Холоднокровний памфлет. Відбулася українська прем’єра антиутопії «Повстання штатів»

Холоднокровний памфлет. Відбулася українська прем’єра антиутопії «Повстання штатів»

13 Квітня 2024
1395
13 Квітня 2024
10:00

Холоднокровний памфлет. Відбулася українська прем’єра антиутопії «Повстання штатів»

Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
1395
Журналістика має донести правду до людей за будь-яку ціну. Головні героїні та герої фільму, кожна й кожний по-своєму, втілюють цю тезу, особливо актуальну сьогодні на тлі балачок про «постправду», яка й робить можливим існування трампів і путіних у владі.
Холоднокровний памфлет. Відбулася українська прем’єра антиутопії «Повстання штатів»
Холоднокровний памфлет. Відбулася українська прем’єра антиутопії «Повстання штатів»

Британський режисер і сценарист Алекс Гарленд спеціалізується на науковій фантастиці: він написав «28 днів потому», «Сонячне світло» та «Дредд», зняв «Ex Machina» й «Анігіляцію». «Повстання штатів» (оригінальна назва Civil War, «Громадянська війна») — матеріал для нього новий, адже фантастичним тут є хіба що такий розвиток подій, при якому президент США (Нік Офферман), пішовши на третій термін і розпустивши ФБР, узурпує владу. Це й викликає повстання. Забігаючи наперед: Гарленд всіляко уникає алюзій на теперішній міжпартійний розкол у США; зокрема, сили опозиційного Західного Альянсу складаються з ополченців Каліфорнії та Техасу, а підтримує їх Флорида (всі хоч трохи обізнані з американськими реаліями оцінять похмурий гумор такого союзу).

Головні герої, втім — не військові, а журналісти. Кірстен Данст грає Лі, уславлену білу фотокореспондентку, схожу на свою легендарну тезку й колегу Лі Міллер, яка знімала звільнення Дахау й Освенцима. Лі-Данст працює в парі з репортером південноамериканського походження на ім’я Джоел (Вагнер Моура — наркобарон Пабло Ескобар у серіалі «Нарко»). Обидва передають матеріал в інформагентство Reuters і своїм моральним авторитетом вважають Семмі (Стівен МакКінлі Гендерсон), літнього афроамериканця, який пише для «того, що залишилося від New York Times». До групи прибивається репортерка-початківиця Джессі (Кейлі Спені, відзначена кубком Вольпі у Венеції за роль дружини Елвіса Преслі в «Прісциллі»), своєрідна молодша версія Лі, яка боготворить останню. Компанія вирушає до Вашингтона в надії взяти інтерв’ю в тирана перед тим, як він здасться військовим Альянсу.

Вагнер Моура, Кірстен Данст та Кейлі Спені

Наскільки б захопливо не виглядав опис сюжету, війна в Гарленда виглядає, як би це сказати, картонно. І справа не тільки в тому, що для української авдиторії звично квітуча Америка з окремими вкрапленнями пожеж може здатися непереконливою. Йдеться радше про драматургічні неоковирності. Таке враження, що в початковому варіанті сценарію передбачалася сатира на кшталт «Не дивіться вгору», але згодом вирішили додати драми. Інколи жарти влучають — як із реплікою на заправці про коштовні канадські долари чи з сакраментальним «ми поза політикою» з вуст байдужої продавчині у поки що відчиненій крамниці. Проте Гарленд регулярно намагається перетворити насильство на шоу: перестрілка, що триває посеред різдвяних декорацій чи так само декоративний згорілий гвинтокрил на тлі популярного мережевого магазину — ще пів біди; а ось саундтрек — то майже провал. Гучна, в поганому сенсі напориста музика навалюється на зал у разюче невідповідні моменти, лишаючи як мінімум подив: що це, трясця, було?

Влада та Костянтин Ліберови, українська прем’єра фільму «Повстання штатів»

Якщо ж на меті стояло показати війну очима репортерів, то зйомки в розмашистому ІМАХ-стилі (рідкісний для студії А24 бюджет на 50 млн поки що американських доларів дається взнаки) зі врізками стоп-кадрів — явно не той тип візуального виконання. Нарешті, Гарленд — досвідчений сценарист, і тим прикріша слабкість діалогічних сцен: сконструйовані чітко за підручником, але емоційної плоті в них бракує.

 Ахтем Сеітаблаєв, українська прем’єра фільму «Повстання штатів» (фото Максима Поліщука, «Детектор медіа»)

Усе було б геть кепсько, якби не вищезгадана четвірка персонажів. Адже вони являють не просто різні характери, а й різну філософію роботи. Так, подібність героїні Данст до Лі Міллер — не просто знак шани. Міллер після Другої світової страждала від важкого ПТСР, її не полишали картини побаченого. Данст власне і робить те, що вміє найкраще: грає депресію, втому і розчарування; крупні плани її обличчя по суті і є межею безсилля сьогоднішньої журналістики. Як зізнається Лі, вона вважала свою працю місією, що унеможливлює повторення сфотографованих звірств, але лисі мавпи виявилися невиправними (для підсилення тези запускається низка кривавих спогадів-галюцинацій). І саме тому у фіналі, який Гарленду таки вдався, Данст, за винятком одного ключового моменту, лишається пасивною, поступаючись Джессі, котра, навпаки, до того пасла задніх, а тепер безстрашно рветься вперед, вихоплює чорно-білі моменти історії. Спейні загалом повторює малюнок розвитку образу, як у «Прісциллі» — від сором’язливого дівчиська до бійчині. Джоел із його вусами та відчайдушністю — адреналіновий наркоман, а огрядний Семмі, навпаки, голос розуму і раціональності — але і йому випадає власна мить героїзму.

Українська прем’єра фільму «Повстання штатів», (фото Максима Поліщука, «Детектор медіа»)

Журналістика має донести правду до людей за будь-яку ціну. Лі, Джессі, Джоел і Семмі, кожна й кожен по-своєму, втілюють цю тезу, особливо актуальну сьогодні на тлі балачок про «постправду», яка й робить можливим існування трампів і путіних у владі. «Повстання штатів», не надто переконливе кінематографічно, вийшло свого роду розгорнутим памфлетом, що вчергове нагадує про речі, які, на жаль, надто легко забути.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1395
Читайте також
23.04.2024 13:00
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
931
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду