Деякі крапки над ITK

2 Квітня 2008
4737
2 Квітня 2008
12:55

Деякі крапки над ITK

4737
Якщо головне завдання ІТК – «оцінка рекламних можливостей телеканалів», то на сайті комітету явно щось переплутано. Відповідь Валентину Ковалю.
Деякі крапки над ITK
Повертатися до теми ІТК вдруге якось не входило в мої плани. Ситуація тут для мене цілком очевидна – медіаіндустрії потрібен принципово інший «Індустріальний комітет ЗМІ». Але допис Валентина Коваля змушує розставити деякі крапки над «і».
 
Текст пана Коваля короткий, але дуже важливий, бо з нього пересічний читач несподівано дізнається, що насправді «метою появи українського ІТК було створення системи досліджень телевізійної аудиторії для об’єктивної оцінки рекламних можливостей телеканалів». Це достатньо гостра заява, позаяк вона суперечить тому, що декларується на сайті цієї організації серед її головних пріоритетів. Там чорним по-білому написано:
 
«Місія ІТК – сприяти розвитку українського телебачення.
Цілі ІТК – захист інтересів членів Асоціації, забезпечення саморегуляції галузі, створення оптимальних умов для професійної діяльності.
Функції Індустріального телевізійного комітету
Лобіювання. Один із основних напрямків діяльності ІТК – законодавчий. Від імені своїх членів Індустріальний телевізійний комітет лобіює закони, розробляє пропозиції нормативних актів, документів, законопроектів. Для цього в ІТК створено потужний юридичний департамент».
 
І лише наступним пунктом «Функцій ІТК» йде «Забезпечення галузевих досліджень». Власне, тема «досліджень» мене особисто обходить надзвичайно мало, хоча, мабуть, є фахівці, які не настільки поблажливо ставляться до процедури та результатів відповідних тендерів. Також, зізнаюся, мені невідомо, що зробив ІТК для попередження рекламних війн між телевізійними медіахолдингами, про які говорить, зокрема, пан Коломойський у своєму недавньому інтерв’ю «УП».
 
Ба більше: я вважаю, що всі ці питання не є сьогодні предметом значного суспільного інтересу. Принаймні, вони цілком можуть зачекати. Адже ж сьогодні на порядку денному – виразний конфлікт між телеканалами та Нацрадою. Серйозний індустріальний конфлікт, який за жодних умов не міг залишитися поза увагою організації, котра називає себе Індустріальним телевізійним комітетом. Тим паче, що декларовані комітетом місія та цілі власної діяльності – прямим текстом говорять, що він у подібній ситуації мав би діяти більш ніж активно. Натомість комітет мовчить, наче це все його геть не обходить. Чому?
 
Із тексту Валентина Коваля ми дізнаємося чому. Тому, що ІТК цікавлять зовсім інші речі. Власне, ті речі, заради яких він і був створений: це «дослідження» та, наприклад, оприлюднення списків тих, хто платить чи не платить GFK. Зрештою, якщо це головний пріоритет для ІТК, то які тут можуть бути претензії? Просто треба спокійно визнати очевидне: ІТК у його сьогоднішньому вигляді – це геть не той «Індустріальний комітет», який потрібен медіаіндустрії для ефективного захисту своїх інтересів перед владою та державними інституціями у цілому. Зокрема, для захисту інтересів телеіндустрії в світлі позиції Нацради, рішень РНБО та загальної тенденції, яку дуже вдало підкреслив Михайло Дубинянський на «УП».
 
Власне, суть мого попереднього матеріалу і зводилася до пропозиції створити повноцінний Індустріальний комітет ЗМІ. Створити з чистого аркушу, не відкладаючи цю справу у довгий ящик; свідомо залучивши до цієї нової структури не лише телеканали, але й провідні радіостанції, друковані та інтернет-ЗМІ тощо.
 
Що ж до ІТК, то ця структура, якщо вона влаштовує своїх засновників, цілком може й надалі собі працювати у сфері «досліджень» та «об’єктивної оцінки рекламних можливостей телеканалів». Чому ні? Єдине що – ІТК тоді варто було б, я гадаю, дещо змінити формулювання своєї місії та цілей. Аби вони нікого не вводили в оману і більше відповідали «головній меті» створення ІТК, про яку розповів Валентин Коваль.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4737
Теги:
Читайте також
30.03.2008 13:14
Валентин Коваль
, для «Детектор медіа»
6 647
28.03.2008 12:42
Микола Кульчинський
для «Детектор медіа»
26 184
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
МК
5874 дн. тому
Валентине. Саме для публічного оприлюднення того, що Ви можете сказати тихо лише у коментах, і потрібен повноцінний Індустріальний Комітет. Потрібен не лише телеканалам, а всім медіа. Історична традиція в Україні, безперечно, Візантійська, але, якщо не пробувати урівноважити її хоч якимись елементами традиції Європейської, то ми скоро дійдемо до цуґундера. Усі. Така моя думка
Валентин Коваль
5874 дн. тому
Микола, не треба шукати конфлікт, де його немає. Насправді. Між індустрією та Нацрадою конфлікта немає. Якщо вважати індустрією більше, ніж 800 телерадіоорганізацій. Є конфлікт між окремими каналами і Нацрадою, конфлікт між Законом і менеджерами, які не вважають за потрібне його виконувати. І якщо Ви не розумієте, що публічні стосунки між Нацрадою і великими каналами - "це щось одне", а стосунки між власниками медіа та тими, хто призначає членів Нацради - "це щось зовсім інше", то я ніколи не зможу Вам нічого пояснити.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду