Некрофілія як національна ідея?

9 Квітня 2009
19772
9 Квітня 2009
12:22

Некрофілія як національна ідея?

19772
Один мій друг поділяє усіх людей на два типи: біофілів і некрофілів. Ідеться зовсім не про сексуальні уподобання, а про те, що керує людиною: любов до життя чи прагнення до смерті – тобто страх перед життям. Попри граничну спрощеність у цій класифікації щось таки є – кожен із нас знає життєлюбів, які зберігають віру в життя попри все, і тих, хто вдягається в сіре, а з інформаційного потоку сприймає тільки те, що вкладається у формат «Как страшно жить!».
Некрофілія як національна ідея?

Певний час мене не полишає прикре враження, що саме некрофілія стає домінантним настроєм державної політики. Не хотілося б зайвий раз чіпати тему Голодомору - тема надто делікатна і, попри це, страшенно затаскана. Але у «вшануванні жертв Голодомору» є щось протиприродне. Останні видання документів про нього, кажуть, моторошні - але, звісно, вони потрібні. Але от що справді важко збагнути - це наявність цих (і саме цих!) книжок у кожному українському посольстві й на кожному заході, який наша держава проводить за кордоном. Мільйонні цифри смертей, що вражають будь-яку уяву і ще жахливіші подробиці конкретної смерті та вбивства (аж до кількості людожерів та трупожерів у конкретних населених пунктах) - це те, що Україна несе про себе світу. Важко зрозуміти людину, яка забула про смерть найближчих. Але як зрозуміти того, хто при кожній нагоді розсилає незнайомим людям фотографії своєї загиблої родини з докладним описом смертей?!

 

Про меморіали, пам'ятники і так далі згадувати не буду - це ще найбезневинніші форми некрофілії.

 

А от що серйозніше - це «боротьба за мораль», яку дехто сприймав як «прикол» і тему для стьобної статті - аж поки вона буквально за кілька місяців не стала важливою державною справою. У комісії з моралі, яка без жодних вагань ділить пісні, книжки та фільми на моральні й «аморальні», з'явилися вже й енергійні критики, й ентузіастичні прихильники.

 

Якщо повернутися до класифікації, з якої я почав, порнографія (хоч як би хто цю думку не сприйняв) - це все-таки життя. Звісно, не саме життя, а його символ (чи замінник, кому як подобається) - для тих, кому бракує сексуальних переживань у житті реальному. Хтось не має можливості поїхати в Гімалаї і дивиться «Клуб мандрівників», хтось не має можливості завести тваринку і дивиться програми про зоопарки й дику природу. Ну а хтось не має можливості зробити свій секс різноманітним і яскравим - і дивиться порно. Інші - дорослі чоловіки й жінки - в цьому порно знімаються та його знімають. Добре це чи недобре, шкідливо чи корисно для суспільства - не беруся судити. Кожен має право займатися тим, чим хоче, поки це не шкодить іншим. Тож постійне стеження й жорстоке покарання за дитячу порнографію й насильство, убезпечення від такої продукції усіх, кого вона може образити чи травмувати (дітей передусім) - це те, про що слід говорити не в категоріях доцільності, а в категоріях ефективності.

 

Намагаючись заборонити порнографію (така заборона вже міститься у кримінальному кодексі, але реалізувати її ще складніше, ніж карати за проституцію, тож держава цим досі практично не займалася), голова «моральної комісії» Василь Костицький бореться з тими проявами життя, які вважає неприйнятними.

 

Згідно з законопроектом, розробленим його комісією, заборонено має бути не лише порнофільми, а й «будь-які матеріальні об'єкти, твори, зображення, продукцію друкованих чи аудіовізуальних засобів масової інформації,... які містять вульгарно-натуралістичну, цинічну фіксацію статевих актів, самоцільну демонстрацію геніталій, сцен статевого акту». Та, за задумом, комісії зникнути мають не лише «нездорові пристрасті», а й невігластво, неповага до батьків та... війна (!) - щойно буде ухвалено відповідний закон.

 

Як випливає з численних інтерв'ю головного борця за мораль, він не просто хоче заборонити «людиськ, що злягаються» на екрані - він прагне, щоб вони зникли у реальному житті. Щоб ніхто нікому не показував статеві органи крупним планом і не розпалював «низьких інстинктів» - ні в собі, ні в іншому.

 

Та прикро не те, що в суспільстві є моралізатори - напевно, вони також потрібні. І навіть не те, що «боротьба за мораль» може стати для чиновників та політиків зручним способом тиску й зведення рахунків. Погано, що влада нав'язує суспільству страх перед життям та нездорове ставлення до смерті. Адже це, крім усього іншого, уповільнює наш розвиток, швидкість якого і так, м'яко висловлюючись, не зашкалює. А ще гірше, що «некрофілія» в суспільстві приживається. Спеціальний канал, на якому тривожними голосами розповідають про теми, так чи інакше пов'язані зі смертю (навіть програма «з життя» зірок розповідає про те, як хто з них загинув, втратив близьких чи потрапив у автокатастрофу за таємничих обставин) - дивиться все більша кількість знайомих мені людей.

 

Але боротьба з життям (порнографією, неповагою до батьків, невіглаством тощо) - неодмінно (хоч і не миттєво) призводить до протилежного. До появи нахабних, веселих і розкутих невігласів, які змітають і запліснявілі моральні норми «батьків», і самих цих батьків.

 

Трохи менше ніж 100 років тому казали, що наша мова відбудеться, якщо нею заговорять повії й бандити. Можливо, з поправкою на новітні технології тепер, щоби відбутися, нації потрібен власний порнофільм?

 

Фото: http://www.liveinternet.ru/users/2725661/

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19772
Читайте також
27.04.2009 22:44
Михаил Чаплыга, «Українська правда»
19 792
20.04.2009 23:55
Ірина Штогрін, «Радіо Свобода»
16 369
16.04.2009 12:35
Світлана Пиркало, «Главред»
40 280
01.04.2009 15:03
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
17 453
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду