Надурили свободу слова

23 Травня 2008
17539
23 Травня 2008
15:14

Надурили свободу слова

Ольга Герасим'юк
перша заступниця голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення
17539
Надурили свободу слова
21 травня народний депутат України Ольга Герасим'юк з трибуни Верховної Ради озвучила вимогу фракції«Наша Україна – Народна Самооборона» створити тимчасову слідчу комісію із розслідування ситуації, що склалась навколо результатів телепроекту «Великі українці». Нагадаємо, про маніпуляції із голосами, що призвели до перемоги Ярослава Мудрого, заявив шеф-редактор проекту Вахтанг Кіпіані. У цій репліці пані Ольга відгукується на статтю Максима Равреби «Великого украинца назовут Савик», опубліковану на сайті інформаційного агентства «ІнтерМедіаКонсалтинг», висловлюючи також свої загальні враження про скандал із «Великими українцями».
 
Я сприйняла статтю Максима Равреби «Великого украинца назовут Савик» як дуже контраверсійну і хотіла б йому заперечити. По-перше, твердження автора, що спочатку треба піднімати економіку, а потім, мовляв, додасться все інше, мені здається добре збереженим стереотипом із «совка» – коли казали, що спочатку треба дати людям ковбасу, а тоді все інше. Я переконана, що не буде розвиненої економіки в тому суспільстві, яке не має ані духовних підвалин, ані історії, ані ідеї, яка формує народ. Народ же визначається не кількістю з’їденого м’яса!
 
Я би сформулювала думку навпаки: той, хто володіє минулим, той володіє майбутнім. Власне кажучи, я повторила її за Оруелом. Зміст цього твердження добре розуміють ті, хто по-справжньому укріплює свою державу. Недаремно зараз Росія кидає всі свої зусилля на формування й посилення російської ідеї, усвідомлюючи, що в цій справі надважлива роль ЗМІ. Там добре розуміють, що завдання відродити свою імперію може бути виконане, лише коли російська ідею охопить усі сфери буття народу – і не тільки, між іншим, російського. Ця ідея – в кожному слові, в кожному кадрі, в кожному банальному шоу.
 
Біда наша в тому, що українську ідею кожен ладен трактувати по-своєму, та ще й найдієвіший аргумент у кожній дискусії – старий, перевірений «совком» ярлик націоналізму, що його наліплюють на кожного, хто заводить розмову про необхідність знати й шанувати свою історію, свою мову, поважати свої цінності, традиції, схиляти голову перед пам’яттю своїх героїв і сумувати за своїми безневинно погубленими тоталітаризмом жертвами.
 
Максимові Равребі у цьому зв’язку я би зробила зауваження: навіть у полемічному запалі свої суб’єктивні думки треба підкріплювати точними аргументами, що ґрунтуються на перевірених фактах. Бо інакше матимемо проблему з дотриманням прав споживачів інформації на повну інформацію.
 
Наприклад, читаємо в статті абзац про те, що «политкомиссия Парламентской Ассамблеи Совета Европы отказалась признать, что от голода 1930-х годов пострадал исключительно украинский народ. Что ставит крест на затее Президента Ющенко добиться признания Голодомора геноцидом украинского народа. Очередная затея, не имеющая никакого отношения к политике и экономике, под угрозой краха». Я би взагалі як українська громадянка не допускала би такого тону, говорячи про страшну трагедію України, що має надзвичайно тяжкі наслідки для багатьох поколінь, які народилися опісля. Називати це «очередной затеей» – цинізм. Я хочу сподіватися, що, недолюблюючи Президента, автор просто погано подумав над сказаним.
 
І взагалі, щоб зрозуміти, чому не можна допускати такого сарказму щодо цієї теми, треба піти й постояти над одним із безлічі горбків, під яким зарито присипані вапном кістки замучених голодом померлих українських селян – мільйонів наших рідних. Постояти й подумати собі – яке це має відношення до політики української держави і до життя кожного з нас.
 
Якщо заперечити не лише по моралі, а й по фактах, то скажу наступне. Пишучи про те, що насправді відбулося в ПАРЄ, треба добре знати специфіку роботи Асамблеї. А відбулося наступне – було звичайне засідання Політичного комітету (я , між іншим, є його членом). Політичний комітет неповноважний визнавати чи не визнавати проблему Голодомору в Україні, а тим більше ставити на ній хрест. Комітет розглядав питання майбутньої доповіді по цій темі. Роз’ясню, повертаючись до історії питання: на зимовій сесії українська делегація Верховної Ради в ПАРЄ зібрала понад 50 підписів делегатів національних делегацій Європи під пропозицією резолюції про засудження голодомору 30-х років в Україні. Хоч як назва пропонованої резолюції була сформульована ліберально і не гостро (там не міститься слово «геноцид» і йдеться про засудження злочину тоталітарного режиму без жодного визначення національності цього режиму), але навіть це викликало величезну тривогу російської делегації. Вона не витрачала даремно часу і лобіювала свою пропозицію на весняній частині сесії, в якій зробила все, щоби розмити проблему.
 
Так ось, на політичному комітеті йшлося про те, чи доцільно мати дві доповіді на цю тему, чи об’єднати їх в одну. Ухвалили – об’єднати, виділивши при тому в окремий розділ українську проблему. Звісно, Європа реагує на достатньо агресивну поведінку Росії, але ставити на нас хрести за російською вказівкою усе ж не бере на себе гріх.
 
І, між іншим, це й завдання для наших журналістів – наповнити Європу й світ розумінням того, який все ж таки злочин вчинив тоталітарний режим проти українського народу. Бо переконана: не навівши ладу в розумінні нашої історії, нам ніколи не бачити нормального, спільного майбутнього у нашій країні, розколотій і розсвареній, в тому числі й телевізійними проектами. Між іншим, я була дуже здивована реплікою Дмитра Табачника, що з’явилася вчора на «Детектор медіа». Здивована, як легко він у всьому зізнався.
 
Справді, наше суспільство надто серйозно поставилося до звичайного телепроекту – в інших країнах, де пройшов цей формат, ставлення до нього дійсно було простішим. Та що вже поробиш – наше суспільство заполітизоване вкрай. Зокрема, й завдяки тим політикам, що так активно взяли участь у проекті, який тепер називають «просто програмою».
 
«Просто програма» голосно пройшла на каналі, що позиціонує себе як лідер вітчизняного ефіру, для котрого цей проект є важливим в укріпленні свого лідерства (так було сказано його керівництвом). У «просто програмі» політик (підкреслюю це) взяв найактивнішу участь, а потім, як він сам зізнається, організував голосування на користь того історичного персонажа, адвокатом якого був особисто. Таким чином – політик вплинув на телепроект особисто, нав’язавши глядачам свою точку зору й видавши її за народну. Отже, народ платив свої гроші з невеликих зарплат і пенсій – за Сковороду, за Амосова, за Шевченка, наприклад, а політик Дмитро Володимирович мав тих грошей більше і – всіх надурив. Так само, як і колег по проекту, які всерйоз виступали адвокатами своїх історичних особистостей – читали глядачам вірші, знімали фільми, вивчали історію, щоб передати ці знання глядачам. А їм треба було витягти з кишені гаманці – й «організувати» голосування.
 
Між іншим, надурили й раду гарантів, на початку проекту з пошаною обрану для того, щоб глядачам гарантувати чистоту експерименту. Надурили й свободу слова – політик цілком спокійно взяв і вплинув на телеефір. І, між іншим, не приховав цього – повідомивши «ТК», що це його право. Тих, хто не вважає це його правом, назвав психічно неврівноваженими та ще й націоналістами. (Це також дуже нагадує радянські часи, коли того, хто думав не так, як їм наказували, направляли до психіатра).
 
Тимчасова слідча комісія, яка зараз створюється в парламенті, має дати оцінку саме цьому, а не відстоювати перемогу якогось іншого великого українця, як на це натякають. І ще це важливо тому, що телеефір – це не просто забавка. В наших політичних шоу, назвемо їх хоч «Свободою» хоч «Свободою слова», – формується суспільна думка. Формується тими, хто в одному випадку зве себе зразковими захисниками свободи, а коли треба – просто ведучими просто якоїсь програми, яку всі чомусь сприймають надто серйозно, бо дурні.
 
Записала Світлана Остапа
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17539
Читайте також
14.11.2008 14:41
Владимир Кацман, «Газета 24»
16 701
26.05.2008 14:18
Андрей Цаплиенко
, для «Детектор медіа»
10 532
21.05.2008 14:31
Максим Равреба, «ИнтерМедиа консалтинг»
18 620
Коментарі
25
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Іван
5777 дн. тому
Треба йобу дати щоб князів малювати бородатими. Раз так то вже можна їм домалювати пейса і звізду на чолі. З бородами можна малювати попів,ксьондзів,..., но не князів і українців.
xxx
5784 дн. тому
Для Равреби голодомор-33 зовсім не страшня трагедія. Можливо, він переконаний, що це вигадка "врагов". А під тими горбками вапном присипані, можливо, рідні Герасим'юк, але аж ніяк не Равреби. Де були його рідні 1933 року і що робили, тільки йому й відомо.
nnn
5785 дн. тому
Пани Герасимьюк, неужели в Верховной Раде нечем заняться? Посмотрите что делается с курсом гривны, сначала одно решение НБУ. через пол часа отменяют, потом утверждают и ночью другое - может мы и там переголосуем. Неужели в повестке дня Верховной Рады исчерпаны все вопросы и приняты или обсуждены все законопроекты? Может мы и по всем выделенным участкам земли вокруг Киева тоже переголосуем? Неужели Вы думаете что народ такой тупой что не понимает что в стране твориться? Не подменяйте Ваши политические амбиции с народными желаниями. Люди хотят хлеба и зрелищь во все время! Хлеба им уже не хватает. Зато зрелищ в избытке! Давайте деньги от заседаний Ваших комиссий отправим в другие русла - в Крыму нет медиков, некому лечить людей, на перифирии не выдают деньги на рождение детей. Это не шоу?
хтось
5786 дн. тому
Сумно і страшно! Страшно, що є у нас люди (і багате-е-е-е-енько їх є), котрі зловтішаються з того, що світ не хоче визнавати голодомору геноцидом. Про світ, то інша історія - він знав і мовчав, або просто не хотів знати, що під боком (у центрі Європи!!!) голодною смертю мільйонами гине народ!!! Але, щоб отак "свої"... Нелюди якісь, чи що???!!!... Адже дехто ще й досі не вірить, що голод був зумисно організований їх ЛЮБИМОЮ СОВЄТСКОЮ ВЛАСТЬЮ!!! Їм доказів не хвата. А мо` не доказів, а чогось іншого???!!! Та й чи свої вони тут? Адже ненавидять цю Держав! Для них не прийнятний і несприйнятний вже сам факт її існування! - Досі гасають містами з портретами... СТАЛІНА!!!... То чого ж від них очікувати? Але - страшно!
Юрий
5786 дн. тому
Денис Шевчук: Актуальність фігури святого благовірного князя Ярослава Мудрого для українських телеглядачів свідчить насамперед про те, що в українському суспільстві нарешті з’явився запит на державну ідею і на справжню державність, причому державність сильну, системну, конкурентоздатну і успішну. І що роль будь то недо-Росії, будь то недо-Європи, яку Україні нав’язують різні «доброзичливці», нашим співвітчизникам відверто набридла. http://www.glavred.info/archive/2008/05/23/175637-3.html
Зритель
5786 дн. тому
2Sklo: "Вечерний квартал", пародия на передачу "Без табу" и ее ведущую: "Якэ горэ, якэ горэ! Иды, дитянко, поплачэмо". За фасадом "несерйозних" шоу ховаються дуже серйозні речі.
Sklo
5786 дн. тому
Дуже прикро,що відписувачі коментів замість розмови по суті справи починають або менторські повчати автора або згадувати "дела минувших дней" порушуючи золоте правило-не переводити суперечку у площину особистих ставлень (як на мене, це прояв власної неповноцінності). При деякій зайвій різновекторності стаття написана виважено,безамбіційно, з щирим бажанням пошуку істини в подіях, що хвилюють не тільки автора, але ще й багатьох-багатьох людей. Особисто мене не може не хвилювати те, що викладено автором у другому абзаці.Я не русофоб, але не бачити зв'язку "Великих українців" з подальшою проробкою "великорусской идеи" в напрямку України може тільки сліпий. На превеликий жаль, "Інтер" в цій, не дуже пристойній справі відіграє чи не роль лідера. Недільний ефір "95 кварталу" з коверами пісень про "Рината-батяню" та любов до херсонських і нелюбов до львівських вулочок це шокуюче підтверджує.За фасадом "несерйозних" шоу ховаються дуже серйозні речі.
колезі
5787 дн. тому
Якщо ви журналіст - Герасимьюк ви не колега. Її колега Балога
скотникова оля
5787 дн. тому
Шкода, що на таких іменах розігруються ніби "курси водіння за носа". Під час фінальної програми"Великі українці" Леонід Кравчук влучно підсумував: якби кожен глядач мав право тільки на один дзвінок - сам процес обдумування і вибору був би іншим. А щодо Голодомору - то може не варто іронізувати і зловтішатись - бо мине ще одне-два покоління і за тих людей вже й помолитися нікому буде. Якщо зараз не добитися визнання Голодомору геноцидом. Хіба хтось сподівався, що це пройде без відкритого чи прихованого супротиву? Хіба рішення комітету ПАРЕ - остаточний вирок?
колега
5787 дн. тому
Олю, а розслідувати насильницьку прививкізацію Ви в парламенті не хочете? Що незручно міністра князевича турбувати? А смерть 17 річного хлопця від насильницької прививки - в тіні, порівняно з телепрограмою? Чи не так ефектно виглядає?
Пам"ять
5788 дн. тому
Коли у 2004 р. журналісти Заблоцький, Сидорук та інші оголосили про цензуру на "1+1" і були звільнені, Герасим"юк вищала, що вони "порушили корпоративну солідарність". Та ще ХВОЙДА!
vic
5788 дн. тому
Мене вражає безпринципність Герасимюк. А слідчу комісію проти скасування дебатів на 1+1 щодо виборів мера Києва теж утворять? А право сидіти на 2 стільцях це як? І "чорну вдову" на тв розігрувати і депутатську зарплату одержувати? Що взагалі в політиці зробила Герасимюк? Бездарність епохи ющенківського жлобства.
ганна_ахметова
5788 дн. тому
у нас постійно дурять народ, ми вже звикли, треба просто ввести до рейтингу "Людина-2008" номінацію "кращий наперсточник-підрахуй України-2008" і вручити хитрожопому дімі і більше не робити трагедій, а ВР має інші проблеми. Щодо фальсифікацій голосування, то поки не покарані організатори фальсифікацій-2004, про правду не кажіть! А покарані вони не будуть, бо це невигідно ющенку
Харьков
5788 дн. тому
Табачник- наперсточник. "Передавил кушом" ВСЕХ ОСТАЛЬНЫХ и убил едва родившийся проект. Скажите, ну кто теперь отправит туда хотя бы одну смс?
українець
5788 дн. тому
Олю, - низький Вам уклін за чесність та порядність! В пам"ять безневиннозагиблих українців...
киевлянин
5788 дн. тому
"цинеГ Саша", - заткнись,холуй кремлевский!!!
Саша
5788 дн. тому
Нечем нашим депутатам заняться?! Вместо того, чтобы вести страну в светлое будущее - создают "тимчасову слідчу комісію", которая в поте лица будет расследовать результаты "серенького" шоу на негосударственном канале, таким образом пиаря этот канал и эту посредственную программу. Итогом будет премия телетриумфа за 2008г. УРА! Вот такая ума палата у наших депутатов.
для жарких
5788 дн. тому
товарищ жарких, научитесь внимательно читать. где в статье написано о перекладывании ответственности на россию? и почему вы считаете, что россия имеет право не брать на себя ответственности за то, за что украина, по-вашему, должна взять ответственность? кто ей дал такое право? вы? где вы видите отрицание роли украинцев в тоталитарном прошлом? почему вы истолковываете желание узнать историю украины шире, чем она излагалась в советской историографии, как желание украинцев отказаться от своего участия в преступлениях тоталитарного режима? с чего вы взяли. что ольга бы что-то там накрутила больше, чем табачник? по факту, она накрутила или все-таки ваш табачник? и с чего вы взяли, что попытка разобраться в скандале является попыткой политизировать ситуацию вокруг этого скандала?
Наталья
5788 дн. тому
Олю,а Ви цікавились,яка десятка перед першою-НАМ ТЕЖ ЦІКАВО,там же діма не шельмував.
Наталья
5788 дн. тому
Це все добре й накраще.Добре,що були дуже емоціійні непідробні роботи та виступи "адвокатів",добре що серед них ЩЕ БУВ й Табачник.Все добре.Добре,що багато тих ,кому ще все "до лампочки" дивились цю передачу,добре,що тим, кому,вже давно не "до лампочки" отримали пинка під одне місце,щоб замислитись,а що ж вони роблять насправді. А ІНТЕР сьогодні повезло-сховався за вибори мера,хоч теж дуже сумнівна "отмазка".Адже завжди запрошувались найрейтинговіші, а не всі учасники виборів.Але й для інтера це теж добре-вони ж перетендують на канал намбеван-хай рстуть й вміють виправляти свої помилки чи пожинати заполітизовану необ"єтивність-ВСЕ СТАЛО ОЧЕВИДНИМ.
цинеГ
5789 дн. тому
Оля, занимайтесь соплями. Серьёзные вещи - это не ваш профиль.
Циник
5789 дн. тому
Денис Жарких
5789 дн. тому
Пані Ольго! Дуже поважаю Вас, як журналіста та депутата, але не можу не втриматися від двох запитань. 1) Створюючи комісію з політиків для аналізу комерційного шоу, чи не продовжуєте Ви політизацію суспільства? Не креще б було просто створити ще одне (а може й не одне) шоу на Першому національному, та інших каналах? От Вам і "відповідь Чемберлену". А то знімаємо мало, а сваримося весь час. Ви б накрутили б більше рейтингу, ніж Табачник. Це питання, як від журналіста. А тепер, як від громадянина України. 2) Чому Ви вважаєте, що Україна та українці в процесах створення тоталітарної держави були пасивною стороною? Вони не були в лавах радянської армії, НКВС, не керували колгоспами, підприємствами? Їх не брали у міліцію, не приймали в партію? Вони не виготовляли зброї? Це все робили виключно росіяни? Якщо Україна реально хоче позбутися тоталітарного минулого, то треба взяти за нього відповідальність, як це зробила Німеччина. Якщо Росія не хоче брати за це відповідальність, то це її право. Але якщо Україна незалежна держава, то має взяти цю відповідальність незалежно від Росії. Але сучасна гуманітарна політика України направлена на те, щоб перекласти всі злочини тоталітаризму на Москву. Чи можна досягнути кінця тоталітарних наслідків поклавши відповідальність на сусіда з яким разом робив злочин? Це вже питання від виборця.
Люстрація
5789 дн. тому
Це та Герасим"юк, яка просила прощення за брехню на "плюсах", за те, що вилизувала Кучму??? Тепер розслідує і повчає? {CENSORED}
Сергій Зінченко
5789 дн. тому
Згоден з Вами пані Ольго. З огляду на те, що відбулося, то це - не просто шоу, а шоу політичне. Звідси й треба, як то кажуть, танцювати. А свободи слова в нашій країні я поки що не бачу. Є свобода висловлюватися, базікати, розставляти свої акценти. А свобода слова - це річ дєва. На слово мають реагувати, передусім, посадовці. Особливо, коли це запити журналістів. У нас же на Дніпропетровщині приклад приниження поняття "свобода слова" подав наш "губернатор" Віктор БОНДАР. У нещодавно розповсюдженій моїй заяві для ЗМІ йому треба було відповісти на абсолютно конкретне запитання "Які на Дніпропетровщині вжито заходи щодо тих посадовців, котрі не виконують вимоги Указу Президента України від 14 жовтня 2006 року "Про всебічне вивчення та об'єктивне висвітлення діяльності українського визвольного руху та сприяння процесу національного примирення" і Указу "Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційних прав на звернення до органів державної влади..."?". Тож довелося розпочати голодування, потім тимчасово призупиняти його й домогатися відповіді іншими способами. То добре, що є ще свобода вільно висловлюватися в інтернеті, її б не заборонив (собі на шкоду) наш Президент. А через те, що немає реальної свободи слова, такі, як Дмитро ТАБАЧНИК і мають можливість творити свої чорні справи.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду