«Чарівне слово» і «братство тільця»

20 Березня 2008
9627
20 Березня 2008
14:22

«Чарівне слово» і «братство тільця»

9627
«Чарівне слово» і «братство тільця»

Нещодавно тижневик «Дзеркало тижня» надрукував інтерв’ю з трьома генеральними директорами трьох провідних українських телеканалів. Цей програмний текст вийшов під заголовком: «Труднощі переходу. Телеіндустрія почула попереджувальний постріл». Пострілом у цьому випадку слугувало попередження, яке Нацрада планує винести чотирьом телеканалам: «1+1», «Інтеру», «Україні» та НТН.

 
Зауважмо, що «ДТ» не запросило до розмови представників «України» та НТН, зате надало слово Юрію Морозову («1+1»), Сергію Созановському («Інтер») та… Олександру Богуцькому (ICTV). Логіка «ДТ» тут зрозуміла, позаяк знову йшлося про «україномовне дублювання» фільмів та телепрограм: скажімо, позиція Богуцького як, до певної міри, «незаангажованого» експерта могла прозвучати в такій розмові вагоміше, ніж позиція «донецького» представника «України». Тим паче, що Богуцький у цій розмові переважно виступав на захист телеіндустрії як медіабізнесу в цілому. Деякі його цитати варто навести, аби спробувати розібратися, що ж це за бізнес такий – телебачення?
 
«Телебачення завжди було священною коровою. Тобто ставлення до телеканалів визначало атмосферу і свободу слова в країні…».
«Важливо ще раз визначити: телебачення – це або ідеологія, або індустрія. Коли це індустрія, то чим вона різниться, скажімо, від харчової промисловості? Держава має подбати тільки про те, щоб ми не робили відвертої “отрути”. Решта регулюється ринком. Це не може бути навіть предметом дискусії – із будь-яким державним органом. Звісно ж, скажуть: телебачення – ідеологія! Так, але не у вільному демократичному суспільстві».
«Якщо держава має намір цю індустрію розвивати, то вона мусить їй і допомагати. Зокрема створювати комфортний законодавчий режим (…) Мені здається, потрібно зробити крок від “карального мислення” до “мислення підтримки”…».
«Чому всіх так насторожили попередження? Бо два попередження – можливість подати в суд щодо позбавлення ліцензії…».
«Ця розмова – спроба розпочати дискусію про те, як побудувати внутрішній медійний ринок. Правила на ньому мають бути прості й ясні. І дотримуватися їх повинні всі (…) Польський ринок більший за український уп’ятеро. При тому, що в Польщі національних мовців – шість, а всього телерадіокомпаній менш як 100. В Україні національних мовців 15, а всього – 880. У Росії національних мовців із федеральним покриттям 12, а всього – менш як 200. Виявилося, що у нас суб’єктів значно більше, аніж у сусідів. Тому саме цей ринок потребує радше захисту й підтримки, аніж каральних методів».
 
Дуже цікаві цитати, чи не так? Виглядає, ніби телебачення як бізнес – це щось нерозривно пов’язане зі «свободою слова» та «ідеологією». При цьому держава мала б телеіндустрію «розвивати» і «допомагати» їй, незважаючи на те, що мовників у цій сфері ми маємо вже майже стільки, як Росія та Польща разом узяті. Нез’ясованим залишилося тільки питання: що ж це за бізнес такий – телебачення?
 
Можна погодитися, що телебачення – це невід’ємний елемент того, що називають шоу-бізнесом. Окрім того, це ще й достатньо специфічне виробництво, яке досить сильно відрізняється від виробництва, скажімо, ковбаси чи пиріжків. А якщо той чи інший телеканал виробляє ще й новини, то, мабуть, логічно згадати всує і «свободу слова», але… Чи допомагає все це нам зрозуміти, у чому ж суть телебачення як бізнесу? Що ж це за штука така врешті-решт?...
 
“Let’s Declare Our Real Self”
Думаю, що для більшості читачів «Детектор медіа» зрозуміло: телебачення – це не що інше, як рекламний бізнес. Так, у ньому є різні складові, але в основі своїй це саме рекламний бізнес. Суть цього бізнесу полягає в тому, щоби зібрати якомога більшу, якіснішу та цікавішу для потенційних рекламодавців аудиторію, щоби потім цю аудиторію якомога вигідніше... продати рекламодавцю. Безперечно, не все аж так цинічно, але з точки зору власників телеканалів – десь саме так і є. Тож і суть дискусії між телеканалами та Нацрадою зводиться саме до грошей. До того, на що краще ці гроші витрачати: на «українізацію» та створення власного телепродукту, чи на збільшення чистого прибутку (зменшення видатків) власників телеканалів.
 
Це загалом стосується усіх ТРК, газет, інтернет-сайтів та медіабізнесу в цілому. Винятком можуть бути хіба справжні «громадські ЗМІ», які не подають реклами взагалі. Також ми знаємо, що існують певні телеканали, які живуть виключно з абонплати. Але це окрема тема. Ми ж наразі говоримо про «1+1», «Інтер» та ICTV, керівники яких і дали розгорнуте інтерв’ю про «труднощі перекладу».
 
І принагідно визнаймо: Нацрада, коли вона вимагає збільшення відсотку «україномовного продукту», насправді опікується не «українізацією телеефіру». Українська мова та доведення певних відсотків телеканалам тут виконують чисто інструментальну функцію. Нацрада просто не має на сьогодні іншого способу, щоби переконати і змусити українські телеканали перестати постійно купувати і транслювати українським громадянам іноземний програмний продукт.
 
Їй заперечують – хіба можна перекладати Ґвердцителі українською, коли вона співає у шоу «Две звезды»? Це ж абсурд! Безперечно, абсурд. Але хіба не абсурдною є ситуація, коли в інформаційному просторі держави на провідних телеканалах домінують поспіль іноземні шоу та телесеріали? Чи можемо ми уявити, щоб у Німеччині транслювали шоу на кшталт «Две звезды»... французького виробництва? Із французькими ведучими, співаками та акторами? А у Франції – щоб транслювали «Цирк із зірками» німецького виробництва із, відповідно, німецькими зірками? Хай навіть у перекладі французькою. То кого ж тоді ми дуримо? І чому ось таке «абсурдне» телебачення українська держава має «підтримувати» і «розвивати» як індустрію?
 
Нам скажуть, що іншого виходу нема, бо в Україні немає достатньої кількості фахівців, сценаристів, режисерів і т. п. Але погляньте – програмний продукт будь-якого телеканалу складається головним чином із шоу, фільмів та новин. Саме новини у нас роблять власними силами, і – о чудо! – ми бачимо в Україні безліч чудових ведучих телевізійних новин і ще більше дуже фахових, цікавих кореспондентів. І операторів їм вистачає, і редакторів. Чому так?... Бо те, що ти робиш, те в тебе, зрештою, і виходить.
 
Якщо українські телеканали змирилися з тим, що треба робити власні новини, почали їх робити на постійній основі, то в результаті в Україні ми бачимо і наявність відповідних кадрів. Навіть якщо колись їх не було. Вони з’явилися у відповідь на конкретну потребу телеканалів.
 
Тому можна не сумніватися, що якби українські телеканали вирішили робити ще й власні шоу та власні телесеріали, то дуже швидко з’явилися б і відповідні фахівці. Було б, як то кажуть, бажання. Власне, це і є те чарівне слово, яке відкриває усі двері та долає усі перешкоди, – бажання. Бо, «хто хоче, знаходить спосіб, а хто не хоче – шукає виправдання». І серед цих виправдань найголовніше – грошове. Мовляв, українській телеіндустрії бракує грошей: і на переклад, і на власні фільми, і на власні шоу. Можливо, деяким телеканалам і справді бракує. Але ж не всім.
 
Трохи математики
В означеному інтерв’ю «ДТ» Сергій Созановський каже: «Сукупні медійні активи трьох наших груп, а ми говоритимемо не про канали, а саме про групи, – понад п’ять-сім мільярдів доларів. Це великий бізнес! Він розвивається. І ринок успішно зростає». Пан Созановський, вочевидь, трохи прибідняється. Підстави так вважати дає інформація про прибутки в Україні лише однієї медіагрупи СМЕ. Нещодавно «Детектор медіа» писала, що «телеканал Студія “1+1” у 2007 році збільшив чистий дохід на 29,9% порівняно з 2006 роком  – до $125,323 млн». Це при тому, що СМЕ тоді офіційно володіла лише 60% акцій «1+1». До того ж, указаний прибуток, мабуть, не включає готівкових доходів під час виборів, які офіційно ніде не світилися, але наявність яких цілком можна припустити. У будь-якому випадку навіть зазначений однорічний чистий прибуток дозволяє говорити про комерційну вартість лише телеканалу «Студія «1+1» на рівні не менше 1,5-2 мільярдів доларів. Очевидно, що прибутки «Інтера» ще більші. Що ж заважає їм вкладати більше у власне виробництво та дубляж?
 
Бо, наприклад, Роман Єлістратов із «Амедіа Україна» стверджує, що дубляж українською однієї серії типового телесеріалу збільшує її вартість лише на 3-4 тисячі доларів. Мовляв, це геть невеликі видатки. Сам Созановський говорить: «Ми недавно прикинули: в національне виробництво вкладаємо приблизно 100 мільйонів доларів на рік. І це лише наші канали. Умовно кажучи, перші п’ять-сім каналів країни можуть собі дозволити такі вкладення в національне телевиробництво, яке тривалий період було повністю зруйноване». Виникає запитання – чому ж цих внесків так фатально ніде не видно? І чи можна вважати повноцінними «внесками» знімання серіалів, у котрих усе – російське: мова, антураж, головні актори тощо? Серіалів, які потім продаються в Росію і лише цим відбивають усі «вкладені» кошти, а далі ще й заробляють на показі в Україні?
 
Безперечно, мені можна закинути «незнання усіх складнощів» і т. п., але за останній час я пам’ятаю лише один український телесеріал. Це «Леся+Рома» на ICTV. І нехай хтось скаже, що він є калькою з російського аналогу, а той – калькою з німецького оригіналу, але ж вийшло цікаво. При всіх недоліках ти бачиш щось українське: ситуації, типажі, проблеми. Щось релевантне українському глядачеві, те, що викликає відгук. Безперечно, «Кадети» теж викликають сильний відгук. І зрештою, ніхто не проти певної кількості російських телесеріалів та шоу-програм, але ж має бути на українському телебаченні хоч щось своє. Окрім новин. І, до речі, хай би це своє навіть було російськомовним, але при цьому – українським за суттю. Щоб ми хоч періодично бачили на наших телеканалах щось відчутно своє, а не іноземне чи безнаціональне.
 
Юрій Морозов («1+1») з цього приводу каже таке: «Припустімо, виробництво одного епізоду серіалу такого рівня – 85 тисяч доларів. Але наш ринок сьогодні дозволяє дати лише 30 тисяч. А 55 потрібно повернути. Зробити це можна лише після продажу серіалу в Росію. Інакше неможливо». Тобто, виходить, що телеканали змушені знімати щось апріорно «російське», щоб у Росії це купили.
 
Але, можливо, варто спробувати хоч раз обійтися без російського ринку і без російських зірок? І вкластися в 30 тисяч, але з українськими акторами? Хоча б раз на рік спробувати зробити такий серіал епізодів на 10-15, виділивши тисяч 500 із тих легендарних «100-мільйонних щорічних вкладень у телевиробництво»?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9627
Читайте також
28.03.2008 12:42
Микола Кульчинський
для «Детектор медіа»
26 184
07.03.2008 11:38
Микола Кульчинський
для «Детектор медіа»
11 068
03.03.2008 09:55
Микола Кульчинський
для «Детектор медіа»
4 487
21.02.2008 09:37
Микола Кульчинський
для «Детектор медіа»
25 806
Коментарі
32
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
аа111
5886 дн. тому
В основному згоден. Однак все ж шкода, що Ви проігнорували питання про джерело даних. Так, без обгрунтування, я сам можу заявити, що в Україні 10% російськомовного населення, та й ті у більшості своїй на Сході. Ваші аргументи виглядали б переконливіше, будучи підкріплені конкретними даними. Навзаєм вдалих вихідних.
111аа
5886 дн. тому
Источник - GfK-USM :) В Маркдате всё это в целевых группах. Пока! П.С. А на месте директоров нужно смело подать на нацсовет в суд какой-то международный, пусть знают нашу свободную прессу!
111аа
5886 дн. тому
Чужое-свое не равно русскоязычное-украиноязычное. Вообще-то привычнее дома с экрана слышать родную речь, согласитесь? Если на эфирном ТВ будет засилие украинского языка, будет развиваться кабель, спутник и т.д. Не так то просто перестроить человека на другой язык. Да и не нужно. Любое насилие - это грех. Здесь нужно соблюдать паритет, вводить двуязычность в кадре, что и так присутствует сплошь и рядом. Или нацсовет думает, что каналы - полные идиоты и не знают, как работать с аудиторией? Не лезте не в свое дело! Хотите развивать украинский язык - вот вам УТ-1: тренируйтесь на кошках. Як то кажуть, гарних вам вихідних!
аа111
5886 дн. тому
Ну що ж, тоді прошу мене вибачити за різку відповідь. Я дійсно не так зрозумів Ваш коментар, а прочитати детальніше не встиг - його видалили. Перепрошую. А по суті сказаного - чи не могли б Ви розкрити джерело, звідки взяті такі демографічні дані?
111аа
5886 дн. тому
Я именно это и имел в виду: повторюсь еще раз, раз уж удалили пост: р-яз. больше на 2 миллиона, чем укр.-яз; 73% укр.-яз. живут в селах и городах 50-. Как известно, до 2008 года эти населенные пункты вообще не рассматривались рекламодателями и ТВ, весь рекламный рынок распределялся по 50+. В 2008 в панель под давлением Интера и иже с ними эти города и села включили, но рекламу по ним все равно не продают - аудитория там никому не нужна. Таким образом украиноязычное население коммерчески непривлекательно, другими словами - "Некачественное". Ну а дальше я писал о насильственной украинизации, повторятся не буду, чтоб опять не удалили. Нашли героя. блин.
аа111
5886 дн. тому
А чим взагалі хтось може бути краще, а хтось гірше? І для кого ж, дозвольте поцікавитися, все, а для кого - нічого? І до чого тут раби? Чи Ви вважаєте, шо українська мова містить у собі психозомбокод, що позбавляє людину здатності нормально мислити? Якщо так, то просто утримаюся від коментарів. Якщо ні - відповім: ні, описаний варіант мені не подобається. Точно так же, як і засилля російського продукту на ТБ - теж. Інша справа, що аби не було чужого - треба робити своє, і принаймні не гірше, а репресивні заходи ні до чого хорошого не приведуть.
111аа
5886 дн. тому
А чем тогда украиноязычные лучше русскоязычных? Почему для одних всё, а для других ничего? Только, пожалуйста, не нужно о патриотизме и прочей чепухе... Для вас лучше, чтобы в Украине жили рабы, которыми бы заправляла кучка властьимущих? По-моему, как-то несправедливо. И еще не нужно об ответственности одних поколений за другие, вот ведь, а еще в Европу хотят лезть.
аа111
5886 дн. тому
А це було цілком по суті. Ну, або спробуйте переконати мене і всіх навколо, що Ви зовсім не те мали на увазі.
111аа
5886 дн. тому
Лучше б не передергивал, а по сути ответил.
аа111
5886 дн. тому
І правильно зробили, що видалили. Людину, яка всерйоз називає україномовних громадян "неякісними" (в порівнянні з руССкоязичнимі) - лікувати треба, а не до інтернету допускати.
111аа
5886 дн. тому
Спасибо за то, что удалили мой пост, демократы хреновы
vm
5886 дн. тому
автору. Для мотивации телебизнеса к украинизации галичане должны покупать в двадцать раз больше пива, прокладок, средств от пота, шампуней и конфет Рафаэлло, тогда и расцветет украиноязычное телевидение. А пока больше потребляют и больше смотрят ТВ на Востоке и Юге. Так что, ТВ ДОЛЖНО говорить на русском.
Альтруїст
5886 дн. тому
Гм-Гм! Промовка, промовка! Шановний АНОНІіМ, а ви хочете сказати, що "Танці з зірками" і "Самый умный" - українські проекти????????????!!!!!!!!!! Це програми-КЛОНИ! Передрані із заходу чи звідки там, а не власні формати!
5886 дн. тому
Увы, мы не Финляндия, а оооочень хочется! Относительно собственных проектов, ну Вы понять наверно не хотите, что вопрос всего лишь во времени и не надо ничего искусственно ускорять, это произойдет и так! 2 года назад я думаю, что никто и подумать не мог, что у нас может быть такого уровня сериалы или шоу («Танцы со звездами» или «Самый умный»),а теперь есть, и это делаем мы! Что касается нац совета - пусть лучше головой бы думали, когда лицензии давали на такое количество национальных вещателей, было бы меньше телекомпаний, может уже и не стояло бы таких вопросов как сейчас.
МК
5886 дн. тому
Іще раз. Я не пропоную знімати за 30. Я пропоную знімати за стільки, за скільки треба, але знаючи, що відбити вдасться лише 30 за серію. І я пропоную робити таке не постійно, а хоча би один раз на рік. Кожному з "5-7" провідних українських телеканалів, про які говорить Созанівський. Це б означало появу 5-7 українських телесеріалів на рік. Більш-менш якісних. Втрати, що їх зазнали б телеканали (як недоотриманий прибуток) вони могли б списати на "підвищення лояльності аудиторії", на "вкладення в імідж та бренд", на своєрідне "відкупне" Нацраді, щоб вона не дожимала з відсотком українізації ефіру. Дуже проста схема. По-суті, це варіант можливого компромісу з Нацрадою. У теперішньому мовно-відсотковому "протистоянні". Компромісу, який би міг влаштувати всіх. А в першу чергу - глядачів.
Киноман
5886 дн. тому
Уважаемый автор! Вот Вам и карты в руки. Попробуйте снять серию за 30 000 у.е. с украинскими актерами, а потом пристроить ее на украинский телеканал. Безплатно, может и возьмут, но вряд ли. Не захотят портить эфир. Качество кино, даже ТВ муви впрямую зависит от вложенных денег, а люди, вкладывающие эти деньги должны их вернуть, желательно с прибылью. Вы же предлагаете просто взять и выбросить на ветер. Конечно, вызывает восхищение Ваш романтизм и верность идеалам, но вот с виденьем реальной ситуации, как-то не сложилось.
МК
5886 дн. тому
Дякую за коментарі. Особливо критичні. Справа в тому, що мають в собі нелемент певної провокації. Вона необхідна, щоб Ви самі змогли кращете сформулювати і озвучити власну позицію. Зокрема. Але не тільки. Принципово важливо, що ніхто окрім стороннього, чи делитанта провокувати ситуацію, як првило, не здатен. Бо пов'язаний певними стосунками з професійним середовищем. Він/вона "знает, но молчит". То ж не мовчіть, говоріть. Пропонуйте. Відстоюйте. Але знайте. В Україні уже давно є величезний запит на власні шоу та телесеріали (і кіно, і книги хітові). І це - незадоволений попит. Можливо він не настільки великий, щоб ГАРАНТУВАТИ прибутковість телесеріалів, наприклад. Але, зачекайте. Чому кожен ваш проект має обов'язково бути прибутковим? Принаймні ті канали, які показують великі прибутки, хіба вони не можуть вкластися в хочаби один телесеріал на рік? Український. І відбити на ньому нехай лише 30-50% затрат. Щоб банально показати його Нацраді і сказати - дивіться, ми робимо, ми вкладаємося, дайте рік-два і ми влаштуємо тут прорив, і ще Росія буде перекладати наші серіали. Може б і не було тоді попереджень. У любому випадку, хтось має говорити про необхідність українських телесеріалів а не про дурний відсоток української по наростаючій. Який у кращому випадку приведе до того, про що говорив Віталій. Ми не Фінляндія. Ми реально хочемо бачити власні (варіанти) шоу та власні серіали. Як мінімум у значно більшій кількості, ніж сьогодні. Будь-яке коректне дослідження вам покаже такий результат. Іще раз дякую усім. Успіхів.
Авотия
5886 дн. тому
У отечественного национал-патриотизма ноги, к сожалению, растут из совка. Коммунисты в вышиванках. Лучший способ борьбы с тем, что не нравится - запрет. Плюс призывы работы на энтузиазме. Плюс странное отношение к честному бизнесу. Поменяли на стене Ленина на Шевченко, и это все, что поменяли.
Жаба
5886 дн. тому
Сразу видно, что автора больше всего волнуют гипотетические деньги, которые могли бы быть заработаны на продаже кино. Без него. Бедненький! Он же только изобличать может, а на этом много не заработаешь, конкуренция большая.
Леша
5886 дн. тому
"А.П.Чехов как-то заметил, что умный любит учиться, а дурак - учить. Сколько я в жизни дураков встретил! Мне давно пора уже орден получить..." (Б.Окуджава). Автор статьи - не просто дилетант, а воинствующий демагог. Таких, увы, много. Бессистемно жонглирует отдельными цифрами, абсолютно не утруждая себя пониманием профессиональных процессов и убедительностью аргументов. Такие статьи только дискредитируют важную тему. И опять призывы к жертвам и героизму, вместо конкретных предложений, как создать нормальные условия , чтобы производить продукт было важно и нужно, престижно и выгодно. Так поступают в цивилизованных странах. А у нас только и могут - заставлять и карать, чем вызывают обратный эффект и агрессию. Это понятно каждому мыслящему человеку.
Аксинья
5886 дн. тому
автору Так, не вопрос обойтись без российского рынка и их звезд. Вот вы и займитесь. Если такой умный и понимающий, то валяйте - делайте. Трудитесь на благо родины - пробуйте: найдите деньги, договоритесь с каналом, найдите сценариста, соберите съемочную группу и сделайте национальный 100% продукт. А то бла-бла-бла: мы самые-самые крутые, 17 лет это слышно. И что? Ничего. Сплошная демагогия.
Виталий
5887 дн. тому
Авотия, я Вас умоляю, ну зачем кому-то что-то доказывать, надо просто работать, создавать и зарабатывать деньги и давать заработать коллегам. Поддерживаю Инну, ARTE конечно не пример, но я привел конкретные примеры, опять же не для того, что сказать, что национальный продукт не нужен, очень даже нужен, тем более такой качественный как нам демонстрирует Интер или 1+1. Знаете в 1998 году, когда мне попался на глаза российский сериал "Менты" на канале ТНТ, я как-то носом повел, фу российские сериалы, может, конечно, Менты не шедевр телевизионного искусства, но это была первая ласточка, и потом пошло поехало. У нас этот процесс как раз запускается, весьма успешно, еще год-другой, и мы будем поставлять в страны СНГ сериалы, возможно даже станем лидерами, я в этом уверен. И россияне будут дублировать украинские сериалы на русский, я Вас уверяю так будет. Надо только не мешать, мы к этому сами прийдем!
Авотия
5887 дн. тому
Анонимчику Заметь, анонимчик, люди работают, снимают, работают на экспорт, в страну идут деньги, платятся налоги. А "нормальные" люди только обещают что-то сделать. Уже 17 лет обещают. И буду обещать. потому что делать ничего не умеют. Запретить что-то - да, это легко, а сделать - нет. Давай, тарахти по клавишам дальше. С ответом не трудись. Не отвечу.
інна
5887 дн. тому
мені подобається теза автора про те, що варто спробувати обійтися без російського ринку. але фактаж... припустімо автор пише "за останній час я пам’ятаю лише один український телесеріал. Це «Леся+Рома» на ICTV". але були ще ситком УТ1 "родичі". було ще "украдене щастя" на "плюсах". і це так - для прикладу. у кожного проекту, до речі, свій цікавий досвід і... куці бюджети. репліками у форумі, шановний МК, розчарували: я, звісно, дуже шаную подерв"янського (прізвище пишеться саме так), але він не актор! якого його мають знімати та ще й у головній ролі? чи гайдукевича? я перепрошую, але ж ідеться не про художню самодіяльність. тут в коментарях ще хтось писав про канал АРТЕ. канал АРТЕ - це європейський канал КУЛЬТУРА, спільний проект трьох країн, на якому кожна країна пропонує власний продукт у свої відрізки мовлення. тому приклад з АРТЕ вважаю некоректним.
Авотії та Віталію
5887 дн. тому
Будете сидіти в... гм, носі. Вічно. І ваші діти. І ваші онуки. Якщо їхнім перевихованням не займуться нормальні люди. Гарантую!
Виталитй
5887 дн. тому
Автор реально не знает ситуации в той же Германии, потому как врядли видел их ТВ. А я видел и не только немецкое, но и австрийское, и греческое и даже финское, так вот в указанных странах процент ненационального продукта в эфире отдельных каналов ну если не 100, так точно 90 (посмотрите тот же немецкий RTL или Super RTL). Единственный момент, что продукт весь переведен на немецкий или как минимум озвучен. Что касается той же Финляндии, то там вообще никто не думает о звуковом сопровождении, все смотрят с субтитрами, и ничего. А в Израиле, где тоже процент ненационального продукта скорее стремится к 100, не только субтитры на иврите, но еще одновременно и арабские, а ряде случае и русские субтитры и это почему-то считается нормальным. Я считаю серьезным достижением, что в 2007-2008 году в Украине снимают кино, да может пока оно по сути российское, хотя по ряд проектов были скорее нейтральные, чем российские, и это серьезное достижение. Появяться и украиноязычные или хотя бы украинские по сути сериалы, дайте срок, лет пять назад мы даже подумать не могли, что у нас будут так много снимать сериалов, дайте еще год может два. Кроме того, господа, почему никто не заметил, что так мешающие автору программы идут на частных каналах, понимал бы беспокойство, если бы это был УТ-1. Кстати последний запустил «Что? Где? Когда» на О , Боже!!!русском языке!, но никто почему то этого не заметил, а ведь это канал государственный, поддерживающий общую политику украинизации. Так УТ-1 можно или как? Относительно новостей - ну тут ситуация вынежденная, так как уж если в центре России не интересуются жизнью Урала, то зачем в Украине нужны в таком объеме новости из Москвы, продукт не интересует зрителя, банально, это же не Пугачова и не Галкин, так что сравнение, как минимум глупое. А вообще Николай, прежде чем писать, Вы бы изучили ситуацию более подробно, а не выдавать поверхностные и я бы сказал непрофессиональные суждения, не знаю может для галочки!
Авотия
5887 дн. тому
Советы один литературный персонаж любил давать - Полесов, фамилия. Я про актеров даже не буду. Как Вы думаете, камерамэны, осветители, гримеры, костюмеры, монтажеры, будут работать на энтузиазме? На патриотизме? У них семьи кормить не надо? Так, для справки. Производство, чистое технология, без актеров у нас стоит на 10-20 процентов меньше, чем в Москве. Недешевое удовольствие. Это так, к слову. Спорить не хочу и не буду. Попробуйте снять сами. Лучшей способ что-то всем доказать - взять и сделать.
МК
5887 дн. тому
Експерту щодо Німеччини. Чесно. Не дивлюся їхніх каналів. У Швеції бачив англійське шоу. Кулінарне. Здається, що без перекладу навіть. Чи з титрами. Не пригадаю. Але ж Ви самі добре розумієте, що не про одиничні випадки йдеться, а про систему. Невже у тій Німеччині 80 відсотків шоу та телефільмів - французькі?
МК
5887 дн. тому
Не знаю рівня гонорарів. І актрів мало знаю. Ну, й що з того? Фасбіндер от зі своєю трупою умудрявся знімати по чотири фільми на рік. За копійки фактично. А Ви пробували запитати скільки б взяв за зйомку у головній ролі, скажімо, Подревлянський?... Чи Гайдукевич?... Для прикладу. Чисто для прикладу. Безперечно, якщо орієнтуватися виключно на свою тусовку і на те "насколько прекрасен наш круг", то говорити про українське за своєю суттю кіновиробництво буде складно. Але, якщо спробувати і вийти за рамки своєї тусовки і подивитися на ситуацію трохи іншими очима?... А поради, так. Люблю давати. Крисні )))
Авотия
5887 дн. тому
30 тысяч не покроют производственную часть нормально снятого сериала. Уровня "Леси и Ромы", да. Покроют. И это, знаете уровень гонораров украинских артистов? Или так, просто нравится советы всем давать?
Expert-1
5887 дн. тому
Проблема має два аспекти - Нацрада не за просто так наплодила 15 "загальнодержавних" мовників, які розпорошують рекламний ринок. З іншого боку "загальножержавні" мовники виступають в ролі кінобудок російського секонд хенду. А п.4 ст. 28 Закону Про ТБ і РМ чітко зазначає з 7 ранку до 23.00 - мають транслюватись 80 % програм європейського виробництва, з них 50% - українського. Ото ж бо хай Інтер, плюси та усі пінчуковські медія дотримаються цієї норми, і доведуть що таки да - вони загальнодержавні. А Нацрада проконролює дотримання цієї норми. Хто не в змозі виробляти ( фінасувати) власний (вітчизняний) контент хай займається іншими справими а не лізе в телебачення.
expert
5887 дн. тому
От дивує, коли пишуть: "Чи можемо ми уявити, щоб у Німеччині транслювали шоу із французькими ведучими, співаками та акторами? А у Франції – щоб транслювали шоу німецького виробництва хай навіть у перекладі французькою." Звичайно можемо!!! Ну поставте собі тарілку і втикніть франко-німецький канал ARTE! Ну рухніть трохи задом і пошукайте інформацію перед тим, як робити такі твердження! Ви прямо, як журналіст-першокурсник.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду