Дзень за пяць

20 Травня 2010
24296
20 Травня 2010
16:24

Дзень за пяць

24296
Керівник редакції білоруського «партизанського» каналу «Белсат TV» про роботу в умовах цензури: ніколи не знаєш, що припаяють твоїм журналістам цього разу – роботу без акредитації, непокору міліції, хуліганство…
Дзень за пяць

«Белсат TV» - це єдиний незалежний телеканал в Білорусі, що працює з 10 грудня 2007. Телеканал було створено відповідно до угоди між польським Міністерством закордонних справ та польським державним телеканалом Polsat у 2007 році. 

 

21 травня о 18.00 у Фундації Центр Сучасного Мистецтва на Щекавицький, 34 фестиваль «Білоруська весна» спільно з виданням «Детектор медіа»  презентує «Белсат TV». Про роботу «Белсат TV» розкажуть редактор інформаційного відділу Аляксей Дзікавіцкій та київський кореспондент телеканалу Тарас Ратушний.

 

ТК звернулася до Аляксєя Дзікавіцкого з проханням написати есе на тему один день «Белсат TV». Пропонуємо вам переклад тексту українською мовою (перекладач - Ілько Гладштейн). Білоруською текст можна прочитати тут.

 

 

Колись, ще в радянські часи, популярним був вислів «рік за два», коли йшлося про обрахунок трудового стажу за важких умов праці. Журналісти, однак, до категорії тих, хто працює у небезпечних умовах, ніколи не належали. 

 

Це змінилося вже після розпаду СРСР - у незалежній Білорусі... Мої колеги з незалежних видань сиділи у в'язницях, деяких вбили, не кажучи вже про штрафи, арешти, постійне залякування .... 

 

Коротше, понеділок на нашому каналі «Белсат» почався звичайно - з перегляду вчорашнього видання нашої інформаційної програми «Об'єктив» і планування випуску на сьогоднішній день. 

 

Серед найцікавішого: ситуація під час параду перемоги в Мінську, коли ледь не зустрілися в повітрі білоруські військові літаки, а один з яких міг зіткнутися з житловим будинком. На щастя, обійшлося. Але чому ці трухляві «СУ» досі літають над нашими містами? 

 

Рада Європи не хоче співпрацювати з Білоруссю, бо тут знову розстріляли двох людей: Мінськ від смертної кари не відмовляється. 

 

Ну і свято герба та прапора - зрозуміло, що тих, які Лукашенко повернув на референдумі в 1995 - практично радянські символи, хоча маємо ми і свої, історичні, стародавні - біло-червоно-білий прапор і герб «Пагоня»... 

 

Усе начебто спокійно - кореспонденти в регіонах і за кордоном на зв'язку, техніка не підводить, коротше, нормальна щоденна робота. Але... 

 

О 13:29 з Мінська приходить інформація про затримання співробітниками міліції наших кореспондентів - журналіста з оператором. Їх везуть до одного зі столичних РУВС (РВВС), і чим це закінчиться - невідомо. Це вже четвертий такий випадок за останні тижні. І раніше було. Досить часто. Але призвичаїтися до цього важко - вся редакція у Варшаві не знаходить собі місця. Неважко збагнути: працюємо в умовах практично фронтових. Звучить, може, трохи пафосно, але такою є правда: у нашій країні за інформацію, за те, щоб донести її до наших глядачів, треба боротися - відриватися від «хвостів», ховатися, сидіти у в'язниці. Як сидів нещодавно наш колега Іван Шульга тільки за те, що не допоміг міліції увірватися в квартиру, де знаходилися інші наші колеги. 

 

Минуло півтори години - наших досі тримають у міліцейському відділку. На щастя, маємо з ними зв'язок - кажуть, що поки все стандартно: запитують, для кого фотографували. 

 

Тим часом із Білорусі приходять матеріали для сьогоднішнього видання, перші коментарі експертів. Сьогодні в Білорусі - вихідний, хоча і понеділок. Уряд вирішив надати громадянам «звільнення» - посвяткувати День перемоги. 

 

Працюють журналісти, монтаж, спортивний оглядач - щодня ми маємо спортивний огляд, який робити зовсім нелегко, тому що на більшість спортивних заходів нам вхід закритий: немає акредитації. Не можна відвідувати й нормально знімати численні заходи за участю представників влади: немає акредитації. 

 

Отримати акредитацію теж не можна - подавали два рази в МЗС, але нам відмовили, посилаючись на те, що ми вже працювали без акредитації, тому й так порушили закон, а отже, треба нам відмовити. Замкнуте коло: без акредитації працювати не можна, отримати акредитацію теж не можна. 

 

Записуємо короткий анонс нашого видання - о16-й виходить коротенький трихвилинний «Об'єктив», в якому ми заохочуємо глядачів подивитися головний випуск о 20 годині і розповідаємо про теми, над якими зараз працюємо. 

 

Щодня над тим, щоб зробити дві інформаційні програми (3 хв. о 16.00, 22 хв. - о 20.00) працюють кілька десятків журналістів, монтажерів, операторів, технічних співробітників у Польщі, Білорусі, а також в Україні, Литві, Бельгії, Великобританії. 

 

Наша програма, втім, як і інші передачі на «Белсаті» - суто білоруськомовні.

 

На державному телебаченні наша рідна мова звучить менш ніж у 10% програм, решта - по-російськи. Саме тому мовне питання таке важливе для нас. 

 

15:47 - нових відомостей про затриманих поки немає. 

 

Важко сконцентруватися на поточній роботі, коли невідома доля колег. Додзвонилися, але в присутності міліції розмовляти не можуть. Що їм «припаяють» на цей раз - роботу без акредитації, непокору міліції, хуліганство і в результаті - штраф, добу, конфіскацію апаратури? Можливо все. 

 

16:10 - одного колегу випустили. Без покарання - рідкісний випадок. Можливо, добрий настрій після свята. 

 

16:45 - відпустили і другого. Але з настановами. Якими - не можу тут написати: цього вимагає конспірація. 

 

Випуск майже готовий. Старт о 20.00. День пройшов, можна йти додому. Завтра - новий інформаційний день. Що він принесе, як кажуть в інформаційних редакціях, ніколи невідомо. 

 

Аляксей Дзікавіцкі, керівник редакції інформаційних програм Белсат TV 

 

Фото - www.grani.ru

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Аляксей Дзікавіцкі, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24296
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Пенталгон
5092 дн. тому
А че, белорусики тоже свободы захотели? Это такие маленькие, с двумя ручками и двумя ножками, рыженькие такие? Ласковые и домашние? Так им же свобода противопоказана, им свернуться калачиком у ног Медведева и тапочки ему носить. А они про свободу, наивные.
Дзяніс
5092 дн. тому
Падтрымліваем нашых братоў-беларусаў. Мы разам павінны змагацца за свабоду ў нашых дзяржавах.
У Львові чинять подібно
5092 дн. тому
"Більше тисячі правоохоронців ретельно охороняли і були єдиними глядачами параду кількох ветеранів на чолі з головою обласної адміністрації Василем Горбалем, а усі городяни і гості міста трактувались небезпечними ворогами, які хочуть вчинити провокацію. Не пропускали міліціонери навіть тих, хто мав журналістське посвідчення. На запитання: «Чому?» Відповідали: «Наказано пропускати лише тих, хто має посвідчення Верховної Ради?»" Львів. 9 травня 2010 року. http://www.radiosvoboda.org/content/blog/2039062.html
Денищич
5093 дн. тому
Дзікавіцкі,бліяць,журналистика в твоем понимании белорусам на...уй не нужна!Угомонись,клоун, со своим нелепым спутником!С нас достаточно примера украинской либерастической журналистики в последние 5 лет.Твое харканье из-за ближнего кордону на Беларусь только укрепляет веру белорусов в необходимости жестких мер к отморозкам из медий! Для вас,скотов на прокорме у пендосов,должна быть на повестка дня ТОЛЬКО ЕДИНСТВЕННАЯ ПРОБЛЕМА ОТЕЧЕСТВА БЕЛОРУСКОГО : ПРОБЛЕМА ЕФЕКТИВНОГО СБЫТА НАШИХ ТОВАРОВ НА МИРОВОМ РЫНКЕ!Все!Все остальное - ваша х...йня на постном масле!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду