Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 29 серпня 2023 року

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 29 серпня 2023 року

31 Серпня 2023
444
31 Серпня 2023
17:20

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 29 серпня 2023 року

444
Пропозиція Зеленського прирівняти корупцію до держзради, вплив санкцій на російську економіку, звернення Папи Римського до російської молоді.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 29 серпня 2023 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 29 серпня 2023 року

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» та «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «FreeДом», «Інтер», «1+1» 

У блоці каналу «FreeДом» головний консультант Центру зовнішньополітичних досліджень НІСД Іван Ус говорив про вплив санкцій на російську економіку. За словами гостя, разом зі світовими промисловими гігантами Росію покидають і гроші, і технології. Боляче б'є по економіці також неможливість імпортувати необхідні товари. Скасування санкцій буде прив'язане до виплати Росією репарацій Україні, і саме це стане предметом перемовин, вважав Ус. 

Голова міжфракційного парламентського об'єднання «За деколонізацію і демонтаж Російської імперії» Олег Дунда (фракція «Слуга народу») коментував зокрема звернення Папи Римського Франциска до російської молоді, в якому той закликав «ніколи не відмовлятися» від «спадщини великої Росії та її великих правителів». За висловом Дунди, католицька церква — це величезний корабель, який не може дозволити собі різкі рухи. Щоб змінити її позицію, потрібно працювати з її авдиторією. Якщо Україні вдасться змінити думку щодо війни, розв'язаної Росією, зокрема в Бразилії та Аргентині, зміниться і позиція Папи Римського. 

Співрозмовницею Сакена Аймурзаєва в черговому інтерв'ю з циклу «Люди доброї волі» була радянська й грузинська історикиня, мати Михайла Саакашвілі Гіулі Аласанія. Йшлося про стан і умови перебування Михайла Саакашвілі в тюремній лікарні, про війну проти Грузії 2008 року, війну проти України, необхідність припинення існування Росії в її нинішньому вигляді.

У блоці каналу «Інтер» виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко коментував дані Харківської правозахисної групи, згідно з якими в Маріуполі загарбники вбили щонайменше сто тисяч мирних мешканців. За словами Павліченка, це воєнний злочин, а Маріупольська трагедія — найбільша трагедія цієї війни.

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз розповідав про ситуацію й настрої в окупованому Криму — зокрема після успішного ураження об’єктів 126-ї бригади берегової охорони ЧФ РФ. Окупанти посилюють репресії щодо кримських татар, водночас, за словами Чийгоза, вивозять з півострова родини й награбоване.  

У блоці каналу «1+1» політичний коментатор Олег Саакян погодився з тезою, що переговори  щодо гарантій безпеки із G7 та країнами, які до них приєдналися, реально завершити в 2024 році — з огляду на динаміку війни.  

Радник президента України з економічних питань Олег Устенко відзначив, що в Росії зростання демонструє лише сектор, пов'язаний з військово-промисловим комплексом. Однак гармати на хліб не намажеш, тож довго показувати обивателю  рожеву картинку не вийде. Треба вмикати друкарський верстат, Центробанк вже піднімає облікову ставку, рубль ледве утримується від падіння, натомість витрати на репресивний апарат збільшуються. 

Володимир Фесенко прокоментував пропозицію президента Зеленського прирівняти корупцію до держзради: ідея, мовляв, була й раніше, зараз це відбудеться за фактом. Водночас проблема, на думку Фесенка, в іншому: чому не працює існуюча система антикорупційних інституцій. І цю проблему слід вирішувати.

Політконсультант і медіа аналітик Олексій Ковжун говорив про російський фільм «Свидетель», в якому в абсолютно викривленому вигляді зображено трагедію Бучі. За словами Ковжуна, незрозуміло, навіщо західній авдиторії, на яку зокрема розрахована стрічка, ця брехня, адже в Бучі одразу після її звільнення було стільки іноземних кореспондентів, що увесь світ давно знає правду. Що ж стосується якості фільму, то Ковжун зауважив, що своєї Лені Ріфеншталь у росіян немає. Водночас, чим більше державних коштів розпилять у процесі зйомок таких фільмів, тим менше, мовляв, їх буде витрачено на війну, тож нехай.   

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
444
Теги:
Читайте також
29.08.2023 22:12
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
401
27.08.2023 20:01
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
614
26.08.2023 17:56
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
389
26.08.2023 12:51
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
366
25.08.2023 19:38
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
176
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду