Чи завжди позитив – позитивний?

15 Лютого 2008
13308
15 Лютого 2008
12:49

Чи завжди позитив – позитивний?

13308
Чи завжди позитив – позитивний?
Нещодавно один приятель запитав мене, чи дійсно я дивлюся ці «блювотні» програми про світське життя. І я щиро відповів, що дійсно не поділяю думки, нібито ці проекти жахливі та шкідливі, бо, мовляв, формують в українського глядача виключно меркантильні схильності, підміняючи справжні духовні цінності матеріальними.
 
– От скажи мені, будь ласка, – звернувся я до критика, – із яких іще програм ми можемо так легко і просто пересвідчитись у посередніх інтелектуальних здібностях наших політиків і повтішатися з несмаку їхніх матрон, що із наївністю незайманих сільських дівчат розповідають про суто інтимні родинні речі?!
 
А відтак «Світське життя» (Перший національний) та «Світські хроніки» (ТОНІС) роблять добру справу, демонструючи так звану еліту країни у звичному для неї параді марнославства. Ведучі тут не винні, мов коні із класичного твору, вони лише виконують роль провідників із одного світу в інший, а який із цих світів кращий – вирішувати глядачеві. Якщо він у нашій політиці розбирається, то й у світських перипетіях розбереться.
 
Загалом, що тут діяти, коли людині властиво найбільше цікавитися представниками свого виду, особливо «больовими точками» та «фішками» об’єкта. Також людині властиве наслідування – і не обов’язково чогось гарного. Саме тут, себто на цьому етапі, мало би підключитися телебачення із його могутніми можливостями впливу на свідомість українця розумного. Але за криміналом у найдовершеніших формах, який, за словами продюсерів, є найрейтенгішовим, телебаченню не до сентиментів. За винятком таких слізно-щемливих проектів, як «Ключовий момент» («Інтер»). Обізнані люди подейкують, що у селах господарочки навіть корів не доять і свиней не пильнують, коли пані Наталія Сумська глибоко досліджує психологічні мотивації вчинків своїх героїв. Виходить ну майже «Жди меня», лише по-фастівськи.
 
Позитивне не обов’язково має бути жалісливим. Наприклад, «Правила життя» на СТБ. Програма, у котрій без сюсюкання та залицяння до глядача досліджують людські долі, демонструючи приклади сили людського духу. Позитивні в усіх раніше згаданих сенсах «Неймовірні історії кохання» на каналах СТБ та «Сіті». Віддаючи належне ведучій Надії Мейхер, котра досить елегантно читає свій текст, відзначу все ж працю безпосередніх творців. По-перше, ніколи не нудно. Правда, й тематика не нудна. Завжди квінтесенція життєвих подій, грамотна побудова сюжету – від чіткої зав’язки до яскравої кульмінації. Словом, аніскілечки не поступається розпіареним «Жіночим історіям» Оксани Пушкіної. Правда є суттєвий нюанс: Оксана Пушкіна – авторка.
 
Тож позитив може бути різним, найголовніше, щоб після нього хотілося жити, творити, вірити у завтрашній день, а не думати лише про те, як можуть потягнути твій гаманець чи збити тебе автівкою.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13308
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Анатолій
5913 дн. тому
Костя! Це твій давній знайомий - не можу з тобою зв"язатися - загубив телефон. Будь-ласка, скинь на мило якісь твої контакти. на ці адреси: amatviychuk@mail.ru або amatv@voliacable.com Дякую!
Sergey
5918 дн. тому
Доступно. Лаконічно. Щиро. Аргументовано. Сподобалось. Дякую!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду