Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 14 травня 2023 року

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 14 травня 2023 року

16 Травня 2023
617
16 Травня 2023
12:22

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 14 травня 2023 року

617
Просування українських військових біля Бахмуту, День Праведників народів світу, новий пакет військової допомоги від Німеччини.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 14 травня 2023 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 14 травня 2023 року

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» та «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «FreeДом», ICTV/СТБ

У блоці каналу «FreeДом» із заступником головного редактора російського видання «Верстка» Олексієм Левченком ведучі обговорювали чи не щоденну тему українського іномовлення — посилення політичних репресій у Росії. За словами гостя, російська репресивна машина нелогічна: Пригожин і Гіркін наговорили вже на кілька строків, але їх ніхто не притягає до відповідальності. Левченко також зауважив, що Росія ще не наздогнала за інтенсивністю репресій Білорусь, де можна потрапити в тюрму за листування з друзями в месенджері. Але впевнено наздоганяє. 

На думку керівника аналітичного напрямку Мережі захисту національних інтересів ANTS Іллі Несходовського, якщо Угорщина не схвалить новий пакет антиросійських санкцій ЄС, його не буде ухвалено. Але в Євросоюзу чимало важелів впливу на Угорщину, аж до виключення її з ЄС. Угорщина не свої інтереси захищає, а транслює позицію Кремля, додав Несходовський. 

14 травня відзначається День Праведників народів світу, тож на зв'язок зі студією вийшов співпрезидент Асоціації єврейських організацій і громад України Йосиф Зісельс. Він розповів зокрема, як у перші місяці повномасштабного вторгнення його організація допомагала евакуюватися зі сходу і переїхати на захід України родинам Праведників — із вдячністю за те, що вони або їхні рідні багато десятиліть тому рятували євреїв від німецьких окупантів. 

Вибори в Туреччині двічі, в ранковому й вечірньому етерах, коментував директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос. На його думку, ці вибори важливі і для регіону, і для України — від того, хто в Туреччині стане президентом, яким буде парламент, залежить зокрема просування України в НАТО. Якщо влада в країні зміниться, зміняться і її стосунки як з Росією, так і з Заходом. 

Політичний коментатор Володимир Фесенко у щотижневій рубриці Президент.ua коментував указ Володимира Зеленського щодо відзначення 9 травня Дня Європи й візити глави держави до Італії та Німеччини.

У блоці ICTV/СТБ виконувач обов’язків командира 3-ї штурмової бригади Збройних Сил України Максим Жорін розповів про просування українських захисників біля Бахмуту. «Наше завдання — оточити ту частину російських військ, яка перебуває в місті, — зазначив Максим Жорін. — Це дуже складно, однак ми поступово просуваємося вперед і вибиваємо ворога».       

Директор Центру суспільних досліджень «Український меридіан» Дмитро Левусь коментував візит Президента Зеленського до Берліна, новий великий пакет військової допомоги Україні від Німеччини. І таку іміджеву річ, як висловився Левусь, як вручення Володимиру Зеленському (і в його особі українському народу) Міжнародної премії імені Карла Великого за внесок в об'єднання Європи.  

Про новий пакет допомоги Україні від Німеччини говорив і кореспондент російської редакції Deutsche Welle в Берліні Володимир Єсипов, нагадавши, як рік тому Німеччина починала з передачі Україні п’яти тисяч касок. За словами Єсипова, пакет допомоги на 2,7 мільярди євро, який включатиме 20 БМП «Мардер», 30 танків «Леопард», ЗРК IRIS-T-SLM із ракетами, велику кількість боєприпасів, викликав у Берліні неабиякий резонанс, адже пересічні берлінці, мовляв, уже втомилися від війни Росії проти України. 

Авіаційний експерт Валерій Романенко вважає, що російську авіагрупу у складі двох гелікоптерів Мі-8 і літаків Су-34 та Су-35 збила в Брянській області російська ППО. «Не знаю, як це було, наразі триває розбір польотів, — сказав Романенко. — Можливо, ЗРК були поставлені на автомат, щоб не пропустити масований наліт безпілотників. Можливо, дався взнаки людський фактор — російські військові нервують у передчутті українського контрнаступу». Так чи інакше, але Валерій Романенко жартома запропонував зробити цей день святом російської ППО: «Успіх безсумнівний, адже збито чотири серйозні цілі, зокрема два новітніх літаки…»    

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
617
Теги:
Читайте також
22.05.2023 11:32
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
1 109
21.05.2023 13:55
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
1 319
20.05.2023 22:26
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
1 174
19.05.2023 11:17
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
855
17.05.2023 14:31
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
950
17.05.2023 11:22
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
649
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду