На захист Олександра Богуцького

10 Грудня 2010
29062
10 Грудня 2010
12:37

На захист Олександра Богуцького

29062
Пояснення причин вилучення пародій на українських політиків із «Великої різниці» – перша ознака появи усвідомлення того, що подібні речі необхідно пояснювати суспільству
На захист Олександра Богуцького

Виступати на захист генерального директора ICTV Олександра Богуцького, ще й у зв'язку з заявою, яку легко потрактувати (що, власне, зробили дописувачі «Детектор медіа» Юрій Фінклер і Сергій Пантюк) як вияв цензури, для мене дуже незвично.

 

Постійні читачі нашого сайту знають, що канал ICTV протягом останніх років посідає чільні місця в антирейтингах за кількістю порушень професійних стандартів та «підозрілих» матеріалів у новинах. За всього (дечийого) бажання, пояснити таку стабільно невтішну ситуацію ані якоюсь особистою антипатією, ані «глюком системи моніторингу» не вийде. Більш вірогідна причина полягає у специфічному баченні керівництвом каналу професійної етики та стандартів, меж дозволеного у комерціалізації ефіру та «зароблянні грошей» на новинах, зобов'язань перед власниками тощо.

 

Це саме керівництво не раз засвідчувало, що не збирається бавитись у свободу слова та вільнодумство (згадаймо хоча би звільнення ведучої Іванни Коберник, яка відмовилась озвучувати у своїх випусках новин замовні повідомлення, та долю Олексія Кутєпова, якого звинуватили в недбалості, що призвела до загибелі людини, й також змусили піти), готове робити регулярні реверанси в бік інвестора (пряма трансляція боротьби за Нікопольський феросплавний завод, сервільні інтерв'ю Леоніда Кучми в «Фактах тижня», регулярні корпоративні піар-сюжети в новинах) та симпатичної інвесторові влади (показ фільму «Президент. Початок шляху» про Януковича, подяка владі в новинах від імені колективу підприємств корпорації «Інтерпайп», «януковичіана» Дарки Оліфер тощо). І взагалі, що прагматичні речі, на зразок отримання доходів, збереження ліцензій та розвитку проекту, стоять у його системі цінностей значно вище за всілякі навколодемократичні абстракції.

 

Є напівконспірологічна версія, яку доводилося чути від авторитетних колег: мовляв, Олександр Богуцький, поєднуючи посаду гендиректора ICTV з посадою президента StarLightMedia, альтруїстично приніс свій канал у жертву, взявши на себе головний тягар політично-піарної панщини на користь інших каналів холдингу - Нового й СТБ. Й нібито саме через те новини цих каналів порівняно чистіші. Є й інша версія: мовляв, Новому, а особливо СТБ, вдається відбитися від політичних заказух і піару, бо їхні топ-менеджери дуже стараються. А Богуцький не лише не старається - навпаки, це начебто саме від нього доводиться відбиватися колегам з інших каналів. Усе це, звісно, чутки, й не про це я зараз.

 

За всі ці роки жодна спроба отримати від керівництва ICTV приватно чи офіційно відповідь на нериторичне запитання «ну що ж ви так?» не увінчалась успіхом. Після незначного фідбеку, що зводився до визнання подібних «наїздів» на колег неетичними, запав повнісінький ігнор, що триває дотепер. Очевидно, що, подібно до інших антигероїв моніторингів новин, на ICTV вважають будь-яку, навіть найбільш обґрунтовану критику «брудом», який виливається на них заангажованими Детектор медіанами, звісно ж, на замовлення конкурентів. Ніяких коментарів - ні нам, ні комусь іншому - не дали й після того, як ICTV вперше вирізав пародію на українських політиків із російської програми «Большая разница».

 

На цьому тлі рішення Олександра Богуцького все-таки артикулювати позицію каналу я розцінював би передусім як перші ознаки усвідомлення того, що такі дії необхідно якось пояснювати. Не критиканам чи журналюгам, а суспільству.

 

А отже, можливо - й до усвідомлення того, що те, що відбувається (чи не відбувається) в їхньому ефірі, який бачать мільйони, не може вважатися їхньою внутрішньою справою, за яку вони ні перед ким не зобов'язані звітувати чи виправдовуватись. А звідси недалеко й до соціальної відповідальності.

 

Тепер щодо змісту пояснень пана Богуцького, які він дав агентству ЛІГАБізнесІнформ: «Це не захист якихось національних почуттів українців, це політика каналу: ми не підтримуємо ідею пародій на українських політиків іноземними авторами. Нехай вони стібуться над своїми політиками. В Україні "Велика різниця" і надалі буде йти без політики». Мені ця позиція видається якщо й не безперечно правильною, то, принаймні, досить переконливою. Вона чудово лягає в загальний контекст закликів до оборони національного інформаційного простору від російської інвазії, які особливо гучно лунають з 2007-2008 років.

 

Логіка пояснення могла би бути приблизно такою. Головні претензії до російського телепродукту, трансльованого та ретрансльованого на територію України, полягають у шкідливому впливі маніпулятивних технологій - як безпосередньо спрямованих на Україну інформаційних ударів, так і «рикошетів» від внутрішніх російських спецоперацій. В тому, що матеріали про українську політику не з'являються в гумористичних програмах центральних російських каналів «просто так», а переслідують певну пропагандистську мету або транслюють меседжі для «головних глядачів» в Україні, навряд чи хтось засумнівається. Чи сильно це відрізняється від новинних сюжетів про «ляльку Гітлера» чи «тюрми ЦРУ», якщо і там, і там - пропаганда? Чим це не втручання у внутрішні справи України? І чим унеможливлення такого втручання - не нормальна захисна реакція?

 

Особисто мені в такій логіці здається непереконливим лише уявлення про рівень шкідливості подібного продукту. Як на мене, він доволі невинний і викликає в українських глядачів радше здорову зворотну реакцію, зразок якої, в принципі, демонструє нам і Олександр Богуцький - «чого ви вчепились до наших політиків?». Маніпуляції й пропаганда наших власних телеканалів, зокрема й спрямовані на захист інтересів Росії (як-от висвітлення паливно-енергетичної тематики в новинах «Інтера», апологія харківських угод), все одно в рази й рази ефективніші та шкідливіші для українського суспільства. А дрібні й неоковирні провокації недружнього до нас північно-східного брата зрілий і злий на політиків глядач мав би сприймати більш-менш адекватно. Тому я б на місці ICTV не вирізав.

 

Але поєднання органічної відрази та ненависті до нинішнього модусу російських медіа як знаряддя жорсткого політичного впливу, зокрема й на внутрішні справи інших держав, та обурення рішенням українського медіаменеджера убезпечити своїх глядачів від цього стороннього втручання виходить дещо оксюморонним. Не скажу, що неможливим, але треба нам якось із ним розібратись. Ось Юрій Фінклер радить або не купувати «Большую разницу» взагалі, або ж не різати її. Але для ICTV «Большая разница» - брендовий продукт, адже в каналу є й своя «Велика різниця по-українськи». (До першого, новорічного випуску якої, до речі, включили досить злу пародію на Савіка Шустера - обличчя каналу-конкурента, що викликало у вашого автора дискомфортні відчуття в органах, відповідальних за чуття професійної етики.) Тому скетчі російської «Большой разницы» взагалі можуть трактуватись як сировина (аналогічно до сюжетів російської «Программы Максимум», які використовують у власному «Максимумі в Україні»), якою канал може розпоряджатись як йому заманеться. Якщо росіян влаштовує втручання в цілісність їхнього продукту, чом би й ні? Сергій Пантюк нагадує Вольтерове: «Я не поділяю ваших переконань, але віддам життя за те, щоб ви могли їх висловити». Але які тут переконання, чиї? Ми ж то знаємо, що «режисери режисерів» скетчів про українську політику переслідують аж ніяк не мету висловити те, що накипіло в душі. До того ж, тепер маємо «паритет» - вирізали пародії і на Януковича, і на Тимошенко... :)

 

Повторюся: я б на місці ICTV - не вирізав. Але причини цього вчинку, озвучені Олександром Богуцьким, є досить поважними та не повинні викликати аж такого обурення. Пропоную натомість перейматися десятками й сотнями важливих для нашого суспільства тем та подій, які щотижня «вирізають» із новин практично всіх наших телеканалів. І вимагати, зокрема й в ICTV, припиняти цю практику - в продовження теми соціальної відповідальності.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
29062
Коментарі
10
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Веддаарди
4893 дн. тому
А что тут обществу объяснять. Это - как субтитры на украинском языке. "Так надо" - и всё тут. Чтобы не забывали, что это Украина, а не Россия. Как говорится, хотите смотреть полные версии и без украинских субтитров - ставьте себе российское телевидение. Не хотите ставить российское - смотрите то, что дают. Но самое интересное: темы, подчёркивающие второсортность Украины (мол, Россия создаёт, а Украина режет) создают куда больший ажиотаж, чем какие-либо темы о созидаемом на Украине. В этой теме уже три автора отметились... а украинская "Велика різниця" подобным похвастаться совсем не может. Создаём рейтинг российскому? Или паразитируем на российском, ибо на украинском паразитировать бесперспективно?
respect
4894 дн. тому
Підтримую. Нарешті здоровий глузд переміг - немає сенсу й далі "роздувати" цю тему. Продукт є власністю каналу, з правом як на цілу програму, так і на всі її частини. Позиція каналу аргументована, а транслювати російські пародії на українських політиків.... краще вже свої.
shpilka
4894 дн. тому
"що викликало у вашого автора дискомфортні відчуття в органах, відповідальних за чуття професійної етики"- такого "аборта речи" не может себе позволить ни один профессиональный журналист!Эта статья лишь подчёркивает нижайший уровень сегодняшней интернет-журналистики, где нет никакой редактуры, корректуры, но "всё, что вижу - то пою". Да и позиция автора, как у всех "штатных" украинских журналистов - сначала поругать и раскритиковать, а в конце немного и защитить и похвалить, так на всякий случай, а вдруг пригодится?
Szantaram
4895 дн. тому
Богуцький - один з найсильніших топів сучасності. Жодного разу не чула про нього жодного негативного слова з боку колег Заздрити боуцю (з мал.літ.) - та нема за що... заздрісний дріб'язний, ніколи ні за що не відповість.. Слизька тваринка...
Юля
4895 дн. тому
Богуцький - один з найсильніших топів сучасності. Жодного разу не чула про нього жодного негативного слова з боку колег. алеграф, досить заздрити - пиши своє прізвище. Що ви там никаєтесь). при чому тут заставки? очки вдягни, "имеющий глаза"
Алегарф
4895 дн. тому
2 To Алегарф Человек, Имеющий Глаза
Алегарф
4895 дн. тому
К тому же, Богуцкий не имеет никакого отношения к популярности ICTV. ICTV в его нынешнем виде - это стопроцентная разработка Княжицкого десятилетней давности (заставки "Фактов" не меняются по сей день), даже мне очевиден некий талант этого человека что касается запуска новых телевизионных проектов. Да и не без вмешательства вкусовых качеств что касается вечернего кинопоказа тестя владельца этого канала пока ещё держится какой-никакой рейтинг ICTV.
To Алегарф
4895 дн. тому
А нет желания перестать тявкать из кустов и подписаться ФИО? Открой личико!
Алегарф
4895 дн. тому
Богуцкий - мелкий провокатор. Как можно было закупать для своего канала пародийную передачу "БР" и крутить её украинскому телезрителю при том, что 95% этого самого телезрителя не имеют представления об объекте пародируемого. Или восполнить информационный вакуум официальной хроники из РФ троллинг-шоу "Прожекторпэрисхилтон". С "обрезаниями" - та же фишка у этого тупого тролля. Место Богуцкого - на сцене Таврийских игр с пластиковым стаканом пива "Черниговское" в руках и в обнимку с Сашей Пономарёвым! И вообще, мне он напоминает Михельсона и Кутепова в одном лице : )
кокотюха
4895 дн. тому
Отаре, в цілому згоден. У мене така сама думка. Дія, навіть така, яка мені особисто не подобається та виглядає дикою, повинна мати публічне пояснення. Приймати це чи ні - справа індивідуальна. Але краще сказати, аніж нічого не говорити. Осип Зінкевич, директор Смолоскипа, свого часу, коли його дістали різні митці на предмет цензури, не витримав і заявив при всіх: Так, у Смолоскипі є власна видавнича політика. Можете вважати це цензурою. Не подобається - шукайте інших видавців. Тоді, коли він це говорив, лукавив - інших видавців не було, і вибору, відповідно, теж. Проте сьогоді Велика різниця може переїхати на якійсь інший канал, де її не будуть обрізати. Головне, повторюся, що нарешті хоч хтось почав публічно озвучувати власні страхи. Це за Фройдом, і це, думаю, незле.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду