Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 30 серпня 2023 року

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 30 серпня 2023 року

1 Вересня 2023
441
1 Вересня 2023
15:52

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 30 серпня 2023 року

441
Атака дронів на об’єкти в Росії, похорон Пригожина, провал гастролей «Ленкома» в Ізраїлі.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 30 серпня 2023 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 30 серпня 2023 року

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» та «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: ICTV/СТБ, «Інтер», «FreeДом» 

У блоці ICTV/СТБ пресофіцер 3-ї окремої штурмової бригади ЗСУ Олександр Бородін розповів про дії бригади під Бахмутом та щільне вороже мінування. «Вагнерівці розміновували наші мінні поля своєю піхотою, ми ж бережемо життя своїх військових», — зауважив пресофіцер. За його словами, зараз «м'ясних» штурмів, які здійснювали «вагнерівці», уже немає, але на зміну ротам, що ліквідують наші бійці, ворог постійно виставляє нові, намагаючись знову захопити втрачені позиції. 

Колишній уповноважений президента України з прав дитини Микола Кулеба зазначив, що повертати дітей, яких росіяни вивезли з окупованих територій, стає все складніше. Він також розповів кілька історій дітей, яких вдалося знайти і вивезти з Росії: брата і сестру спочатку забрали в «літній табір», потім, коли зміна закінчилася, — ще в один табір, потім мамі сказали: хочеш — приїзди, забирай. Вона поїхала, але з Росії родину не випустили. Дітей змусили ходити в російську школу, з них там знущалися, матері погрожували заслати їх ще далі, якщо вона не отримає російський паспорт… На Херсонщині три сестрички з бабусею ховалися в кукурудзі від російських військових, які постійно приїздили на БТРах з «перевірками». На щастя, і цю родину переправили на підконтрольну Україні територію.

Однією з головних тем етеру був похорон Євгена Пригожина, який у мережі назвали «спеціальною поховальною операцією». За словами політтехнолога і письменника Михайла Шейтельмана, підготовка до похорону відбувалася в загадковій атмосфері одночасно на кількох кладовищах, в результаті поховали Пригожина на давно закритому цвинтарі за річкою Луппою (в Петербурзі цю місцевість, мовляв, називають «залупою»), де ніколи не ховали нікого більш-менш відомого. У відповідь на запитання ведучих, чого боялися, Шейтельман припустив, що боялися вибухів і стрілянини — «розборок», які часто виникали на похоронах бандитів у 90-і. Чому Путін не попрощався зі своїм «кухарем»? Путін і не мав приїздити, він за весь час прощався лише з Брежнєвим і Жиріновським, пригадав гість. 

За висловом директорки фонду «Русь сидяча» Ольги Романової, властива життю Пригожина містифікація перейшла й на його смерть. Фактично з нього посмертно зняли звання героя Росії. 

В етері показали також записане заздалегідь інтерв’ю з російською психологинею, однією з засновниць центру «НеТерпи» Тетяною Орловою про домашнє насильство в Росії. 

У блоці каналу «Інтер» начальниця Об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня Наталя Гуменюк говорила про наслідки нічної повітряної атаки, для якої ворог задіяв 28 ракет і 16 ударних дронів. Усі ракети і 15 безпілотників збили наші Повітряні сили. 

Завідувач відділом Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Іжак коментував масштабну атаку дронів на об’єкти в Росії, зокрема на аеродром у Пскові. На його переконання, ця атака не вплине належним чином на уми пересічних росіян, тому що потужна російська пропаганда інтерпретує її, як і попередні — на рівні дрібних ДТП. 

Воєнно-політичний оглядач Олександр Коваленко поставив риторичне запитання: відстань від кордонів України до Пскова — 700 км, як дрони змогли пролетіти таку відстань, де була російська ПВО? Вочевидь, розповіді противника про її потужність є великим перебільшенням.       

Російська політична аналітикиня Ольга Курносова зауважила, що Псков — чи не єдиний регіон в Росії, де нібито є за кого голосувати на вересневих виборах. Там учасником виборів зареєстрована партія «Яблуко», регіональне відділення якої очолює правозахисник і публіцист Лев Шлосберг. «Яблуко» — нібито єдина російська партія, яка начебто веде агітацію проти війни проти України. Також Курносова озвучила ще одну причину «квесту» із похороном Пригожина: з’явилася конспірологічна версія, що Пригожин не помер, адже ніхто не бачив його у труні.

Співрозмовником Ксенії Смирнової в черговому інтерв’ю з циклу «На грані» був виконавчий директор IPIS, ексвіце-прем'єр з питань реінтеграції Молдови Владислав Кульмінський

У блоці каналу «FreeДом» виконавча директорка правозахисної організації «Центр громадянських свобод» Олександра Романцова наголосила, що Росія, беручи в заручники мирних мешканців, створила новий вид воєнного злочину, адже міжнародне гуманітарне право не знає поняття «цивільний полонений». Міжнародне гуманітарне право і статус військовополоненого трактує інакше — нормальні умови утримання, зв’язок з рідними, тобто те, чого ворог українських військовополонених позбавляє.     

Головред ізраїльського видання «Деталі» Еміль Шлеймович розповів про скасування під тиском громадськості гастролей в Ізраїлі театру «Ленком». Однак майже одночасно стало відомо, що до ізраїльської публіки їде російський балет. «Всіх зупинити важко, — констатував гість, — на гроші спонсора можна привезти кого завгодно, щоб потім звітувати перед росіянами, нібито вони не в ізоляції…»  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
441
Теги:
Читайте також
07.09.2023 10:29
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
490
29.08.2023 22:12
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
405
27.08.2023 20:01
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
617
26.08.2023 17:56
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
393
26.08.2023 12:51
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
369
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду