Христина Стебельська: «Інколи шлях програми від задуму до ефіру нагадує кладовище»

1 Березня 2010
49211

Христина Стебельська: «Інколи шлях програми від задуму до ефіру нагадує кладовище»

49211
Головний редактор Першого каналу переконана, що державне телебачення в Україні недооцінено
Христина Стебельська: «Інколи шлях програми від задуму до ефіру нагадує кладовище»

Христина Стебельська як головний редактор Першого національного дбає про добірну українську мову на телеканалі. Вона мріє створити Клуб шляхетної мови телевізійників, хоча й зізнається, що, на її думку, довершено українською розмовляє хіба що Всевишній. Вона вважає, що жоден президент, який приходив до влади, не приділяв належної уваги державному телеканалу. Через це, а також через хронічне недофінансування, шлях програми від задуму до ефіру на Першому нагадує кладовище.

 

 

- Пані Христино, головній редакції Першого національного, яку ви очолили, вже понад рік. Що вдалося за цей час змінити?

- Найперше - позиціонування. Нас сприймають не просто як загальнонаціональний, а саме як український канал, тому для нас головне - національні пріоритети. Я, як головний редактор, принципово відповідаю на всі дзвінки-закиди щодо програм. Комусь не подобаються документальні фільми про історію України, але, я переконана, українці мусять вчитися дивитися про себе фільми. Так, погоджуюсь, треба більше позитивної енергії.

 

Тому у нас є «Євробачення», ми показуємо спортивні олімпіади. А щоденний випуск новин «Євроньюз» - це доказ наших серйозних позицій і міжнародних амбіцій. Щодо «Євроньюзу», то креативний менеджмент телеканалу працює над запуском повної україномовної версії, де є і новини, і тематичні програми.

 

Далі. Оскільки нашу аудиторію цікавить думка влади, ми чітко її подаємо. Інформація не тільки з Києва, а з країни загалом, тому відродження кореспондентської мережі в областях - це також дуже важливо.

 

Перший національний має також бути корисним і соціально відповідальним. Тут слово за Головною редакцією. Бесіди з керівниками програм і ведучими не тільки мовно-літературні, це наші спільні пошуки влучних акцентів. Завжди схиляємо до таких, після яких глядач себе поважає. Потрібно багато знати про Україну, вірити в неї та в Бога, щоб із того вийшло пізнавальне телебачення.

 

- Ви згадали про Бога. Навіщо у державне телебачення втягувати релігію? Чи не можна обійтися без цього?

- Ні, не можна, особливо зараз. Бо якщо навіть високопосадовці мають проблеми морального ґатунку, то екран має дихати духовним. Коли запрацює цілодобовий релігійний телеканал, як у Польщі чи Італії, - так. А зараз - ні. Роблю висновки з рейтингу прямих релігійних трансляцій та проекту «Благовісник». Це необхідно, бо релігія впливає на мотивацію людей, формує уяву про справедливість. Нам треба навчитися жити з тим, у що ми віримо.

 

 

 

- Коли створювали редакцію, перед вами ставилося стратегічне завдання - покращити якість української мови в ефірі. Чи вдалося?

- Зараз канал транслює зимові Олімпійські ігри. Щовечора даємо коментаторам Ванкувера та Вістлера свіжі поради, а декому робимо серйозні зауваження.

 

У нашій редакції нагадуємо, що рай - це бібліотека словників. А ведучих перед мовним аналізом трохи заспокоюємо, бо довершено українською розмовляє тільки Всевишній.

 

Як шліфуємо загалом? Моніторимо ефір: яка вимова диктора, наголоси, побудова речень, як написано титр. Постійно боремося з русизмами. Проводимо наради за участі президента НТКУ, керівників підрозділів та ведучих. І якщо відверто, то за цей рік я ні на крок не відступила від позиції: ведучі, які не хочуть мати з українською мовою нічого спільного, не повинні мати нічого спільного з національним телеканалом. Вони мають не лише в «ящику» чи діловому листуванні спілкуватися українською, а й повсюди. Бо коли в побуті людина говорить каліченим варіантом російської мови, а на роботі, думаючи нею ж таки, мимоволі переносить її дух в український вислів, то постає не вельми привабливий образ двоязикого (навіть не двомовного!) напівносія недомови. Отож ми й прагнемо, щоб у наших колег завжди й усе було на «-лося»: думалося, хотілося й моглося - і все українською!

 

 

- Які телепрограми, що сьогодні є в ефірі, ви вважаєте гідними державного національного телеканалу?

- Сподіваюся, негідних програм у нас немає. А щоб «і до ладу, і до прикладу», то мій аналіз як знак запитання, три крапки, крапка. А знак оклику я ставлю аналітичній «Точка зору» з Юрієм Громницьким. Інтелігентний ведучий, влучні запитання та формат, що задає тон серйозної розмови. Також збалансовані випуски «Новин», особливо з Олесем Терещенком. Принципово вдалими вважаю «Кіно.ua», «Вихідні по-українськи», «Фольк-music», «Індиго», «Далі буде»...

 

І, звичайно, документалістика Першого національного, яку я гонорово називаю «робота з вічністю». Бо 42 престижні нагороди - це визнання.

 

- А яких бракує?

- Які лікують заполітизованість. Консолідовані навколо важливих для України тем. З добрим смаком під сучасним кутом зору.

 

Треба гумору - суто українського! Для дітей - казок і пізнавальних програм на розвиток логіки. Щоденників назустріч «Євро-2012». І телереаліті, де допитливі відкривають двері. Шляхетної культури, мистецького модерну. Звичайно, телеканал презентабельний, коли є ґрунтовний підсумок тижня - на зразок проектів Юрія Макарова.

 

А дат в календарі НТКУ - говерла. Ось відкрию перед вами на 2010 рік: 300-ліття Конституції Пилипа Орлика, 150 років виходу друком повного «Кобзаря» Тараса Шевченка, 80-ліття Ліни Костенко, 50-ліття Європейської мовної спілки, 20-ліття Декларації про державний суверенітет України... Ми з літературними редакторами ледь втиснули календар у 120 сторінок - кожна дата гідна національного ефіру.

 

- Як ви вважаєте, чи змінюватиметься телеканал після приходу до влади Віктора Януковича?

- Ця відповідь для мене болюча. Жоден президент, який приходив до влади, не приділяв належної уваги державному телеканалу. Може тому, що це система, в якій змінити щось швидко і кардинально неможливо. Хіба личить у центрі столиці України 20 років мати недобудований державний телецентр? Пригадую, як довго і вперто боролася команда НТКУ за введення сучасного цифрового ньюзруму. Перемогли, новинний комплекс працює. Треба модернізовуватись далі. Таланти в нас є, але оте недофінансування, постійний пошук внутрішніх резервів інколи такі, що шлях програми від задуму до ефіру нагадує кладовище.

 

- Але чи й надалі Перший перекладатиме всі синхрони й промови, зокрема й найвищих високопосадовців українською?

- Перший національний перекладатиме доти, доки шановні високопосадовці не опанують державну мову. Так, в Україні багатомовність: російська, румунська, угорська, татарська... і навіть мова ромів, але державна мова - одна. А ми законослухняні.

 

- Чи повернеться в ефір ваш проект про нацменшини в Україні «Між нами...»?

- Фільми про толерантність досі успішні, і нагорода Ради Європи є, а найважливіше, що цей продукт Першого національного вже давно на екранах зарубіжжя. Наприклад, фільм «Вірмени в Україні» з успіхом показаний на чотирьох головних вірменських телеканалах. Дипломатичні запити надходять досі. Продовжуємо адаптацію випуску «Корейці в Україні». Якщо проект буде профінансований як держзамовлення, то чому ні?

 

- Ви не сумуєте за роботою ведучої?

- Ні. Правду кажучи, ніхто не забороняє мені працювати в кадрі. Реноме ведучої приємне, я з мікрофоном рідного телеканалу 29 років, і маю що сказати глядачам. Але зараз бракує часу.

 

 

 

- На Першому останнім часом з'явилося багато нових молодих ведучих. На вашу думку, які риси мають бути притаманні ведучому? Чи повинні відрізнятися ведучі державного телеканалу і комерційних?

- Знання теми, інтелігентність, організованість. Макіяжем довго не посвітиш, бо на 3-му запитанні зрозуміло, що «мозок живе окремо від ніг». У нас не той глядач і наш ефір сприймається як державна політика. Тому треба глибоко цікавитися суто українським життям. А на публіці не забувати, що ти обличчя Першого національного і втрачати його заради кон'юнктури не варто. Будь-яка некоректна поведінка чи фото перекреслюють репутацію ведучого в колективі. Такі у нас не приживаються.

 

- Як ви ставитеся до реформування Першого національного в телеканал суспільного мовлення? Чи ви вважаєте, що державний і суспільний канали повинні існувати паралельно?

- Маю просте пояснення: наш народ любить телевізор і ненавидить рекламу. Тому мрія народу здійсниться - хоча, боюся, не дуже скоро. У чехів аж три громадські телеканали. У Європі традиційно рухаються від державного мовлення до суспільного із залученням профільних потужностей. На жаль, в українців нема коштів на два типи мовлення. А хочеться глибоких просвітницьких програм, чудового кіно, мандрів красивими світами... Не раз миготить у голові, чи дочекаюся українського Бі-бі-сі?

 

Біографія:

 

Христина Стебельська народилася на Тернопільщині, як пише про себе «у шляхетній галицькій родині». Батько - лікар, мати - педагог. Закінчила Прикарпатський університет ім. Василя Стефаника.

 

На телебаченні майже 30 років. У 1995-му  очолила Головну редакцію телебачення Національної телекомпанії України, головний редактор НТКУ.

 

Веде прямі трансляції особливо важливих урочистих державних заходів. Коментує у прямому ефірі святкові богослужіння з Ватикану та кафедральних соборів України. Створювала документальні фільми циклу «Українці у світі» та «Між нами...»

 

Заслужений працівник культури України. Народна артистка України.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
49211
Читайте також
Коментарі
18
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
маляр
5159 дн. тому
to Христина. З такими українофобськими поглядами пряма дорога до Табачника в міністерство а не на сайт телекритики. якраз там зараз збираются всякі ..., які ненавидять все українське. а потім їх всім скопом легше буде відправити на "истарическу родину"
проти ночі
5159 дн. тому
Benkeldorf!!!!! Підтримую! Респект Христині Стебельській. "Сісти їй на шию"мовним питанням не можливо. Як треба - створить УПА нтку на захист української мови. А любительці русскіх синхронів скажемо: ню-ню, ви як Гуру-Лєнін в Шушенском. Вилазьте, кумо, з шалаша, бо вже весна.
Benkeldorf
5159 дн. тому
Шановна "нехуторянко", то мабуть і є дибілізм, коли російськомовні "люди" не можуть вивчити "так страшенно схожої, мало не спільно-словянської" української мови?! Це ж яким треба бути довбанцем, щоб жити тут все життя і так отупіти?! Та вам треба ноги цілувати Христині Стебельській, що вона вас - придурків, вчить! Ця жінка представляла Україну в цілому світі. А слабо вам, сталічним, впродовж кількох годин вести прямий ефір з Ватикану? Просто, шановна, частіше дивіться УТ, бо не знаєте - ви мізинця не варті такої Людини! І, до речі, Київ - це і є моя Батьківщина. І Батьківщина всіх українців, у тому числі й з Івано-Франківська. І жодним таким російським фашистам, нас не поділити! А Вас, "світська дурепо", прошу почистити зуби і не смердіти тут своїм хамством! Нещасна "київська" примітивщина.
Христина
5159 дн. тому
Коли я дивлюся новини УТ і чую переклад українською інтерв"ю російськомовної людини, одразу переключаю канал. Це-ганьба! Робити українців дебілами, які розуміють одну мову -злочин. Доки отакі як пані Стебельська будуть принижувати наш розумний і талановитий народ? Почитала інтерв"ю і зрозуміла, що на своїй посаді Стебельська виключно "виловлює" з програм русизми. І для цього треба обіймати посаду Головного редактора? А де ж її серйозні програми, де пошуки і знахідки? А те, що вона робила - жахливе хуторятнство. І з таким рівнем ми пнемося у Європу? Жах! Жахливо і те, що отакі хуторяни як Стебельська окупували Київ, і принесли з собою найнижчий рівень культури. Чому ці люди не працюють на своїй Батьківщині, не прагнуть підняти рівень народу на Галичині, а пнуться у столицю зі своїм хуторянством і нахабністю? Вони чужинці у НАШІЙ УКРАЇНІ. Якщо Бенкендорф не позбавить отаких "мовознавців" права керувати Державним УКРАЇНСЬКИМ телебаченнм, він програє, як програли безліч керівників до нього. Творити національне телебачення мають світські люди, розумні і толерантні, а не нацики Стебельські.
Степан Іванович
5165 дн. тому
Пам ятаю Стебельську із "Сонячних кларнетів". Розумна і талановита жінка!
Наталка Фещук
5165 дн. тому
Якщо би побільше у наших ЗМІ з являлося таких інтерв ю, тоді би всі розуміли, яким насправді має бути журналіст - це те, про що Христина Стебельська говорить: знання теми, інтелігентність... і знали би, з кого брати приклад. Але справа в тому, що зараз у нас час таких "розумних, сміливих і талановитих, як Розинська"... Але і їх час минає...
Ігор
5165 дн. тому
!!!!!!!!!!!!!!
Христина Стебельська
5174 дн. тому
Усім учасникам форуму - щирі привіти і подяка за коментарі по суті - про наше. Колись прочитаємо і будемо знати, в чому були праві, а де помилялися. І про "розумних, сміливих, талановитих... які роблять рейтинговим" телеканал я ще напишу. Далі буде. Бувайте здорові і щоб - творилося!
Глядач
5175 дн. тому
А деж в цьому переліку розумна, смілива, талановита, Наталя Розинська? Яка, вірогідніше, більше за інших робить рейтинговим Перший Національний. Дуже гострі і цікаві її теми передач.Мало на якому каналі є такі сміливі ведучі. І що? Чому це пані Х.Стебельська її не згадує?...
dfu
5175 дн. тому
. А знак оклику я ставлю аналітичній «Точка зору» з Юрієм Громницьким. Інтелігентний ведучий, влучні запитання та формат, що задає тон серйозної розмови. Також збалансовані випуски «Новин», особливо з Олесем Терещенком. Принципово вдалими вважаю «Кіно.ua», «Вихідні по-українськи», «Фольк-music», «Індиго», «Далі буде»...
захар
5176 дн. тому
Дуже добре, що разом з чітким відстоюванням позицій державної мови на Першому роблять ще й передачі про життя нацменшин. Це означає що канал сповідує справді державницьку позицію. В тому мабуть і має бути його основне завдання на даний момент, а не в погоні за рейтингами
Ф-1 киянину
5176 дн. тому
Оперувати цифрами рейтингових вимірювань вміють ті ,хто або нічого не розуміє в телебаченні,або ті,хто свідомо хоче завдати шкоди, або ті,кого обділив розумом Бог. Ображатися на присутність в кадрі елементів національних ознак можуть тільки байстрюки,обділені материнського молока і батьківської ласки.
Христина Стебельська
5176 дн. тому
для "киянин" //01.03.2010 13:41:22 : Ви "галантний до неможливості джентельмен". Мабуть Ваша професія - "жаба в засаді", яка чітко характеризує і Ваш коментар. Пане/пані "киянин", розпочніть з себе. 1 - Уважніше дивіться телеефір і зробите для себе відкриття - Перший Національний не тільки транслює Євробачення, а його організовує і навіть!!! проводить. Скажу Вам, що це "нелегкий хліб". Наші ведучі - не гірші Юрія Горбунова і значно кращі (!) Тіни Кароль. І Богдан Бенюк частенько в нас, і Євген Нищук.. І щодо рейтингів у нас ОК!. 2 - Маєте рацію - я не така"сучасна і відома" як Тіна Кароль - На щастя. Ми різні, але доля обох привела до Києва і по-своєму випробовує. Ваша логіка формальна та поверхова хоча б тому, що "моє село" поряд з "вашим містом" не опускається до подібних образ. У Вас проблеми із жовчю, киянин? Співчуваю... Хоча, який Ви киянин? Для освічених людей столиці так спілкуватися непристойно. Якби подібні Вам були толерантніші до сільського кореня людини, то Україна і Київ були б кращими. Тому розчарую Вас, бо я таки народилася - у місті Скалаті, поблизу замку Богдана Хмельницького. Дитинство та юність мої - княжі. Ось чому я не можу дозволити собі скакати по корпоративах і телеканалах - як Юрій Горбунов та підспівувати Алі Пугачовій - як Тіна Кароль. Мій вибір - важкий: я є та, ким була завжди - УКРАЇНКА. А генетика - річ вперта і не на Вашу користь. Слабо? коментар свій підписати справжнім ім"ям, а не фальшивим - отож бо. 3 - Ви зробили мені честь, назвавши мою мову "поцукрованою". Цукор тепер дуже дорогий, тож - ДЯКУЮ! 4 - Запрошую до співпраці. Нам якраз бракує "спеців із шароварно-геронтологічного TV". Побесідуємо, поворожимо на "дух модернізації" Першого Національного... А раптом збудеться?
Mari-Anna
5176 дн. тому
Блискуче інтервю! Дотепне і суттєве! Відразу видно професіонала, який орієнтується у всіх питання свого фаху! Особливо подобається непереможний дух пані Стебельської. Її непримиренність щодо обставин - треба мати не тільки великі духовні сили, але й залізний характер!!! Так тримати!
Надія
5176 дн. тому
відповідь кинянину: негоже аж так висловлюватис! Та ще тому, хто міський. Та щк тому, хто киянин. Я, по-перше, із села. Родом. Правда, більше часу у місті. РЕКОМЕНДУЮ: дивіться телевізійні продукти Першого, може, трішки вихованості наберетеся! Прикро, що така невихована людина чоловічої статі в перший день весни напередодні 8 Березня українською мовою... Шкода,!
павло
5176 дн. тому
останніх кілька тижнів натикаюся на матеріали про УТ1 і вони більш-менш нормальні і цікаві. а в коментах постійно знайдеться герой, який неадекват всякий не в тему пише або просто хамить. от шо за тупі тролі. платять їм за це чи як
киянин
5176 дн. тому
В Україні багато людей родом з Франківська, котрі стали відомими і сучасними водночас: Богдан Бенюк, Віталік Линецький, Юра Горбунов, Женя Нищук, співачка Лама, Тіна Кароль, Костя Онищенко - режисер та ведучий, хтось більше, хтось менше, але пані Стебельська, щоб вона не виголошувала своєю поцукрованою мовою, - залишається уособленням того шароварного провінціалізму, який панує на УТ з часів його заснування. Можна говорити про кількість нагород, про звання і звитяги, але факт залишається фактом: рейтинги УТ в цифрах взагалі НЕ прослідковуються в першій десятці каналів. Все. Хизуватися Євробаченнями та Олімпіадами - це сміх, це не є продуктом УТ! Канал, як національний просто має ексклюзивне право на трансляції. А продуктом ефіру залишаються шароварно-геронтологічне "Надвечір"я", шоу Поплавського і подібні до цього "передачі". Покажіть мені ці рейтинги! Не маю нічого негативного проти Франківська, але у випадку пані Стебельської прислів"я: "Від села пішла, до міста не дійшла" - є попаданням в десятку. Максимум - рівень ТК "Галичина".
Gloria
5177 дн. тому
коли зявляться програми не ПРО, а ДЛЯ національних меншин...??? ми все-таки - багатокультурна країна...угорці , чехи, словаки Закарпаття, росіяни Криму, болгари Одещини, кримські татари ...Боже мій, коли в цій країна знайдуться особи, здатні усвідомити , що всі різні = всі рівні... як тільки стане державницькою політикою дбати про нацменшин - всі вони во стократ стануть ПРО українськими...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду