«Незавершений політ». Фільм пам’яті Дениса Монастирського, «етичного лідера» МВС

«Незавершений політ». Фільм пам’яті Дениса Монастирського, «етичного лідера» МВС

27 Січня 2024
3127
27 Січня 2024
10:00

«Незавершений політ». Фільм пам’яті Дениса Монастирського, «етичного лідера» МВС

3127
До річниці авіатрощі, в якій загинуло керівництво МВС, вийшло вже три відеопроєкти. Цей — з особливою місією.
«Незавершений політ». Фільм пам’яті Дениса Монастирського, «етичного лідера» МВС
«Незавершений політ». Фільм пам’яті Дениса Монастирського, «етичного лідера» МВС

Рік тому, 18 січня 2023 року, у Броварах розбився гелікоптер, яким летіли міністр МВС Денис Монастирський та його команда. Загинули всі десятеро людей, які були на борту, а також четверо перехожих на землі. Це були три жінки та дівчинка з дитячого садочку, біля якого впав гелікоптер.

На кінець січня цього року вийшло вже три проєкти, присвячені трагедії. В них багато спільного, адже всі побудовані на спогадах колег і близьких загиблих і взагалі не торкаються розслідування справи. Попри те, що воно вже офіційно завершене. Також у фільмах не згадують скандали, що траплялися, коли міністерство очолював Денис Монастирський — наприклад, спроба народного депутата Олександра Трухіна підкупити поліцейських після ДТП чи погрози заступника міністра внутрішніх справ Олександра Гогілашвілі черговим на блокпості. Назагал це фільми-портрети, але кожний зі своїми особливостями.

Першим, ще в листопаді минулого року, на каналі «1+1» вийшов документальний фільм «Щоденник Монастирського». Фільм переважно присвячений життю й роботі міністра під час війни та містить інтерв’ю колег і близьких Монастирського, архівні кадри, а також уривки його відеощоденника. Коротенькі селфі-ролики Монастирський почав записувати в перші дні війни, щоб зафіксувати важливі моменти. Проєкт створила команда журналіста і продюсера Акіма Галімова, добре відомого глядачам за декількома циклами дослідження української історії. «Щоденник Монастирського» вийшов динамічним і, хай як дивно це не звучить з огляду на трагічний привід для його створення, оптимістичним. У фільмі «Плюсів» є ексклюзивний коментар президента Володимира Зеленського, який назвав Монастирського «дуже близькою людиною».

  Кадр з фільму «Щоденник Монастирського»

У січні цього року свій проєкт «Борт 54» випустило також МВС України. Це цикл коротких (до 10 хвилин)  фільмів для вшанування пам’яті загиблих. Близькі жертв падіння гвинтокрила — дружини, матері, сестри — розповідали про те, що відбувалося 18 січня минулого року, якими вони запам’ятали своїх рідних,  про що ті мріяли та як жили. Всього «Борт 54» має вісім епізодів, з яких сім — присвячені команді МВС, а один — загиблим пілотам і цивільним. Ані «Щоденник Монастирського», ані останній проєкт, що вийшов у річницю авіатрощі — «Незавершений політ» — про екіпаж гелікоптера та жертв на землі окремо не розповідав. Ба більше, «Незавершений політ» навіть не назвав кількість загиблих цивільних та їхні імена. На початку фільму автори перелічують імена та посади 10 пасажирів та екіпажу гелікоптера у супроводі їхніх фото, а потім додають, що загинули «цивільні громадяни України». Відсутність імен і загалом дивне формулювання допису (а якби загинув хтось з іноземців, це подали б окремим рядком?) обурило багатьох глядачів. «За півтори години фільму не знайшлося часу згадати імена загиблих? Забули для зручності?» — дорікнули користувачі в коментарях під фільмом в ютубі.

  Кадр із фільму «Борт 54» з переліком імен загиблих

Кадр з фільму «Незавершений політ»

Цю прикру помилку творців фільму можна якщо не виправдати, то зрозуміти її причини. Команда «Незавершеного польоту» мала амбіцію розказати про Монастирського та його найближчих соратників — першого заступника міністра Євгенія Єніна та держсекретаря МВС Юрія Лубковича, які загинули разом із ним, — як про людей, які, на думку авторів проєкту, протидіяли зашкарублій і корумпованій владній системі.

Для цієї системи Монастирський був абсолютно стороннім тілом. Тому що він не брав участі у корупції. Ця історія спростовує тезу, що політика — брудна справа. Мені дуже хочеться, щоб усі знали, що одного разу це було не так. Коли система почне формувати запит на таких людей, вона почне змінюватися. І тоді цей успіх стане реальним, — висловив думку радник Дениса Монастирського Віктор Андрусів.

Коли стоїть завдання такого масштабу, тут, вочевидь, не до подробиць. Але це трохи суперечить тому, що самі герої фільму кажуть про загиблого міністра та його команду.

Згори донизу транслювалося, що ми міністерство, яке допомагає людям, яке піклується про кожну людину, як у системі, так і в країні, — розповіла колишня заступниця міністра внутрішніх справ Мері Акопян.

  Архівний кадр із фільму «Незавершений політ»

«Незавершений політ» був створений за ініціативою волонтера Ростислава Смірнова, який був радником Дениса Монастирського. Гроші на проєкт збирали на «дружньому» краунфайдингу, тобто на нього скинулися близькі до Монастирського люди, — назбирали 60 тисяч доларів на сам фільм, і ще трохи на промоцію. Виробила фільм компанія Bno-Airiian Production — невеликий продакшн Людмили та Михайла Бно-Айріян, який декілька місяців після обрання Зеленського у 2019 році очолював Київську ОДА. Ростислав Смірнов у інтерв’ю Media Business Reports розповів, що декілька років тому компанія зробила фільм про його товариша Сергія Нижного — юриста, якого називали одним із найближчих і найвпливовіших людей у команді Зеленського під час виборів. Говорили, що він міг очолити Офіс Президента або стати генпрокурором, але відмовився від пропозицій, бо важко хворів. Він помер у 2021 році.

Фільм про Нижного, що розповсюджувався тільки у вузькому колі друзів і родичів, Смірнову сподобався. Саме тому, за його словами, він скористався послугами Bno-Airiian Production. На відміну від фільму про Нижного, «Незавершений політ» вийшов для максимально широкої авдиторії. Прем’єра відбулася в ефірі телемарафону «Єдині новини» та телеканалу «2+2», а також в YouTube та Megogo. Творці також ведуть перемовини з Netflix. Для міжнародної платформи вони підготували розширений варіант фільму. До речі, це шанс виправити помилку та додати імена всіх жертв трагедії.

Як подивилися фільм в ефірі, поки що невідомо, але в ютубі показники непогані — за тиждень фільм набрав понад 310 тисяч переглядів. Хоча Ростислав Смірнов має план у 5 мільйонів переглядів на всіх майданчиках, тому цей результат може вважати й недостатнім.

 Ростислав Смірнов

Порівняно з попередніми проєктами, «Незавершений політ», що також будується на архівних кадрах, уривках щоденників Монастирського і спогадах сучасників, вражає розмахом зібраного матеріалу. За словами виробників, вони взяли майже 40 інтерв’ю і витратили 9 місяців, щоб звести це в єдину історію.

Серед героїв фільму — Головком Валерій Залужний, начальник ГУР Кирило Буданов, прем’єр-міністр Денис Шмигаль, голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, віцепрем’єр-міністр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, міністр МВС Ігор Клименко, ексміністр оборони Олексій Резніков, народні депутати, культурні діячі, а також друзі та радники Дениса Монастирського, його дружина, мати, сини. Деякі спікери зовсім неочікувані, наприклад, голова Подільського культурно-просвітницького центру імені Реріха Станіслав Крук чи психолог, засновник руху гуманної педагогіки Шалва Амонашвілі. Такий обшир коментаторів, очевидно, має відповідати головному завданню фільму: показати Монастирського не лише як міністра, а як багатогранну людину з надвисокими особистими якостями. У фільмі звучать характеристики «етичний лідер», «особлива людина особливої чистоти» тощо.

 

Валерій Залужний

Про видатну роль Монастирського у захисті від російської навали теж ідеться. Деякі факти ми вже чули в попередньому проєкті «Щоденники Монастирського». Але новий проєкт у своїх висновках пішов далі.

Я вважаю, що він змінив хід війни, — сказав народний депутат В’ячеслав Медяник.

Це, як  розповідається у фільмі, відбулося завдяки рішенню Монастирського роздати зброю всім охочим українцям, через що росіяни зрозуміли, що легкої прогулянки українськими містами вже не вийде. А ще міністр підтримав тоді нову ідею з використання на фронті безпілотників, яка згодом перетворилася на «Армію дронів». А ще саме Монастирський приймав рішення про оприлюднення запису розмови українського прикордонника з екіпажем відомого всім російського корабля біля острова Зміїний. Легендарна фраза, що об’єднала народ і надихнула його на спротив. 

У «Незавершеному польоті» багато не тільки спікерів, а й технологій. Вірші тут разом із людьми читає штучний інтелект, а завдяки комп’ютерній графіці  на екрані час від часу з’являються то чорний дим, то білі янгольські крила. До речі, назва фільму — це не поцуплений у Марини Владі «Перерваний політ», а відсилка до вірша Ліни Костенко «Крила». Його в фільмі читають сини Дениса Монастирського.

 Перший заступник голови Нацполіції у 2021–2022 роках Михайло Кузнєцов

Наголос на протидії корупції, візуальні ефекти та сльози друзів і рідних міністра вразили деяких глядачів занадто сильно. В коментарях з’явилася помітна кількість конспірологів, які зійшлися на думці, що «святу людину вбили, щоб не заважав красти». Навряд чи творці розраховували на такий ефект, адже нічого не вказує на їхню належність до прибічників теорії змови.

В будь-якому разі глядачам, які не впевнені у своєму критичному мисленні, краще проєкт не дивитися. А всім іншим — можна. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3127
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду