Бийте посуд, Савік платить!

20 Травня 2010
28057
20 Травня 2010
15:03

Бийте посуд, Савік платить!

28057
Депутатське хамство і хуліганство в студії «Шустер live» не тягне за собою ніяких наслідків. Цікаво, коли почнуть бити ведучого?
Бийте посуд, Савік платить!

19 травня одним із учасників програми «Шустер live» на ТРК «Україна» став народний депутат України, член фракції Партії регіонів Владислав Валентинович Лук'янов.

 

У цілому нічого дивного, адже Лук'янов є одним із так званих «публічних політиків» або ж «спікерів» своєї політичної сили, тому буває в телеефірі досить часто.  

 

Першою темою дискусії було побоїще у Верховній Раді 27 квітня, і пан Лук'янов завзято, як він це добре вміє, звинувачував опозицію в хуліганстві. Присутні у студії представники опозиції, нунсівці Андрій Парубій та Юрій Кармазін, відповідали йому взаємними звинуваченнями.

 

«Безусловно, рукопашка не украшает украинский парламент... Хотелось бы, чтобы это был последний случай. Хотя в это верится с трудом», - наприклад, сказав пан Лук'янов.

 

Коли хронікер Михайло Винницький заявив регіоналові, що його зображення «в горизонтальній позиції» прикрашає передовиці західних газет, той обурився: «Я никого не ударил! Я становился между двумя сторонами. Если есть хоть один факт, когда я кого-то бью в зале Верховного Совета, покажите!».

 

У певні моменти ставало гаряче - наприклад, під час перепалки Лук'янова з Кармазіним, що закінчилась «плановою» рекламною паузою. Сподіваюся, цього разу все обмежилось словесною суперечкою. Бо рівно місяць тому, 19 квітня, участь пана Лук'янова в понеділковому «Шустер livе» з Мустафою Найємом переросла в бійку. У тому, хто був «хуліганом» у тій історії, сумніватись не доводиться: регіонал спершу пригрозив опонентові, бютівцю Сергію Пашинському, що дасть йому «в морду», якщо той «забагато говоритиме», виматюкав колегу, після чого говорили, як це у політиків називається, «по-чоловічому».  «Нагодою переконатись у тому, що попередні були злодіями, а ці - бандити» назвав це видовище в приватній розмові з вашим автором один з очевидців бійки.

 

Свідків було забагато, щоб звістка про мордобій не дійшла до журналістів. «Поскольку случай произошел вне эфира, я не хочу это комментировать. Все, что происходит вне эфира, остается в студии», - відповів тоді Мустафа на прохання прокоментувати інцидент. Напевно, нічого особливого не сталося, просто черговий епізод мордобою між народними обранцями, що засвідчує їхню культуру, уявлення про прийнятні методи ведення дискусії, і взагалі, відображає плачевну ситуацію в українській політиці. Після рекламної паузи обоє політиків продовжили участь у програмі, жодних заяв побитий бютівець не робив, тож, окрім публікації на «Дусі» та кількох передруків, скандалу з цієї історії не вийшло. Хоча навряд чи депутати надто переймалися б розголосом, адже вони, здається, щиро вважають «чоловічу розмову» нормальним і гідним способом розв'язання навколополітичних суперечок.

 

І ось, за якийсь місяць після свого хуліганства в студії, Лук'янов знову тут, коментує «хуліганство» колег-депутатів. Чому саме він? Що ж, ми вже не раз чули від редакцій політичних ток-шоу відповіді на запитання «чому ви запрошуєте саме цього політика?»: мовляв, не ми, а штаб (у мирний час - партія) вирішує, хто представлятиме її в нас в ефірі. Себто ведучі-автори, продюсери, гостьові редактори ніби й ні до чого.

 

На жаль, не знаю, які правила щодо поведінки в студії існують на телебаченні розвинених країн, на телебачення яких орієнтується Савік Шустер, створюючи свої формати. Не знаю, чи траплялися бійки у програмі Le Grand Journal на французькому Canal Plus, яка надихнула свого часу Савіка на створення формату щоденного «Шустер live». Але легко уявляю, як прізвище політика, що повівся таким чином у студії, заноситься в певний список, і надалі його кандидатура м'яко відхиляється. Дякуємо, але чи не могли б ви делегувати для участі в нашій програмі іншого представника вашої політичної сили, такого, що спроможний тримати себе  в руках та має уявлення про етику, пристойність і ввічливість?  Адже правила поведінки у нашій студії, яка є приватним підприємством, забороняють гостям розпускати руки. Або так: цим офіційно повідомляємо Вас, що Ваша участь у подальших випусках нашої програми є небажаною з огляду на вашу поведінку такого-то числа такого-то місяця. Копія цього повідомлення надіслана до секретаріату партії такої-то.

 

Безперечно, поруч із Лук'яновим у такому списку - задля справедливості і для балансу - мав би знайтися бютівець Олег Ляшко, який у січні громив студію «Шустер live», наполягаючи на своєму праві поговорити в прямому ефірі з Президентом Ющенком. Заборона не мусить бути довічною, - для початку достатньо було б одного сезону. Такий порядок прекрасно вписався б у концепцію «сильної руки» та недоторканності приватної власності, яку на словах підтримують усі політичні сили. І нехай собі політики жаліються, що їх «не показують»: на це завжди можна чемно й аргументовано відповісти, назвавши і навіть показавши причини бойкоту.

 

Оце б таки була спроба стати найвільнішою програмою України.

 

Мрії, мрії... Поки що найрадикальнішим проявом самоповаги Савіка Шустера була фраза «выключите ему микрофон» в останній п'ятничній програмі. В усьому іншому ведучий демонструє дивовижний стоїцизм. «Недоторканним» у студії можна все: приходити непроханими, говорити без угаву, ігнорувати ведучого, кричати, бігати, займати чужі місця, ламати меблі й навіть битися. Дивно, що нікому з них ще не спало на думку випорожнитись на стіл, продемонструвавши таким чином своє ставлення до газотранспортного консорціуму або позаблокового статусу.

 

Або, наприклад, у рекламній паузі вибити зуб ведучому, який занадто довго не дає слова. Адже саме так поводяться із хамами з медійної обслуги. Потім усе можна пояснити універсальним аргументом «я думав, у вас тут свобода слова», а також звичкою вирішувати конфлікти з чоловіками по-чоловічому.

 

Проблема, звичайно, ширша, й не лише Шустера стосується. Вже стільки років у журналістському середовищі лунають несміливі пропозицію: «А якби нам... гм... об'єднатися, домовитися... гм... і цих, ворогів преси, цей... бойкотувати?». Ідея всім подобається, але минає трохи часу - і вже «депутата Калашникова називають міцним, як автомат Калашникова». Пригадується реакція публіки на історію про те, як одна побита політиком журналістка брала інтерв'ю в політика, який побив іншу журналістку: «тю, не маєте до чого причепитись, усі так роблять, нічого тут страшного». Що вже й казати про можновладних «ворогів» першого рангу - генпрокурорів, міністрів. Відмовишся знімати, брати інтерв'ю - просто пошлють когось менш принципового...

 

У більшості випадків доступ політиків до ефіру вже не залежить від журналістів жодною мірою, а визначається менеджерами й власниками та регулюється слухняними найманцями. Але «Шустер live» поки що залишається однією з оаз, у яких журналіст, ведучий, автор програми ще має право голосу і вибору, кого з політиків допускати на свою приватну територію, а кому ввічливо вказати на двері. Відокремивши свободу слова від свободи рукоприкладства, можна було б послати перший меседж від суспільства про неприйнятність подібної поведінки народних обранців. Меседж у такій формі, яку політикам, залежним від пабліситі, важко було б проігнорувати.

 

Але, звісно, справа хазяйська.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
28057
Читайте також
25.08.2010 10:30
Отар Довженко
42 878
16.08.2010 13:25
Отар Довженко
29 700
29.07.2010 08:07
Отар Довженко
31 688
09.07.2010 10:30
Отар Довженко
15 812
17.06.2010 10:36
Отар Довженко
23 988
14.06.2010 17:53
Отар Довженко
для «Детектор медіа»
22 000
17.05.2010 12:31
Отар Довженко
14 133
13.05.2010 07:29
Отар Довженко
45 753
07.05.2010 14:42
Отар Довженко
32 823
01.05.2010 15:30
Отар Довженко
9 978
28.04.2010 14:30
Отар Довженко
95 959
26.04.2010 14:49
Отар Довженко
80 869
22.04.2010 15:05
Отар Довженко
51 922
20.04.2010 09:03
Отар Довженко
3 609 668
16.04.2010 09:06
Отар Довженко
47 026
09.04.2010 10:02
Отар Довженко
4 950
07.04.2010 10:01
Отар Довженко
28 466
02.04.2010 12:44
Отар Довженко
Отар Довженко, для «МедиаПорта»
13 885
Коментарі
14
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Otar Dovzhenko
5089 дн. тому
123, сміх - це здоров"я. І що адекватніший, то здоровіший)
123
5089 дн. тому
повеселил автор, смеялся и от коментов.... полстраны надо просто пере...ть, тогда будет уважение... а из ВР - всех в лагеря на лесоповал
Клон
5089 дн. тому
Побиття Савіка депутатами було б не таким популярним, як напад віника на овоча, але більша розвага ніж його збіговиська. чекаємо.
atos
5090 дн. тому
Хамство,тупость,невежество,предательство--наше национальное достояние. Найдите в мире еще одну страну,чтобы за тысячелетия не состоялась ,как ГОСУДАРСТВО. Мы-уники. И чего ждать от такой страны-территории,но не государства. Отар наризовал картину на шоу у Шустрого. Куда более показательно было на шоу "СОВЕТ НАЦИОНАЛЬНОЙ ОБОРОНЫ И БЕЗОПАСНОСТИ". "Терминатор"-он же Министр МВД бьет мера Киева "космоса"-Черновецкого по органу--мужское достоинство прямо в кабинете Президента и все смеемся-вот мол какие мы. Этот же персонаж едит с сыном в Германию,напивается . Там ему показывают Европу-наручники и мордой по асфальту. Нормально--пожурили,поговорли и все. Опять он у Савика на Шоу. Когда он говорит,у него пена со рта бризжит,кричит,машет руками --ВОТ ОН НАШ ШАРИКОВ , И пока нами будут руководить КЛОУНЫ,УРОДЫ, ШАРИКОВЫ,а парламент будет СООБЩЕСТВОМ ПАЛАТ №6--ГОСУДАРСТВОМ МЫ НЕ БУДЕМ.
Ваше iм'я
5090 дн. тому
Не захищаючи Савіка, слід зауважити і те, що гроші він заробляє не лише собі, а й власнику каналу. Не тільки на Шустерові все замикається? є й інші зацікавлені особи
Opus Dei
5090 дн. тому
Яка країна, такі й "телезірки". Якщо усі скрізь плюють на елементарні правила поведінки та мораль, чому вважають, що Шустрий буде дотримуватись журналістської етики? Йому головне - бабла зрубити на старість, поки ще не прогнали з ефірів. А потом звалити назад до Італії.
рождается вопрос
5090 дн. тому
Отар, а Вы не задумываетесь над тем, почему вышеуказанные политики ТАК ведут себя только у Шустера? Почему в других ток-шоу они ведут себя вполне в рамках приличий. Задумайтесь и поймете, почему ваш вопрос к Савику является риторическим
Viktor_2002
5090 дн. тому
Для Савика главное - создать конфликт в студии, чтобы эмоции хлестали через край и заражали зрителей. Доводили их до эмоциональных судорог. Тогда пипл будет хавать и не переключать канал во время рекламных пауз. Поэтому он потакает всякому агрессивному быдлу вроде Богословской и Лукьянова, чтобы заводили публику. А психическое равновесие аудитории, приличия, мораль ему глубоко пох. Как и то, что после просмотра его программы некоторые чересчур впечатлительные пьют валидол и часами не могут упокоится от увиденного. Главное у программы рейтинг есть. Шоу маст гоу он.
раненый
5090 дн. тому
Вы это быдло, для начала, не пускайте в Раду. И не будет вам хамства.
ниха
5090 дн. тому
Соглпсна с тем, что у Савика присутствует избирательность по отношению к гостям в студии. Мерзко видеть поведение самой большой ХАМКИ - Богословской. Да любая базарная тётка вела бы себя в студии более корректно. Это как же можно не уважать своих и чужих избирателей (хотя у нею их практически нет), чтобы так себя вести ?! И тем не менее, эта хамка всегда в студии. Мы так понимаем, что её присутствие кто-то хорошо оплачивает. Её же нельзя к эфиру подпускать на пушечный выстрел !!
Snaker
5090 дн. тому
И самое главное: свобода слова - это всегда свобода чьего-то слова. Изначально несимметричная штука. О сомнительности с точки зрения эффективности я уж и не говорю. Однако же нет большей вины, нежели журналистская, в том, что словосочетание это затаскали до совершенной невразумительности. Поэтому апелляции к "отделению свободы слова от свободы рукоприкладства" совершенно неуместны. Равно как и самоуверенные заявления о том, что там "было бы тяжело проигнорировать" политикам. О чем можно говорить, если Вам, уважаемый Отар, кажется нормальным поведение Шустера в его "избирательности" по отношению к гостям? С точки зрения порядочного и воспитанного ЗРИТЕЛЯ большего хама, чем мсье Шустер, даже на украинском телевидении трудно обнаружить - разве что кто-нибудь из "пятиканальщиков". При чем хама по неким индивидуальным соображениям, недоступным для объективации. Поясню: две совершенно противоположные фигуры - Коля Левченко и Юра Кармазин. Они совершенно разные не только по политическим предпочтениям, но и по способу презентации. При этом нельзя сказать, чтобы Коля был невменяемым, и того же Кармазина при всей отвратительности нельзя сравнивать, например, с Чечетовым или Тягнибоком. Но это не мешает Шустеру регулярно, в каждой передаче с их участием, постоянно им хамить. Не "вежливо пресекать", а открыто хамить. Я честно скажу, что в случае с Кармазиным я бы и сам... Но - только не в эфире. Ты его пригласил, он не ругается, ничего не ломает, единственное его прегрешение - что с места кричит, без микрофона. И это что, повод для хамства? Ну, не умеешь ты вести передачу так, чтобы тебе подчинялись - хами сам себе. Так куда там: Шустер непогрешим. Поэтому, в силу крайней неудачности примера и амбивалентности (сиречь невразумительности) Вашей оценки этого примера можно сказать, что пафос статьи растворился в пространстве.
Snaker
5090 дн. тому
Ребят, да просто никакой от вас, журналистов, пользы нет. И, как типичные паразиты, вы, естественно, стремитесь всячески набить себе цену. Но! Как только эту цену платят, вы тут же перестаете быть принципиальными. Вот и все. И это касается практически всех - а исключение только подтверждает правило.
Otar Dovzhenko
5090 дн. тому
Бачте, Володимире, вони розумні, в ефірі цього не роблять. Воліють демонструвати своє ставлення до медіа під час рекламних пауз або за лаштунками :)
Володимир (Одеса)
5090 дн. тому
Хай електорат бачить за кого він голосує.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду