Між COVID-19 та війною в Україні: сорти дезінформації в німецькому сегменті телеграма

Між COVID-19 та війною в Україні: сорти дезінформації в німецькому сегменті телеграма

7 Лютого 2023
9696

Між COVID-19 та війною в Україні: сорти дезінформації в німецькому сегменті телеграма

9696
Російська дезінформація в німецькомовних телеграм-каналах виглядає менш продуманою, ніж та, що спрямована на українців.
Між COVID-19 та війною в Україні: сорти дезінформації в німецькому сегменті телеграма
Між COVID-19 та війною в Україні: сорти дезінформації в німецькому сегменті телеграма

In English

Під час моніторингу російської дезінформації в соціальних мережах «Детектор медіа» зафіксував, що російська пропаганда активізується під час політичних подій, таких як саміти світових лідерів, засідання міжнародних організацій, переговори про допомогу Україні тощо. З кінця 2022 року як українські, так і міжнародні ЗМІ частіше стали згадувати про Німеччину в контексті військової допомоги Україні, а саме передачі танків Leopard 2.

На тлі цих дискусій 3 січня 2023 року інформаційне агентство Reuters випустило розслідування про вплив пропутінських агентів на Німеччину, в якому розповіло, як ці агенти намагаються налаштувати Берлін проти України. Розслідування показало зв’язки німецьких діячів, які виступають за зміну курсу щодо України, з російською державою та ультраправими. Видання зосередило увагу на персоналіях, побіжно згадавши, що деякі проросійські активісти поширюють повідомлення Кремля на німецькомовну авдиторію в інтернеті. Російська пропаганда часто поширює свої меседжі та ідеї через анонімні джерела в соцмережах та медіа, а вже потім переходить на новий рівень — проникає в заяви експертів, політиків і активістів, які свідомо чи несвідомо поширюють російські дезінформаційні меседжі.

«Детектор медіа» вирішив дослідити, як російська пропаганда використовує телеграм для впливу на німецькомовну авдиторію, які інформаційні кампанії проводить, а також порівняти підходи російського агітпропу зі впливу на українську та німецьку авдиторії.

Над дослідженням працювали: Іра Рябоштан, Орест Сливенко, Олексій Півторак

Дослідження створене на основі даних з телеграм-каналів, наданих компанією LetsData. 

Was ist телеграм у Німеччині?

В Україні телеграм є одним із головних джерел інформації. На 23 січня, за даними компанії SimilarWeb, яка надає відомості про популярність інтернет-ресурсів, телеграм на п’ятому місці серед мобільних додатків у користувачів iOS і шостий — на Android. Схожі цифри наводить компанія MobileAction, яка постачає дані тим, хто просуває мобільні додатки. За їхньою інформацією, телеграм четвертий за популярністю на iOS i сьомий — на Android.

У Німеччині популярність телеграма нижча. За даними Similarweb, телеграм на 22-му місці серед додатків на іOS і на 11-му — в користувачів Android. Згідно з даними MobileAction, у Німеччині телеграм 29-й за популярністю на iOS і десятий — на Android.

Відрізняється й кількість каналів, які працюють на українську й німецьку авдиторії. За даними сервісу аналізу телеграма Telemetrio, для українців працюють 5,8 тисячі каналів, тоді як на німецьку — 3,1 тисячі.

Відрізняються й розміри авдиторії найбільших каналів у телеграмі. В Україні найпопулярніший канал «Труха Украина» має 2,7 мільйона підписників, а останній у сотні найпопулярніших «24 канал — новини | Новини України» — 207 тисяч підписників. Для порівняння: найпопулярніший німецький телеграм-канал reitschuster.de має 257 тисяч підписників. В останнього із сотні найпопулярніших станом на 18 січня The Great Awakening is here 42 тисячі підписників.

Серед найпопулярніших телеграм-каналів у Німеччині переважають особисті блоги з новинами чи персональними реакціями на події; запереченням пандемії COVID-19; розповідями про езотерику й інші альтернативні офіційній науці знання. На відміну від України, де більша частина найпопулярніших медіа мають популярні канали в телеграмі, найпопулярніші медіа в Німеччині чи Австрії інколи ведуть телеграм-канали, але вони не входять до списків топсотні телеграм-каналів. У першій сотні з німецькомовних телеграм-каналів у сегменті медіа є німецький журнал Compact, телеканал AUF1, медіаплатформа Apolut і австрійське видання Wochenblick. За даними Similarweb, сайти згаданих німецьких видань перебувають не вище за четверту сотню серед місцевих медіа. А сайт Wochenblic» — на 101-му місці серед медіа Австрії.

Попри те, що телеграм не входить до першої десятки популярних у Німеччині додатків, про вплив цієї соцмережі опосередковано можуть свідчити спроби уряду країни врегулювати роботу телеграма. Влада Німеччини неодноразово висловлювала стурбованість, що телеграм використовують для поширення дезінформації про пандемію коронавірусу та організації протестів, які переросли в насильство. Експерти в Німеччині також часто висловлюють занепокоєння, що додаток стає осередком екстремізму й радикалізації. За даними ЗМІ, ультраправі та екстремістські групи все частіше звертаються до телеграма після того, як їх вигнали з інших соціальних мереж — фейсбука й твітера.

У жовтні 2022 року Федеральне міністерство юстиції Німеччини оштрафувало месенджер за порушення законодавства на суму 5,125 мільйона євро. Телеграм звинуватили в порушенні зобов’язання «підтримувати канали зв’язку відповідно до законодавства» (4,25 мільйона євро штрафу), а також відмові призначити уповноваженого представника в Німеччині (875 тисяч євро штрафу). Загалом німецька влада останні декілька років критикує месенджер через те, що в телеграмі вільно поширюють матеріали з мовою ненависті; що месенджер сприяє поширенню позиції антивакцинаторів, прихильників теорії змов і неонацистських поглядів. Цю проблему чітко ілюструє сотня найпопулярніших телеграм-каналів у німецькому сегменті.

Сорти дезінформації в німецьких телеграм-каналах

Як і в Україні, більша частина із сотні найбільших німецьких телеграм-каналів подають гарячі новини чи інтерпретації подій. Як і в популярних українських телеграм-каналах, новини часто подаються без контексту або з однобокими коментарями, які треба сприймати як позиції авторів з приводу новин, але аж ніяк не як новини. Наприклад, найпопулярніший німецький телеграм-канал reitschuster.de (247 тисяч підписників), у якому німецький журналіст Борис Райтшустер публікує статті із власного сайта з короткими коментарями. Райтшустер — автор книжки «Путінократія», в якій розповідається, як Володимиру Путіну за допомогою корупції і посилення страху у власному суспільстві вдалось збудувати авторитарний режим. Хоча Райтшустер і критично ставиться до Росії, в якій працював у дев’яностих-двотисячних, події, пов’язані з Україною він висвітлює з точки зору популістів. Наприклад, на його сайті, а відтак і в телеграм-каналі, можна бачити повідомлення, що біженці з України отримують більші виплати, ніж біженці з інших країн чи навіть частина німецьких пенсіонерів. Це твердження є одним із російських дезінформаційних меседжів щодо українських біженців починаючи з весни 2023 року.

Є в Райтшустера й інсинуації на тему «вигаданої пандемії COVID-19». Наприклад, у пості від 24 січня він пише: «Кількість випадків коронавірусу може бути пов’язана з політичними настроями. Там, де зроблено неправильний вибір, більше небезпеки. Принаймні про це свідчить нова заява федерального уряду». Починаючи з 2020 року, німецькі фактчекери із correctiv.org щонайменше 26 разів навели приклади того, що Райтшустер перекручує факти про пандемію COVID-19.

Тема спротиву коронавірусну є головною для чималої кількості телеграм-каналів із першої сотні найпопулярніших у Німеччині. Як правило, такі телеграм-канали акцентують на негативних наслідках у тих, хто отримав щеплення від COVID-19, або, як телеграм-канал Gesundheitswesen in der Krise (68,4 тисячі читачів), назва якого українською перекладається як «Охорона здоров’я в умовах кризи», називають пандемію COVID-19 «зоркестрованою». Адміни телеграм-каналу із 43,2 тисячі підписників «CORONA AUSSCHUSS» вимагають розпочати розслідування обставин цієї пандемії, «щоб ми нарешті стали суспільством без намордників».

Німецьке федеральне міністерство охорони здоров’я теж має телеграм-канал на 224 тисячі підписників, де розповідає про протидію пандемії COVID-19. Утім, сукупне охоплення телеграм-каналів, які подають альтернативні погляди про цей вірус і шкоду імунізації від нього, куди більше за охоплення офіційного джерела.

Частина телеграм-каналів розповідає чи коментує новини. Як правило, в найпопулярніших телеграм-каналів новини чергуються з фото чи відео про тварин, дітей, лайфхаками чи роздумами на філософські питання. Зокрема, так виглядає стрічка постів другого за популярністю німецькомовного телеграм-каналу Vivoterra (247,4 тисячі підписників), який самі автори в кінці кожного посту називають «скарбницею знань». Там є чимало новин про Україну. Про актуальний на кінець січня 2023 року інформпривід передачі Україні танків зі складів Бундесверу, творці Vivoterra повідомляють суть новини, а потім від себе додають, що війну Росії оголосили США і що «Путін також знає, що ця війна йде не від німців». Таких повідомлень з ознаками страху перед Росією в німецькому телеграмі немало. Наприклад, незадовго до повідомлення про передачу німецьких танків телеграм-канал на 76 тисяч підписників Antillumonaten TV опублікував цитату експерта з питань Росії, що росіяни можуть застосувати тактичну ядерну зброю. Такими повідомленнями для читачів телеграм-каналів, імовірно, намагаються створити образ загрози з боку Росії й того, що «своя сорочка ближча до тіла», а отже не варто втручатися в чужу війну.

Російська діаспора в німецькомовному телеграмі й німці, які поширюють позиції росіян

У першій сотні телеграм-каналів є чимало тих, хто поширює вигідні Росії повідомлення. Утім, у сотні найпопулярніших телеграм-каналів є два, які мають безпосередній стосунок до Росії. Це телеграм-канал ???????? Russländer & Friends ???????? на 75,5 тисячі підписників і німецькомовна філія російського пропагандистського холдингу RT DE (майже 47 тисяч підписників). Ці канали поширюють «класичні» гасла російської пропаганди, що захід хоче знищити Росію, допомагає українцям чинити воєнні злочини абощо.

На початку січня 2023 року агентство Reuters написало про ще один канал із мережі проросійських Putin Fanclub (36 тисяч читачів). Там переважно публікують новини про зустрічі Путіна з чиновниками, цитати з його промов, а також критику України. За даними аналізу Reuters, це лише один із щонайменше 27 каналів, які розповсюджують прокремлівські меседжі на загальну авдиторію приблизно в 1,5 мільйона підписників. «Детектор медіа» перевірив зв’язки телеграм-каналу Putin Fanclub та проаналізував, які меседжі поширюють ті телеграм-канали, які хоча б раз на нього посилалися. Серед них є:

— телеграм-канал проросійського німця Вячеслава Зеевальда, який, за даними Reuters, і наповнює Putin Fanclub;

— німецька редакція пропагандистського видання RT;

— ймовірно, канал справжнього лікаря й антиваксера Гайнріха Фіхтнера;

— ще кілька телеграм-каналів, які постійно поширюють проросійські новини.

Автори цих телеграм-каналів поширюють незамасковану дезінформацію. Канали, пов’язані з Putin Fanclub, ретранслюють російський порядок денний без жодних додаткових коментарів для внутрішньої авдиторії або поширюють лише ті новини із західних і міжнародних медіа, які підкріплюють уявлення про правдивість проросійської точки зору. Тобто сам пропагандистський матеріал мало видозмінюється для німецького споживача. Саме тому поширені наративи легко впізнати, адже російська пропаганда в межах німецького сегменту є доволі примітивною.

Зокрема, такі канали порушують теми «нацистської України», «економічно слабкого Заходу» чи «непереможної російської армії». І меседжі про «обстріл Донецька українськими нацистами та укрофашистами», «бажання США керувати Заходом і не тільки» або ж «стрімкий розвиток економіки Росії» є абсолютно типовими для російської дезінформації в Німеччині.

Це свідчить, що російська пропаганда загалом поширює на іноземну авдиторію вигідні Росії дезінформаційні меседжі. Нерідко в коментарях до постів у цих телеграм-каналах трапляється зневага до українців, а певні зрушення в допомозі Україні від Німеччини засуджують як «підтримку нацистів».

Якщо порівнювати російську дезінформацію, спрямовану на українців, із німецькою, українська виглядає багатограннішою. Частково це можна пояснити тим, що в Україні телеграм популярніший як джерело новин і пропагандисти маніпулюють українськими новинними приводами, а не тільки переказують російську точку зору.

За перші 18 днів 2023 року ми зафіксували понад 100 пропагандистських меседжів, маніпуляцій та фейків, що поширили телеграм-канали, які цитували Putin Fanclub. Теми цих повідомлень теж відповідають проросійським гаслам, які поширюють найпопулярніші німецькомовні телеграм-канали. За винятком конспірології про COVID-19, вони повністю вписуються в набір повідомлень, які російська пропаганда поширює на українську авдиторію і закордон. Там, як і серед топсотні німецьких телеграм-каналів, можна побачити твердження, що:

— Росія веде «спецоперацію проти українських нацистів» і гегемонії США, а також стає сильнішою всупереч санкціям;

— Україною керують прихильники нацистів і корупціонери. Ці люди знущаються з людей, які люблять Росію, і вчиняють воєнні злочини на територіях, які контролюють;

— лідери США і країн Європи змовилися проти простих людей. Вони вступили у конфронтацію з Росією. Через це громадяни цих країн мусять терпіти інфляцію і зростання тарифів на комунальні послуги;

— громадяни США, держав ЄС і України повинні продовжувати протестувати проти дій своїх урядів і цим домагатися того, щоб вони відмовилися від фінансування «укронацистів», а також помиритися з Росією.

 

Дослідження показує, що німецькі телеграм-канали стають майданчиком для поширення різного роду теорій змов, неперевіреної і шкідливої інформації про коронавірус і вакцинацію, а також російської дезінформації. Виявлені в анонімних німецьких телеграм-каналах російські пропагандистські наративи лише підтверджують те, що Росія систематично використовує дезінформацію для досягнення своїх геополітичних цілей. Зокрема, не лише в Україні, а й в багатьох країнах світу. Йдеться не лише про Німеччину, а й про десятки інших країн Європи, в інфопросторах яких аналітикині й аналітики виявляли російську дезінформацію щодо України. Набори меседжів і наративів, за даними досліджень, є сталими і повторюваними. Зокрема, йдеться і про виявлені в німецьких телеграм-каналах наративи, як-от що Україною керують нацисти, а Росія виграє у війні. Всі вони покликані змінити ставлення західних суспільств до України; дискредитувати Україну та українців; показати її слабкою й не здатною опиратися великій Росії. Проте російська дезінформація в німецькому телеграмі є менш продуманою, ніж в українському, де Росія намагається просувати різноманітніші дезінформаційні меседжі. Дезінформація в німецькому телеграмі є загальнішою й фокусується на сталих наративах, як-от що це не Росія розв’язала війну, а лідери США і країн Європи змовилися проти простих людей і вступили у конфронтацію з Росією.

Згідно з дослідженням Принстонського університету (США) «Тренди онлайнових зусиль іноземного впливу», Росія є глобальною лідеркою в застосуванні дезінформації в інтернеті під час кампаній впливу. Саме Росія відповідає за 62 % таких втручань у внутрішні справи інших держав. Тобто Росія використовує інформацію як зброю, щоб усталити в суспільствах різних країн вигідні для неї меседжі.

За допомогою дезінформації російська пропаганда прагне змінити реальність. Така тенденція є небезпечною, зокрема, через популяризацію антиукраїнських меседжів. Наприклад, у контексті передачі Україні озброєння, необхідного для боротьби з ворогом. Російська пропаганда маніпулює темою надання Україні зброї, регулярно стверджуючи, що державам Заходу варто припинити надавати Україні зброю, адже вона подовжує війну, а не спричиняє мир; послаблює оборону держав, які передають зброю; розкрадається на місцях через корупцію й провокує війну в усьому світі. Нещодавно російські пропагандисти маніпулювали даними соціологічних опитувань серед німців і стверджували, що 70 % із них проти збільшення військової допомоги для України. У такий спосіб Росія прагне усталити думку, що підтримка України знижується, й тиражує ці меседжі, зокрема, через анонімні канали в телеграмі. Дезінформаційні наративи також шкодять в умовах, коли у країнах ЄС люди починають відчувати на собі соціально-економічні наслідки війни в Україні.

Сам телеграм стає майданчиком для поширення дезінформації і теорій змов, зокрема, через лояльну політику засновників. Наприклад, телеграм рідко блокує анонімні телеграм-канали, хоча його засновник Павло Дуров і закликає авторів не поширювати інформацію, яка суперечить правилам телеграма чи магазинів додатків. Саме така політика дає можливість пропагандистам майже безкарно просувати російський порядок денний на великі авдиторії.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9696
Читайте також
19.04.2023 10:00
Леся Бідочко
Олексій Півторак
Павло Худіш
Анна Рощина
«Детектор медіа»
18 132
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду