Творча група фільму «Плем’я» заявила протест проти порушень у голосуванні Українського Оскарівського комітету

Творча група фільму «Плем’я» заявила протест проти порушень у голосуванні Українського Оскарівського комітету

11 Вересня 2014
8162
11 Вересня 2014
17:04

Творча група фільму «Плем’я» заявила протест проти порушень у голосуванні Українського Оскарівського комітету

8162
Творча група фільму «Плем’я» заявила протест проти порушень у голосуванні Українського Оскарівського комітету
Творча група фільму «Плем’я» заявила протест проти порушень у голосуванні Українського Оскарівського комітету

10 вересня творча група картини режисера Мирослава Слабошпицького «Плем'я» заявила протест проти порушень у принятті рішення Українського Оскарівського комітету щодо висунення від України стрічки «Поводир» на здобуття премії «Оскар» Американської кіно академії в номінації Фільм іноземною мовою». Про це повідомила прес-служба кінокомпанії «Артхаус Трафік».

 

Рішення про висунення на здобуття премії «Оскар» від України стрічки «Поводир, або У квітів є очі» режисера Олеся Саніна було оголошене за результатами таємного голосування Українського Оскарівського комітету 9 вересня.

 

Творці фільму «Плем'я» стверджують, що у процедурі голосування малі місце грубі порушення:  

1. Під час засідання Комітету, на якому мали ухвалити рішення, були присутні тільки чотири члени комітету з дев'яти. За публічного визнання голови Комітету, три людини взагалі не брали участь в таємному голосуванні.

2. Неможливо встановити точну кількість голосів за кожен фільм, оскільки протокол засідання не був оприлюднений.

3. Конфлікт інтересів серед членів Комітету: Ігор Савиченко є продюсером фільму «Поводир», Дмитро Колесников - керівником компанії-підрядника, яка займалася пост-продакшном фільмів «Трубач» і «Поводир»; компанія Анатолія Кокуша була підрядником при виробництві фільму «Поводир». Участь в голосуванні зацікавлених осіб свідчить про непрозорість прийняття рішення.

4. Згідно з рекомендаціями Американської кіноакадемії, в голосуванні повинні брати участь від восьми до п'ятнадцяти членів Комітету.

 

Відкритий лист було подано на розгляд Українського Оскарівського комітету при Асоціації продюсерів України, Міністерства культури України та Державного агентства України з питань кіно, йдеться у повідомленні. Метою подачі даного листа є проведення повторного голосування відповідно до норм Кіноакадемії і відкритими демократичними процедурами голосування.

 

Нагадаємо, після голосування 9 вересня український кінодіяч Олег Фіалко заявив, що залишає Український Оскарівський комітет, який він очолював. Наразі в Український Оскарівський комітет входять діячі вітчизняного кінематографа і кінокритики: народна артистка України Ада Роговцева; народний артист України, кінорежисер Олег Фіалко (голова Комітету); лауреат двох технічних премій «Оскар» Анатолій Кокуш; голова Національної Спілки кінематографістів Сергій Тримбач; кінокритик, ведучий телепрограми «Аргумент-кіно» Володимир Войтенко; письменник, сценарист Андрій Курков; продюсер, президент АПУ Олексій Сєрков; продюсер, президент Асоціації АРМА-Україна Дмитро Колесников; продюсер, сценарист Ігор Савиченко.

 

Рішення Оскарівського комітету висунути від України на здобуття премії «Оскар» Американської кіноакадемії в номінації «Фільм іноземною мовою» стрічку «Поводир» режисера Олеся Саніна викликало бурхливу емоційну реакцію в українській кіноспільноті. Адже фаворитом частини критиків і продюсерів була картина «Плем'я» режисера Мирослава Слабошпицького. Ще одним претендентом на здобуття «Оскара» був фільм «Трубач» Анатолія Матешка.

 

Коментуючи вибір членів Комітету, Олег Фіалко зазначив, що за останні три роки вибрати найдостойнішого претендента на здобуття «Оскара» було найважче: «всі три фільми, які номінувалися, дуже високого гатунку»

 

Одним із перших своє невдоволення вибором Українського Оскарівського комітету висловив директор компанії «Артхаус Трафік», яка опікується дистрибуцією «Племені» Денис Іванов. Зокрема, на сторінці у Facebook пан Іванов висловив недовіру таємній процедурі голосування та натякнув на корупцію в лавах Комітету. Позаяк, за його словами, один із учасників голосування поцікавився в нього, чому виробники «Племені» замовляли техніку не в тій компанії, яку очолює член Оскарівського комітету.

 

Режисер стрічки Мирослав Слабошпицький на своїй сторінці у Facebook оголосив протест проти рішення Українського Оскарівського комітету. Він закликав кіноспільноту й журналістів висловити Комітету недовіру і заявив про необхідність його люстрації, позаяк після зміни міністра культури та голови Державного агентства України з питань кіно склад Оскарівського комітету лишився колишнім.

 

 «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8162
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду