НСКУ сформувала новий склад Українського Оскарівського комітету

НСКУ сформувала новий склад Українського Оскарівського комітету

25 Червня 2015
1956
25 Червня 2015
11:46

НСКУ сформувала новий склад Українського Оскарівського комітету

1956
І спрямує документи для його затвердження до Американської кіноакадемії
НСКУ сформувала новий склад Українського Оскарівського комітету
НСКУ сформувала новий склад Українського Оскарівського комітету

Національна спілка кінематографістів Національної спілки кінематографістів України сформувала новий склад Українського Оскарівського комітету. Про це повідомляється на сайті НСКУ.

 

Відповідне рішення секретаріат правління НСУ прийняв 21 червня.

 

Комітет було сформовано з номінантів, які за результатами голосування посіли перші п'ятнадцять позицій рейтингу і погодилися увійти до складу Українського Оскарівського комітету:

  • Консультант Одеського міжнародного кінофестивалю, кінокритик  Олександр Шпилюк (EFA, FIPRESCI)
  • Кінокритик Дмитро Десятерик (FIPRESCI)
  • КінокритикОлександр Гусєв (FIPRESCI)
  • Кінорежисер Мирослав Слабошпицький (EFA)
  • Кінорежисер Володимир Тихий
  • Генеральний директор Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість» Андрій Халпахчі (EFA)
  • Кінорежисер Кіра Муратова
  • Кінорежисер Сергій Лозниця
  • Кінознавець Олексій Першко (FIPRESCI)
  • Кінорежисер, лідер руху «Хвиля українського кіно « (ХУК) Дмитро Томашпольський
  • Кіножурналіст, кінокритик Дарія Бадьор (FIPRESCI)
  • Кінорежисер Марина Врода
  • Кінокритик Аксінья Куріна (FIPRESCI)
  • Кіознавець Людмила Новікова (FIPRESCI)
  • Кінорежисер Андрій Дончик
  • Кінорежисер Маслобойщиков Сергій
  • Культуролог Наталія Мусієнко (FIPRESCI).

У голосуванні взяли участь 45 із 52 членів Громадської ради Українського Оскарівського комітету, утвореної з кінематографістів-членів Європейської кіноакадемії (EFA), режисерів українських фільмів-учасників фестивалів класу «А», починаючи з 1991 року, українських кінопрофесіоналів-лауреатів фестивалів класу «А», починаючи з 1991 року, та членів Міжнародної асоціації кінопреси (FIPRESCI).

 

На нараді 23 червня 2015 року ініціативу НСКУ з переформатування Українського Оскарівського комітету і формування його нового складу було підтримано Державним агентством України з питань кіно.

 

Раніше, 11 березня 2015 року, VI пленум правління НСКУ вирішив узяти на НСКУ функції Українського Оскарівського комітету. Принципи формування Українського Оскарівського комітету були розроблені ініціативною групою Спілки у складі Олександра Шпилюка, Дениса Іванова, Мирослава Слабошпицького та Валентина Васяновича і підтримані на засіданні секретаріату правління НСКУ 20 лютого 2015 року.

 

Розробники виходили з того, що оскільки премія Американської кіноакадемії «Оскар» у категорії «Найкращий іншомовний фільм» є престижною міжнародною премією, то право визначати стрічку-номінанта слід делегувати тим вітчизняним кінодіячам, які добре орієнтуються у сучасному світовому кінопроцесі. Саме вони мають обрати з-поміж себе членів Українського Оскарівського комітету, які робитимуть відповідальний вибір.

 

Було прийнято рішення, що НСКУ має перебрати на себе всю роботу з організації та ведення справ Українського Оскарівського комітету, знайшовши з цією метою спільну мову з Асоціацією продюсерів України.

 

З ініціативами НСКУ не погоджувалася Асоціація продюсерів України (АПУ), генеральний директор якої Денис Масліков назвав це «діяльністю за спиною Асоціації продюсерів України». Він наголосив, що «в Американської кіноакадемії до АПУ ніколи не було питань чи претензій з приводу організації комітету або висунення фільмів від України». Також в Асоціації назвали ініціативи НСКУ щодо створення Оскарівського комітету «нав'язаною штучною суперечкою, що шкодить українській кіноіндустрії».

 

На початку березня Асоціації продюсерів України було запропоновано підписати Меморандум про спільну організацію роботи Українського Оскарівського комітету на принципах, розроблених ініціативною групою НСКУ. Планувалося, що Спілка мала відповідати за формування та функціонування Українського Оскарівського комітету, а Асоціація продюсерів України - за його зносини з Американською кіноакадемією. Проте генеральний директор Асоціації продюсерів України Денис Масліков вийшов з переговорів, і Меморандум підписано не було.

 

Коментар Дениса Маслікова щодо рішення НСКУ читайте тут.

 

Нагадаємо, 9 вересня минулого року від України на здобуття премії «Оскар» Американської кіноакадемії в номінації «Найкращий фільм іноземною мовою» було висунуто стрічку «Поводир»Рішення Оскарівського комітету викликало бурхливу емоційну реакцію в українській кіноспільноті. Адже фаворитом частини критиків і продюсерів була картина «Плем'я», що здобула кілька престижних міжнародних премій. Ще одним претендентом на здобуття «Оскара» був фільм «Трубач» Анатолія Матешка.

 

Про своє невдоволення рішенням заявила творча група фільму «Плем'я», учасники якої підкреслили, що у процедурі голосування Комітету малі місце грубі порушення. Режисер стрічки «Плем'я» Мирослав Слабошпицький на своїй сторінці у Facebook також оголосив протест проти рішення Українського Оскарівського комітету. Він закликав кіноспільноту й журналістів висловити Комітету недовіру і заявив про необхідність його люстрації, позаяк після зміни міністра культури та голови Державного агентства України з питань кіно склад Оскарівського комітету лишився колишнім.

 

Після цього скандалу попередній голова Комітету Олег Фіалко склав повноваження і Денис Масліков попросив з усіх робочих питань звертатися до нього. «Комітет продовжує існувати, він не розпущений», - оголосив пан Масліков.

 

Окрім пана Фіалка про вихід з Українського Оскарівського комітету заявили також продюсер Ігор Савиченко, голова Національної Спілки кінематографістів України (НСКУ) Сергій Тримбач і кінокритик, ведучий телепрограми «Аргумент-кіно» Володимир Войтенко.

 

Попри гучну критику з боку частини кінематографістів, кіножурналістів і кінокритиків, своє рішення щодо фільму-претендента на здобуття «Оскара» Комітет не змінив .

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1956
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду