Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 12 травня 2023 року

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 12 травня 2023 року

14 Травня 2023
736
14 Травня 2023
22:00

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 12 травня 2023 року

736
Ракети Storm Shadow від Великої Британії, головне релігійне свято в Росії, вибори в Туреччині, Євробачення-2023.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 12 травня 2023 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 12 травня 2023 року

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» та «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «FreeДом», «Інтер»

У ранковому блоці каналу «FreeДом» воєнний оглядач Іван Ступак коментував передачу Великою Британією Україні далекобійних ракет Storm Shadow. «У кожній країні є політики, не в кожній є лідери, це рішення свідчить, що у Великій Британії є і політики, і лідери», — сказав Ступак. За його словами, на території України, зокрема в Криму, налічуються 223 російські воєнні об’єкти, куди можуть прилетіти такі ракети — і обернути ці об’єкти на попіл. 

Російський адвокат Олексій Барановський відповідав на запитання ведучих, чому деякі російські медіа навіть в еміграції, за кордоном, працюють під плашкою іноагентів. «Вони ніби й критикують путінський режим і водночас демонструють законослухняність, — пояснив Барановський. — Ще, певне, не зрозуміли, що в цій війні так не можна, в цій війні ти або борешся з режимом, або ні. Якщо не борешся — працюєш на Путіна. Лишитися над сутичкою не вдасться». Гість також зазначив, що репресії проти інакодумців у Росії стають жорсткішими, тож літо 2023-го буде гарячим. 

У блоці каналу «Інтер» український коментатор, журналіст і ведучий Тимур Мірошниченко розповів з Ліверпуля про бездоганну організацію, вражаючу атмосферу й надзвичайно високий рівень підтримки України на Євробаченні-2023. Напередодні фіналу букмекери, за словами Мірошниченка, були впевнені в перемозі шведки Лорін, наші TVORCHI з їхнім «технологічним» номером у прогнозах букмекерів посідали третю сходинку.  

Ексміністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс коментував зустріч міністрів у справах ЄС країн Веймарського трикутника, яка 12 травня відбувалася в польському місті Познань, а також розробку Єврокомісією механізмів використання заморожених російських активів. 

Виконувач обов'язків керівника Центру протидії дезінформації при РНБО Андрій Шаповалов зробив огляд головних фейків тижня, які напродукувала російська пропаганда. Зокрема про нібито зникнення головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного та командувача Сухопутних військ Олександра Сирського, а також атаку Кремля безпілотниками. «Вони заявили, що Кремль атакувала сотня дронів, — зауважив Шаповалов, — не здивуюсь, якщо завтра скажуть, що дронів була тисяча, і вони їх всіх урочисто збили…»

Російський соціолог Ігор Ейдман коментував дані опитування Всеросійського центру дослідження громадської думки, згідно з якими, із 2018 року «День перемоги» став найбільшим святом для 65% росіян, хоча раніше улюбленим святом був Новий рік. Ейдман підкреслив, що ці дані не викликають у нього жодних сумнівів: 9 травня — давно головне релігійне свято в Росії, якому поступаються і Різдво, і Великдень. Тільки ця релігія — не православ’я, а побєдобєсіє. Влада каже, що «може повторити», і обіцяє народу «друге пришестя» перемоги. «Але нині ці обіцянки зіштовхуються з грубою реальністю: замість обіцяної перемоги росіяни отримають принизливу поразку, яка зруйнує легітимність російської влади як жерців культу перемоги і Путіна — як гаранта перемоги», — підсумував Ейдман. 

У вечірньому блоці каналу «FreeДом» заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов висловив думку, що Туреччину очікує період турбулентності, хто б не переміг на місцевих президентських виборах. Україні це небайдуже, адже Туреччина — наш партнер.

Експерт з питань національної безпеки Іван Варченко й директор фонду «Вільна Росія» на Південному Кавказі Єгор Куроптєв говорили про панічні настрої окупантів у передчутті контрнаступу українських Сил оборони. 

Народний депутат України від «Слуги народу» Олександр Мережко коментував ухвалену днями резолюцію Сенату Польщі про вступ України до НАТО. Як це узгоджується зі свіжою заявою високого представника ЄС Жозепа Борреля про те, що питання членства України в НАТО не на часі? На рівні НАТО такого дисонансу немає, запевнив Мережко. Вагань щодо приєднання України до Альянсу немає, питання зміщується в бік того, як це станеться і коли це станеться.  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
736
Теги:
Читайте також
20.05.2023 22:26
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
1 180
19.05.2023 11:17
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
856
17.05.2023 14:31
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
952
17.05.2023 11:22
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
650
09.05.2023 11:04
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
807
08.05.2023 17:21
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
759
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду