Останні з могікан

15 Серпня 2010
31690
15 Серпня 2010
10:15

Останні з могікан

31690
«Ми знаємо, що восени, з наближенням виборів, нас почнуть арештовувати. Просто знаємо, і нічого з цим не поробиш», – кажуть білоруські журналісти
Останні з могікан

Моє знайомство з Білоруссю почалося з невдалих спроб знайти в українському інтернеті найсвіжішу інформацію про місцеву ситуацію зі свободою слова. Зеро, нуль, нічого. Невже все нормалізувалось? Замовчують? Але Гугл видав білоруський варіант - у чотирьох журналісток вилучили робочі й домашні комп'ютери і не повертають уже кілька місяців, на акціях протесту люди в штатському - кадебісти - махають руками перед об'єктивами фото- і відеокамер, щоби перешкодити зйомкам, журналістів затримують для «встановлення особи», а щоб отримати доступ до Wi-Fi, слід надати паспортні дані.

 

Друге знайомство з Білоруссю - ранок у поїзді. Білоруський митник каже «Добрай раніцы», і на моє здивування, що так схоже на український «добрий ранок», білоруські дівчата з мого купе довго сперечаються, що таке «раніцы», і нарешті сходяться на тому, що це щось типу російського «спозаранку».

 

Третє знайомство... розпочалося на вокзалі, де мене зустрічали білоруські журналісти. Ми швидко зійшлися на тому, що вони розмовлятимуть білоруською, а я українською. Мови дуже подібні, і ми прекрасно один одного розуміли - однакові слова, які розрізняються хіба що вимовою. Раніше я помилково думала, що білоруська ближча до російської, ніж до української.

 

Білоруська асоціація журналістів, БАЖ, на запрошення якої я їздила проводити майстер-клас із безпеки журналістів, лишилася, напевно, одним із небагатьох острівців свободи у поліцейській країні. Трохи більше тисячі журналістів об'єдналися, щоби разом протистояти державній машині, підтримати один одного і захистити своє право на якісну журналістику. Бо, за великим рахунком, журналістику білоруських державних ЗМІ якісною назвати важко - це мистецтво пропаганди, яке лишилось з радянських часів.

 

Можна говорити про особистий вибір людини - чи ти погоджуєшся з такою схемою і працюєш «журналістом» на державу, чи ні. І про те, що інколи варто піти, щоб лишитись у професії. Але чи спрацьовує ця схема в Білорусі? Відомо, що не слід просто мовчки залишати ЗМІ, не бажаючи працювати під тиском цензури. Цей крок потрібно робити якомога гучнішим, звернутися до журналістської спільноти, до міжнародних організацій тощо. Разом журналісти є силою. Та білоруські журналісти переконані, що такий варіант не для них. Вони не вірять, що колеги стануть їм на підтримку. Суспільство ж про їхню акцію навіть не дізнається - колеги-журналісти просто не передадуть. Ось чому, вони кажуть, у країні й неможливе щось подібне до Помаранчевої революції - жодне ЗМІ не передасть новин про те, що хтось десь збирається, і люди, які б, може, й хотіли приєднатися, так і не дізнаються, що настав час. Вони заручники режиму. Заручники того, що до них прийдуть міліціонери чи кадебісти з обшуком, що їх поб'ють, арештують, посадять у тюрму, звільнять і не дадуть працювати взагалі. Чи, радше, заручники свого страху цих ситуацій.

 

Серед білоруських журналістів існує впевненість, що почати сперечатися, захищати свої права - це, по-перше, втратити роботу. А по-друге - нічого не добитися. Всі суди, міліція, прокуратура, працюють на державу. Бажівці розказують просто абсурдні випадки - коли міністерство юстиції порахувало метраж приміщення, в якому проводилися збори організації, та кількість людей, що взяли участь, і подало скаргу, вимагаючи визнати збори незаконними, бо «або стільки людей не могли зустрічатись у такому тісному залі, або їм було затісно, і це вплинуло на їхнє волевиявлення». Та що там казати - зараз БАЖ виселяють із їхнього офісу під приводом «капітального ремонту». Ініціатива, звісно, від співробітників КДБ, які переговорили з власником приміщення і порадили йому позбавитися «неблагонадійних» сусідів.

 

Бути вільним журналістом у Білорусі - це все одно що бути шпигуном. Спілкуватися по Скайпу, бо телефони прослуховуються. Зустрічатись у раніше узгоджених місцях. Тримати документи в ідеальному порядку. Встановити в квартирі добрий замок, щоб, коли прийдуть із обшуком, мати кілька вільних хвилин і встигнути набрати адвоката і друзів. Підтримувати добрі стосунки з сусідами, щоб вони виступили понятими під час обшуку, чи свідками, якщо раптом міліціонери вас битимуть.

 

Цього року фестиваль «БАЖинки» проводився на відкритому повітрі, у наметовому містечку. Це рідна держава змусила білоруських журналістів так полюбити природу, яка, до речі, в них чудова. Минулого року вони спробували зняти базу відпочинку, але увечері, перед самим фестивалем, директор бази зателефонував і повідомив, що ніяк не може прийняти журналістів, бо до нього «терміново надійшло інше замовлення». Відміняти щось було пізно, бо люди з регіонів уже виїхали. БАЖівці були змушені перехоплювати людей на вокзалах, автобусах і машинах, не користуючись телефонним зв'язком, щоб не видати КДБ нове місце зборів, і везти їх на місцеву затоку. Там пильні місцеві КДБісти одразу ж підійшли поцікавитися, що це за скупчення народу. На що журналісти відповіли, що просто відпочивають - мають право. Ну а цього року жодна база відпочинку вже не погодилася їх прийняти. Та вони й не наполягали.

 

От із таких дрібниць і складається щоденна боротьба білоруських журналістів. Тому коли я казала їм: «Не опускайте рук, треба боротися», їхня позиція була досить скептичною. А який сенс боротись? Це система. Це міністерства, комісії, суди, прокурори, міліція і, мабуть, це саме суспільство. «Ми знаємо, що восени, з наближенням виборів, нас почнуть арештовувати. Просто знаємо, і нічого з цим не поробиш», - кажуть вони.

 

У Білорусі журналіста можуть посадити років на два-три у в'язницю за наклеп. Державні типографії можуть відмовитися друкувати наклад газет. Міністерство інформації та друку може своїм рішенням призупинити вихід ЗМІ. Міністерство юстиції може відмовити ЗМІ в реєстрації, а працювати на незареєстровану організацію - це злочин, за який можуть посадити. Журналіст також може потрапити до в'язниці за розпалювання «міжнаціональної, міжрелігійної, міжрасової ворожнечі», як це сталося з Аляксандром Сдвижковим, який у 2008-му передрукував карикатури на пророка Мухаммеда з датської газети. Його засудили до трьох років колонії. На щастя, пізніше суд змінив йому покарання на три місяці арешту. У серпні 2009 року, журналіст, який написав, що на гродненському заводі затримки у виплаті зарплатні, отримав попередження від КДБ «про неприпустимість незаконних дій» і про те, що йому загрожує кримінальна відповідальність за статтею «Дискредитація республіки Білорусь». У липні цього року співробітники міліції конфіскували тиражі газет «Наша нива» і «Свободный город» за інформацію про критичний фільм про Лукашенка. У лютому 2010-го Лукашенко підписав Указ №60, згідно з яким провайдери зобов'язані ідентифікувати абонентські пристрої користувачів, а власники інтернет-кафе і клубів повинні проводити ідентифікацію користувачів. На практиці це виглядає так: щоб отримати пароль доступу до точки Wi-Fi, потрібно надати копію паспорта. З квітня 2010-го реєстрація потрібна інтернет-сайтам, які належать як юридичним, так і фізичним особам. Тисячі сайтів можуть покарати за спізнення з реєстрацією. І це ще не рахуючи податкових перевірок, кругової поруки всіх чиновників і тису КДБ на всіх рівнях і практично у всіх сферах життя.

 

Незалежні журналісти в Білорусі - це щось на зразок останніх представників соціальної групи, що вимирає, це останні з могікан. Вони продовжують боротись, у них є спільна ідея, спільне бачення - вони справді одна команда. Я сподіваюся, що ця команда, на відміну від наших українських журналістських об'єднань, не ситуативна. І вони знатимуть, що робити зі свободою слова, якщо раптом її отримають, адже вони так довго на неї чекали.

 

Оксана Романюк, експерт Міжнародної федерації журналістів з питань безпеки

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Оксана Романюк, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
31690
Читайте також
28.07.2010 15:45
Валентин Мальцев, «Частный Корреспондент»
19 448
20.07.2010 10:52
Мовсун Гаджиев, Геннадий Сысоев, «КоммерсантЪ»
21 723
08.07.2010 13:09
Мовсун Гаджиев, «КоммерсатЪ-Украина»
27 002
07.07.2010 13:49
Валентин Мальцев, «Частный корреспондент»
20 215
20.05.2010 16:24
Аляксей Дзікавіцкі, для «Детектор медіа»
24 296
06.04.2010 13:12
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
48 869
03.02.2010 14:44
Валентин Мальцев, «Частный Корреспондент»
27 511
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Lina
5003 дн. тому
Та вони вже всі свої інструкції отримали... От хай би краще наші журналісти подумали що їх може чекати
Леся
5003 дн. тому
мда... прям інструкція до дій для української влади...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду