Ножиці й палка цензури

10 Грудня 2010
45104
10 Грудня 2010
08:55

Ножиці й палка цензури

45104
Гендиректор ICTV Олександр Богуцький, пообіцявши й надалі вирізати з «Великої різниці» українських політиків, розписався в наявності цензури на нашому телебаченні
Ножиці й палка цензури

Я знову про ICTV. І знову про «Большую разницу». І знову про вирізаний сюжет. Але цього разу - крізь призму зізнання генерального директора каналу Олександра Богуцького, який пообіцяв і надалі вирізати подібні матеріали з російської програми.

 

Що ж, Україну можна привітати: чи не вперше за часи нашої незалежності керівник потужного й рейтингового телевізійного каналу відверто визнав наявність на цьому каналі цензури. Не знаю, яким іншим словом можна назвати слова пана Богуцького про навмисне спотворення на ICTV цілісних телевізійних програм, право на трансляцію яких було закуплено в російського «Первого канала». Заради дотримання редакційної політики ICTV, яка полягає в тому, що там не підтримують «ідеї пародій на українських політиків, створених іноземними авторами», ці пародії чикають ножицями й очищують від них наш рідний національний ефір.

 

Звісно, можна сказати: панове, ну то не купуйте таких програм узагалі! А купивши - будьте ласкаві крутити кіно без купюр, оскільки все решта - цензура. Сказати таке можна, але навіщо? Й пан Богуцький, і менеджмент, і журналісти ICTV чудово це розуміють. То в чому ж справа?

 

А ось у чому. В «помаранчеві» роки українська журналістика зазнала революційних змін, головним джерелом яких стала деструкція кучмівсько-медведчуківської системи державного контролю наповнення медій. Контроль було розподілено між іншими суб'єктами - фінансово-промисловими групами, політичними партіями тощо. Однак із приходом нинішнього президента ситуація знову різко змінилась. Узурпація влади в Україні призвела до концентрації владних повноважень навіть відверто невладними структурами. Партія влади, себто Партія регіонів, з одного боку, й комерційні структури, контрольовані залежними від влади угрупованнями, є нині головними суб'єктами впливу на журналістику.

 

Тому журналістика в Україні знову, як і до 2005-го, стала структурованою, підлаштувавшись під структуру української влади та її Партії. Тому журналістику в Україні знову, як і до 2005-го, контролюють влада або її відгалуження. Звісно, вони провадять реальну цензуру контенту. Тому журналістика в Україні знову, як і до 2005-го, перебуває в епіцентрі скандалів, пов'язаних із комунікаційним конфліктом. Цензурована журналістика в епоху відкритості - дурість, що межує з маразмом, яким би фіговим листком цей маразм не прикривався: захистом суспільної моралі, редакційною політикою, небажанням паплюжити нашу владу тощо.

 

На найбільшу увагу заслуговує той факт, що зізнання директора-президента ICTV пролунало майже в унісон із заявою одного з ідеологів режиму - пані Ганни Герман, яка пообіцяла, що Україна стане центром розвитку свободи преси на всьому пострадянському просторі. І не варто шукати тут парадоксів. Навпаки, нічого, що суперечило б фактам цензури на ICTV, я в цих словах не бачу. Ба більше: своїми діями засновники й менеджери більшості сучасних мас-медій не лише цілковито підтверджують правоту пані Ганни, але й уточнюють адміністративну складову дефініції «центру».

 

Ми справді стаємо центром свободи слова, але районним центром, зацофаним і забитим райцентром, у підвальних приміщеннях темних вуличок якого майстри-самодєлкіни на власний розсуд трощать закуплений десь за кордоном імпортний продукт, ліплять щось на кшталт свого телебачення, підтягують під свій рівень інформаційне й «культурне» наповнення телепрограм. Насправді ж вони зробили Україну зоною комунікаційного секонд-хенду - того самого, що, як і вживаний одяг, є ознакою бідності. Бідності духовної. Але скільки б не вирізали «йолок», палка цензури має два кінці, один із яких боляче вдарить по тих, хто зловживає традиціями темного райцентру. Вдарить обов'язково - про це свідчить і наша новітня історія.

 

Юрій Фінклер, завідувач кафедри соціальних комунікацій Галицького інституту імені В'ячеслава Чорновола, доктор філологічних наук, кандидат соціологічних наук

 

Від редакції ТК: Розуміючи неоднозначність ситуації, закликаємо читачів і дописувачів «Детектор медіа» приєднуватися до дискусії та висловлювати свою думку щодо теми, піднятої паном Фінклером.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Юрій Фінклер, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
45104
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Петр
4905 дн. тому
ICTV уважаю за проявленное мужество. А графоману-Юре советую изучить термин "цензура".
velyka riznycia
4907 дн. тому
Велика різниця - не новини. Це програма, яка має на меті одну мету - бізнесову. Виробник - "Срєда Україна" отримує гроші від покупця, ICTV. Надалі ICTV має право робити з цією програмою все, що забажає - різати, видавати цілісно або ЗОВСІМ НЕ ВИДАВАТИ В ЕФІР. Бо права на трансляцію належать ICTV. Подивитися згадані ролики може кожен бажаючий - на російському каналі або в інтернеті. Отже, канал правий в одному: керівництво МАЄ ПРАВО вирішувати, що і як показувати в розважальній програмі каналу.
Вася
4907 дн. тому
Вы блин или придурки или неумные. вы видели в большой разнице хоть раз пародию на путена и на медведева? Путен, медведев и янукович - это в чем-то государевы люди и смеяца над иностранным изложением пародий на государевых людей - это дебилизм. Вот когда нашу украинскую пародию на Медведева покажет Первый канал - вот тогда и будет равенство. Дебилы. Разжевуй им, не рахжову, дебилами и уйдут на пенсию в 4 прожиточных минимума
Алегарф
4908 дн. тому
Богуцкий - мелкий провокатор. Как можно было закупать для канала пародийную передачу "БР" и крутить её по своему каналу при том, что 95% украинского телезрителя не имеет представления об оригинале пародируемого. С "обрезаниями" - это вообще примитивный троллизм. Место Богуцкого - на сцене Таврийских игр с бокалом пива "Черниговское" и Сашей Пономарёвым в обнимку, и вообще мне он смахивает на Михельсона и Кутепова в одном лице : )
Пилип з конопель
4908 дн. тому
Цікаво, що Олександр Богуцький в даній ситуації фактично опинився у статусі звичайного журналіста (яким він був років 20 назад), тобто виглядає після своєї заяви так, як його підлеглі у "Фактах", чи в будь-якому іншому рейтинговому ЗМІ - він чинить як працівник, що шукає виправдань для вимог свого роботодавця, неприйнятних у демократичній країні. Виправдань незграбних та непереконливих. І виглядає смішно, хоч людина в такому статусі не повинна забувати про почуття власної гідності. Власне, повага до себе та до професії, чи то пак її відсутність - це те, що кардинально відрізняє українського журналіста від його колеги з-за кордону. Навіть російського, якщо згадати хоча б останню історію з Парфьоновим.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду