Правда «в законі»

17 Травня 2010
14132
17 Травня 2010
12:31

Правда «в законі»

14132
Правда «в законі»

У найбільших українських медіавласників з'явилась перша серйозна нагода по-справжньому довести владі свою відданість. І вони довели, перевершуючи себе самих шестирічної давнини: новини більшості центральних телеканалів із моменту підписання у Харкові українсько-російської угоди перетворились на пропагандистську феєрію.

 

Однак, на відміну від добре відомої всім ситуації першої половини 2000-х, у тих, хто наважується говорити про новонароджену цензуру в медіа, поки що немає ні підстав, ні доказів для твердження, що її джерелом є влада. Так, вона вочевидь працює в інтересах влади, але чи докладає до цього зусиль хтось конкретний? Ті поодинокі голоси, які ще вважають за необхідне виправдовуватись і щось пояснювати, запевняють: ні! Та ще й переводять стрілки на опозицію, яка, мовляв, навмисне нагнітає ситуацію, невпинно намагаючись звинуватити владу в наступі на свободу слова. Ось і у відповідь на відкриту заяву журналіста одного з українських телеканалів, якому керівництво «зарубало» аналітичний сюжет про свіжі заяви президента щодо голодомору.

 

Людей, які творили інформаційну політику влади в 2004-му і почасти творять її зараз, не варто недооцінювати: вони зробили висновки із скандалу навколо системи «темників», які стали одним із символів «злочинної влади». Якщо якісь вказівки й даються, то приватно й конфіденційно, у вигляді побажань, а не потенційного задокументованого компромату. Хоча аморфність громадянського суспільства, його готовність приймати навіть найскандальніші ляпаси від влади дає можливість сортувати новини в найвідвертіший спосіб.

 

 

А напередодні травневих свят - якраз слушний момент, аби шум у медіа та правозахисних колах не був надмірним, - у влади з'явилась ідея, за допомогою якої неважко закрити рота решткам вільних ЗМІ. Народний депутат Олена Бондаренко заявила, що медіа повинні нести відповідальність за «брехливі заяви» політиків, які публікують: «Якщо слово брехливе, ти маєш нести за це відповідальність. У нас, на жаль, поки ця норма не те що не працює, вона не розвинута, не використовується повною мірою. Тобто ми бачимо безвідповідальні заяви політиків, потім - безвідповідальне транслювання цих заяв через безвідповідальні ЗМІ».

 

Таким чином, будь-яке критичне твердження апріорі може стати брехнею. І доводитиме в найгуманнішому у світі суді, «незалежність» якого загальновідома. Норма не менш варварська, ніж пропонована раніше ідея закривати ЗМІ за публікацію «недостовірної» інформації. А ще кілька місяців тому подібні пропозиції сприймалися б як абсурдна бравада чи жарт. Сьогодні ж ситуація вже інша.

 

Але найбільша проблема - зовсім не лихі наміри, а відсутність достатньо гучних голосів, здатних сказати «ні». Серед журналістів ці голоси не з'явилися навіть після того, як стало зрозуміло, що найпесимістичніші прогнози щодо загрози свободі слова можуть справдитись. Але вони неодмінно повинні пролунати, і бути настільки авторитетними, щоб влада відчула межу, яку не можна переступати...

 

 

Отар Довженко, «Детектор медіа», для «Известий в Украине»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14132
Читайте також
03.11.2010 10:06
Отар Довженко
18 132
25.08.2010 10:30
Отар Довженко
42 878
16.08.2010 13:25
Отар Довженко
29 700
29.07.2010 08:07
Отар Довженко
31 688
09.07.2010 10:30
Отар Довженко
15 812
17.06.2010 10:36
Отар Довженко
23 988
14.06.2010 17:53
Отар Довженко
для «Детектор медіа»
22 000
21.05.2010 15:56
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
29 001
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду