«Великі українці» не можуть без маленьких політиків

14 Квітня 2008
5321
14 Квітня 2008
20:07

«Великі українці» не можуть без маленьких політиків

5321
«Великі українці» не можуть без маленьких політиків
Не буває безвихідних ситуацій. Є вихід, який нас не влаштовує. Так само не буває невдалих телепроектів. Є реалізація задуму, яка не відповідає, користуючись термінологією радянських підручників з літератури, темі та ідеї твору. Нехай «Великі українці» - ліцензійний проект, адаптована версія західного формату. Проте ніхто не змушував тих, хто реалізує цей проект на телеканалі «Інтер», адаптовувати його у форматі політичного ток-шоу. Думаю, це вийшло само собою – іншого формату програма, фронтменом якої є Савік Шустер, просто не передбачає.
 
Я не в захваті від особистості Дмитра Табачника, проте змушений визнати: з усіх присутніх у студії на «півфіналі» «Великих українців» (11 квітня, 21.30, «Інтер») він був, здається, єдиним, хто періодично наголошував – ця програма насамперед пізнавальна. Те ж саме від моменту старту проекту 16 листопада 2007 року в ефірі «Інтеру» говорили та писали, зокрема, автори «Детектор медіа». По-різному оцінюючи окремі нюанси, всі сходилися в одному: якщо серед експертів мусять бути українські політики, то – в меншості.
 
Але всякий раз, коли черговий випуск «Великих українців» з`являвся в ефірі, особисто я як автор гостро усвідомлював непотрібність і своєї праці, і праці колег, із чиїми думками сходилися мої: на ці зауваження творча група «Великих українців» принципово не звертала і вже навряд чи зверне увагу. Натомість завжди є аргумент: «Зробіть краще!». І знову визнаю – з політиками в студії краще все одно не зробиш.
 
Дозволю собі трохи пофантазувати. Якщо пан Шустер буде робити ток-шоу про мобільні телефони, в студії будуть політики – власники мобільних телефонів. Якщо говоритиме про українську мову в кіно – в студії будуть ті ж самі політики, що на минулому тижні говорили про телефони. Хоча в кіно ці політики навряд чи ходять, але мають про нього свою авторитетну думку. Проблеми міжконфесійних стосунків в Україні теж будуть обговорювати політики – вчорашні члени КПУ Кравчук, Симоненко, Табачник, Литвин та іже з ними, а їхніми опонентами виступлять євангельський баптист Турчинов і ревний парафіянин «Посольства Божого» Черновецький.  
 
При тому, що для них та їхніх колег є ціла тижнева програма «Свобода Савіка Шустера». А ще вони так само часто, як у парламентський буфет, ходять на «Свободу слова» на ICTV,  на прямі ефіри в випусках новин, стають постійними гостями інших програм майже на всіх телеканалах. Невже мало? Навіть якби редакторська група «Великих українців» схаменулася і справді переключилася на суто пізнавальний аспект проекту, політики із задоволенням узяли б на себе і не притаманну їм просвітницьку місію.
 
Проблема в тому, що Шустеру комфортно саме з політиками. Попередні прямі ефіри «Великих українців» не могли приховати помітної скутості популярного телеведучого, коли йому з увічливості доводиться спілкуватися з тими гостями студії, хто не належить до політичних тусовок, і кого запросили для плезиру, аби хоч номінально розбавити Симоненка з Табачником. Він просто не знає, про що говорити з ученими та митцями. Єдине, що йому можна пробачити – невміння говорити зі спортсменами. Зі спортсменами взагалі мало хто може говорити про щось, крім спорту. Та й самі спортсмени воліють менше говорити. Ту ж саму Ірину Дерюгіну або Лілію Подкопаєву, теж свого часу залучену в якості експерта у студії, шанувальники цінують зовсім не за красномовство. Гімнастка Дерюгіна чи космонавт Каденюк, який так само колись сидів у студії «Великих українців» раніше, не були активними учасниками дискусії.
 
Тому присутність у живому ефірі когось «від спорту» (або «від космосу») зайвий раз підкреслює дуже формальне ставлення авторів проекту до всіх, у кого нема депутатського мандату чи членського квитка якоїсь із партій. Якби нормальні люди не були в такій разючій меншості проти політиків, я б ризикнув назвати їх масовкою. Але 11 квітня на «Великих українцях» від діячів науки та культури були лише філософ Мирослав Попович та поет-пісняр Юрій Рибчинський. Нас небагато, хоч нас і не подолати… Очевидно, Дмитро Корчинський як політик-маргінал висловив загальне ставлення політиків до інших людей у фразі: «Голосуючи за «великих українців», треба обмежуватися спортсменами. Для чого включати в список різних співунів та плясунів?».
 
Команда «Великих українців», як на мене, не зважає на одну суттєву обставину: високі рейтинги програмі забезпечують не постійні глядачі «Свободи Савіка Шустера». «Великі українці» за визначенням мають більш широку аудиторію. Причому збільшується вона за рахунок тих, кому відверто політичні програми зазвичай не цікаві. Натомість цікавлять пізнавальні, особливо – такі, які розкажуть, нарешті, про те, якими ми були і якими будемо. Зроблені на українському матеріалі, наповнені українським контентом. І якщо український контент – це українські політики, мені дуже шкода і себе як глядача, і нашу державу, і мозок співвітчизників. Бо політики не сприймають громадян інакше, ніж своїх виборців. Саме так – виборцями – називав Симоненко тих невідомих, хто взяв участь у голосуванні. І, зокрема, проголосував усупереч будь-якому здоровому глузду та на радість Петрові Миколайовичу, за Леніна як за великого українця.
 
Аби закінчити з політиками, зверну увагу на одну, як на мене, досить цікаву деталь. Півфінал «Великих українців» у студії представляли політичні фігури, котрі, за винятком Левка Лук’яненка, не відносять себе до так званих «демократичних сил». Це випадковий добір чи чиясь свідома позиція? Не знаю, я не політтехнолог і не політолог, чекаю роз’яснень. Так само мені цікаво й таке. Було цілком логічно наголошено, що живі та чинні політики, за яких проголосували люди як за «великих українців», не обговорюються у студії. Через це інформативних сюжетів про Симоненка, Януковича, Тимошенко та Ющенка запропоновано не було. Натомість мажорні сюжети про присутніх у студії, живих та здорових Лук’яненка із Кравчуком все ж таки, всупереч попереднім заявам, показали. Це був, як казали в роки мого шкільного отроцтва, зафіксований прогин, недогляд редакторської групи чи щось інше? Пояснень не прозвучало.
 
На користь півфіналу однозначно пішли згадані вище сюжети. Тривали вони до однієї хвилини і давали мінімальну інформацію про визначних українців від 100-го до 11-го місця. Завдяки саме сюжетам Савік Шустер зміг тримати гостей у часових рамках і не давати особливої свободи слова – і без Симоненка з Тарасом Чорноволом було на що дивитися і що слухати. Правда, обговорюючи кожну чергову десятку, учасники часом зазначали на деяку некоректність у визначеннях стосовно тієї чи іншої персони в цих сюжетах. Та це, як на мене, не велика проблема. Складність у іншому, в тому, чого не помітили ані політики, ані редактори. Можна по ходу вказати те, що отамана помилково названо гетьманом (хоча, наскільки відомо автору, «гетьманами» називали й воєначальників Запорозького війська під час походів, у яких Петро Калнишевський бував не раз). Але як вказати і пояснити некоректний і суперечливий зміст цілих речень?
 
«Невідомий солдат – це воїн, який поклав життя за Батьківщину», - за яку Батьківщину? Радянський Союз? Україну в складі СРСР? Незалежну Україну? В світлі останніх подій, коли точиться дискусія, чи вважати вояків УПА ветеранами ВВВ, це має певне значення. Бо звідси випливатиме, чи матиме невідомий полеглий вояк УПА такий самий статус героя, як невідомий полеглий радянський солдат.
 
«Чоловіки схилялися перед її красою і патріотизмом», - це про Олену Телігу. Так що домінувало в чоловічих симпатіях до письменниці та громадської діячки – описана в численних спогадах та очевидна на старих фотографіях жіноча врода чи все ж таки патріотизм? Якесь із слів тут явно зайве.
 
«Жоден із них не став зрадником під час війни», - про вихованців педагога Антона Макаренка. Але хто такий зрадник? Той, хто не застрелився і потрапив у полон? Хто був на окупованій території? Хто працював на німецьку розвідку, перемальовуючи плани наступу? Хто служив у поліції за німців? Для країни, в якій ми колись жили, військовополонений, який утік із концтабору, вояк УПА та мирний житель, який працював на німців у роки окупації, аби вижити, однаково вважалися зрадниками Батьківщини.
 
«Єдиний артист, який провів всеросійський концертний тур на підтримку нового альбому», - це про Святослава Вакарчука. А інших чеснот у нинішнього народного депутата від «НУ-НС» нема? Скажімо, всеукраїнський тур що, не вартий уваги?
 
Говорячи про письменника, комуніста, лауреата і депутата Олеся Гончара, автор сюжету розповідає лише про те, як той у жовтні 1990 року під час студентського голодування вийшов із компартії. Про те, що цей визначний українець був переконаним комуністом, чомусь не згадувалося.
 
Загалом показовий і вартий окремої розмови той факт, що серед 100 персоналій, запропонованих кандидатами у «великі», комуністів дуже мало: точно - Стаханов, Гончар, Хрущов, Брежнєв, імовірно – академік Глушков, авіаконструктор Антонов, репресований свого часу академік Корольов. Але їхнє членство у партії було швидше номінальним, як необхідний додаток до посади. Зате репресованих комуністами та незгодних з режимом – щонайменше третина списку. Ані комуніст Симоненко, ані головний ідеолог УРСР Кравчук, ані інші політики ніяк на це не реагували, ковтали мовчки. Зате коли говорили про Брежнєва, Симоненко помітно пожвавлювався. Очевидно, що його, як і Корчинського з Чорноволом, запросили в очікуванні шоу. На щастя, на шоу просто не лишалося часу завдяки сюжетам. Хіба Чорновіл свою традиційну риторику розбавляв цитатами з Василя Симоненка, Василя Стуса, Ліни Костенко, демонструючи, що серед «недемократичних сил» теоретично є шанувальники української поезії.
 
А стосовно персоналій дуже правильно, як на мене, висловився Мирослав Попович: «Це не думка народу. Навряд чи опитаний мільйон українців чи навіть десять тисяч». Не особливо сперечався з ним і Шустер, який напевне володіє з цього приводу більш точною інформацією. Кілька разів він обмовлявся: «За цю постать голосували десятки тисяч людей». Отже, не сотні тисяч і не мільйони «виборців». Проте позитив у тому, що, замінивши кимось Леніна та Невідомого солдата, ми вже можемо мати власний телевізійний чи видавничий проект у популярному форматі «100 визначних людей».
 
У цьому зв’язку оголошена десятка найкращих не виявилася аж такою суперечливою, сенсаційною чи хоча б неочікуваною. Серед персоналій – майже всі, чиї портрети є на гривнях (крім Володимира Великого та Михайла Грушевського), Степан Бандера, довкола фігури якого почалися очікувані дебати, досить швидко перервані ведучим через помітний брак часу, Микола Амосов, В’ячеслав Чорновіл і чомусь Валерій Лобановський. Роль футболу в житті пересічного українця, велич цієї англійської гри та її значення для України, як на мене, явно перебільшені…
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5321
Читайте також
05.05.2008 09:12
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
45 468
18.04.2008 13:19
Олексій Кужельний, для «Детектор медіа»
4 565
16.04.2008 14:27
Аркадій Сидорук
, для «Детектор медіа»
6 502
15.04.2008 16:43
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
5 751
04.01.2008 15:40
Мирослава Ульяніна, для «Детектор медіа»
13 032
20.12.2007 22:52
Сергій Грабовський
для «Детектор медіа»
6 063
05.12.2007 11:25
Татьяна Неймаш
для «Детектор медіа»
18 289
Коментарі
25
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Мария
5854 дн. тому
А я не согласна на счёт Савика! Он, конечно, человек не из приятных, но в уме и подвешенности языка ему не откажешь. Да, Шустер считает себя пупом земли. Но у него есть для этого повод - судя по рейтингам он - самый популярный ведущий в нашей стране. А победителей, как известно, не судят. Но, честно признаюсь, личной симпатии к нему так же, как и вы, не испытываю))
летючий хохляндец
5855 дн. тому
Татьяна чётко подметила главное в Сявике - этот "красивейший украинский мужчина" действительно, СПОСОБЕН ТОЛЬКО ТУСОВАТЬСЯ ПОД ПОЛИТИКАМИ, причём именно тусоваться а не дискутировать или задвигать какую-либо собственную публицистику. Попадись этому образованному лакею реальный трезвый диспутант а не обыватель с пультом, так Сявик сбежит от любой дискуссии, потому что сам пустой обыватель без убеждений и человеческой совести. Можете себе представить сявика дискутирующего о чём либо с оппонентом? То-то и оно.
будь ласочка!!
5856 дн. тому
приберіть зайве:)))
Тетяна
5856 дн. тому
Ой, лишенько! Перепрошую!!!!! То від надмірних емоцій
Тетяна Автору
5856 дн. тому
не згодна, Андрію, вони - наші, як це не прикро визнавати. це та потворність, яку не хочеш бачити у тому, що любиш. Але Жаба говорила не про політиків, а про наше звичне, ба, навіть традиційне загравання з "розумнішими" й "талановитішими" й "гарніщими", ніж ми самі. Ми ж цього Савіка тільки що в дупу (перепрошую) не цілуємо всім миром. Міру тре знати й гідність мати:(( Савік є Савік. Ви влучно написали, що він вміє лише з політиками ляси точити. Але він у нас герой номер один, володар телевізійного простору (сам, напевно, дивується, ги-ги)
андрій кокотюха - тетяні
5856 дн. тому
то не ми нікудишні, то політики в нас такі. свідомо не кажу "наші політики", бо вони - не наші. не ходіть на вибори, і все буде добре. коли за них перестануть голосувати, вони почнуть щось розуміти.
Тетяна
5856 дн. тому
Жабі українській як влучно ви написали... нікудишні ми якісь, что нас справді зомбують, що ми такі...
Катя
5856 дн. тому
та в решті я з Вами погоджуюся, про цифру - то так, уточнення
автор - каті
5856 дн. тому
стосовно цифри не буду сперечатися, так само, як не буду сперечатися, що таке 800 тисяч - люди чи голоси. очевидно, я виходив по каву саме в ту мить, коли ця цифра називалася. проте чому ж тоді інші гості студії, котрі по каву не виходили, ї не повторювали, а говорили про десятки тисяч? хоча повторюся - встановлення математичної істини - не мета цієї репліки. бо наспрвді нехай би голосувало 24 мільйони - в студії все одно політики, довіри до яких немає. незалежно від їх політичного кольору, хоча цього разу були лише "одноколірні" чи безбарвні. давайте не читати абзац про цифри, згоден навіть від нього відмовитися. бо якби все інше було б гаразд, і до цифр би ніхто не присікувався. ці ж самі сюжети і тих же самих персоналій могли коментувати і обговорювати більш цікаві та достойні громадяни України, ніж Симоненко, Кравчук, Табачник, Тарас Чорновіл і Корчинський. кому з них ви довіряєте більше? що гірше - пакетиковий чай чи розчинна кава?
Катя
5856 дн. тому
цифра 800 тисяч була названа на початку програми Шустером. Єдине, що 800 тис. голосів - це не 800 тис. осіб, можна було голосувати безмежну кількість разів і не за одного претендета......
глядачка
5856 дн. тому
Абсолютно согласна с автором статьи, единственное, что хочеться добавить: если среди приглашенных в студию политиков одни и те же лица, то и в зале среди зрителей то же одни и те же: маргиналы и пенсионеры с Макеевки, Северодонецка и других городков, сел и деревень. Они яко бы выражают глас народа, ни разу не видела приглашенных с крупных городов: врачей, учителей, ученых. А в этой программе Савик, раз 10 подчеркнул, что в студии сидят студенты институтов. напрягся, милый.
Жаба українська
5856 дн. тому
Шустер- не просто непорядна людина. Шустер - крихитка Цахес. Кому про футбол розповідати? Шустеру. Кому про великих українців? Шустеру. Хто найгарніший українець (?) ? Шустер. Кому смолоскип олімпійський від України нести? Знову Шустеру! 46 мільйонів нездалих штурпаків - і лише один Шустер на білому коні! Колись визначатимуть найвидатніших українців 2000-х років - і не визначать! Бо виявиться, що за всіх українців в усьому віддувався Шустер - людина нізвідки.
2 цар Дадон
5856 дн. тому
Було б не створювати вам, далдонам, в Україні стільки джерел екологічної та техногенної небезпеки ("многоэтажки, коммуникации, плотины, АЭС"), то не мусили б тепер і голодом лякати. Тож тікайте звідси геть пошвидше, якщо голоду боїтеся. Без вас уже якось раду дамо, як валитися буде.
Аня
5856 дн. тому
Спасибо Шустеру и Кипиани - потеряли еще одну возможность показать настоящую Украину. Хотя наверное и не хотели. Но Кипиани пригласил друга Корчинского скоторым на деньги Медведчука на 1+1 мочили демократов, а Шустер друзей Табачника и Симоненка - потому что как нормальный еврей - интернационалист!
царь Дадонъ
5856 дн. тому
Пока публичная деятельность будет в руках лузеров типа Кравчука и Лукьяненко, а политика в руках торгашей - кризис будет только ускоряться. Разваливать Украину нужно постепенно, а не так скоро как эти господа. Как ни крути, а 70% населения - горожане, и резкий возврат в аграрно-архаичное состояние "титульной нации", грозит радикальным крушением коммуникаций и РЕАЛЬНЫМ ГОЛОДОМ. Криворожстали, индустрию вообще и ж/д рельсы на металлолом в частности, нужно соадвать повильнише, каклы, а то ведь никакой МЧС не справится с тем что заваривает эта нацистская свидомая политическая шушера. Это вам не игрушки, от "Мрии" с "Бураном" за полтора десятка лет опуститься до глэчыкив. Это ж всё скоро рвать и падать начнёт, все эти многоэтажки, коммуникации, плотины, АЭС-ы... Кравчук ведь у вас "эксперт", он ведь сам заявил, - НЭ СПРОМОЖНА УКРАЙИНА... чё вам ещё нужно? Гуру сказал, чего вы не слушаетесь, кретины?!
кокотюха - реакція на реакцію
5857 дн. тому
1. 800 тисяч голосів - справді, не мільйон, не 20 мільйонів, не 10-15 тисяч. Але 800 тисяч - це десь приблизно 25% неселення столиці України, міста-героя Києва. Є підозра, що за межі Києва голосування не виходило, а якщо виходило - то не в тому обсязі, який можна навіть із натяжкою вважати думкою пересічного українця. Проте навіть цю цифру - 800 тисяч (на диво круглу, не 827 тисяч, не 798, не 814 тощо) - в прямому ефірі не називали. Через те учасники висували свої припущення, а глядачі типу мене фіксували їх. Але насправді реакція вчепилася в цю математику лише тому, що стосовно інших заважень аргументів просто нема. А математикою та бухгалтерією завжди можна забити кому завгодно голову. Тому, повторююся, цифра тут - насправді найменша з проблем. 2. Я прекрасно знаю реалії телевізійного життя. Знаю, як воно прикро, коли хтось "не прийшов, кинув, не зміг". Тоді чому прийшли, не кинули і змогли лише політики однієї орієнтації? Це зайвий раз підтверджує - аби не було таких закидів, політиків запрошувати не треба, нікуди. 3. Як це Кравчук і Лук`яненко - не діючі політики? Левко Григорович - з "демократичними силами", та й Леонід Макарович не саджає картоплю на рідній Рівненщині, а входить до якоїсь там ради політичних старійшин.
Программа для пенсионеров
5857 дн. тому
поэтому и список 100 такой. Хотя что ожидать от программы, которую ведет Шустер - любимчик наших бабушек и дедушек. А я считаю Шустера провокатором и глубоко непорядочным человеком.
царь Дадонъ
5857 дн. тому
Афтар жжот! Действительно, сколько могут украинцы терпеть перед глазами это {CENSORED} по фамилии Кравчук? Три партии развалило и два государства, и его опять куда-то приглашают как "специалиста"... Не удивительно, что страна и дальше разваливается, ведь такие авторитеты у {CENSORED}.
Реакція
5857 дн. тому
Про тисячі та інші "таємниці"... Варто перед тим, як сідати за статтю, хоча б мінімально ознайомитися з офіційною інформацією, яку було оприлюднено, до речі, ще напередодні шоу. 800 тисяч голосів - таким є масштаб голосування. >>>Це випадковий добір чи чиясь свідома позиція? Не знаю, я не політтехнолог і не політолог, чекаю роз’яснень. Це реалії телевізійного життя з усіма "не зміг", "не прийшов", "кинув" тощо. >>>Натомість мажорні сюжети про присутніх у студії, живих та здорових Лук’яненка із Кравчуком все ж таки, всупереч попереднім заявам, показали. Пояснень не прозвучало. Або Ви просто не захотіли їх почути. Цитую: "Со всем уважением к действующим политикам и выбору народа, мы считаем некорректным обсуждение в эфире их персоны. Потому что мы бы не желали и не хотели, чтоб эта студия – где, в принципе, проходит, с нашей точки зрения, объединяющий страну проект, – чтоб эта студия превратилась в арену политического противостояния. Поэтому политиков обсуждать не будем. А всё остальное будем". Лук'яненко і Кравчук не є діючими політиками.
Дуболом
5857 дн. тому
Абсолютно согласен. Кокотюха жжот
Стробэри
5857 дн. тому
Афтор жгёт!
Большие ураинцы - {CENSORED} как проект.
Интер вообще смотреть стало невозможно.
ящик
5857 дн. тому
Туфта.
Radko
5857 дн. тому
Дивно, але чому під час показу сюжету про Петлюру телеглядачі змушені були дивитися на пики Табачника й Симоненка?
Х/Ф
5857 дн. тому
Ваша критика {CENSORED}.
Журналіст Наталя
5857 дн. тому
Згідна з автором статті. Думаю, в подробіці вдаватись зайве!!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду