VI пленум НСКУ постановив дочекатися резолюції Америкаської кіноакадемії щодо національного Оскарівського комітету

VI пленум НСКУ постановив дочекатися резолюції Америкаської кіноакадемії щодо національного Оскарівського комітету

12 Березня 2015
2980
12 Березня 2015
15:55

VI пленум НСКУ постановив дочекатися резолюції Америкаської кіноакадемії щодо національного Оскарівського комітету

2980
VI пленум НСКУ постановив дочекатися резолюції Америкаської кіноакадемії щодо національного Оскарівського комітету
VI пленум НСКУ постановив дочекатися резолюції Америкаської кіноакадемії щодо національного Оскарівського комітету

11 березня на VI пленумі Національної спілки кінематографістів України питання реформ в українському Оскарівському комітеті розглянули, але не вирішили.  Як розповів у коментарі «Детектор медіа» секретар правління НСКУ Олександр Шпилюк, для подальших кроків потрібно дочекатися офіційного роз'яснення представників Американської кіноакадемії щодо того, які саме українські організації чи інституції мають право створювати такий Оскарівський комітет.

 

Відповідний запит до кіноакадемії скерувала ініціативна група кінематографістів від імені і за дорученням Національної спілки кінематографістів України (НСКУ).

 

Нагадаємо, у Спілці кінематографістів вважають, що сама НСКУ як найбільш масова організація, що об'єднує кінематографістів України, має всі повноваження для формування Оскарівського комітету. «Якщо Асоціація продюсерів буде не проти такого  рішення і погодиться на співпрацю, то Спілка на таку співпрацю піде», - сказав Алік Шпилюк.

 

Перше звернення Американської кіноакадемії з пропозицію щодо започаткування українського Оскарівського комітету надійшло саме до НСКУ за часів керівництва Михайла Бєлікова, нагадав Олександр Шпилюк. Тоді з цим не склалося й це право перейшло до Міністерства культури. Коли департамент кіно в Міністерстві культури було переформатовано в Державне агентство України з питань кіно, відомство передало це право Асоціації продюсерів України.

 

Як повідомив у коментарі «Детектор медіа» учасник ініціативної групи, директор компанії «Артхаус Трафік» Денис Іванов, він та генеральний директор Асоціації продюсерів України (АПУ) Денис Масліков розпочали переговори щодо підписання меморандуму між НСКУ та АПУ.

«Ним визначається структура реформування Комітету, принципи його роботи. Також у Меморандумі передбачено формування Громадської ради при Комітеті, яка стежитиме за тим, щоби таким ситуаціям, як минулорічний скандал із визначенням українського фільму-претендента на здобуття премії «Оскар» Американської кіноакадемії в номінації «Найкращий фільм іноземною мовою», можна було запобігти на рівні системи», - розповів пан Іванов.

 

З пропозиціями ініціативної групи кінематографістів щодо реформування українського Оскарівського комітету можна ознайомитися тут.

 

Денис Масліков у коментарі «Детектор медіа» наголосив, що він готовий до переговорів із представниками НСКУ.

 

«Я відкритий до переговорів щодо Меморандуму, - сказав гендиректор АПУ. - Ми зі свого боку, як і планували, будемо збирати громадські слухання й переформатовувати Комітет. Запрошуємо ініціативну групу, в тому числі, Дениса Іванова до цих обговорень. Меморандум і передбачає, що ми маємо разом працювати над реформуванням Комітету: ініціативна група пропонує, щоби представники кіногалузі запропонували свої кандидатури для формування оновленого Оскарівського комітету. Я не проти цих пропозицій. А те що, Комітет лишається у відомстві Асоціації продюсерів, сумнівам не підлягало».

 

Нагадаємо, 20 лютого на засіданніСекретаріату НСКУ Ініціативна група кінематографістів на чолі з Денисом Івановим запропонувала переформатувати діяльність Українського Оскарівського комітету. Спілка ці ініціативи підтримала та заявила про готовність перебрати на себе всю роботу з організації та ведення справ Комітету.

 

Денис Масліков назвав ці ініціативи «діяльністю за спиною Асоціації продюсерів України». Він наголосив, що «в Американської кіноакадемії до АПУ ніколи не було питань чи претензій з приводу організації комітету або висунення фільмів від України».

 

Денис Масліков нагадав, що в АПУ ще у вересні 2014 року оголосили, що з 1 жовтня проходитимуть громадські обговорення щодо нового складу Українського Оскарівського комітету, процедури його обрання, правил роботи і голосування за фільм. Приєднатися до цих обговорень він запропонував ініціативній групі та Денису Іванову.

 

9 вересня минулого року від України на здобуття премії «Оскар» Американської кіноакадемії в номінації «Найкращий фільм іноземною мовою» було висунуто стрічку «Поводир»Рішення Оскарівського комітету викликало бурхливу емоційну реакцію в українській кіноспільноті. Адже фаворитом частини критиків і продюсерів була картина «Плем'я», що здобула кілька престижних міжнародних премій. Ще одним претендентом на здобуття «Оскара» був фільм «Трубач» Анатолія Матешка.

 

Про своє невдоволення рішенням заявила творча група фільму «Плем'я», учасники якої підкреслили, що у процедурі голосування Комітету малі місце грубі порушення. Режисер стрічки «Плем'я» Мирослав Слабошпицький на своїй сторінці у Facebook також оголосив протест проти рішення Українського Оскарівського комітету. Він закликав кіноспільноту й журналістів висловити Комітету недовіру і заявив про необхідність його люстрації, позаяк після зміни міністра культури та голови Державного агентства України з питань кіно склад Оскарівського комітету лишився колишнім.

 

Після цього скандалу попередній голова Комітету Олег Фіалко склав повноваження і Денис Масліков попросив з усіх робочих питань звертатися до нього. «Комітет продовжує існувати, він не розпущений», - оголосив пан Масліков.

 

Окрім пана Фіалка про вихід з Українського Оскарівського комітету заявили також продюсер Ігор Савиченко, голова Національної Спілки кінематографістів України (НСКУ) Сергій Тримбач і кінокритик, ведучий телепрограми «Аргумент-кіно» Володимир Войтенко.

 

Попри гучну критику з боку частини кінематографістів, кіножурналістів і кінокритиків, своє рішення щодо фільму-претендента на здобуття «Оскара» Комітет не змінив .

 

«Поводир» зі змагання за «Оскара» вибув на етапі визначення переліку з дев'яти стрічок, що були запропоновані для подальшого голосування на здобуття премії Американської кіноакадемії.

 

Досі жодний висунутий національним Комітетом український фільм «Оскара» не завоював.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2980
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду