Сьогодні їх, а завтра – вас

2 Червня 2010
31023
2 Червня 2010
14:55

Сьогодні їх, а завтра – вас

31023
Шановні колеги, коли ви мовчите, ви впевнені в тому, що завтра хтось так само не мовчатиме про порушення ваших прав?
Сьогодні їх, а завтра – вас

Сьогодні о 4 ранку «охоронці» з «Муніципальної охорони» разом із міліцією розгромили табір протестувальників, які намагались зупинити знищення харківського лісопарку імені Горького. Попередній штурм уранці 1 червня вдалося відбити. Кількатижневе протистояння, в якому постраждали десятки людей - не лише активістів, але й наших колег-журналістів, - проходило практично без уваги центральних медіа. Подекуди траплялись сюжети або повідомлення, тему вирубки піднімали побіжно в програмі «Шустер live», однак міська влада (вона ж Партія регіонів) наполягала на цілковитій законності знищення парку, і це, видається, діяло на ЗМІ як магічне заспокійливе. Мої знайомі з Харкова телефонували й писали з відчайдушними проханнями хоч якось привернути увагу журналістів до безпрецедентного свавілля - практично щодня у зоні конфлікту лилася кров, забудовники нападали на протестувальників із бензопилами, давили екскаватором, присутня ж там міліція час від часу «пакувала» представників лише однієї сторони - вгадайте, якої.  Керівники лікарень, які приймали автомобілі швидкої допомоги з постраждалими, згодом заперечували наявність у цих людей травм... І так далі.

 

Здавалося б, у місці, де щосекунди можуть розчавити когось екскаватором чи розкраяти бензопилою, а лісоруби валять дерева із протестувальниками на верхівках, мусили зосередитись знімальні групи, фотографи та кореспонденти всіх ЗМІ, які хоч трохи себе поважають. А протистояння повинні були б показувати в прямому ефірі...

 

Аякже. 1 червня, наприклад, у Харкові знайшлася важливіша подія, про яку вирішили повідомити своїх глядачів СТБ і ТРК «Україна»: на центральній площі змонтували парк динозаврів. На погляд інших каналів, нічого настільки важливого й цікавого, що заслуговувало б на згадку в новинах, у «першій столиці» не відбувається. У п'ятницю, 28 травня, про затримання 12 активістів та загострення протистояння повідомили лише ТРК «Україна», 5 канал та «Інтер». Про баланс подбав виключно 5 канал - «Інтер» цитував представника міліції, «Україна» дала два синхрони «за» забудовників проти однієї репліки протестувальника.

 

Аморальна політика «невтручання», вірніше, непомічання спроб місцевих громад протистояти намаганням держави порушити їхні права, доходить до абсурду. Без сумніву, можна сперечатись, чия правда правдивіше - міської влади, яка декларує бажання поліпшити транспортну інфраструктуру міста, чи сотень небайдужих громадян, яких більше влаштовують дерева на місці 10 гектарів майбутньої дороги. Але хіба це означає, що подію такого масштабу - і з такими наслідками - можна ігнорувати або показувати побіжно, як «незначні заворушення в регіонах»?

 

Більш успішно - поки що - триває боротьба активістів проти вирубки дубового гаю в Херсоні, де місцева влада виділила 5 гектарів під будівництво супермаркету «Амстор». Це приклад нехай не остаточної, але перемоги громади, яка відстояла своє право дихати чистим повітрям і гуляти в лісі, а не на автостоянці перед магазином. Чи чули ви щось про цю історію у всеукраїнських новинах? Може, читали в тиражних газетах? Прочитати про це можна було хіба що в блогах та регіональних виданнях.

 

Не хочеться бути банальним, але доведеться, бо розуміння таких очевидних речей у колег немає. Чим частіше ви визнаватимете «неформатом» прояви громадянської активності, самоорганізації, відстоювання своїх прав, тим менше шансів на успіх буде в подібних заходів. А потім якось ви прийдете додому й довідаєтесь, що сквер, у якому ви гуляєте з собакою, майданчик, на якому бавиться ваша дитина, клумба, якою ви милуєтесь, визираючи з вікна, вже перетворені на будмайданчик чергової елітної багатоповерхівки або такого потрібного мешканцям району 17-го за рахунком гіпермаркету. Що ваш будинок зносять, щоб збудувати на його місце більший і дорожчий, а вам як компенсацію запропонують півквартири в чорта на рогах. І коли ви разом із сусідами вийдете на вулицю, аби висловити своє обурення, «охоронці» в уніформі дадуть вам по довбешці, а «правоохоронці» ще додадуть гумовим кийком. Спробувавши ж відкрито протестувати, ви відразу дізнаєтесь про себе, що вас підкупила Юлія Тимошенко, аби дестабілізувати ситуацію в країні та не дати конструктивній владі творити реформи й покращувати життя. А може так статися, що ви випадково впадете, вдаритесь головою і помрете, як студент Ігор Індило.

 

Ні? Вас це не торкнеться? Саме на вашій вулиці, у вашому дворі нічого не будуватимуть? Саме ваші діти не втраплять у руки садистам-міліціонерам, пішовши на дискотеку? Саме вас не змушуватимуть, заганяючи голки під нігті чи саджаючи на пляшку, підписати «щиросердне зізнання» в чому-небудь фантастичному, аби міліція могла виконати план із розкриття злочинів? У ваших матеріалах не знайдуть нічого, за що можна відбити нирки, зламати руку, відрізати голову? У разі чого вас захистять Хорошковський, Пінчук, Коломойський і Ахметов? Чи ваш шеф-редактор, який вважає, що побиття людей, які протестують проти свавілля влади чи бізнесу - не новина?

 

Дай вам Бог, звичайно. Але, якщо ви в цьому не впевнені - до вечірніх новин є ще трохи часу, аби переконати вашого шеф-редактора в тому, що в Харкові відбулась важлива подія, варта висвітлення і уваги всеукраїнської аудиторії.

 

Фото - www.mediaport.ua

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
31023
Читайте також
25.08.2010 10:30
Отар Довженко
42 878
16.08.2010 13:25
Отар Довженко
29 700
29.07.2010 08:07
Отар Довженко
31 688
19.07.2010 09:36
Отар Довженко
32 815
13.07.2010 12:00
Отар Довженко
32 708
09.07.2010 10:30
Отар Довженко
15 812
17.06.2010 10:36
Отар Довженко
23 988
14.06.2010 17:53
Отар Довженко
для «Детектор медіа»
22 000
07.06.2010 11:54
Галя Койнаш
, для «Детектор медіа»
27 755
17.05.2010 12:31
Отар Довженко
14 133
13.05.2010 07:29
Отар Довженко
45 753
20.04.2010 09:03
Отар Довженко
3 609 668
16.04.2010 09:06
Отар Довженко
47 026
17.03.2010 07:31
Отар Довженко
, Наталя Лигачова
116 027
Коментарі
17
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Vadimir_Borys
5071 дн. тому
Знающему - причем здесь улица Рудика и вранье про вырубку леса при совке (которой не было - сравните аэрофотосьемку 1941 года с Гугл мап)? Планируемый при совке сквозной путь на Салтовку был благополучно похоронен стоянкой и десятком гаражей по ул. Саперной. А вот про идиотское расширение ул. Чкалова надо было бы упомянуть - совершенно не решает проблему, так же как и дорога через парк Горького. По Чкалова расширяют дорогу, когда до частных домов осталось пять метров, а Динамовскую не могут расширить? Возьмите рулетку и замерьте сами!!! Продолжение Веснина до Динамовской вообще нечего делать, и нового перекрестка не появляется.
ridmo.com
5071 дн. тому
Знающему: я там тоже живу (в Харькове), и мои друзья были в лагере все эти дни. Вы простите, с планами дороги не знакомились? Дуракам ясно - что она не решает проблему пробок, там были более оптимальные варианты, нежели эта. Эта дорога - в никуда. Дорога, для того, чтобы потом понастроить вокруг кафешечки, и пр. и пр. и пр. А название статьи - в самую точку. Мы и раздаем листовки сейчас: Сегодня - парк, а завтра - ты. Думаешь, тебя не коснется? Меня коснулось - трамваи на пушкинской ( с детьми пришлось на такси в детсад добираться), потом детсад (который отобрали якобы на ремонт, якобы аварийное состояние здания в центре города. родителям, которые искали правду - угрожали. Сегодня парк горького.) Отар, спасибо вам. Пока есть, хоть единицы, которые говорят правду - и у нас не опускаются руки.
О.Піддубний
5076 дн. тому
Знайшов цікаву інфу про одного із "муніципальних міліціянтів" - http://frankensstein.livejournal.com/46656.html?view=674368#t674368 - у коментах ім"я, прізвище та місце роботи.
Bobseagal
5076 дн. тому
А що ж ви хотіли?! Харків вибрав собі владу в країні і в місті! Пожинайте...
Знающая
5077 дн. тому
Харьковчан ломают через колено. В Лесопарке - дорога, в парке Шевченко - новая библиотека, в Пятихатках - гольфклуб... Горсовет дружно проголосовал. И только у харьковчан никто не спросил. Сегодня за нас все решили, завтра за нас бросят бюллетени в урну, все трудовые коллективы всех предприятий дружно проголосуют за нового мера Геннадия Адольфовича... так и будем жить - с новой дорогой, библиотекой и закрытыми ртами. На фейерверки денег у власти хватает, а на нормальные дороги с сохранением существующих зеленых зон (как во всем мире) денег нет. Все свободные земли в районе Лесопарка, Пятихаток и т.д. уже давно выкуплены, все об этом хорошо знают.. и продавали их с обещанием провести дорогу. вот теперь обещание выполняют. Поневоле вспомнишь Раскольникова -Тварь я дрожащая или право имею...Ведь нам, в отличие от них, расти и стареть в Харькове, а не в Испании и т.п.
Знающий
5077 дн. тому
Отар.... Уж я то знаю...! Есть в лесопарке сквозня дорога от Мемориала (с Сумской) до посёлка Жуковского мимо взлётно-посадочной полосы авиазавода. Так же в совке вырубали деревья... Не поверите! Ни одного киоска не появилось за 40 лет! Дорога эта реально нужна. Лесопарк огромный! Гепу и Добкина не люблю. Но не нужно призывать всех к бою. Именно Вы там не жили и не знаете всех нюансов... название статьи- глупое...
zz
5077 дн. тому
Отаре, це ныяким чином не наїзд на вас. Центральним телеканалам нецікава ця тема. Ми обдзвонювали всіх собкорів всеукраїнських каналів. І що? "Жертвы есть? ну когда будут, мы приедем".
zz
5077 дн. тому
А Перший хіба не давав жодного репортажу? Отаре, якщо претендуєте на всезнайство, то хоча б вивчайте факти!
Не просто глядач
5077 дн. тому
Нічого героїчного в цьому, звісно, немає. Але це не привід автору брехати. "У п'ятницю, 28 травня, про затримання 12 активістів та загострення протистояння повідомили лише ТРК «Україна», 5 канал та «Інтер»" СТБ теж повідомив. Ви ж жодним словом не сказали про ЩОДЕННЕ висвітлення цієї теми СТБ минулого тижня. Не пангегіриком, а всього лише одним рядком. Це важко? Корона впаде?
Антон Зикора
5077 дн. тому
Что ж, жопа. Мы скоро тоже выступим с радикальной акцией в защиту леса. Поэтому примеряю на себя. Что же касается молчания ягнят. Сейчас только что шел с человеком, который работает у Коломойского в газете. Говорит, два месяца задерживают зп. "Так что же ты молчишь??? Давай на Телекритику накатаем". - "А Телекритика, по-твоему, чья?"
Otar Dovzhenko
5077 дн. тому
не просто глядач , я не мовчав, а з того моменту, як дізнався про ці події, поширював про них інформацію. Наприклад, писав у своєму блозі (http://otar.livejournal.com/886005.html ). Ви хотіли панегірика 1+1 і СТБ за те, що вони висвітлювали цю тему? "Слава, слава героям!", як писав Маяковський. Молодці, що висвітлювали. Інші - не молодці. Як бачите, це не моніторинг висвітлення теми, а лише репліка. Якщо ви вважаєте, що тема висвітлювалась центральними каналами досить інтенсивно, мені залишається тільки розвести руками. \ zz, я не є редактором ТК, й не моїм обов'язком є реагування на листи, які приходять до редакції. Але, якщо ви вважаєте, що я "мовчав" цілеспрямовано або мені за це заплатив Добкін, то вважайте :) А взагалі, "чого ви раніше мовчали?" - офігенний аргумент, його особливо часто застосовують проти тих, хто наважується нарешті перестати мовчати :)
Ірина
5077 дн. тому
Садовий хоче ліквідувати газету «Ратуша» руками депутатів Травень28201014:26 При формуванні міського бюджету Львова на цей рік, міський голова Андрій Садовий звернувся до депутатів із запитання, що будемо робити з фінансуванням газети «Ратуша». Про це у коментарі ЗІКу 28 травня розповів голова фракції БЮТ у Львівській міськраді Юрій Гудима. Як пояснив Гудима, депутати натомість відповіли, що приймати подібні рішення – це прерогатива міського голови і не слід цього робити руками депутатів. «Було сказано міському голові про те, що в нього є департамент «Адміністрація міського голови», тому, можливо, хай він, чи цей департамент запропонує депутатам рішення щодо реорганізації газети. Але, якщо він хоче її ліквідувати, хай подає проект постанови на розгляд сесії Львівської міської ради і тоді депутати будуть визначатися», – наголосив Гудима. «Моя власна думка така: на сьогодні закривати комунальну газету в жодному разі не потрібно. Можливо, треба спільними зусиллями зробити якісь заходи на покращення її роботи», – зазначив депутат. Він запевнив, що не буде ініціювати подібні питання на засіданні сесії Львівської міської ради. «Свобода слова в Україні має бути, тим паче в теперішній час», – заявив Гудима. І додав, що не володіє інформацією, чи виконавчі органи готують якийсь проект ухали по газеті «Ратуша». А чому "Телекритика" мовчить про те, що робиться у нас, у Львові? Фальшиві протести "Експресу" цікавіші? Невже нікого не хвилює, що пан Садовий перед виборами починає черговий виток війни з власним виданням? Ірина
rezist
5077 дн. тому
Документы по пробивке дороги http://www.khpg.org/index.php?id=1275452306 Видео разгона лагеря защитников леса, дерево падает на человека (MVI_6783) http://video.yandex.ru/users/oleg-sadko/?how=all&p=0
zz
5077 дн. тому
Отаре, чому ж Ви мовчали раніше? Я писала до Телекритики за контактами, які є на сайті, давала посилання на відео, де перешкоджають журналістам та б'ють їх! Чому ж Ви мовчали тоді??????????
кокотюха
5077 дн. тому
Отаре,я з Вами згоден. Але ж про це щодня передають, крім телевізора, по радіо (сам чув), а також пишуть у мережі, на яку багато хто молиться, а інші вважають розумною альтернативою теленовинам. Отже, це не зовсім замовчування, це, скажемо так, не оцінка по так званому "центральному" телебаченню. Кров у Харкові ллється все ж таки не в інформаційному вакуумі. Проте Ви написали одну дуже мудру фразу, якою самі собі відповіли: кожну таку новину, де б вона не була, вважають "проплаченою", як і самі виступи. Ось і все! Ганна Герман завжди заявить: це інфа поширена, бо за неї заплатила тимошенко. Як боротися із цим - поняття поки що не маю.
Не просто глядач
5077 дн. тому
Коли події почалися - Отар мовчав. Коли 25 травня про них розповіли СТБ та 1+1 - Отар мовчав Коли 26 травня СТБ продовжив розповідь - Отар мовчав 27 травня - СТБ знову розповідає - Отар мовчить І 28 також. Нарешті 2 червня Отар прокинувся. І давай соромити журналістів. Гидко!
lashch
5077 дн. тому
Отаре, підписуюся під кожним твоїм словом!!! Але, чи ти досі не розумієш, що більшість журналістів з з РЕГІОНІВ... і як на мене, це заважає їм думати про якісь професійні стандарти!!! Ти ж певно також чув фразу типу "я б уже давно звільнився, але за квартиру треба віддати дві тисячі..." Цим все сказано...Журналісти більшості каналів настільки пасивні, що це діагноз. Інша частина журналістів міряється тим, хто більше заробляє і говорить неправду...а є якась маленька купка ідеалістів, які вболівають за професійні стандарти жертвуючи своєю кар'єрою. Дасть Бог і якщо ми піднатужемося, то виграємо цю війну!!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду