Між присягою і погромом. На кінофестивалі «Незалежність» відбулася прем’єра документального фільму «Проти всіх ворогів»

Між присягою і погромом. На кінофестивалі «Незалежність» відбулася прем’єра документального фільму «Проти всіх ворогів»

15 Травня 2024
979
15 Травня 2024
11:00

Між присягою і погромом. На кінофестивалі «Незалежність» відбулася прем’єра документального фільму «Проти всіх ворогів»

Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
979
Стрічка, показана на фестивалі американського кіно, оповідає про ветеранів та експлуатацію їхнього почуття братерства деструктивними рухами.
Між присягою і погромом. На кінофестивалі «Незалежність» відбулася прем’єра документального фільму «Проти всіх ворогів»
Між присягою і погромом. На кінофестивалі «Незалежність» відбулася прем’єра документального фільму «Проти всіх ворогів»

Експерти, серед яких чимало колишніх військовослужбовців, сходяться на тому, що демобілізованим часто бракує в цивільному житті того відчуття спільноти, котре вони мали у війську. Саме тому вони й стають особливо вразливими для пропаганди ультраправих, що знову пропонують братерство, навіть повторюють текст військової присяги у своїх ритуалах — але гуртуються вже заради ненависті.

Постер фільму «Проти всіх ворогів»

«Проти всіх ворогів» — це цитата з присяги, яку дають молоді люди, вступаючи в лави армії США. Тема картини, відповідно — підйом правоекстремістських груп під керівництвом військових ветеранів у сьогоднішній Америці.

Ключовою подією, центральним вузлом сюжету є заворушення у Вашингтоні 6 січня 2021 року, коли натовп протестувальників, нацькованих тодішнім президентом США Дональдом Трампом, штурмував і захопив Капітолій. Унаслідок тих безладів загинуло 5 людей.

«Проти всіх ворогів» — публіцистичний фільм-дослідження конкретного питання, з залученням багатьох експертів, численними інтерв’ю та репліками з новинних сюжетів — формат, дуже поширений в американській документалістиці. Чарлі Садофф розмовляє з представниками усього політичного спектра: від очільників ультраправих груп «Хранителі клятви» та «Горді хлопці» до активістів, що протидіють подібним угрупованням.

Ситуація вимальовується тривожна. Атака 6 січня (до того Капітолій захоплювали тільки один раз — у 1812 році британські інтервенти) набула настільки фатального характеру саме тому, що протести координували колишні військові, що забезпечили чітку організацію й відпрацьовані тактики нападу.

Коріння проблеми, за Садоффом, сягає ще ХІХ століття. Той же Ку-Клукс-Клан був організований саме ветеранами армії Півдня після Громадянської війни. Почавши занепадати, організація знову підсилилася завдяки припливу ветеранів після завершення Першої світової. Експерти, серед яких чимало колишніх військовослужбовців, сходяться на тому, що демобілізованим часто бракує в цивільному житті того відчуття спільноти, котре вони мали у війську. Саме тому вони й стають особливо вразливими для пропаганди ультраправих, що знову пропонують братерство, навіть повторюють текст військової присяги у своїх ритуалах — але гуртуються вже заради ненависті.

І, хоча суспільство потроху розвиває в собі толерантність і мультикультуралізм, політика іншування, ксенофобії, несприйняття інакшості теж удосконалюється, набуває сучасніших форм за допомогою соціальних мереж в інтернеті. Той же Трамп прийшов до влади на хвилі антиіммігрантської риторики, і саме його підбурливі промови про фальсифікацію результатів виборів (що, звісно, виявилося повною брехнею) призвели до трагічних подій 6 січня.

Спікери у «Проти всіх ворогів» насамкінець приходять до невтішних висновків. Хоча в екстремістські групи йде незначна кількість ветеранів, вони все ж приносять туди дуже небезпечні вміння. Самі ж ці рухи після 6.01.21 консолідувалися, а Республіканська партія, котра зараз контролює Палату представників, може створити вкрай небезпечний прецедент, якщо у разі поразки свого кандидата Трампа на виборах Президента США відмовиться визнавати результати голосування. Тоді мілітаризовані групи можуть влаштувати набагато більші й кривавіші безлади — аж до широкомасштабного громадянського конфлікту.

Наостанок варто зазначити, що було би наївністю вважати, що подібні складнощі нас не обходять. У нашому війську наразі сотні тисяч чоловіків і жінок, і колись вони повернуться в цивільне життя. І те, як прийме їх суспільство, буде критично важливим. Групи, здатні маніпулювати ветеранами, в нас є. Перші дзвіночки вже пролунали: недавно кілька військових, назвавши себе «хлопцями Карася» (Євген Карась — скандальний ультраправий блогер), напали на іншого військового, аби змусити його перепрошувати за критику їхнього лідера. З часом подібних інцидентів може побільшати. І розв’язувати цю проблему потрібно починати вже зараз.

Спеціальним гостем української прем’єри «Проти всіх ворогів» став виконавчий продюсер фільму Кен Гарбо, колишній військовий пілот на літаках радіоелектронної боротьби, командир бойових завдань на розвідувальних місіях, який стояв біля витоків низки впливових організацій ветеранів у Сполучених Штатах. Далі його пряма мова:

— На мою думку, Дональд Трамп програє цього року. Але, ймовірно, його найжорсткіші послідовники не приймуть результати виборів, і ми маємо підготуватися до того, що вони вийдуть із себе. Ми знаємо, що Трамп готовий спровокувати їх на насильство — він уже робив це. Як наслідок, припускаю, що в країні відбуватимуться спорадичні акти насильства. Та, на мою думку, переважна більшість американців прийме результати виборів і залишить цей період американської історії в минулому.

Усі війни закінчуються. Я знаю, що Україна переможе. А в Росії є тільки одна рушійна сила — і це завоювання, це Володимир Путін. Але що стосується ветеранів, які повертаються, то це дуже довгострокова проблема, до якої Україні доведеться адаптуватися. Це не тільки фізичні рани війни. Це травми всього життя, які необхідно враховувати й лікувати. І одна з речей, яку ми виявили серед американських ветеранів, полягає в тому, що найкраще, що можна зробити для тих, хто побував на війні та пережив травму, — це переконатися, що вони мають відчуття спільноти, коли повертаються додому. Що братерство, яке вони відчували у військовій формі, не зникне, що у них, як і раніше, є люди, на яких можна покластися, що їм, як і раніше, є заради чого жити. Це абсолютно необхідно.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
979
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду