Мобілізація, комунікаційна криза та лінгвістичний срач після «Євробачення»

Мобілізація, комунікаційна криза та лінгвістичний срач після «Євробачення»

15 Травня 2024
639

Мобілізація, комунікаційна криза та лінгвістичний срач після «Євробачення»

639
«ДМ» проаналізував і розібрав теми, які обговорюють на початку цього тижня.
Мобілізація, комунікаційна криза та лінгвістичний срач після «Євробачення»
Мобілізація, комунікаційна криза та лінгвістичний срач після «Євробачення»

Вівторок, 14 травня 2024 року

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа».

 

Привіт. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ».

 

Небінарний гендер, срач і «Євробачення»

Мені подобається починати листа з першої новини або історії, яка змусила мене усміхнутися. Можливо, це тому, що я сподіваюся, що й ви теж усміхатиметеся. 

На очі потрапив заголовок статті в одній із британських газет: «Що Британія має зробити, щоби перемогти?». І де? — На «Євробаченні», звісно! Оце проблеми в людей (усміхнуло). Але «Євробачення» на якийсь час справді перетворилося на найбільш обговорювану тему, і не тільки в британських медіа. Українські журналісти та редактори влаштували колотнечу через цьогорічного переможця, точніше, через те, як писати про них. Перемогли (у множині — це важливо) швейцарський репер, небінарна особа Nemo. Нагадаю, що друге місце у Хорватії і третє — наше. Велика Британія, до речі, посіла 18-те місце (тож пропоновані в британській пресі стратегії, вочевидь, не спрацювали).

Але повернімося до українського срачу і гендерної небінарності. Авторка «Антоніни», Катерина Городнича написала текст про суперечку між медійниками, яка неслася в соцмережах. Суть така: небінарні особи, які не ідентифікують себе ні як чоловіка, ні як жінку, просять звертатися до них «вони». Журналісти, звісно, знали про це й раніше, але користуватися цим знанням майже не доводилось. І коли постало питання, як зрештою ж писати, товариство медійників розділилося на два табори: «пишіть, як просять, і не вимахуйтесь» і «це калька з англійської, а в них інший нюанс значення». Та, на жаль, тільки одним лінгвістичним срачем не обійшлося, паралельно обертів набирав і гомофобний. 

Мобілізація, влада і журналісти: що не так?

«Україна потребує комунікаційної стратегії щодо мобілізації» — текст із таким заголовком Олег Джолос написав для «Детектора медіа», щоб розкрити одну важливу думку:  якщо держава не в змозі або не має відповідних ресурсів професійно комунікувати тему мобілізації, то до цього мають долучитися журналісти, блогери й лідери думок. Як вони це роблять, Олег Джолос показав на прикладі двох недільних випусків —  «ТСН. Тиждень» і «Факти тижня», що почергово виходять в ефірі марафону «Єдині новини» (спойлер — роблять так собі), і на своєму власному прикладні. Висновок: зараз  медіа недопрацьовують, переважно тому, що відсутня зрозуміла державна комунікаційна стратегія щодо питань мобілізації.

А моя колега Юлія Лавришин поїхала на Bucha Journalism Conference, де обговорювали проблеми медійників із доступом до фронту, цензуру та самоцензуру і «втому від війни» в західних суспільствах. Воєнні кореспонденти, які є своєрідним містком між фронтом і суспільством, бо без них уся інформація звідти буде лише у вигляді сухих зведень і пресрелізів зі стандартними фразами, розповіли про проблеми, з якими стикаються під час роботи на фронті. «Південь» — проблема №1. Друга проблема —  «показати фронт — місія (не)здійсненна». Проблема №3 – пресофіцер: допомога чи перешкода? І четверта проблема — питання цензури та самоцензури. Чи є рішення цих проблем? Так. Як вони вирішуються і чому іноді ні  — читайте в тексті Юлії.

Про війну і журналістські стандарти Ольга Чорна поговорила з Ніною Кур’ятою. Медіаекспертка, письменниця та журналістка розповіла про проблему анонімних телеграм-каналів, виклики, які вітчизняним медіа доводиться долати в умовах війни, а також про стандарти західних медіа та саморегуляцію українських. «Висвітлення війни — це не лише повідомлення про руйнування та смерті. Це ще й осмислення, якого дуже бракує».

Моніторинг

І ще трохи про стандарти: залишу вам посилання на текст медіаексперта Ігоря Куляса «Яким був ефір спільного телемарафону “Єдині новини” 3–4 травня 2024 року — резюме». Тут читайте стисло, про що та як розповідали в ефірних блоках Першого каналу Суспільного, «Ми — Україна», «Інтера», ICTV та СТБ, «Ради» й «1+1». Повний огляд читайте тут.

«Холостяк» повертається на СТБ

СТБ офіційно оголосив, що Олександр Терен буде наступним Холостяком.  Для дівчат уже підготували анкету.  А Лєна Чиченіна ділиться з читачами «Антоніни» подробицями.

Лєна пише,  що авторки «Антоніни» ніколи не були фанатками «Холостяка», але цей сезон редакція чекатиме з нетерпінням. Цікаво, що там буде за гумор, бо раніше цим проєкт не вирізнявся. Також цікаво, як легко зникло питання мови — адже до цього «Холостяк» завжди був російськомовним шоу.

Наразі це все.

Дякую, що дочитали цього листа до кінця.

 

Більше текстів наших авторів у різних форматах ви можете читати у  фейсбуці, інстаграмітелеграмі,  вотсапі та на сайті «Детектор медіа».  Увесь зворотний зв'язок також пишіть сюди — мені на пошту. А ще всією командою ми будемо вдячні, якщо порекомендуєте підписатися на цю розсилку вашим колегам та друзям.

 

До зустрічі. Переможемо!

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
639
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду