Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 2 вересня 2023 року

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 2 вересня 2023 року

4 Вересня 2023
146
4 Вересня 2023
15:59

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 2 вересня 2023 року

146
Розширення ЄС до 2030 року, ймовірність відставки Резнікова, фейкові вибори окупантів.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 2 вересня 2023 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 2 вересня 2023 року

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» та «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «FreeДом», «1+1» 

У ранковому блоці каналу «FreeДом» релігієзнавець Іван Папаяні зазначив, що російська церква, аби виправдати величезну ціну війни, в якій вже загинули сотні тисяч російських військових, навіює росіянам, що життя нічого не варте. 

Російський воєнний експерт Ян Матвєєв висловив думку, що Росія забрала з Курильських островів системи ПВО, які встановила в 2022 році, через те, що комплексів ПВО не вистачає, виробляти їх важко, зусилля з нарощення виробництва не дають результату. «У Пскові, вочевидь, не виявилося ПВО», — зауважив гість, додавши, що до повномасштабної тривалої війни в Росії ніхто не готувався. Водночас, хоча російська армія й втрачає вдвічі більше танків, ніж українська, в нинішньому її стані вона може опиратися довго, вважає Ян Матвеєв, особливо, якщо відступить на зручніші для оборони рубежі — відступати і будувати все нові й нові лінії оборони можна, мовляв, роками.      

У блоці каналу «1+1» політичний коментатор Дмитро Левусь висловив сподівання, що анонсоване головою зовнішньополітичної служби Євросоюзу Жозепом Боррелем розширення ЄС до 2030 року є швидше позитивом, ніж навпаки: «Це не залізобетонні строки, не йдеться про те, що ніхто не зможе раніше вступити». 

Історик-британіст Єгор Брайлян, коментуючи зміну міністра оборони Сполученого Королівства, спрогнозував «період неактивної політики Бена Воллеса». 

Володимир Фесенко оцінював заяву терориста Гіркіна про намір йти в президенти Росії. За словами Фесенка, після смерті Пригожина Гіркін намагався підіграти Путіну, підкреслюючи його непричетність до катастрофи літака, та прогин не зарахували. Заява Гіркіна може бути частиною стратегії захисту, у нас подібні прийоми працюють, однак там — навряд чи. «Вибори йому не світять, сидіти йому в Росії», — резюмував Фесенко. 

У вечірньому блоці каналу «FreeДом» капітан першого рангу запасу Андрій Риженко назвав навчання НАТО в Балтійському морі «попередженням» Росії.   

Правозахисниця Тетяна Іванова попередила громадян України, які опинилися в окупації, про кримінальну відповідальність за участь у фейкових виборах загарбників. «Якщо під дулами автоматів – то поставте якусь галочку, — порадила правозахисниця. — І зберіть докази того, що ви це робили під примусом». За словами гості, доказами можуть бути відео, аудіо, завірені підписами акти опитування свідків, списки свідків з телефонами і адресами і тому подібне. 

Керівник пресофісу Херсонської ОВА Олександр Толоконніков своєю чергою говорив про небажання мешканців окупованої частини Херсонщини брати участь у фейкових виборах. Щоб мати час створити хоча б якусь «картинку підтримки», окупанти розтягли «день голосування» на десять днів, зазначив Толоконніков.

Білоруський журналіст, політик і радник Світлани Тихановської Франак Вячорка прокоментував зокрема інцидент із нібито зальотом на білоруську територію польського гелікоптера. «Лукашенку важливо створювати напругу на кордоні, щоб Польща і Литва займалися власною безпекою і відволікалися від допомоги Україні. Ми просимо наших західних партнерів не припиняти допомогу Україні», — наголосив Вячорка. На запитання ведучих, чи завершено історію з «вагнерівцями» в Білорусі, гість відповів, що «перший сезон закінчився смертю Пригожина, далі продюсери посперечалися»: Путін хотів би закрити проєкт, Лукашенко, переслідуючи якісь власні інтереси, — продовжити. Проте наразі «вагнерівці» з Білорусі розбігаються. 

Докторка політичних наук, провідна наукова співробітниця НІСД Олена Бордиловська говорила про саміт G20 в Індії: надія на отримання запрошення була, однак Україну так і не запросили. Водночас, на думку гості, анонсована присутність Володимира Зеленського на Генасамблеї ООН важливіша, ніж на саміті G20.            

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
146
Теги:
Читайте також
11.09.2023 11:00
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
374
09.09.2023 22:01
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
601
09.09.2023 15:00
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
459
08.09.2023 13:09
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
513
07.09.2023 10:29
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
482
29.08.2023 22:12
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
403
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду