Про День єднання: що гаразд, а що — ні

Про День єднання: що гаразд, а що — ні

17 Лютого 2022
3810
17 Лютого 2022
13:00

Про День єднання: що гаразд, а що — ні

3810
По суті влада організувала загальнонаціональну акцію, суголосну настроям та переконанням більшості українців. Але телемарафон вийшов не всенародний, а радше урядовий.
Про День єднання: що гаразд, а що — ні
Про День єднання: що гаразд, а що — ні

День єднання та телевізійний марафон єднання «UAразом» викликали вкрай суперечливі оцінки. Це зрозуміло за нинішньої ситуації суспільної напруги: відгуки є максималістичними, а точки зору — крайніми. Хотілося б висловити кілька і своїх зауважень.

Насамперед, про саму подію. Не варто глузувати з приводу того, що 16 лютого Росія не напала — невже було би краще, якби цей страшний прогноз справдився? Та й не прогноз це був, а оприлюднення можливих планів ворога. Звісно, після їхнього викриття й публічного розголосу ворог від тих планів міг відмовитися.

Тепер метою російської пропаганди є переконати українців, буцімто всі попередження про можливий напад є вигадками, Росія нападати не збирається, а понад сотні тисяч своїх вояків улаштувала туристичну екскурсію з відпочинком. Російська пропаганда прагнутиме, щоб українці зневірилися в реальній можливості агресії. Не ловімося на її гачки — цілий світ навряд чи помиляється, об'єктивні факти — тим паче.

Це правда, що справжні й щирі акти національного єднання бувають «знизу», а не «згори». От тільки я не чув, щоби якась громадська організація ініціювала щось подібне. Погодьмося нарешті: ситуація все ж є неординарною. І чи влада змушувала висловлювати щось таке, з цим суспільство не згодне? Щось шахрайське у її, влади, вузьких інтересах? Та нібито ні. З формального погляду сам факт ініціювання владою масових заходів свідчить про наступ на свободу? Ну, то з формального погляду дельфін схожий на іхтіозавра. Росія зацікавлена, щоб українці розглядали все з формального боку, а не по суті, й може вкидати в наш інфопростір тези для довірливих, які з формального погляду так схожі на правдиві!

Зрештою: чи влада організувала День та Марафон єдності під загрозою покарання за неучасть? Та ні. Деякі канали марафон не транслювали — не захотіли, мали право.

Дивімося ж на речі по суті, а не за формою: влада організувала загальнонаціональну акцію, суголосну настроям та переконанням більшості українців — власне, синхронізувала їхнє висловлення. І це погано? Сама ідея, сам факт організації, а не її якість?

Обурюються, що з райвиконкомів телефонували й казали, щоби співробітники організацій вивісили прапори й проспівали гімн. І знову: це під загрозою доправлення до райвідділку поліції? Позбавлення премії? Податкових та інших перевірок? А якщо ні, то де він, наступ на свободу? Власне, якщо йдеться про організовану акцію — мусить же хтось координувати та синхронізувати! І якщо не той, хто організував — то хто тоді?

Так,багато хто вивішував прапори щиро, хтось — побоюючись «наслідків», хтось — із остраху, мовляв, відсутність прапора розцінять як демарш. Але соромно перед владою не буває: соромно буває перед громадськістю. Чимало хто, до речі, їх і не вивішував. Тільки щось не видно, щоби тепер скрізь їздили силовики й виловлювали «порушників».

Порівняння з Росією та Білоруссю — це або позерство, або провокація. Казати про «насильницьку» та «репресивну» акцію й плакати за втраченою свободою — це а) неправда й б) делікатес для російської пропаганди, вона аж облизується. Та й що тепер — кричати «Путіне, порятуй»?

Щодо демонстрування всіма каналами однієї картинки. Тут пошлюся на поширену «Детектором медіа» з посиланням на власні джерела інформацію : «Мовників просили долучитися до спільного марафону до Дня єднання».  Просили. Про погрози репресіями у разі недолучення до марафону я інформації не зустрічав. Ймовірно, деякі канали долучилися щиро, деякі — задля демонстрування показної лояльності.

А от одна й та сама картинка, та ще й суцільні офіційні особи як промовці... Єдність нації вона, на жаль, не демонструвала — лише єдність влади. Та й заради демонстрування єдності бодай когось із опозиції можна було б долучити — і потрібно було долучити. Зрештою, Зеленський — президент України, а не «Слуги народу» й не уряду Шмигаля. За задумом це  був загальнонаціональний День Єдності, а в марафоні він деградував до урядового.

Можливо, уряду варто було надати каналам певні ключові виступи, а решту вони заповнювали б самі — власними журналістами та власними гостями. Щоправда, була ймовірність, що в такому разі на кожному каналі з'явився би свій Головний Захисник-і-Рятівник України, й замість єдності вийшла б звична війна надування щік.

Якщо повернутися до самої події,то приголомшили повідомлення з Маріуполя. Новинарі згадували в контексті цього міста Ахметова та Новинського чи не більше, ніж Зеленського. Реінкарнація Партії регіонів демонструє монополію на Донеччину?

Але найбільше здивував автопробіг: колони прикрашених державними прапорами автомобілів вирушили зі Стрия та Покровська назустріч одна одній. Ні, стрияни не поїхали до Покровська, а покровці не поїхали до Стрия — вони зустрілися в Умані. Що це було — символ «двох Україн», які зустрічаються на межі між ними й тиснуть одне одному руки? Дуже нагадує яку-небудь зустріч делегацій Західного Берліна та комуністичного Берліна десь на мості через Шпреє. Вийшов символ не єднання, а такого собі мирного співіснування.

А в цілому… Гаразд, нинішній День Єднання — це демонстрація єдності в день прогнозованої агресії. До речі, чому День єднання, а не єдності? А наступних років, коли, хочеться вірити, загроз такого масштабу не буде, а Росію вдасться загальними зусиллями загнати за поребрик? Що цей день символізуватиме, у пам'ять чого він буде? Чи єднання потрібне тільки тоді, коли на кордоні танки?

Ілюстрація — заставка з телеканалу «Дом»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3810
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду