Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 22 грудня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 22 грудня

24 Грудня 2022
939
24 Грудня 2022
00:04

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 22 грудня

939
Підсумки візиту Зеленського до CША, ймовірна провокація «вагнерівців» на кордоні з Україною, ліквідація Московської Гельсінської групи, реформа російської армії.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 22 грудня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 22 грудня

У слоті «1+1» кореспондентка ТСН у Вашингтоні Ольга Кошеленко розповіла про бурхливу реакцію американців на приїзд до США президента України. Про візит Володимира Зеленського до США та важливість закритої частини перемовин говорив і колишній керівник Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж.

Ексміністр палива і енергетики України Іван Плачков коментував зокрема обмеження цін на російську нафту, а також перспективи встановлення «стелі» цін на російський газ. 

Журналіст-міжнародник, член правління міжнародної асоціації китаєзнавців Олексій Коваль коментував поїздку заступника керівника російського Радбезу Дмитра Медведєва до Китаю з якимось нібито листом від Путіна. За словами експерта, посада Медведєва занадто низька, щоб зустрічатися з лідером Китаю Сі Цзіньпіном, тому вирішили влаштувати зустріч нібито по партійній лінії — як голови партії «Єдина Росія».  

Політична аналітикиня і головна редакторка порталу After Empire Ольга Курносова аналізувала відмінності війни в Україні від інших війн, які вела Росія, а також майбутнє Росії і Путіна. За словами Курносової, нормальна еліта вже винесла б Путіна вперед ногами і домовлялася би з Україною і світом щодо припинення війни. Але російські еліти боягузливі і не здатні на вчинки. 

Ольга Курносова цього дня з'являлася в етері ще двічі — в наступному слоті вона коментувала візит Володимира Зеленського до США, його промову в Конгресі і поїздку до Бахмута. «Щоб це якось перебити, нам показують Шойгу нібито на передовій, де чомусь ніхто не стріляє», — сказала Ольга Курносова. Також вона говорила про ліквідацію однієї з найстаріших російських правозахисних організацій — Московської Гельсінської групи. А в останньому слоті інформаційного дня Курносова говорила про поранення ексдиректора «Роскосмосу» Дмитра Рогозіна внаслідок обстрілу ресторану в Донецьку, де він святкував день народження, а також чому російське керівництво ніяк не доїде до передової, а тільки бреше, що регулярно її інспектує.

У слоті каналу «Інтер» радник лідерки білоруської опозиції Світлани Тихановської Франак Вячорка коментував імовірність провокації на кордоні з Україною: за деякими даними, «вагнерівці» з групи «Ліга» мають намір обстріляти територію Білорусі, звинувативши в цьому Україну. Франак Вячорка розповів також, що з Білорусі не випускають чоловіків призовного віку — знімають з автобусів, які йдуть зокрема до Польщі, саджають у слідчий ізолятор, перевіряють телефони, часто-густо порушують кримінальні справи…

Політкоментатор Ігор Рейтерович коментував топтему дня — візит Зеленського до США, який Рейтерович назвав дуже успішним і навіть безпрецедентним. «Росія ще сподівалася якось домовитися з США без України, — сказав Рейтерович, — але Байден зустрівся із Зеленським, а не з Путіним…». На думку експерта, Саміт миру, який запропонував Володимир Зеленський, може відбутися вже на початку наступного року. Також Рейтерович говорив про анонсовану в Росії реформу армії. У наступному слоті Ігор Рейтерович коментував новий пакет воєнної допомоги Україні від США, який включає системи протиповітряної оборони Patriot. 

Підприємець, ексголова компанії «Юкос» Леонід Невзлін, крім візиту Зеленського до США, коментував зокрема ліквідацію Московської Гельсінської групи. «Щуряча натура Путіна в тому, що він за життя Людмили Алексеєвої (дисидентки, правозахисниці і засновниці МГГ,ДМ) навідував її, дарував квіти, коли вона за когось просила, робив вигляд, що виконує її прохання, хоча насправді пальцем не поворухнув», — сказав Невзлін. 

У слоті каналу іномовлення директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос коментував заяву Ірану щодо нібито безпідставних звинувачень у наданні Росії безпілотників, а директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко — ситуацію в енергетиці та обмеження цін на російську нафту. 

На думку професора Нью-Йоркського університету Ігоря Айзенберга, визнання Росії державою-спонсоркою тероризму не вплине на запровадження санкцій — їх, мовляв, уже стільки, що більше майже неможливо запровадити. І не сприятиме виключенню Росії з Радбезу, позаяк немає відповідного механізму. Айзенберг також відзначив схожість промов Путіна з промовами Гітлера і Геббельса, натомість виступ Володимира Зеленського в Конгресі США англійською мовою назвав емоційним і сильним. 

Директор Інституту зовнішньополітичних досліджень Григорій Перепелиця говорив про те, на яких умовах можливі переговори щодо миру, а також про три сценарії закінчення війни, які обговорювалися в Білому домі під час візиту Зеленського.   

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
939
Теги:
Читайте також
28.12.2022 18:59
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
937
27.12.2022 22:28
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
912
19.12.2022 20:27
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
527
19.12.2022 00:11
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
504
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду