НСКУ хоче курувати Оскарівський комітет - Асоціація продюсерів України проти

НСКУ хоче курувати Оскарівський комітет - Асоціація продюсерів України проти

25 Лютого 2015
3535
25 Лютого 2015
14:41

НСКУ хоче курувати Оскарівський комітет - Асоціація продюсерів України проти

3535
НСКУ хоче курувати Оскарівський комітет - Асоціація продюсерів України проти
НСКУ хоче курувати Оскарівський комітет - Асоціація продюсерів України проти

Ініціативна група кінематографістів пропонує переформатувати діяльність Українського Оскарівського комітету. Як повідомляється на сайті Національної спілки кінематографістів України (НСКУ), Спілка ці ініціативи підтримує та хоче перебрати на себе всю роботу по організації та веденню справ Комітету.

 

Із цим незгодні в Асоціації продюсерів України (АПУ). На своїй сторінці у Facebook генеральний директор АПУ Денис Масліков зазначив: склад членів комітету в країні-апліканта перезатверджує Американська кіноакадемія. Це відбувається щороку. Організацію ж, яка має право його створювати, за правилами комітету, не перезатверджують, наголосив пан Масліков.

 

Пропозиції кінематографісти внесли суттєві. Як зазначив учасник ініціативної групи, директор компанії «Артхаус Трафік» Денис Іванов, оскільки премія Американської кіноакадемії «Оскар» у номінації «Найкращий іноземний фільм» є престижною міжнародною премією, то право обирати стрічку-номінанта слід делегувати «такому Оскарівському комітету, члени якого орієнтуються в сучасному світовому кіно процесі».

 

Для відбору нових членів Комітету ініціативна група пропонує створити Громадську раду у складі:

- учасників творчих груп ігрових фільмів, які брали участь від України у фестивалях класу «А» або були номіновані на премії професійних кіноакадемій Америки та Європи, починаючи з 1991 року (авторів сценарію, режисерів, операторів-постановників, художників-постановників, виконавців головних ролей, продюсерів);

-українців-членів Європейської кіноакадемії;

-українців-членів Американської кіноакадемії;

-учасників відбіркових комісій українських МКФ ігрового кіно (Київського МКФ «Молодість», Одеського МКФ);

-українських кінокритиків, членів Міжнародної асоціації кінопреси.

 

За цією пропозицією, кожен із членів Громадської ради може номінувати з-поміж інших членів Громадської ради п'ятьох кандидатів у члени Оскарівського комітету. 15 осіб, які отримали найбільшу кількість голосів, стануть учасниками Комітету. Його ротація має відбуватися щодва роки.

 

Також ініціативна група запропонувала зміни в оцінюванні поданих до Оскарівського комітету фільми. На думку кінематографістів, ефективніша буде змішана 10-бальна система: 5 балів за художні якості стрічки, ще 5 її відповідність визначеним критеріям (світова прем'єра у міжнародному конкурсі кінофестивалю класу «А»; призи на МКФ класу «А»; наявність підписаного контракту або договору про наміри із дистрибутором у США; наявність міжнародного прокатника, дистриб'ютора на інших територіях; наявність рецензій на фільм у міжнародних галузевих виданнях Variety, Hollywood Reporter, Screen International, Indiwire тощо).

 

Голосування за фільми-претенденти на «оскар», на думку ініціативної групи, має бути персональним і відбуватися на підсумковому засіданні Оскарівського комітету за присутності 2/3 від його складу. Члени комітету, імена або компанії яких вказані у титрах фільмів-кандидатів, у голосуванні участі брати не мають.

 

Денис Масліков назвав ці ініціативи діяльністю «за спиною Асоціації продюсерів України, яка безпосередньо займається діяльністю цього Комітету і офіційно з 2011 року представляє Україну в Американської кіноакадемії як організація, яка має право організовувати Оскарівський комітет». Рішення щодо перебирання НСКУ організації та ведення справ Комітету пан Масліков вважає безпідставним.

 

Він наголосив, що «в Американської кіноакадемії до АПУ ніколи не було питань чи претензій з приводу організації комітету або висунення фільмів від України. Не було їх і в минулому році, коли був так званий "оскарівський скандал"».

 

Денис Масліков нагадав, що в АПУ ще у вересні 2014 року оголосили, що з 1 жовтня проходитимуть громадські обговорення щодо нового складу Українського Оскарівського комітету, процедури його обрання, правил роботи і голосування за фільм. Приєднатися до цих обговорень він запропонував ініціативній групі та Денису Іванову.

 

У коментарях до цього запису Дениса Маслікова кінематографісти нагадали про минулорічний скандал довкола роботи Українського Оскарівського комітету й про те, що досі жодний висунутий Комітетом фільм «Оскара» не завоював.

 

Нагадаємо, 9 вересня від України на здобуття премії «Оскар» Американської кіноакадемії в номінації «Найкращий фільм іноземною мовою» було висунуто стрічку «Поводир»Рішення Оскарівського комітету викликало бурхливу емоційну реакцію в українській кіноспільноті. Адже фаворитом частини критиків і продюсерів була картина «Плем'я», що здобула кілька престижних міжнародних премій. Ще одним претендентом на здобуття «Оскара» був фільм «Трубач» Анатолія Матешка.

 

Про своє невдоволення рішенням заявила творча група фільму «Плем'я», учасники якої підкреслили, що у процедурі голосування Комітету малі місце грубі порушення. Режисер стрічки «Плем'я» Мирослав Слабошпицький на своїй сторінці у Facebook також оголосив протест проти рішення Українського Оскарівського комітету. Він закликав кіноспільноту й журналістів висловити Комітету недовіру і заявив про необхідність його люстрації, позаяк після зміни міністра культури та голови Державного агентства України з питань кіно склад Оскарівського комітету лишився колишнім.

 

Після цього скандалу попередній голова Комітету Олег Фіалко залишив Оскарівський комітет, і Денис Масліков попросив з усіх робочих питань звертатися до нього. «Комітет продовжує існувати, він не розпущений», - оголосив пан Масліков.

 

Окрім пана Фіалка про вихід з Українського Оскарівського комітету заявили також продюсер Ігор Савиченко, голова Національної Спілки кінематографістів України (НСКУ) Сергій Тримбач і кінокритик, ведучий телепрограми «Аргумент-кіно» Володимир Войтенко.

 

Попри гучну критику з боку частини кінематографістів, кіножурналістів і кінокритиків, своє рішення Окарівський комітет не змінив .

 

Фільм «Поводир» зі змагання за «Оскара» вибув на етапі визначення переліку з дев'яти стрічок, що були запропоновані для подальшого голосування на здобуття премії Американської кіноакадемії.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3535
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду