Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 10 травня 2023 року

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 10 травня 2023 року

12 Травня 2023
1069
12 Травня 2023
21:47

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 10 травня 2023 року

1069
Зернова угода, новий пакет антиросійських санкцій Євросоюзу, парад на Красній площі.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 10 травня 2023 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 10 травня 2023 року

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» та «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «FreeДом», «Інтер», ICTV/СТБ

У блоці каналу «FreeДом» колишня виконувачка обов’язків міністрки агрополітики і продовольства Ольга Трофімцева коментувала блокування Росією зернової угоди. Росія погрожує припинити участь після 18 травня, висуваючи чимало умов і знову шантажуючи світ голодом. Днями у Стамбулі зустрічаються з цього приводу делегації сторін, повідомила Трофімцева. За її словами, якщо домовитися не вдасться, ризики зростуть у рази. Водночас Туреччина готова до ескалації з боку Росії, як і інші країни НАТО. У вечірньому блоці про зернову угоду говорив перший віце-президент Торгово-промислової палати України Михайло Непран.   

Професорка, релігієзнавиця Ірина Богачевська наголосила, що Кремль використовує РПЦ у війні як зброю, один із найбільших засобів впливу й маніпулювання. Церква в Росії у всі часи співпрацювала з владою, намагаючись довести свою корисність, додала Богачевська. 

Кореспондент російського центру «Досьє» Ілля Рождественський розповідав про антиукраїнські постановочні акції, які російські спецслужби влаштовують в Європі. Колеги Рождественського знайшли щонайменше двох людей, марокканця і алжирця, петербурзьких студентів, які через соцмережі збирали «активістів» для участі в акціях, а потім поширювали пости з відео. Росія перенесла практику платних мітингів на європейські країни, резюмував гість.    

У блоці каналу «Інтер» економіст Олег Пендзин аналізував черговий, одинадцятий, пакет антиросійських санкцій, який зараз обговорюється в Євросоюзі. У наступному блоці на цю тему говорила також спецпредставниця МЗС України з питань санкційної політики Олександра Василенко.

Авіаційний експерт Костянтин Криволап коментував повідомлення про розгляд урядом Нідерландів можливості передачі Україні винищувачів F-16, а також ділився враженнями від параду в Москві 9 травня. За словами Криволапа, крім «ганьба», він не знайшов у соцмережах жодного іншого слова, навіть від затятих російських пропагандистів.

Присутність на параді в Москві, поруч із міжнародним злочинцем Путіним, премʼєра Вірменії та президентів Казахстану, Киргизстану, Таджикистану, Туркменистану й Узбекистану коментував політтехнолог Борис Тизенгаузен. Лукашенко теж був присутній, але Лукашенком на параді нікого не здивуєш, тоді як поява інших очільників колишніх радянських республік стала до певної міри несподіванкою, казав коментатор. У Міністерстві закордонних справ України назвали приїзд іноземних лідерів на військовий парад у Москву аморальним і недружнім до України кроком. За словами Тизенгаузена, громадяни цих країн в соцмережах пишуть, що їм соромно, просять не ототожнювати народи з їхніми можновладцями і вибачаються перед українцями. 

За версією шеф-редактора новин російського видання The Insider Тимура Олевського, повітряну частину параду над Красною площею скасували навіть не тому, що бракує літаків, а тому, що влада боїться власних льотчиків: а раптом якийсь із них спрямує літак прямо на трибуну з господарем Кремля та його гостями?

Заступниця секретаря Сейму Латвії від партії Progresīvie Антоніна Ненашева в інтерв’ю Ксенії Смирновій з циклу «На грані» розповідала про ставлення до російської агресії в Латвії, а також адаптацію в країні українських біженців і вирішення супутніх проблем.

У блоці ICTV/СТБ голова Запорізької обласної ради Олена Жук говорила про так звану «евакуацію» мирних мешканців з окупованої частини Запоріжжя, яку проводять росіяни. Насправді ця «евакуація» є депортацією, зазначила Олена Жук. Окупанти залякують людей тим, що, мовляв, «прийдуть ЗСУ і всіх, хто був в окупації, розстріляють».   

Політичний коментатор Володимир Фесенко підбивав підсумки візиту до Києва президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн. Візит є ще одним свідченням підтримки, вважає Фесенко, однак застерігає очільника українського уряду Дениса Шмигаля від занадто оптимістичних заяв щодо вступу України до ЄС найближчим часом.

Старша аналітикиня Центру досліджень сучасної Туреччини Євгенія Габер докладно розповіла про передвиборчі розклади та хід президентської виборчої кампанії в Туреччині.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1069
Теги:
Читайте також
17.05.2023 14:31
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
956
17.05.2023 11:22
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
653
09.05.2023 11:04
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
809
08.05.2023 17:21
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
765
07.05.2023 12:40
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
1 060
05.05.2023 11:32
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
1 124
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду