Знов «окупована» Київщина та українці, яких «треба топити». Моніторинг російської дезінформації 24—31 жовтня 2022 року

Знов «окупована» Київщина та українці, яких «треба топити». Моніторинг російської дезінформації 24—31 жовтня 2022 року

9 Листопада 2022
3125

Знов «окупована» Київщина та українці, яких «треба топити». Моніторинг російської дезінформації 24—31 жовтня 2022 року

3125
Протягом тижня російські пропагандисти розповідали, що українців потрібно топити, й залякували «помстою» Росії за наступ України.
Знов «окупована» Київщина та українці, яких «треба топити». Моніторинг російської дезінформації 24—31 жовтня 2022 року
Знов «окупована» Київщина та українці, яких «треба топити». Моніторинг російської дезінформації 24—31 жовтня 2022 року

Іn English

Починаючи з 24 лютого «Детектор медіа» моніторить українські соцмережі та  в щоденному режимі документує хроніку російської дезінформації навколо військового наступу Росії на Україну. Нещодавно ми почали робити також щотижневі огляди.

За тиждень, із 24 по 31 жовтня 2022 року, аналітики та аналітикині «Детектора медіа» зафіксували близько пів сотні кейсів, які російські пропагандисти поширюють задля досягнення політичних цілей Росії. Цього тижня російські пропагандисти розповідали світу про те, що Україну потрібно десатанізувати; що Джо Байден має когнітивні порушення й тому більше не керує США; що політика Зеленського схожа на політику Усами бен Ладена та що росіяни нібито знов добираються до Києва. 

Читайте огляди російської дезінформації за попередні тижні26 вересня — 2 жовтня39 жовтня10–17 жовтня, 17—24 жовтня

Страшилки про «захоплену Київщину» та відмову Заходу постачати Україні зброю

На початку тижня в інфопросторі з’явилася інформація, що російські війська нібито знову дісталися під Київ, як у березні 2022-го, на початку повномасштабного вторгнення. Цю новину поширив російський колаборант і представник окупаційної адміністрації Херсонщини Кирило Стремоусов. Він опублікував відеозвернення у своєму телеграм-каналі, де він на тлі карти України з окупованими містами виклав свою версію подій станом на вечір 23 жовтня 2022 року. Карту Стремоусова пропагандисти почали ширити як таку, що відповідає дійсності. Та зрезюмували: «Наші серйозно просунулися за добу». Мовляв, російські війська не лише під Києвом, а й захопили територію прикордонних областей із Росією і частково з Білоруссю. Насправді ж це не так.. Ще до другого квітня всю Київщину звільнили від російських окупантів. Більше російська армія не перетинала меж Київської області. Однак такі новини потрібні Росії, щоби створити видимість свого успіху на тлі поразок унаслідок українського контрнаступу на Харківщині та Херсонщині.  

Ще один меседж російської пропаганди, покликаний залякати українців, стосувався того, що держави Заходу постачатимуть Україні все менше зброї й скоро українські військові не матимуть чим давати відсіч російським окупантам. Наприклад, ішлося, нібито керівництво компанії безпілотників Bayraktar сповістило Офіс президента України про скорочення постачання, оскільки Росія внесла одним із пунктів газової угоди з Туреччиною таку умову. Також російські пропагандисти запевняють, що США відмовилися постачати Україні системи протиповітряної оборони та реактивну артилерійську систему HIMARS. Такі меседжі Росія поширює вже не вперше. Цього разу вони виникли на тлі масштабних ракетних обстрілів, які Росія розпочала 10 жовтня. Пропагандисти спершу тиражували тезу, що Захід більше не може передавати Україні велику кількість систем ППО. У такий спосіб Росія залякує українців. Мовляв, скоро не буде чим оборонятися, адже Заходу більше не цікаво й не вигідно постачати Україні зброю. Проте 19 жовтня виробник Lockheed Martin заявив, що у США збільшують виробництво HIMARS на тлі успішного використання цих систем українськими військовими протягом останніх кількох місяців. Компанія Baykar Makina так само продовжує підтримувати Україну безпілотниками.

Також цього тижня пропагандисти розтиражували меседж, озвучений російським пропагандистом, директором російськомовного мовлення телеканалу Russia Today Антоном Красовським під час інтерв’ю з російським письменником-фантастом Сергієм Лук’яненком. Тоді Красовський закликав вбивати українських дітей. Однак в анонімних телеграм-каналах із посиланням на Красовського закликали вбивати всіх без винятку українців за те, що вони «возять за собою котиків і собак, яких не годують кілька днів, щоби потім їм згодовувати мертвих російських солдатів». Така агресія до українців і заклики вбивати українців з’явилися в інфопросторі не вперше. Українців уже називали недолюдьми, здичавілими й хворими росіянами тощо. Наприклад, після масованих ракетних обстрілів 10 жовтня автори анонімних проросійських телеграм-каналів раділи смерті мирних мешканців і тому, що внаслідок удару українці залишилися без світла, води й тепла.

«Непотрібні біженці» та «десатанізація»

Протягом тижня пропагандисти маніпулювали й словами віцепрем’єрки України Ірини Верещук, стверджуючи, що вона заявила, мовляв, біженцям, які виїхали з України, тут більше не раді, тому повертатися додому їм не потрібно. Однак пропагандисти перекрутили слова Ірини Верещук. Насправді вона просила українців за можливості залишитися за кордоном до весни. Таке прохання виникло через руйнування критичної інфраструктури внаслідок російських ракетних ударів та підвищення навантаження на енергосистему через опалювальний сезон. Проте на думку пропагандистів, такі слова віцепрем’єрки суперечать повідомленням Володимира Зеленського про відновлення інфраструктури. Такі меседжі потрібні Росії, щоби посіяти зневіру серед українців. Росія систематично поширює фейки та маніпуляції щодо життя українських біженців за кордоном. Наприклад, стверджує, що їм більше не раді в країнах ЄС; зображує їх у негативному світлі тощо. 

Крім того, на цьому тижні Росія заявила про нову мету повномасштабного вторгнення, або ж по-їхньому — так званої спецоперації. Тепер вони стверджують, що Україну потрібно не лише денацифікувати, а й десатанізувати. Мовляв, «київський режим» перетворив Україну на «тоталітарну гіперсекту», яка сповідує «неоязичництво» як основу «радикального націоналізму». Про це заявив помічник секретаря російської Ради безпеки Олексій Павлов. За його даними, які не мають жодних офіційних підтверджень, кількість «сатаністських сект» в Україні величезна — лік «точно йде на сотні». Насправді сатаністські секти — це вигадка російської пропаганди; навіть якщо припустити, що йдеться про язичницькі вірування, то в Україні зареєстрована 161 така організація, що становить лише 0,4% загальної кількості релігійних організацій. А згідно з Конституцією, громадяни України мають право на свободу світогляду і віросповідання, тобто можуть сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати жодної. Проте Росія вкотре вигадує причини для свого нападу на Україну, залякуючи світ тим, що українці — нацисти й сатаністи, які несуть загрозу, а тому, мовляв, із ними потрібно боротися. Що в Україні воюють сатаністи, росіяни вже теж написали не вперше. Наприклад, ще в березні 2022-го кремлівські ЗМІ поширювали тезу, що в Україну їдуть воювати спецпризначенці-сатаністи зі США. Ця риторика також вписується у прагнення російської влади позиціонувати напад на Україну як священну війну, що ведеться з релігійних мотивів.

«Байдена відсторонили від роботи, а Зеленський схожий на Усаму бен Ладена»

Після поширення меседжів, що Україна збирається застосувати так звану брудну ядерну бомбу й звинуватити в цьому Росію, з’явилися й тези що політика Зеленського дуже схожа на політику лідера «Аль-Каїди» Усами бен Ладена. Мовляв, він планує сам проти себе і свого народу використати зброю масового ураження. Звісно, Росія не надала жодних доказів підготовки так званої брудної бомби в Україні. Але такі меседжі потрібні Росії, щоби перекласти відповідальність за свої дії на Україну. Мовляв, саме Україна — держава-терористка, яка готує масові провокації, тому її потрібно зупинити.

Також росіяни на цьому тижні ширили фейк, що президента США Джозефа Байдена нібито відсторонили від влади через «когнітивні проблеми», пов'язані з віком. У своїх публікаціях кремлівські медіа посилаються на інтерв'ю членкині Палати представників від Республіканської партії Клаудії Тені телеканалу Fox News. Проте це неправда. Насправді Тені, подивившись інтерв'ю, яке Байден дав телеканалу MSNBC, сказала: «Це справді сумно, але він нагадує мені воскову фігуру мадам Тюссо. Він виходить, і його заводять, і він викладає тези, які йому подає його тіньовий уряд, персонал, що стоїть за ним. І він справді показує, що він некомпетентний для цієї найважливішої роботи в нашій країні. І я приєдналася до листа конгресмена Ренді Джексона, щоб піддати його когнітивному тесту… це серйозна річ. Ми маємо ворогів по всьому світу». Однак вона не говорить, що Джо Байдена відсторонила від роботи. Такі фейки потрібні російській пропаганді, щоби створити видимість того, що на Заході, зокрема у США, все погано: навіть їхній президент має залишити посаду через когнітивні проблеми. Також пропагандисти вже не раз просували тезу про підтримку американським суспільством республіканців та колишнього президента США Дональда Трампа. І що Байден нібито втрачає підтримку через виділену Україні допомогу й військову протекцію. Поширюючи фейк про відсторонення Джо Байдена від посади, пропаганда прагне похитнути віру українців у те, що США залишатиметься союзником України у війні з Росією. 

Колаж: «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3125
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду