Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 19 грудня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 19 грудня

20 Грудня 2022
1169
20 Грудня 2022
21:10

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 19 грудня

1169
Нічна атака ворожих дронів, «зуби дракона» в окупованому Мелітополі, мілітаризація російських шкіл, політ Шойгу над окопами, зустріч двох диктаторів.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 19 грудня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 19 грудня

У слоті групи каналів Starlight Media політолог Дімаш Альжанов пояснював, чому Казахстан проголосував проти резолюції Генеральної асамблеї ООН із засудженням дій Росії в Україні і щодо порушення прав людини в окупованому Криму. По-перше, держава не голосує щодо порушень прав людини через те, що в самому Казахстані в січні минулого року були протести, які влада жорстоко придушила, сказав Дімаш Альжанов. По-друге, влада у Казахстані зацікавлена у підтримці Росії, і не варто показувати режим президента Токаєва в іншому світлі. Всередині країни посилюються репресії проти журналістів і активістів. Росія і Казахстан — схожі режими, січень 2021 року це яскраво засвідчив, наголосив політолог.

Голова профспілки «Альянс учителів» Данило Кен коментував приклади мілітаризації російських шкіл. Зокрема уроки, де дітям як зразок мужності і патріотизму показують ролики про дії спецпризначенців у Беслані у вересні 2004 року, в які вмонтовані сучасні кадри з України — з танками з літерами «V». Ще й із комп’ютерними ефектами в стилі роликів, що їх знімає Євген Пригожин про вагнерівців. Чимало вигадок, за словами Кена, навіщось переповідають учням і деякі вчителі. «Безумства багато», — констатував Кен.

Спеціальний кореспондент Російської служби Бі-бі-сі Андрій Захаров коментував звернення Рамзана Кадирова китайською мовою до мусульман усього світу, істерики в ефірі пропагандиста Володимира Соловйова та інші кремлівські наративи. «Те, що робить Росія з Україною, і є справжній сатанізм», — зазначив Захаров.    

Мер тимчасово окупованого Мелітополя Іван Федоров розповів, що в місті з’явилися нові загони кадирівців, а на центральних вулицях окупанти в передчутті наступу українських військ ставлять бетонні оборонні споруди — «зуби дракона».   

Речник командування повітряних сил Юрій Ігнат і начальниця пресцентру сил оборони України «Південь» Наталя Гуменюк коментували нічну атаку скерованих зокрема на Київ і Київщину дронів — надіслане росіянами українцям «привітання» із Днем святого Миколая у вигляді 35 «подарунків», більшість із яких нашим захисникам вдалося збити.

Про атаку ворожих безпілотників йшлося і в ранковому слоті каналу іномовлення, зокрема у включеннях кореспондентів із місць подій.

Воєнний експерт Інституту майбутнього Іван Ступак говорив про стосунки Путіна і російських генералів, з ким і як довго радився Путін щодо вторгнення в Україну, а також про стан російської армії.

Шеф-редактор і ведучий російської програми «Воздух» Дмитро Єловський коментував розслідування The New York Times, зокрема те, що Путін готовий, аби досягти своїх цілей в Україні, втратити триста тисяч російських військових. «Для мене це звучить жахливо, — сказав Єловський. — Жахливий цинізм, мерзота, злочин не лише проти України, але й проти Росії».   

Експерт енергетичних програм Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп коментував втрати Росії на нафтовому ринку через обмеження цін, прогнозуючи падіння видобутку російської нафти.

У слоті каналу «Інтер» колишній посол України в США і Франції Олег Шамшур коментував дев’ятий пакет антиросійських санкцій Євросоюзу і заклики як українських, так і іноземних діячів дати Україні більше зброї. 

Головна редакторка білоруського сайту «Хартія'97» Наталя Радіна вважає, що поїздка Путіна до Лукашенка є доказом підготовки повторного наступу з боку Білорусі на Україну, цього разу за участі білоруських військових. Лукашенко боїться, але нічого не може вдіяти. Білоруси не хочуть воювати в Україні, керівництво так чи інакше візьмуть на себе росіяни. Це призведе не лише до того, що Лукашенко втратить владу, але й до втрати Білоруссю суверенітету. Зрештою впадуть режими обох диктаторів, впевнена Наталя Радіна, — і Путіна, і Лукашенка.

А от політтехнолог і письменник Михайло Шейтельман іншої думки: мовляв, щоб спонукати Лукашенка до наступу на Україну, не обов'язково було Путіну летіти до Мінська. Метою ж його зустрічі з Лукашенком могло бути підписання в річницю створення СРСР нового «союзного  договору». Шейтельман прокоментував також вертолітний проліт путінського міністра Шойгу над окопами, розташованими нібито біля передової, а насправді хтозна-де.

У наступному слоті журналіст, політичний діяч, радник Світлани Тихановської Франак Вячорка висловив припущення, що Путін у Мінську вимагатиме формалізації окупації Білорусі. Чи так це, дізнаємося не відразу і не із заяв, а із дій, зауважив Вячорка.         

У вечірньому слоті каналу іномовлення кореспондентка Альона Грамова виходила на звязок зі студією з Бахмута, а спецкор каналу в Європі Віталій Сизов — із Риги, де проходив саміт лідерів держав Північної Європи.

Офіційна представниця Держдепартаменту США Андреа Калан коментувала заяву колишнього держсекретаря США Генрі Кіссінджера, який вчергове закликав до перемовин із державою-агресоркою, а депутат Європарламенту Андрюс Кубілюс в інтерв’ю Ксенії Смирновій стверджував, що Європа єдина у сприйнятті ролі Росії у війні, а також перспектив членства України в Євросоюзі.

Із російським демографом Олексієм Ракшою ведучі, вочевидь, планували говорити про погану демографічну ситуацію в Росії. Ракша і говорив, однак при цьому не втрачав нагоди нагадати, що в Україні демографічна ситуація взагалі катастрофічна, «можна лише поспівчувати».

В етері була також авторська рубрика шеф-редактора каналу Олексія Мацуки про причини скасування річної підсумкової пресконференції Путіна.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1169
Теги:
Читайте також
19.12.2022 20:27
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
538
19.12.2022 00:11
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
516
18.12.2022 13:03
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
506
18.12.2022 00:04
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 108
17.12.2022 06:46
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 184
16.12.2022 00:45
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 327
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду