Велика провокація

23 Листопада 2007
7160
23 Листопада 2007
12:22

Велика провокація

7160
Запитання для народу вже придумане: «Вы хотите остаться без Шустера?» І добрі українці заволають: «Нет! Мы хотим с Шустером!».
Велика провокація
Могутньо та гучно розпіарений проект «Великі українці», що минулої п’ятниці старував на «Інтері», за задумом його ідейних натхненників і безпосередніх творців, найшвидше мав стати черговим тріумфом пані Безлюдної та кмітливого Савіка Шустера. Але сталося те, що сталося – спроба проштовхнути велетенського розхитаного українського воза, на якому сидять лебідь, рак, щука та інші несумісні істоти, крізь кришталеві ворота британського формату закінчилася частковим провалом! Чому частковим – а тому що проект, попри всю його безглуздість і несвоєчасність, «Інтер» змушений буде завершити типовим бездуховно бронзовим монументом батькові Тарасу, котрого, замість уважно прочитати, ще раз назвуть великим. Із різноманітних інформаційних джерел, що супроводжували цю найбільшу з прем’єр вітчизняного телебачення, я зрозумів: вигадане на туманному Альбіоні шоу максимально адаптували «під нас», себто врахували всі тонкощі та грубощі молодої української демократії, а також невмирущого совкового менталітету в образі Петра Симоненка, що відверто знущався з усіх невеликих живих українців, пропонуючи до «великих» зарахувати свого улюбленого ідола – Володимира Леніна.
 
Загалом у мене, якщо чесно, не виникло жодного бажання – що, до речі, трапляється досить нечасто – серйозно і поетапно дослідити цю претензію «Інтера» на щось визначне та особливе, бо насправді це була та ж сама «Свобода» із тими ж самими «зміями» різних видів, кинутих спритним Шустером в одну прозору склянку для досягнення найвищої мети – влаштувати ШОУ!
 
Слід визнати: шоу вдалося, бо вже сам вибір «гарантів-експертів» добряче потішив, а поява у новій іпостасі криворізького пупсика Володимира Зеленського, якого «Інтер» оком не моргнувши закинув у вир незнайомих і незрозумілих для нього пристрастей, спантеличила: це вже було не смішно, а боляче – і більш за все, мабуть, самому Зеленському.
 
У «Великих українцях» було стільки великих «проколів», що в їх переліку можна потонути, тож назву лише кілька, бо вони у нас вічні – це мова та кров, а також загадкове «народне голосування», яким, щоправда, за бажання можна і знехтувати, на чому і наголосив великий диригент майбутніх великих українців. Досягти в Україні консенсусу на «мові та крові» – нереально, зрештою ставити так питання неетично і негуманно, бо мова є одним із визначальних чинників, а кров – ні.
 
Бруно Шульц – великий поляк, бо писав польською мовою, хоча і був євреєм. Наші експерти теж із цього приводу сперечалися, і могли б іще довше, адже треба було робити шоу – і його робили, приплели навіть Мілу Йовович, якій, мабуть, страшно ікнулося того вечора. Словом, враження гнітюче, бо після перегляду такого проекту хочеться заволати: «А чи є вона взагалі, та Україна, в котрій той, хто мислить себе українцем, почувається певно та гордо?!»
 
На початку цих сумбурних думок я назвав проект несвоєчасним і безглуздим і від цих слів не відмовляюся, хоча розумію, що подібна шокова терапія нації необхідна – але робити її повинні авторитетніші та обізнаніші з нашими хронічними хворобами знахарі.
 
P.S. Шанс стати великим українцем, за логікою авторів проекту, є в кожного, адже запитання для народу вже придумане: «Вы хотите остаться без Савика Шустера?» І добрі українці заволають: «Нет! Мы хотим с Шустером!».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7160
Читайте також
04.01.2008 15:40
Мирослава Ульяніна, для «Детектор медіа»
13 028
24.12.2007 13:08
Андрій Кокотюха
для «Детектор медіа»
5 302
20.12.2007 22:52
Сергій Грабовський
для «Детектор медіа»
6 061
05.12.2007 11:25
Татьяна Неймаш
для «Детектор медіа»
18 287
03.12.2007 12:05
Інна Гончарова
для «Детектор медіа»
4 101
22.11.2007 12:14
Юрій Луканов
для «Детектор медіа»
7 872
21.11.2007 13:37
«Україна молода»
4 503
20.11.2007 13:26
Наташа Влащенко
для «Детектор медіа»
4 305
19.11.2007 11:35
Андрій Кокотюха
для «Детектор медіа»
12 278
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Алегарф
5999 дн. тому
Всё правильно! ИНТЕР смотрит, в основном, русскоязычное население. Так что у украиноязычных появилась прекрасная возможность рассказать о тех, кого они считают великими. А у русских, в свою очередь, - новый реальный шанс вывести пол-Украины из заблуждений по поводу нашей общей многовековой истории славянских народов. У 1+1 и УТ-1 аудитория специфическая, возьмись они за подобный проект - было бы скучно, однобоко и необъективно. А так - всё только начинается! ; )
BoaConstriktor*у
5999 дн. тому
а я ще хочу фільми подивитися про цих людей - тоді вже остаточно визначуся - махати рукою чи ні.
BoaConstriktor
5999 дн. тому
І ще додам: пам"ятник Шевченкові у виконанні Інтера буде нагадувати те, що зробив із цією людиною "творчий геній комуністів": на прекрасному пагорбі над Дніпром був встановлений звичайних хрест, звідти "було видно й було чути, як реве ревучий"... Але приїхали бульдозери, розрівняли, виправили і "вдосконалили", потім працівники злили дещо бетоном, викинули хрест і встановили монумент. Ось так завжди чинять, коли хочуть спаплюжити щось добре, тендітне, вічне і ПРИРОДНЕ.
BoaConstriktor
5999 дн. тому
2 Ginni А я махнув рукою, проглянувши навіть не півпрограми... З таким підходом нічого путнього з того не вийде... Єдине, на що спроможеться Інтер - злупити бабло з українців (себто мешканців України) за СМС-ки, а також поставити черговий пам"ятник Шевченкові. Від себе доповню думку Кості Гнатенка: в десятку увійдуть ОБОВ"ЯЗКОВО Леся Українка (бо жінка ж!), Іван Франко (представник Західної України), до того ж майже впевнений, що М.Грушевський (навть комуняки можуть пробачити йому його українськість, бо недовго він був "при владі", все одно цього діяча перемогли послідовники ідей Жовтня)... Найбільші дискусії будуть (обов"язково з участю Вітренко і Симоненка!!! - як же тут без них) довкола постаті Івана Мазепи. О, Богдан Хмельницький увійде в десятку! Однак націонал-патріоти (мабуть, Тягнибок буде запрошений!!!) дорікнуть йому і польську кров, і "братання" з великим старшим... Думаю, усе можна спрогнозувати. І НІХТО НЕ РОЗКАЖЕ ХОЧА Б ЧАСТИНУ ПРАВДИ, і не тільки тому, що не хоче, не може, чи просто ліньки, а й тому, що ПРАВДА У ВСІХ СВОЯ! І такий проект мав би відстоювати правду українського народу (у всіх значеннях цього слова), а не спокійно давати можливість шулерові Савіку нам підкидати псевдокозирну карту Йововіч (яка вона в біса українка!), а Симоненкові - Леніна (це той, що наказував залити кров"ю українців нашу державу, але не відпустити джерело хліба і вугілля!)... Сам проект загрузне у пустопорожніх дискусіях, а потім ГУЛЬК! і ось вам результати голосування: їжте, не заляпайтесь!
Ginny
5999 дн. тому
Насправді упередженість Шустера була занадто вже помітною: ну не має морального права італо-американо-русо-єврей, який прожив в Україні пару років і не спромігся вивчити мови (на відміну від англійської, італійської і яких там іще) маніпулювати аудиторією, коли вона голосує за мовні питання. Думаю, цей назвичайно потрібний і цікавий проект тільки виграв би від заміни ведучих - і деяких "експертів". Чесно сказавши, чекала більше просвітництва і менше пустопорожніх дискусій людей, яких ми вже чули багато разів і чия позиція відома мислячій аудиторії. Я ще не махнула на "Великих українців" рукою, але у простої людини на вулиці більше морального права визначати їх, аніж у пана Шустера і деяких людей у студії.
WWW.POIZDKA.COM.UA
5999 дн. тому
Не думаю, що українці на питання "Вы хотите остатся без Савика Шустера?" дадуть відповідь "Нет! Мы хотим с шустером!". З всією повагою до пана Шустера думаю українцям він вже приївся одноманітністю. таке враження що у нас в країні один ведучий якого розривають всі канали і дають різні програми за жанром для ведення
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду