують українську армію та емоційно впливають на українців. 

Цього тижня агітпроп поширював меседж, що українці бажають смерті російським дітям. Для цього в телеграм-каналах та пропагандистських медіа поширювали фото буцімто виробленої в Україні плитки шоколаду. На обгортці зображено хлопчика у шоломофоні з траурною стрічкою. Писали, що шоколад називається «Смерть Альошки», а прототипом обкладинки став реальний хлопчик Олексій із Білгородської області Росії. Пропагандисти розповідали: нібито за те, що хлопчик зустрічав російських військових, які їхали в Україну, українці бажають йому смерті. Проте світлина — фейк. Вперше її опублікували у проросійському твітер-акаунті, який і раніше поширював пропаганду. Історію хлопчика Олексія справді висвітлювали російські медіа навесні 2022 року, однак в Україні про нього не писали. 

Ще один фейк також стосувався дітей, цього разу — українських. У соціальних мережах поширювали повідомлення, нібито львівська клініка репродуктивної медицини «Альтернатива» пропонує своїм клієнтам «репродуктивні тканини захисників “Азовсталі”». У дописах посилались нібито на рекламу клініки з гаслом «Відродимо націю!» та емблемою «Азова». Насправді цю рекламу створили за допомогою фоторедактора. Клініка таких послуг не пропонує. Поширюючи такий фейк, пропагандисти намагалися зобразити українців «нацистами» та дискредитувати бійців «Азова». Докладніше про фейки, які стосуються цього полку, читайте в матеріалі MediaSapiens

Для «розлюднення» українців використовували також історії, що нібито через богохульство Києва над містом кружляють зграї темних птахів. Мовляв, це наслідок антирелігійної політики «київського режиму», спонсорованого державою святотатства, знищення церков і переслідування священиків. Частину відео справді зняли в Києві, частину — в Г’юстоні (США) ще у 2017 році. Відео із Г’юстона у 2020 році використовували як «доказ» наслідків тайфуну «Молаве» у В’єтнамі. Міграція великої кількості птахів не має жодного стосунку до конспірології чи «сатанинських ритуалів». Науковці називають таку поведінку птахів мурмурацією, це природє явище.

Також цього тижня зафіксували чимало повідомлень щодо кіберактивності російської пропаганди. Для прикладу, в мережі поширювали фейкові дописи, нібито командування Повітряних сил української армії вирішило створити телеграм-канали з «офіційною інформацією» про активність ворожої авіації та рух безпілотників. У відомстві спростували повідомлення та закликали адміністраторів, які ведуть фейкові сторінки, не використовувати офіційну символіку Повітряних сил чи фото їхніх представників для просування своїх інформаційних платформ. Також окупанти зламували маловідомі сайти й розміщували на них звернення до українців від росіян про братерство, бажання возз’єднатися, єдину культурну спадщину тощо. 

У закритих російських телеграм-каналах поширювали повідомлення, що можна «домовитися» про кілька годин інтиму із «сиротою з України». Мовляв, вартість такої «послуги» — 250 тисяч рублів. Ці повідомлення потрапили й в український сегмент телеграма. У кіберполіції України зʼясували, що дитина, фото якої використали для створення фейку, насправді народилася та живе в Росії. Хлопчик під наглядом мами працює моделлю й рекламує одяг та взуття, тому його фото є у вільному доступі. 

У Запоріжжі Служба безпеки України заблокувала роботу проросійської ботоферми. Кілька тисяч ботів «розганяли» дезінформацію про ситуацію на південному фронті, популяризували російські окупаційні угруповання й закликали робити пожертви на їхню підтримку. Крім цього, займалися дискредитацією командування Сил оборони та підбурювали українських громадян ухилятися від мобілізації. Першоджерелом поширення ворожого контенту був телеграм-канал колаборанта Володимира Рогова. На початку роботи ботоферма нараховувала майже дві тисячі фейкових акаунтів, що поширювали проросійські меседжі та наративи нібито від імені місцевих жителів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3915
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду