У Білорусі забороняють слово «преса»

23 Березня 2010
6951
23 Березня 2010
17:44

У Білорусі забороняють слово «преса»

6951
У Білорусі забороняють слово «преса»

У Білорусії забороняють слово «преса» та обмежують діяльність Центру правового захисту журналістів. Про це повідомляє сайт Бі-бі-сі.

 

Відповідну вимогу міністерства юстиції до Білоруської асоціації журналістів (БАЖ) підтвердив Верховний суд країни. Зокрема, йдеться про те, що слово «преса» мають прибрати з посвідчень членів БАЖ.

 

Претензії Мін`юсту стосуються також того, що зазначені на сайті цілі діяльності БАЖ не відповідають цілям, визначеним уставом організації.

 

Одна з цих цілей - «захист прав журналістів і принципів вільної і професійної журналістики». На думку чиновників, ця місія має поширюватися лише на членів БАЖ.

 

З предствниками Мін`юсту не згодний екс-суддя Конституційного суду, керівник Центру правового захисту журналістів при БАЖ Михайло Пастухов. Він переконаний: «Юридична допомога членам БАЖ  в статуті асоціації - одна з провідних цілей діяльності. Правління БАЖ має право визначити порядок виконання цієї статутної норми, і воно поклало це завдання на суспільну юридичну службу».

 

У білоруському законі «Про ЗМІ» відсутнє поняття «журналіст», закон оперує лише терміном «журналіст засобу масової інформації». Як пояснив представник міністерства юстиції Олександр Харитон у Верховному суді, журналістом може бути лише той, хто здобув відповідну освіту і працює в редакції ЗМІ.

 

Протягом місяця БАЖ зобов'язана відкликати понад 1000 виданих посвідчень. Рішення Верховного суду щодо правомірності винесення БАЖ офіційного попередження мін`юстом є остаточним і набирає чинності негайно. Невиконання вимог, викладених в офіційному запобіганні Мін'юсту, загрожує БАЖ призупиненням діяльності на півроку. Якщо БАЖ винесуть ще одне попередження протягом календарного року, суд має право ліквідувати організацію.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6951
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Уборщ-Наригайло
5150 дн. тому
Абсолютно підтримую білоруську ініціативу!Якщо б таке ввести й в Україні,але за умови беруфсферботу у медіа усім цим випусникам Різунового інкубатора та усіляких там "пєдінстітутов"!Хоча Бацька даремне перегинає патика над білоруськими журналістами:вони й так давно засвоїли умови гри та чемно їх дотримуются(за виключенням деяких відморозків-ліберастів з вишколом у "нєправітельственних організаціях,нах).
Олексій Мазур, Дніпропетровськ.
5150 дн. тому
Це те, що очікує Україну при Януковичі за рік-півтора
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду