«Критикуєш владу — мобілізуємо», і як росіяни брешуть про наступ на Харківщину

«Критикуєш владу — мобілізуємо», і як росіяни брешуть про наступ на Харківщину

18 Травня 2024
644

«Критикуєш владу — мобілізуємо», і як росіяни брешуть про наступ на Харківщину

644
«ДМ» аналізує теми, які найбільше обговорювали на тижні, що минає.
«Критикуєш владу — мобілізуємо», і як росіяни брешуть про наступ на Харківщину
«Критикуєш владу — мобілізуємо», і як росіяни брешуть про наступ на Харківщину

П’ятниця, 17 травня 2024 року

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа».

 

Привіт. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ». 

Портрет короля

У Британії показали офіційний портрет короля Чарльза III, і це знову змусило мене усміхнутися. Можливо, тому, що перша реакція людей, яку вони описують у коментарях в соцмережах,  дивлячись на цю картину: «Вау, він такий... червоний». Хтось писав про силу полум'я, а хтось — про те, що бачить колір свіжого м'яса. І як добре, що є наша «Антоніна» й Катерина Городнича, яка так і пише:  «Та нормальний портрет Чарльза!  Це ви ще інших не бачили». А загалом за два дні після публікації «червоного» портрета монарха не висловився щодо його оригінальності хіба дуже лінивий користувач інтернету. Почитайте і подивіться на портрети королівської родини — усміхатися точно будете, обіцяю, це справді весело.

Бути на зв’язку

Тепер до серйозніших тем. Важливий текст про оновлення в системі вимірювань телеаудиторії, яке відбулося на початку травня, написала наша Наталія Данькова. Цитую початок: «Із 6 травня 2024 року набули чинності нові контрольно-зважувальні параметри. Вони створені на основі установчого дослідження, яке проводить Київський міжнародний інститут соціології. Установче дослідження надає інформацію про соціально-демографічні характеристики й тип прийому телевізійного сигналу, що дозволяє скласти уявлення про структуру населення всієї України». До речі, за результатами установчого дослідження, зараз в Україні живе 28 мільйонів людей.

І одразу залишу посилання на ще один матеріал Наталії Данькової. Він про те, що Міністерство цифрової трансформації розробило стратегію розвитку електронних комунікацій України до 2030 року. Чому це важливо? Бо в країні війна, і це основний виклик галузі, оскільки мережі операторів інтернету та мобільного зв’язку знищуються або зазнають пошкоджень. Як із цим упоратися і що буде далі — читайте в тексті Наталки.  

Кремлеграм і російська дезінформація

«Мета №1 дезінформаційних кампаній у всьому світі — підірвати підтримку України», — розповіла Єгору Брайляну заступниця генсека НАТО з публічної дипломатії Марі-Доха Безансено. Це перше її інтерв’ю українським медіа, і в ньому  вона розмірковує про співпрацю з ними, стратегічні комунікації та як ефективно протидіяти російській дезінформації.  Читайте її інтерв’ю тут.

До речі, про російську пропаганду. Олексій Півторак із колегами з Центру досліджень «Детектора медіа» цього разу відстежували нові повідомлення росіян, які вони придумують, щоби псувати нерви тим, хто стежить за пробами ворожої армії атакувати на Харківщині.   Як у проросійських телеграм-каналах маніпулювали загрозами бойових дій на кордоні Харківської області з Росією до та після вторгнення росіян, читайте в матеріалі «Усе ще не хочете миру? Тоді ми йдемо до вас». 

Критикуєш владу — мобілізуємо

Під таким заголовком Олександр Крумін опублікував свій новий огляд політичних токшоу за 9 травня 2024 року. У студіях токшоу говорили про різне. На Прямому — про мобілізацію та (не)ефективність роботи уряду, на Першому — про заяви представника ГУР Вадима Скібіцького щодо перемовин з Росією у 2025 році. А в проєкті «Тема» Наталя Мосейчук пояснювала, що мала на увазі у попередніх етерах. Нинішній випуск ведучій довелося будувати як відповідь на реакцію мережі після одного з попередніх етерів «Теми», що мав назву «Хто автор провалу мобілізації?», де Мосейчук, зокрема, намагалася присоромити юристів-блогерів, котрі в соцмережах розповідають, як правильно уникати мобілізації. Блогери розтиражували, зокрема, такі її слова: «Я хочу звернутися до всіх псевдоадвокатів, які вважають себе такими, й особливо після цього ефіру будуть активно вистрибувати з трусів у тіктоку: недовго пісенька гратиме. Тому що Служба безпеки України постукає у двері кожному, і “букетно-шоколадний” період закінчується в Україні. (...) Краще не говоріть дурню і те, що шкодить державі». А в новому випуску ведуча вирішила пояснити, що мала на увазі. Вийшло теж оригінально.

Медіуми

У новому випуску подкасту «Медіуми» Вадим Міський і Наталка Соколенко розмовляли з Альоною Яциною, воєнною кореспонденткою та очільницею «Кордон.Медіа» — видання, що висвітлює події Сумщини, війну та історії неймовірних людей. Гостя розповіла, як редакція працює зараз:  «Показуємо ми все, починаючи від того, як живуть прості люди, чому вони залишаються, чим займаються, як організовують свій побут. Показуємо, як наші живуть аграрії, як працюють». Також ведучі поговорили з Альоною про те, чому співпраця з державою може коштувати для медіа певних зобов'язань. 

Наразі це все.

Дякую, що дочитали цього листа до кінця.

Більше текстів наших авторів у різних форматах ви можете читати у  фейсбуці, інстаграмітелеграмі,  вотсапі та на сайті «Детектор медіа». Подивіться і новий випуск «Ньюспалму», якщо раптом розумієте, що не стягуєте, — гумор Юрка Космини завжди рятує в такі моменти. Увесь зворотний зв'язок також пишіть сюди — мені на пошту. А ще всією командою ми будемо вдячні, якщо порекомендуєте підписатися на цю розсилку вашим колегам та друзям.

До зустрічі. Переможемо!

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
644
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду