Польська «Ватага»: ще один дошкульний серіал про Україну

Польська «Ватага»: ще один дошкульний серіал про Україну

20 Січня 2020
6834
20 Січня 2020
12:30

Польська «Ватага»: ще один дошкульний серіал про Україну

6834
Після кількох визначних минулорічних серіалів, де Україна знову повстала для світу як територія кошмару й розбрату, американського «Чорнобиля» і британського «Роки й роки», польська «Ватага» може виявитися новим дошкульним проектом у цій низці.
Польська «Ватага»: ще один дошкульний серіал про Україну
Польська «Ватага»: ще один дошкульний серіал про Україну

10 січня завершився шестисерійний 3-й сезон «Ватаги» (Wataha) — як і «Чорнобиль», вироблений американським каналом НВО (цього разу його польським представництвом HBO Polska). Чи популярним виявився цей сезон, поки не було розголошено. Втім, відомо, що перший сезон 2014 року показували в 19 країнах Європи, а його першу серію одночасно переглядало 336 тисяч глядачів. Та вже перша серія другого сезону, 2017-го, мала на 127 тисяч менше глядачів, що, тим не менше, все одно в середньому було вище за перегляд інших подібних продуктів. На польському сервісі filmweb на основі 75 тисяч відгуків користувачів у серіалу склався рейтинг 8,0, на міжнародному IMDB (1500 користувачів) — 7,6.

Після виходу ще одного продукту НВО — серіалу «Чорнобиль» — на Україну звертають увагу як на можливий знімальний майданчик, до чого так довго йшли українські кіновиробники. «Ватага» може дати додатковий стимул розвитку української кіноіндустрії, адже в її виробництві суттєва українська складова. Серіал знімали в польських Бещадах та в українських Карпатах, у Закарпатській та Львівській областях. Крім поляків, у фільмі знялося багато українців, зокрема Яків Ткаченко («Припутні»), Роб Фельдман («Холодна кров») і Дмитро Сова («Черкаси»). Саундтрек писав етноджазовий бещадський гурт Tołhaje, де вокалісткою є українка, а багато пісень — якщо не більшість — лемківські та бойківські, лунають українською мовою. Та от чи несе «Ватага» позитив Україні й українцям загалом, а не її кіновиробничій спільноті, — велике питання.

Сюжет серіалу розгортається довкола історії головного героя — польського прикордонника Віктора Реброва (Лєшик Ліхота). З часу першого сезону герой сильно помінявся — відпустив бороду, набрав вагу і, видно, став злішим, що зрозуміло — він втратив не тільки кохану жінку і друзів, убитих вибухом, а й чотири роки життя, проведених відлюдником в лісі. Та й ситуація не помінялася: як була контрабанда через польсько-український кордон, так вона і залишилася. Ба більше — все стало гірше, масштабніше і кримінальніше, адже крім алкоголю, цигарок, наркотиків і решти краму, додалися нелегали з України, торгівля людьми й цілі трудові табори. І саме це, актуалізоване і виведене на очі європейського глядача, набуває вже не розважального змісту — це телешоу не веселить, а виступає політичним явищем, вагомішим за соціокультурний.

У демократичних країнах Європи з дієвими інструментами суспільного контролю (організацій, які стежать за дотриманням прав людини), з електоратом, на який зважають політики, будь-який витвір масової культури має потенціал впливу на глядача і формування громадської думки. Процес відбувається через розгалужені соціальні мережі, доходить до ЗМІ, інституцій і депутатів. Тобто 300 тисяч глядачів одного продукту можуть сформувати потужне «бабине радіо». Підтвердження впливу цього інструмента на рішення євродепутатів і законодавство Європи та членів ЄС немає. Втім, можна допустити зв'язок між телевізійним шоу та падінням іміджу України на індивідуальному, людському рівні. Тим паче в Польщі, де щонайменше протягом кількох років окремі люди, групи і навіть політичні та громадські сили демонструють антиукраїнські настрої.

Як цьому могла посприяти «Ватага»? У першій серії третього сезону у вбивстві в Бещадах сім’ї з чотирьох людей, рахуючи і дитину, підозрюють українських заробітчан, які працювали на польського ґазду. А один зі слідчих промовляє знакову фразу: «Волинь недалеко звідси». Звісно, в найближчих поселеннях починаються заворушення, маніфестації проти українців, бійки, а в барі один з відвідувачів резюмує: «Тільки й розмов про українців. У них тут все добре — привезли свої сім’ї, дружин, коханок, грьобаних дітей, ніби тут їхнє місце!». «Якщо вони хочуть прав, — додає ще один, — нехай залишаються вдома!» Знайома риторика, і вона, як правило, переходить у дії расистського чи ксенофобського характеру. Але творці серіалу не розвивають слова обурених поляків у погроми українців. Для початку цілком достатньо було натяку.

Натомість, розвивається сама кримінальна ситуація, й українці постають уже організованим злочинним угрупуванням, що не гребує перероблювати мігрантів своєї ж національності на робочу силу для польських рабовласників. Важливий штрих — головою бандюків є росіянка, Татьяна Баркова (Євгенія Ахременко), яка стала босом після несподіваного приступу її чоловіка, головного авторитета. Цей суб’єктивний момент — національність боса, що натякає на ставлення поляків до росіян, — є одночасно й об’єктивним — одну з великих кримінальних груп у Польщі справді очолювала жінка російського походження. Творці серіалу додали вигадки до її історії: героїня Ахременко була куплена чоловіком, і з розряду повій стала спочатку коханкою, потім дружиною і, зрештою — босом.

Вигадки в серіалі тісно пов’язані з реальністю, що робить його безперечно актуальним для глядача. Однак, на жаль, формально серіал не заглиблюється в дійсність, не розширюється за межі локального регіону. Який на дворі рік, яка ситуація у світі, що відбувається в політичному, економічному чи культурному планах у Польщі чи Україні — ані пів слова до кінця сезону. Інформаційний вакуум досить сильно впливає на враження, адже метушня героїв у вузьких рамках сюжету починає дратувати і втомлює. Цьому великою мірою «допомагає» відсутність історій самих героїв. Хто вони за межами кадру? Чим іще займаються? Що вони люблять і що ненавидять? Окремі деталі нічого не пояснюють і не формують повноцінного людського (глядацького) ставлення. Навмисно так зроблений сценарій чи проблемно, але творці намагаються все зшити докупи й утримати глядача динамікою розвитку подій, часто-густо нехтуючи логікою сюжету й логікою руху самих персонажів. Глядачеві, який не бачив попередніх сезонів, буде не просто зрозуміти, про кого йдеться в третьому, на що натякають герої в розмовах і кого згадують. Чи творці свідомо таким чином підштовхують глядача подивитися перший і другий сезони?

Тематично й настроєво «Ватага» продовжує сучасну польську тенденцію критикувати сучасний стан речей у Польщі або принаймні бути критично налаштованими, йдучи вслід першим і знаменитим «Псам» з 90-х, «Пітбулям», «Дорожній поліції» та «Політиці» з нульових і 10-х. Та при цьому творці різко відтіняють поляків від іще гірших сусідів, і це в польському кіно не вперше. Ще «У темряві» Агнешка Голланд, розказуючи про жахи Другої світової, показала українців гіршими за нацистів, а у «Волині» Войцех Смажовський і поготів перетворив нас на пекельне кодло, що 2016 року викликало ледь не найбільшу напругу за останні десятиліття не тільки між нашими народами, а й між країнами.

Тільки сюжет переносить глядача на територію України, як камера відразу, не на передньому плані, але на дуже чіткому другому, показує, як чоловік порпається в смітнику, складаючи витягнуте в страшненький дитячий візок. Або героїня Ахременко іронізує перед прокуроркою щодо наявності в охоронців готелю зброї: «Послушайте. Мы живем в опасном мире. Это вам в Польше хорошо, а нам нужно быть осторожными». А згадка на початку серіалу про Волинь... Попри це наприкінці сезону від одного з головних персонажів, командира погранців Кшиштофа Старовіча (Анжей Конопка), звучить фраза зовсім іншого характеру. «Українці воюють із “зеленими чоловічками”, а ви на них нападаєте?» — кидає він двом своїм підлеглим, причетним до службово виправданого вбивства одного з нелегалів.

Звісно, з точки зору здорового глузду жодного разу не згадати про війну, що вже шостий рік веде РФ, тобто «зелені чоловічки», проти України — це дикість, виправдати яку може хіба що саме таке замовлення від керуючого виробництвом менеджера НВО. Практично ніде у світових серіалах — навіть у сенсаційному норвезько-шведському «Окуповані» (Okkupert) — не згадується ця війна, дуже незручна Європі, яка залежна від російського газу і страху перед військовим вторгненням РФ («Окуповані» конкретно цей страх і візуалізували вже у трьох сезонах, а в першому сезоні американської «Месії» (Messiah) йдеться про можливе вторгнення РФ до країн Балтії). За таких умов «Ватазі» можна подякувати бодай за натяки і постійні, розкидані тут і там, детальки пазлу — «зелених чоловічків», відомих усьому світу після окупації Криму; російську мову бандюків (звичайні заробітчани розмовляють українською); росіянку в ролі жорсткого боса; зухвалість одного з її підлеглих, який має поганяло Рускій тощо.

У підсумку зауважимо, що актуалізація теми, критичність сюжету, вправні акторські роботи на всіх рівнях і динаміка «поліцейського екшну» не здатні підняти третій сезон «Ватаги» з низів винятково локального телевізійного продукту до рівня згаданих вище «Чорнобиля» та «Років і років». Хоча представництво в сітці великого каналу НВО може забезпечити віднайдення широкої аудиторії. Тому важливо, як «Ватага» може вплинути на українсько-польські відносини, які завжди, мов струна, натягнуті й готові видати децибели звуку. І яку роль серіал згодом відіграє в європейському контексті (чи навіть світовому).

Фото: Wrpost

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6834
Читайте також
30.05.2020 11:00
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
10 685
23.04.2020 14:00
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
2 635
11.02.2020 16:00
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
11 163
02.01.2020 12:00
Ярослав Підгора-Гвяздовський
«Детектор медіа»
4 333
23.12.2019 14:00
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
4 632
20.12.2019 10:30
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
4 017
13.12.2019 12:30
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
1 703
06.12.2019 12:38
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
7 995
04.12.2019 16:00
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
1 787
28.11.2019 11:30
Ярослав Підгора-Гвяздовський
«Детектор медіа»
4 457
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду