Телепрограма «Шустер live», ТРК «Україна», 25 грудня 2008 року

26 Грудня 2008
21229
26 Грудня 2008
13:28

Телепрограма «Шустер live», ТРК «Україна», 25 грудня 2008 року

21229
Телепрограма «Шустер live», ТРК «Україна», 25 грудня 2008 року
Савік Шустер, ведучий: Доброго вечора, ми в прямому ефірі. Прямий ефір - це свобода, а мы самая свободная программа в Украине. В день, когда многие христианские церкви празднуют Рождество, в Евпатории случилась трагедия. В подвале жилого дома произошёл взрыв, в результате 19 человек, это мы знаем, на данную минуту погибло. 20 человек, судьба 20-ти человек не известно, они под руинами, мы так думаем и так знаем и 21-го человека удалось спасти. Все, кто желает оказать помощь пострадавшим, на ваших экранах вы видите все данные, куда можно направить финансы, деньги, чтобы помочь семьям. Там, на месте трагедии были сегодня и Президент и Премьер Министр. И так, наши гости сегодня. Начнём. Нестор Шуфрич, Олесь Доний, Кирилл Дмитриев. Нестор Шуфрич у нас сегодня не только депутат «Партии Регионов», но и Министр по чрезвычайным ситуациям, который был на месте трагедии, немножко более года назад в Днепропетровске.
Нестор Шуфрич: 13-го октября.
Савік Шустер, ведучий: Да, 13-го октября, был день траура. Завтра Президент объявил день траура по всей стране. Олесь Доний у нас «Народная самооборона», человек, который не голосовал сегодня по бюджету. Кирилл Дмитриев, наш гость хроникёр. Как я говорил, выпускник Оксфорда, Стенфорда, человек, который возглавляет американский инвестиционный фонд. Иванна Каберник, Мустафа Найем. Пётр Мага. Пётр, последнее из Евпатории.
Петро Мага: Хочу сказати, що упав будинок, це типова хрущовка 65-го року побудови. Що дуже лякає, на Крим насувається холод, завтра чотири-шість градусів морозу обіцяють кримчанам. Я хочу показати те, що відбувалось сьогодні протягом дня. Дуже інтенсивна робота.
Сюжет: Режим, пів години інтенсивної роботи, хвилина мовчання. Рятувальники і рідні не втрачають надії, навіть, коли знаходять загиблих. Скільки людей перебуває під завалами не відомо, зруйновані два під'їзди - це близько 40-ка квартир. У них проживало 62 особи.
Петро Мага: Я хочу сказати, що ще буквально кілька годин тому з підвалів доносились телефонні дзвоники. Зараз ніхто не телефонує, кажуть, що, можливо, сіли телефони. Далі те, про що Ви казали Савік, сьогодні поєднало двох непримиренних, на даний момент, опонентів, Прем'єра і Президента, ця подія, вони з'явилися вдвох, разом.
Сюжет: Глава держави доручив забезпечити мешканців зруйнованого будинку житлом. Юлія Тимошенко, в свою чергу пообіцяла всім, хто втратив помешкання в результаті вибуху виділять квартири до Нового року. Вже сьогодні сім'ї загиблих отримують по сто тисяч гривень державної допомоги на кожного загиблого.
Віктор Ющенко: Разом із Юлією Володимирівною, з Прем'єр-міністром ми прибули для того, щоб засвідчити свою солідарність. Трагедія є трагедією. Нажаль, ми не повернемо того, що втрачено, але наш обов'язок сьогодні продемонструвати, що жодна людина, яка потерпала від цієї аварії не буде забута.
Петро Мага: Міністерство фінансів виділило на ліквідацію 70 мільйонів гривень. Але...
Сюжет: Що правда, поки люди, навіть не думають про фінансовий бік, намагаються прийти до тями, зрозуміти що ж сталося. Попередня офіційна причина трагедії, вибух кисневих балонів, які зберігалися в підвалі п'ятиповерхівки.
Петро Мага: Все, що залишилося мені сказати, те, що Президент заявив, що будуть моніторити всі ЖЕКи на предмет того, наскільки можна зберігати такі вибухонебезпечні предмети, як балони з киснем у підвалі. Ну, і одним із перших, хто прореагував сьогодні на нашу трагедію, це був Президент Росії. Я взяв з російського каналу ще манюсінький сюжетик і на цьому все в мене.
Сюжет: Дмитрий Медведев выразил соболезнование Президенту Украины в связи с трагическим происшествием в Евпатории. Глава Российского государства предложил Виктору Ющенко помощь подразделений Черноморского флота в спасении людей и ликвидации последствий взрыва. Виктор Ющенко поблагодарил Дмитрия Медведева за предложенную помощь, но сказал, что Украина справится своими силами.
Петро Мага: Насправді, там вистачає, і техніки, і людей, і робота триває зараз.
Савік Шустер, ведучий: Нестор. Исходя из опыта в Днепропетровске, вот те люди, которые сейчас ещё под развалинами, да, вот говорят, звонили телефоны, сейчас они уже больше не звонят, наверное, закончилась зарядка, но, в принципе, и холодно, да, в Днепропетровске не было так холодно.
Нестор Шуфрич: Во-первых, я хотел бы выразить соболезнование семьям погибших. Вы знаете, мы сегодня не должны говорить, если там ещё погибшие, мы должны сегодня верить в то, что там ещё есть живые. Я хочу выразить поддержку отрядам спасателей, которые провели беспрецедентную спасательную операцию этой ночью. Я, к сожалению, узнал о том, что имеет место эта трагедия, что вчера вечером, буквально в первые минуты, знаю, что действовали ребята очень оперативно. Делают сейчас всё, чтобы минимизировать использование тяжёлой техники, что в этих случаях надо делать в первую очередь, для того, чтобы дать возможность не придавать, используя тяжёлую технику, людей, которые ещё, возможно, находятся под обвалом. Будем надеяться на то, что мороз, который, возможно, придёт в Евпаторию этой ночью всё-таки не усложнит работы. Мы прекрасно понимаем, что это дополнительная сложность для проведения спасательных работ. Сделано сегодня всё для того, чтобы помочь пострадавшим, которые, возможно, ещё находятся под обломками. Ещё раз хочу подчеркнуть высокий уровень оперативности и эффективности проведённых работ. Количество спасённых говорит само за себя. К сожалению, многие потом требовали серьёзного хирургического вмешательства уже в больнице. Но это, опять же, демонстрирует, что и правительство Крыма отряды МЧС Автономной республики, которые прибыли туда максимально быстро. Делают сегодня всё, чтобы спасти людей, кроме тех, кого уже удалось спасти. Я желаю спасателям удачи и уверен, что весь полуостров, вся Украина сегодня объединиться ради того, чтобы операция прошла максимально успешно, насколько это возможно в условиях этой трагедии.
Мустафа Найєм: Нестор Иванович, насколько я помню, когда была трагедия в Днепропетровске, там не было какого-то оборудования, чтобы могли находить людей по каким-то звукам и...
Нестор Шуфрич: Нет, всё было.
Мустафа Найєм: Было это оборудование?
Нестор Шуфрич: Всё было, более того...
Мустафа Найєм: И Вы откуда-то его брали, сейчас есть оно?
Нестор Шуфрич: Вчера, когда подняли вопрос, чтобы прибыли поисковые собаки, они были найдены на месте. То есть, кроме того, что у нас есть квалифицированные, хорошо подготовленные кинологи со спасательными собаками в Харькове, ближайший населённый пункт, вчера были найдены местные собаки и они уже буквально в течении часа находились на месте трагедии и помагали искать людей. В следствии этого, в том числе и удалось спасти пострадавших. Я ещё раз хочу сказать, что спасатели Крымского МЧС, к сожалению, прошли испытание не на тренировочных мероприятиях, а в боевых условиях. И с этой боевой операцией, я абсолютно уверен, они справились и справляются достойно. Единственное, сегодня им надо помогать, а не отвлекать от их очень непростой работы.
Петро Мага: Я перепрошую, Нестор Іванович, ще дуже відзначають окрім роботи кінологів, будівельників і всієї іншої допомоги, прекрасну роботу психологів, які працюють з усіма, хто постраждав. Я сьогодні дивився, як в своїх невеличких інтерв'ю постраждалі говорили про те, що вони зустріли таке розуміння і таке душевне ставлення, що їм дуже сильно полегшало, наскільки може полегшати в цій страшній ситуації.
Нестор Шуфрич: Да, в МЧС, действительно, очень серьёзное внимание уделяется подготовке кадров, это молодые девушки, женщины, которые, действительно, не только по своему призванию, а я абсолютно уверен, искренне, от всего сердца, помогают людям, которые пережили, наверное, самое большое горе, которое может быть в жизни каждого человека, это потеря близких людей. Большего горя быть не может. И, я думаю, что сегодня добавить к тому, что сказано уже сложно. Дай Бог, найти живыми пострадавших. Есть разные сроки, я сейчас не буду об этом говорить, потому что, наверняка, нас смотрят родственники, которые переживают. Надежда есть, ребята сделают всё, чтобы, если кто-то жив, обязательно были найдены и они это сделают.
Савік Шустер, ведучий: Олесь, да, но всё же, да, вот, вот, балоны газовые, может быть, наверное, это было так, в подвале, да. Какие-то жители, вот из той информации, которую мы получаем обращались даже, говорят, что обращались в суд, никто на это не обращал внимание, в принципе, ЖЭК не обращал, жители не организованы настолько, чтобы взять это всё и вынести. И вот случается то, что случается.
Олесь Доній: Хотів би тут підтримати свого колегу Нестора, що головне зараз, з одного боку співчуття до загиблих і поранених, з іншого боку організація органів державної влади по допомозі. У реальній допомозі, якщо є ще шанс допомогти хоч одній людині врятувати. Але потрібно говорити про порядок проблем, який у нас існує. Проблеми і техногенні катастрофи, що насуваються, це першим, проблема культури і органів державної влади, і населення, поводження з, не тільки з цими приладами. Взагалі, тобто, у нас існує цілий порядок проблем і, нажаль, якщо ми їх не будемо вирішувати, ми будемо раз на рік стикатися з смертями в шахтах, з підривом балонів і кінця краю цьому немає. І потім будемо говорити про те, що ми співчуваємо. Потрібно випереджати події, потрібно працювати перед тим. Я ще раз кажу, можливо, на рівні школи повинні проводити уроки поводження, раз. І окремо, ще раз кажу, мусить бути окремо програма попередження техногенної катастрофи для держави.
Нестор Шуфрич: Я хочу добавить. Безусловно, нельзя сравнивать масштабы трагедии, не корректно в данном случае говорить и о причинах, потому что в Днепропетровске была одна причина, виновные были задержаны, арестованы. Сейчас они уже находятся в юрисдикции суда. И, я уверен, что будет принято справедливое решение. Что же касается трагедии, которая имеет место, произошла в Евпатории, то здесь тоже надо быть максимально объективным. Если подтвердятся факты, что в не установленный способ кто-то разрешил работать этой мастерской в подвале здания и использовать соответствующие, возможно, кислородные баллоны, если эта версия подтвердится. А тем более, если подтвердится, что люди с жалобами обращались к органам власти, для соответствующей реакции, то тот, кто допустил преступную халатность, а это, именно, такую будет иметь квалификацию, тот, кто допустил возможность после реагирования людей на то, что это имеет место, позволил работать этому цеху, если, подчёркиваю, эта версия подтвердиться, то, я думаю, что санкции должны быть жёсткими, люди должны за это понести ответственность. Не то, что в назидание другим, а сегодня...
Мустафа Найєм: Но, в Днепропетровске, была ситуация, когда люди звонили в газовую службу, я общался с этими людьми, да, у них были записаны на мобильные телефоны эти разговоры, и Вы это знаете. И никто не понёс...
Нестор Шуфрич: Нет.
Мустафа Найєм: Наказание понесли только владельцы и те, кто были, это вот. Газовая служба, которой звонили, говорили, что ребята, приедьте, у нас пахнет газом. Никто. Почему на это не реагируют?
Нестор Шуфрич: Найем. В Днепропетровске задержаны непосредственно исполнительные руководители, то есть, те, которые несут главную ответственность. Я абсолютно уверен, что в рамках уголовного дела, которое возбуждено было более года назад по факту гибели людей в Днепропетровске, будут привлечены и другие. Но, самое главное, там больше всего переживали, как раз, об обратном, что ответит Стрелоч. К чести государства, привлекли к ответственности главных обвиняемых.
Мустафа Найєм: Да. Но просто тут нужно уделить внимание этому, что когда люди обращаются.
Нестор Шуфрич: Безусловно.
Мустафа Найєм: У нас же ж всегда, мы в милицию обращаемся, милиция не приезжает. Мы обращаемся в газовую службу, никто не приезжает. В ЖЭКи, не приезжают. В итоге, виноваты другие. Да, они тоже виноваты, но почему не проводится работа вот здесь?
Нестор Шуфрич: Найем, я прошу, давайте сегодня уйдём от вопроса виноватые, пока проводится спасательная операция.
Савік Шустер, ведучий: Да, это правда. Но с другой стороны мы говорим, почему мы в день трагедии об этом говорим, потому что масса других домов, которые могут находится в таких же условиях.
Іванна Коберник: І саме, і саме питання, навіть не тільки в тому, що розміщено в підвалах, законно чи не законно. В дні таких трагедій, напевно, треба дивитися на такі речі глобальніше. Можливо, я не знаю, я не спеціаліст, але, можливо, треба думати про те, взагалі про долю хрущівок загалом, це будинки, які фактично, випрацювали свій ресурс.
Нестор Шуфрич: Є відповідна державна програма, що до розбору і знесення хрущівок і будівництва на них сучасних домів. Але давайте будемо відверті і чесні до кінця, сьогодні, я думаю, кожен мер міста, кожен керівник ЖЕКу, який побачив наслідки цієї трагедії, сам перевірить, що ж відбувається на його ділянці. Я переконаний в цьому, тому що я пам'ятаю, що було в минулому році з перевіркою всіх газових мереж. Безумовно, це не те, що прикро, це просто трагедія, що ми вчимося на таких помилках.
Іванна Коберник: Або не вчимося.
Нестор Шуфрич: Я переконаний, що зараз перевірять все, що в них відбувається, відповідно, в підвалах. Але те, що сьогодні цей випадок буде мати наслідки і юридичні, буде відповідна, я переконаний, і кримінальна відповідальність винуватих. Це факт, і це треба зробити, винуваті мають бути покаранні, суворо покарані. Але, навряд чи це допоможе тим родинам, які втратили людей.
Петро Мага: Нестор Іванович, я хочу зауважити, що все-таки, вчимося, Іванночка. Хочеться до реклами ще дати невеличкий позитив. Все-таки Новобогданівка дечому навчила. Ще в Австро-Угорській монархії почали будувати великі склади поряд з Львовом в Брюховичах. І коли Львів розрісся під ці склади, буквально люди почували себе, як на пороховій бочці. І сьогодні відбулося те, на що вони так довго чекали, от я хочу зараз дати сюжет.
Сюжет: У продовж століття межа забудов самого Львова наблизилась до огорожі складу. Зростала і потужність зброї у разі вибуху і снаряди, і осколки могли знищити все місто. Нині останній снаряд відправили в Павлоград на утилізацію.
Петро Мага: Ми можемо тільки привітати місто Львів у тому, що ті склади, нарешті, залишилися порожніми.
ВСЕ (Аплодисменти).
Савік Шустер, ведучий: Рекламная пауза. Мы продолжим, к нам присоединиться депутат Блока Юлии Тимошенко Андрей Шкиль. И мы уже тоже поговорим о том, почему сегодня Верховная Рада не приняла бюджет на 2009-ый год.
 (Реклама).
Савік Шустер, ведучий: Мы вновь в прямом эфире. Я с удовольствием вношу поправку, это официальные данные: погибших не 19, а 18, это официально. Дальше все, кто желает оказать финансовую помощь пострадавшим и семьям пострадавших. На ваших экранах вы видите банковские реквизиты. Это расчетный счет номер 35420005001170 это государственное казначейство Украины в Симферополе. Нестор Шуфрич, Олесь Доний.
Мустафа Найєм: И Андрей Шкиль.
Савік Шустер, ведучий: Андрей Шкиль, не знаю. Едет Андрей Шкиль? Они приедет.
Нестор Шуфрич: Пробки.
Савік Шустер, ведучий: Но сегодня он человек правительственной фракции, сегодня правительство в общем-то потерпело неудачу, потому что не прошел проект бюджета на 2009 год, 223 депутата проголосовали «за», надо 226. Один из людей который не голосовал, хотя...
Нестор Шуфрич: Член коалиции.
Савік Шустер, ведучий: Член коалиции Олесь Доний. Почему?
Олесь Доній: Я думаю, тут немає нічого дивного. Я думаю, більш дивно голосувати за бюджет, який є основним документом для Верховної ради Кабміна, який приходить за два дні і якщо, як це казав і торік, коли була аналогічна ситуація, що ми не повинні працювати похапцем, ми не повинні голосувати пакетним голосуванням. І цього разу, наприклад, пакетне голосування ми вже не пропустили, але свій не запропонований бюджет, фактично, який не встигаємо розглянути, навіть у Верховній раді, скажімо, група Народної самооборони, до якої я належу, не встигла провести засідання з цього приводу. Я встиг подати в бюджетний комітет лише одну правку, яким до мене було офіційне звернення молодіжних організацій. По іншим ділянкам, наприклад, по культурі, я не встигнув навіть поспілкуватись з громадськими організаціями, культурними діячами. Тобто мені здається, що нам потрібно іти від постійного форс-мажору. Хай ми краще на тиждень продовжимо цей процес, але все-таки поставимося до того набагато серйозніше, інакше постійно доведеться щось виправляти. Це як з техногенними катастрофами. Краще все-таки зробити по правилам, краще, можливо, трошечки довше, на день, на два, але так, щоб потім не було збою.
Нестор Шуфріч: Вы знаете, мне тяжело воспринимать подобную аргументацию. Я сам входил не в одну правительственную коалицию, я помню в моей биографии, начиная с 2000 года, как это ни странно, когда мы объединялись еще тогда с рухами, которые потом фактически перевоплотились в Нашу Украину, я не понимаю, как может член коалиции не голосовать за бюджет коалиции, для меня это нонсенс. Здесь есть какой-то сбой. Я сейчас не буду давать оценку действиям коллеги Дания, пусть они разберутся между собой, хотя считаю это не корректно. Может быть, я сейчас должен был бы радоваться как оппозиция, что вот, мы оказались правы, ведь мы предупреждали, если честно. Буквально в этой студии я Давиду Жвании дарил калькулятор, где показывал, что вас нет 226, если я не ошибаюсь, я сказал, вы споткнетесь сразу на бюджете и, к сожалению, так и произошло. Правда, был уверен, что это сбалансируется или голосами Нашей Украины из группы Кириленко или все-таки сбалансируется голосами коммунистов.
Савік Шустер, ведучий: Коммунисты голосовали против всех.
Нестор Шуфрич: Но видно, да, но видно кто-то с кем-то о чем-то крупно не договорился.
Іванна Коберник: Але це мало не сбалансувалося голосами від Партії регіонів, партія регіонів дала чотири голоса і як ми знаємо, три не вистачило для результативного голосування і серед них в тому числі був Василь Горбаль, який вчора в цій студії дуже жорстко критикував уряд Тимошенко.
Нестор Шуфрич: Давайте не будемо зараз грішне з праведним путати. Просто картки Василя Горбаля стикуються з кріслами представників БЮТу і я можу припустити, що коли голосували випадково нажали його картку.
Іванна Коберник: А він цю картку випадково віддав комусь.
Олесь Доній: Коли потрібно депутати від Партії регіонів виходять с залу і його карткою випадково голосують із БЮТ.
Нестор Шуфрич: Свою пропозицію проявив щодо голосування по бюджету В'ячеслав Чорновіл і Василь Грицак.
Савік Шустер, ведучий: Тарас.
Нестор Шуфрич: Я вибачаюсь Тарас Чорновіл і Василь Грицак, а картки дві і Головатого і Горбаля, які є поруч з кріслами представників Блоку Юлії Тимошенко я можу тільки припустити чому вони проголосували.
Іванна Коберник: Це як раз і є путати грішне з праведним.
Нестор Шуфрич: Я нікого не звинувачую.
Савік Шустер, ведучий: В Верховной раде нельзя находится на границе с БЮТ.
Іванна Коберник: Тобто там кишені ви тримаєте дуже міцно.
Нестор Шуфрич: Вот смотрите, сегодня, давайте не будем в такую техническую мелочь уходить, если бы это был 225-й, 226 голос, тогда, конечно, можно было бы пожимать плечами, о чем-то сокрушаться, но этого не произошло. Что произошло, у меня есть две версии событий: первое - не доторговались, кому-то что-то кто-то не додал, кто-то что-то не дочитал, кто-то с кем-то не успел проконсультироваться. Я не намекаю на коллегу Дания, но кто-то не успел, кто-то что-то не захотел, кому-то что-то не дали.
Савік Шустер, ведучий: А торговались-то за что?
Мустафа Найєм: Говорите уже прямо, что с коммунистами не успели договориться.
Нестор Шуфрич: За ресурс.
Мустафа Найєм: И не успели выполнить их условия, правильно.
Нестор Шуфрич: Следующий момент, я сейчас не буду давать оценку совместной поездке Ющенко и Тимошенко в одной машине, в одном самолете, вы знаете, если бы они ехали не с Евпатории, я бы тут нашел бы пару аргументов, как минимум сказал бы, что, наверное, не на фарт это все было. Но события в Евпатории, действительно, такого характера, что не будем эти две линии сегодня переплетать. Но то, что Кириленко и его группа, после якобы сближения отношений Ющенко и Тимошенко не проголосовали, наводит на мысль, что будет торг. Завтра первым вопросом должен стоять отчет следственной комиссии по злоупотреблениям руководства Нацбанка. Вы помните, какие жесткие действия Верховный совет предпринял неделю назад, чтобы не было тому причиной, но с десяти гривен, курс вернулся к семи и мы это видим. Сегодня уже все понимают, что в стране имело место масштабная спекуляция и есть предварительные результаты следственной комиссии, о чем уже говорили. И я могу предположить, что завтра группа Кириленко начнет голосовать, а группа, которая представлена сегодня в коалиции и сама коалиция и сама Тимошенко, как бы, не заметят, что отчета по вопросу Нацбанка нет. Я жалею, что нет Андрея Шкиля, потому что я ему хотел задать вопрос, а будет ли...
Савік Шустер, ведучий: Он сейчас приедет.
Нестор Шуфрич: То есть, я обязательно задам ему вопрос, будут ли они настаивать на отчете следственной комиссии по злоупотреблению руководства Нацбанка или они все-таки сначала будут рассматривать бюджет. Это будет не простой для него вопрос и, я думаю, что мы сможем тогда делать еще какие-то дополнительные выводы.
Савік Шустер, ведучий: Вот Кирилл, вот скажите мне, как представителю американского инвестиционного фонда, потенциальному инвестору в Украинскую экономику, гражданину, вот как вам это, почти в кульминационный момент кризиса, вот мы идем, зима, кризис, а здесь: мы проголосуем за бюджет, если Стельмах останется на своем месте.
Нестор Шуфрич: Я предполагаю.
Кирило Дмитрієв: Мне кажется, очень грустно, что, действительно, кризис требует очень быстрых, понятных, четких мер и ряд других стран очень быстро принимает действия и меры. Мы знаем, что в России, например, очень быстро приняли бюджет, он самый дефицитный, но он предполагает ряд национальных программ, которые нацелены на борьбу с безработицей и других вещей. И что, конечно, грустно здесь, вот у меня будет вопрос, вот есть ли какие-то четкие рекомендации как изменить бюджет, потому что когда идет оппозиционная борьба можно очень заиграться этим всем и упустить, действительно, момент кризисный, который приходит очень быстро и надвигается как цунами очень быстро. Соответственно, может быть, вопрос к Вам, что бы Вы изменили в бюджете, чтобы Вы тогда проголосовали «за»?
Олесь Доній: Дякую. Я хотів би як раз посперечатися з паном Нестором, який каже, що це велика поразка урядової коаліції і уряду. А я навпаки вважаю, що це великий успіх.
Нестор Шуфрич: Вам это эксперты говорят, не только я.
Олесь Доній: А я кажу, що це великий успіх, коли є ретельний аналіз законопроектів. Коли кажуть, що це поразка коаліції, яка є не працездатна, де навпаки проаналізуйте, протягом двох тижнів ідуть постійно вдалі голосування.
Нестор Шуфрич: За допомогою коммуністів.
Олесь Доній: От як раз проаналізуйте. Чому я кажу проаналізувати, тому що журналісти вхопилися за цей штамп за допомогою комуністів, а більшість законопроектів іде консолідованим голосуванням «Нашої України - Народної самооборони», понад 60 голосів без комуністів. Є частина голосувань за допомогою комуністичної фракції, є частина голосувань за допомогою регіоналів, як це не дивно, тобто іде мова про якість законопроектів, а деякі законопроекти від уряду не пройшли, значит, вони були менш якісні. І в даному випадку ідемо про якість, до речі не лише законопроекту, а і пропозиції до нього. Я приніс сюди ще один документ. Від Партії регіонів пропозиції по змінах, я вам скажу, що держбюджет передбачає надходження 237 мільярдів і видаткова частина 265 мільярдів. Так от пропозиція від регіоналів, при чому трьох поважних регіоналів: Азарова, Акімова і Піклушенко, ви знаєте, скільки тут пропозицій, я порахував сьогодні, не полінувався, пропонують зменшити державний дефицит бюджета до одного відсотка і пропонують додати ще 100 мільярдів, 149 мільйонів і 100 тисяч ще видатки. Тобто не серйозність пропозиції. І от щоб ми все-таки врівноважили ситуацію, повинно бути спільне засідання і не тільки бюджетного комітету, а й фракції більшості і меншості. Щоб я додав, я вважаю, що перед бюджетом безперечно повинно бути питання національного банку, безперечно повинно бути спочатку розглянутий звіт тимчасової комісії про ті фінансові махінації, які робляться навколо національного банку і інших кількох банків. Я вважаю, що Стельмаха потрібно у відставку, без цього, вибачте, розглядати бюджет буде просто не можливо, тому що ми не знаємо що знову влаштує нам національний банк, скількома дотичними до них банку. Чи знову вони подарують чи «Надра банку», чи якомусь «Промінвестбанку» як подачку 7,5 мільярдів і що у нас буде потім з курсом національної валюти. Як можна приймати бюджет, поки в нас не вирішено питання з нашою національною валютою.
Петро Мага: Нестор Іванович, скажіть, будь ласка, а чим Вас комуністи так допекли. Давайте подивимося на одне голосування, яке відбулося сьогодні, де було 230 голосів, дружненько, давайте хай подивляться всі.
Сюжет: Вперше за останній час разом проголосували регіонали, комуністи, та частина Нашої України. Жодного голосу не дали БЮТ та «Блок Литвина», які називають цей закон провальних для ще не ухваленого бюджету.
Петро Мага: Я нічого не розумію. Всі говорять про те, що пора затягнути пояси...
Мустафа Найом: А что это за закон?
Савік Шустер, ведучий: А какой это закон?
Петро Мага: Це закон про соціальний захист, на який треба буде знайти ще 20 мільярдів гривень, не секундочку. Це урівняти прожитковий мінімум і мінімальний рівень заробітної плати, це не дозволяти забирати квартири і так далі, і так далі, і так далі. Ціла купа перепрошую, але дуже популістичних моментів. Нестор Іванович.
Нестор Шуфрич: Дякую, Петре. Я відповім спочатку тобі, а потім відповідно відреагую на думку шановного експерта і ского шановного колеги. Закон, який ми сьогодні проголосували, він захищає права наших громадян в умовах кризи і там є дві надзвичайно важливі речі, це перше...
Савік Шустер, ведучий: Нестор, секундочку. Андрей Шкіль.
Мустафа Найєм: Наконец-то.
Савік Шустер, ведучий: Все плохое про Вас мы уже сказали в Вашем отсутствии, поэтому сейчас только хорошее.
Андрій Шкіль: Я сподіваюсь.
Нестор Шуфрич: Я тогда продолжу. Стоял вопрос о необходимости принятия сегодня закона, про который мы уже говорим сегодня не один год, о том, чтобы прожиточный минимум соответствовал уровню минимальной заработной платы, я уже не буду говорить о том, что это в том числе и требования конституции и требования бюджетного кодекса. В конце концов с большим трудом мы за этот закон проголосовали. Кроме этого мы сегодня защитили права людей, которых сегодня уволили, которые, начиная с первого октября находятся на официальной регистрации на бирже труда, мы запретили банкам в счет погашения кредитов изымать у этих людей квартиры, которые куплены в кредит. Я думаю, что это нормальный шаг, подобные, кстати, действия делает и Россия, вы знаете, что они пошли тоже этим путем.
Савік Шустер, ведучий: Это что, это хорошо, это просто я все время задаю этот вопрос, это просто нет стимула платить кредит.
Нестор Шуфрич: Вы поймите, кризис, Савик это кризис.
Савік Шустер, ведучий: Я понимаю, но все же человек, он должен...
Нестор Шуфрич: Государство сегодня берет на себя частично обязательства конкретного человека, конкретного гражданина, с тем, что потом эти обязательства перед государством будут выполнены.
Савік Шустер, ведучий: Правильно. В Соединенных штатах Америки этот вопрос тоже ставится, но они каким-то образом заставляют банки этого не делать, а не закрыть...
Нестор Шуфрич: Я думаю, что принятие, а мы как раз банки и заставляем это не делать законом.
Савік Шустер, ведучий: Нет, вы запрещаете, это другое.
Нестор Шуфрич: А то же самое делает и правительство Соединенных штатов, оно жестко...
Савік Шустер, ведучий: Нет, они уговаривают, это все равно, да, но...
Нестор Шуфрич: Нам, через 200-300 лет демократии, может, и мы будем банки уговаривать, а сейчас мы их заставляем не грабить людей, я извиняюсь, я отвечу тогда так.
Кирило Дмитрієв: Еще очень важное я добавил бы очень коротко именно по этому пункту, что это одна из мер, но более долгосрочная мера, которая помогла бы, кстати, остановить спекуляции НБУ.
Нестор Шуфрич: Вот я сейчас к ней приду. Я скажу, безусловно.
Кирило Дмитрієв: Это, например, принимать ипотеку и кредиты как залог для рефинансирования в НБУ. И тогда что будет происходит, НБУ будет направлять деньги не спекулянтам, которые будут обваливать гривну, а будут давать их банкам, которые тогда будут улучшать условия для клиентов.
Мустафа Найєм: Но для этого надо, чтоб кредитование было нормальным, у нас же кредитование неправильное.
Кирило Дмитрієв: И это очень простой шаг, но он очень действенный, и это будет выигрыш и для потребителей, и для банков, и будет удар по спекулянтам.
Нестор Шуфрич: К сожалению, коллега Доний не специалист в бюджетной сфере. Я могу вам здесь дать наше предложение. 12 миллиардов гривен мы как раз предлагали направить в банки для того, чтобы начать выполнять эту функцию, чтобы увеличить возможности банков, не только административным, но и финансовым методом...
Кирило Дмитрієв: Продлевать кредиты. Да, это очень важно.
Нестор Шуфрич: Продлевать кредиты и защищать людей. Это было наше предложение. Скажите, пожалуйста, когда МВФ, когда сегодня целый ряд международных финансовых институтов говорят, что, к сожалению, чья это проблема, мы сейчас об этом не говорим, но в Украине в следующем году ожидается рецессия от минус пяти до минус десяти. А правительство ставит нам увеличение ВВП 0,4 процента. Как можем мы в это поверить? Когда нам говорят, что в следующем году при таком курсе инфляция будет не полных десять процентов, безусловно, в это поверить сложно. Наша позиция следующая, мы готовы 170 голосов дать за этот бюджет, если «Партия регионов» поддержит бюджет, нам вето Президента не страшно, вообще с «Партией регионов» ни Президент, ни его вето не страшно. Но у меня вопрос, коллега Доний, скажите, Вы знаете доходы государственного бюджета, Вы запомнили хотя бы то, что Вы прочитали, и какие это доходы загального фонду чи спеціального фонду, чи це показники державного бюджету? Можете мне сейчас сказать? Вот у меня в руках ваш бюджет, ваш экземпляр бюджета. Вот я Вас три цифры попросил назвать, Вы их мне назовете?
Олесь Доній: Видаткова частина 267 мільйонів, а дохідна 235.
Нестор Шуфрич: Загального чи державного фонду?
Олесь Доній: Ще раз кажу, я більше спеціаліст, насправді, по культурі, цим займається бюджет, але і навіть я з мінімальною бюджетною освітою можу вирахувати, де ви, на жаль, ідете проти істини. Коли ви називаєте 12 мільярдів, а насправді ваша пропозиція 100 мільярдів. Це третина, це третина всіх видатків. І якби ви це все приймали, якби це все пропхали до бюджету, у нас би була така гіперінфляція, який навіть мій рівень бюджетної освіти дозволяє зрозуміти.
Мустафа Найєм: Я хочу Вам принести извинения.
Нестор Шуфрич: Извинения за что?
Мустафа Найєм: Вы помните, Вы обиделись на меня за прошлый эфир, за позапрошлый эфир.
Нестор Шуфрич: Нет, я никогда не обижаюсь на журналистов.
Мустафа Найєм: Извините. Но был эфир, когда я Нестору Ивановичу нагрубил в прямом эфире, и это было с моей стороне некорректно.
Савік Шустер, ведучий: А что ты ему сказал?
Мустафа Найєм: Я сказал, что он выглядит глупо, и что нельзя называть коалицию гавном.
Савік Шустер, ведучий: Видите, он повторил это второй раз.
Мустафа Найєм: Я извиняюсь за это.
Савік Шустер, ведучий: Он воспользовался случаем, чтоб повторить это второй раз.
Мустафа Найєм: Нет, Савик, просто ты спросил, я за это приношу извинения. Я хотел бы не об этом. Мне кажется этот спор немного смешным, почему, я сегодня разговаривал с человеком, который непосредственно связан и с Секретариатом, и с Верховной Радой. И мне сказали такую вещь, на самом деле, вопрос бюджета уже решен.
Андрій Шкіль: Це Балога був?
Мустафа Найєм: Нет, если бы Балога, Балога в Евпатории. Вопрос решен в чем, что бюджет будет принят, его подпишут, потому что в Секретариате боятся, что это будет последняя капля, после которой Тимошенко хлопнет дверью и уйдет. А «Наша Украина», насколько я понял, та часть, которая сегодня была против, они готовы 20 числа, 20 января, проголосовать этот бюджет, и, в общем-то, на этом все закончится. Поэтому этот спор, мне кажется, знаете, как, показуха на всех. Вы знаете, что бюджет примут, его подпишут, каким бы он не был. Насколько это правда?
Нестор Шуфрич: Я отвечу. Последний аргумент «Партии регионов» в этом споре. Нас не интересовала позиция Секретариата, вы можете в это поверить. Мы, действительно, были готовы протянуть руку помощи, и, кстати, благодаря нашим голосам, был проголосован один из антикризисных законов, который набрал 370 голосов. Потому что, когда учли наши поправки, мы и поддержали этот закон, и мы разделяем ответственность за этот закон, мы не действуем по принципу, чем хуже, тем лучше.
Мустафа Найєм: Так они обойдутся без ваших голосов, поймите.
Нестор Шуфрич: Так вот, сегодня мы говорим, коллега Доний, вот те цифры, которыми Вы пугаете, во-первых, не сто миллиардов, а 59 миллиардов, из них 37...
Олесь Доній: 100 мільярдів 149 мільйонів і 100 тисяч.
Нестор Шуфрич: Из них 37 миллиардов - это деньги не расходов государственного бюджета, это деньги, которые мы предлагаем учесть как государственные программы, с привлеченных ресурсов. А что касается государственного бюджета, то мы сегодня, действительно, были удивлены, как даже те минимальные ресурсы, которые есть, направлены на программы, которые невозможно будет никогда проконтролировать, и эти деньги просто потратятся. И мы сказали, если государство готово сегодня сконцентрировать деньги на сохранение реального сектора, на сохранение рабочих мест, мы такой бюджет поддержим. Вы захотели пойти по-другому, пожалуйста.
Мустафа Найєм: Нестор, дайте ответить членам коалиции. Скажите, насколько правда, что вопрос бюджета уже решен, что это все фарс, вы его примите и он будет подписан?
Андрій Шкіль: Звичайно, що бюджет буде прийнятий. Інше питання...
Мустафа Найєм: Чи буде це скоро?
Андрій Шкіль: Дайте я відповім.
Іванна Коберник: Питання, що зміниться до 20 січня.
Андрій Шкіль: По-перше, 20 січня - це цифра, яку знає тільки Мустафа, я таку цифру не знаю. Я знаю дату п'ятниця, завтра у нас, якщо я не помиляюся, 26 грудня, і 26 грудня плануємо ми проголосувати бюджет. Сьогодні не вистачило...
Мустафа Найєм: Завтра вы хотите принять за один день бюджет?
Андрій Шкіль: Сьогодні нам не вистачило три голоси, якщо ви пам'ятаєте, і я впевнений, що завтра ресурс буде знайдено. Тут питання не в тому, щоби прийняти взагалі бюджет коли-небудь. А питання в тому, щоб прийняти його вчасно. Це дуже важливо.
Іванна Коберник: А який, не має значення?
Андрій Шкіль: Ні, ні, бюджет, за великим рахунком, давайте скажемо відверто, що якщо б був дуже поганий бюджет, то ми б почули критику з вуст і представника «Партії регіонів», і від «Партії регіонів» зовсім інакшу, так само від всіх решта. Тому що ніколи, я в житті ще не пам'ятаю за свою парламентську діяльність, і Нестор може підтвердити, щоб опозиція хвалила бюджет, сказала, отакий бюджет, ми за нього голосуємо.
Олесь Доній: Ти запізнився, сьогодні Нестор казав, що потрібно прийняти пошвидше.
Андрій Шкіль: Ні, ні, я ж не кажу, що опозиція...
Нестор Шуфрич: Нормально коаліція приймає...
Андрій Шкіль: Я перепрошую, я зі своєї зайвої скромності мовчав і слухав Вас. Я завершу думку і все, і потім будемо дискутувати. Тому, в принципі, коли ми говоримо про критику бюджету, абсолютно вона є доречною. Якщо запитати мене, чи добрий бюджет, ні, він не добрий, тому що умови, в яких він приймається, є погані. І в поганих умовах не може бути прийнятий добрий бюджет. Це абсолютно логічно. Не можуть бути забезпечені, всі, хто хочуть, отримати відповідні, виконані бути всі програми з приводу державної підтримки, з приводу розвитку інноваційних технологій, звичайно, це проблемно. Але захистити соціальні потреби, в цьому бюджеті буде зроблено, захистити, коли говорять, я тільки що заходив, обговорювали урівняння прожиткового мінімуму з мінімальною зарплатою. Це чудовий проект, тільки це треба було зробити поетапно. Тому що де взяти 20 мільярдів на проведення цього проекту, ніхто не знає. Тому що завжди, ви знаєте, декрет про щастя - це дуже класна штука, прийняти бюджет, щоб всім було добре, а де взяти під це ресурс, нікого ж не цікавить.
Іванна Коберник: Але так само, як бюджет на декрет про щастя, це не подарунок під ялинкою, який має бути обов'язково 31 грудня або першого січня, а другого вже не може бути. Можливо, все ж таки...
Андрій Шкіль: Не другого, а 20-го. Це практично місяць. А що робити пенсіонерам? Давайте хай пенсіонери не отримують пенсії...
Іванна Коберник: 20-го - це сказав Мустафа, Ви прекрасно знаєте, що фінансування буде йти за бюджетом 2008 року. Одна двадцята на місяць.
Андрій Шкіль: Одна дванадцята від попереднього бюджету. Тобто, хай приготуються пенсіонери, хай приготуються всі бюджетники, що буде одна дванадцята від попереднього бюджету.
Іванна Коберник: Від попереднього річного бюджету.
Андрій Шкіль: Повірте, що якщо ми не закладемо, давайте будемо абсолютними реалістами, якщо ми не закладемо бюджет на початку календарного року, то те питання, знаєте, Новий рік на початку року, це дивина, але це така традиція, і ялинка ставиться...
Мустафа Найєм: Значит, вы давно уже нарушили, ваши все даты уже нарушены уже 150 раз. Он должен быть в сентябре подан.
Андрій Шкіль: А чому? Він був поданий вчасно.
Мустафа Найєм: Потому что в сентябре вы занимались перераспределением власти, прокуратурой, коалицией.
Андрій Шкіль: Топтати ногами завжди легше, ніж писати руками. Ми вчасно внесли бюджет, тільки, пам'ятаєте, що був внесений альтернативний проект. Мустафа, можна ж не пересмикувати, Ви ж не представник опозиції.
Мустафа Найєм: А чем вы в сентябре занимались? Вы занимались бюджетом?
Андрій Шкіль: Ми займалися поданням... Вчасно подали? Вчасно подали. Забрали чому? Ми забрали тому, що була альтернатива, внесена Президентом.
Кирило Дмитрієв: Смотрите, вопрос к Вам, что здесь не только вопрос, вовремя ли, вот сейчас всех волнует безработица. Вы можете сказать, что если будет принят этот бюджет, то какой будет уровень безработицы и как избежать тотальной потери рабочих мест, который происходит в результате кризисных мер? То есть, что, вам кажется, если она будет большая, вы возьмете как некая политическая сила на себя ответственность и скажите, вы знаете, гораздо выше и мы уходим, или что будет?
Андрій Шкіль: Навіть, якщо ми не візьмемо на себе цю відповідальність, все одно вона буде лежати на нас. Тому, звичайно, ми візьмемо відповідальність за виконання цього бюджету. В бюджеті що закладено? В бюджеті закладено підтримка і реструктуризація тих підприємств, які зберігають робочі місця. Тому що питання, підприємство страждає від кризи, допоможіть. В чому має полягати допомога, щоб заробили більше чи жили краще? Ні, щоб ми витримали соціальні програми, щоб люди, які працюють на приватних підприємствах, на крупних, бо звичайна річ, що металургія і хімічна промисловість українська буде втрачати прибутки. Але для того, щоб не були втрачені робочі місця, щоб не пішли на вулицю фахівці і спеціалісти, які потрібні цьому підприємству, вони не тільки будуть створювати загрозу безробіттю і створювати погане тло для дії уряду, вони будуть руйнувати фактично безробітних, які підуть з цих підприємств, в подальшому в цій галузі. Тому все передбачено в бюджеті, допомога тим підприємствам, які зберігають робочі місця. Тяжко тим має бути.
Кирило Дмитрієв: Мне кажется, как раз нет, потому что бюджет исходит из того, что безработица будет 8,8 процентов, а по многим оценкам она будет 20 процентов, а, может быть, выше. Это очень опасно исходить из предположения, что все будет не так уж плохо, когда, действительно, ситуация может быть очень тяжелой. И вопрос, например, с точки зрения инвестиций в инфраструктуру, с точки зрения создания новых рабочих мест, а не только удержание старших. Есть какие-то три шага, которые, Вам кажется, вложены в бюджет, которые наиболее критичны?
Андрій Шкіль: Ми повернемося до цифри щодо безробіття. Закладається завжди середнє. Уряд, якщо буде закладати максимальні негативні цифри, то, в принципі, завжди тяжко буде оперувати загальним числом, скрізь ми закладаємо середнє. Нас часто критикували, що курс долара закладений 7,5. Якщо ми закладемо 12, то така і буде інфляція, такий і буде курс. Тому тут в даній ситуації уряд передбачає, і, повірте, кожна програма скерована на те, щоб передбачити, що можливе зростання цифри. Але треба все зробити, щоб утримати в певному рівні. Для збільшення робочих місць, для того, щоб збільшувати робочі місця, треба розвивати або підтримувати ті галузі, які ці робочі місця можуть створити. У нас ресурсоємніший, там, де найбільше людей працюючих, це металургійна і хімічна галузь, яка зараз, скажемо так, в дуже складних умовах перебуває. Але машинобудівна галузь підтримана, і ми втримали проблеми на автомобільному ринку. Так само багато хто хотів заборонити ввезення сюди всього, чого тільки можна не ввезти, з тим, щоб простимулювати місцевого виробника. Відрегулювання відбулося, я вважаю, що абсолютно якісно і повноцінно. А критичні моменти, які нас очікують в подальшому, звичайно, їх може бути багато, і ми не можемо сказати, яким чином, абсолютно я погоджуюсь з Олесем, я ситуація буде з Нацбанком, ми навіть зараз цього не можемо сказати.
Савік Шустер, ведучий: Нет, нет, Олесь сказал, что нельзя голосовать за бюджет до принятия решений по Национальному банку. Вы голосовали за бюджет.
Андрій Шкіль: Логічна позиція. Але в даній ситуації, якщо ми підемо в період очікування, на жаль, ми нічого не зробимо. Завтра у нас...
Іванна Коберник: Тобто, завтра звіту не буде.
Андрій Шкіль: Ні, завтра буде.
Іванна Коберник: Звіт Нацбанку.
Андрій Шкіль: Ні, я ж не знаю, чи прийде Стельмах. Але буде звіт слідчої комісії. Ми запросили Стельмаха...
Нестор Шуфрич: Першим питанням буде?
Андрій Шкіль: Так.
Нестор Шуфрич: І ви не відмовитесь?
Андрій Шкіль: Ні, ні.
Нестор Шуфрич: Тому що сьогодні вже в кулуарах ходять чутки, що друга частина «Нашої України» проголосує за бюджет, якщо ви відмовитесь від свого наполягання ставити звіт комісії першим питанням.
Андрій Шкіль: Джерело було невірним.
Олесь Доній: Я навпаки, наприклад.
Нестор Шуфрич: А за те, щоби комісія завтра звітувала, але, Андрію...
Андрій Шкіль: Я відповідаю тільки за нас. Ми не приймали такого рішення.
Нестор Шуфрич: Андрію, будемо відверті. Я завжди був на боці того, що якщо є коаліція і прийнято рішення підтримувати будь-яке рішення коаліційне всі члени коаліції мають голосувати. Я вже, поки тебе не було, висловив свою позицію, що до пана Донія, який не голосував сьогодні за бюджет, але ви краще це розберетеся без мене, але мені прикро, що я бачу такі дії, навіть в таборі своїх політичних опонентів, хоча, в приватному житті я ставлюсь до Вас з великою повагою. Але, ми знаємо, що цей проект бюджету, а такого прецеденту ніколи в історії України не було, незалежної, за неповні 18 років, не підписав Міністр фінансів. Тому що він був проти тих макроекономічних показників, про які тільки що говорив наш шановний експерт, я извиняюсь.
Савік Шустер, ведучий: Кирилл.
Нестор Шуфрич: Кирилл говорил, что лучше в условиях кризиса сделать запас в бюджете, принять реальные прогнозы, которые сегодня предполагают для Украины целый ряд международных институтов. Ведь в этом, по большому счёту, нет вины, в первую очередь и только правительства, и только власти. Мы же объективно готовы были подойти к бюджетному процессу. И если бы показатели бюджета были бы реалистичны, в том числе и то, что я говорил, когда мы стоим на пороге рецессии, то есть, падения производства. Это, к сожалению, зависит и от просчётов власти, но это и под влиянием международного финансового экономического кризиса происходит. Мы сказали, давайте создадим реальный бюджет. Пусть он потом лучше имеет запас, мы потом его через квартал или через пятницу, через полгода пересмотрим в сторону улучшения, чем мы получим увеличение дырки и дефицита. И, в конце концов, завалим финансирование всех защищённых статей, а это зарплаты и пенсии. И когда мы сказали, давайте непонятные расходы развернём на конкретные программы поддержки отечественного товаропроизводителя, чтобы сохранить, дорогие, ваши рабочие места и ваши доходы и чтобы закрыться от импорта. Нас, к сожалению, не послушали и, я очень жалею, что мы не смогли договориться сегодня, может быть, мы договоримся завтра.
Андрій Шкіль: Ми самі про це говорили.
Нестор Шуфрич: Может быть, мы договоримся завтра, но «Партия Регионов» готова сегодня протянуть даже своим политическим опонентам руку для того, чтобы мы вместе прошли через этот кризис. Спасибо.
Олесь Доній: Можна, можна репліку.
Іванна Коберник: Тобто, іншими словами, Ви фактично підтримали позицію Олеся Донія.
Олесь Доній: Можна, можна репліку?
Андрій Шкіль: Можна, можна, можна, можна, можна, я.
Нестор Шуфрич: Если, если Олесь будет в оппозиции, если Олесь будет в оппозиции вместе с нами, тогда, да.
Андрій Шкіль: От так себе веде вся «Партія Регіонів», а не Шуфрич.
Іванна Коберник: Ні, але...
Нестор Шуфрич: А то, что Олесь сегодня сделал внутри коалиции, у меня есть название этого.
Андрій Шкіль: Це не правило, це не правило.
Іванна Коберник: Він допоміг державі, якщо судити з Ваших слів.
Нестор Шуфрич: Вы знаете, это то, что иногда делают профессиональные женщины, это то, что сделал сейчас Доний.
Олесь Доній: От дякую, от дякую, да, да.
Нестор Шуфрич: Но пусть они разберутся между собой.
Савік Шустер, ведучий: Профессиональные женщины.
Нестор Шуфрич: Ну, нельзя, находясь в одной семье, в коалиции, я извиняюсь, так поступать друг с другом.
Олесь Доній: Ладно. Мені здається, пане Несторе, у Вас підсвідоме, або як науковою мовою, латентний гомосексуалізм просто на просто, якщо Ви в чоловіках бачите жінок. Я думаю, що варто розібратися, піти до психолога.
Петро Мага: Ні, ні, ні, пане Доній, можна, слава...
Олесь Доній: Піти до психолога. Раз, це перше таке.
Петро Мага: О Господи.
Олесь Доній: По друге, я хотів все-таки, якщо можна, два опоненти висловились.
Савік Шустер, ведучий: Мага, не мешай.
Петро Мага: А можна я одне вкраплення і Ви продовжите, добре.
Олесь Доній: Все і Мага перебиває.
Савік Шустер, ведучий: Нам не мешай.
Олесь Доній: Добре, хай і Мага скаже.
Петро Мага: Ні, ні, я мушу.
Савік Шустер, ведучий: Обвинение в гомосексуализме это серьёзная тема.
Петро Мага: Я мушу, ні, ні, ні, так ми...
Олесь Доній: Латентне, латентне, не явне, а тільки латентне.
Петро Мага: Так ми до мишей скотимося, знаєте, є анекдот хороший, в плані.
Олесь Доній: Це зоофілія називається, я сподіваюсь, до цього не дійде.
Петро Мага: Так от я хочу...
Нестор Шуфрич: Лесь, откуда ты это всё так хорошо знаешь?
Петро Мага: Господи.
Олесь Доній: Ми ж разом в Парламенті.
Петро Мага: Шановні друзі, ми вже давно секс-меньшинство, тому що їх вже більше, почекайте секундочку. Слава Богу, що у нас Прем'єр-міністр жінка, а Президент чоловік, тому їх ні в чому такому звинувачувати не можна. І наші ще воюють між собою нормально. Несторе Іванович, мені так фраза сподобалася, я готовий протягнути руку. Я зараз покажу, хто не готовий протягнути руку. Сьогодні одна грузинська газета, яка називається «Аліан» подала ось цей матеріал. Дивіться, звичайно, навіть якась злорадність з'являється, невже у нас не найгірше. Даю.
Сюжет: Михайло Саакашвілі спочатку, нібито вдарив прем'єра в обличчя, а потім жбурнув у нього телефоном. Що розлютило грузинського президента поки не відомо, як і те, чи вибачився він потім за свою запальність. Після президентського ляпасу Григола Мгалоблишвили відразу написав заяву про відставку. Однак, глава Грузії поки не поспішає його відпускати. Михайло Саакашвілі претендує на звання другого за популярністю телефономитальника.
Петро Мага: А перша, ось ця красуня. Нагадую, за те, що вона кидалась телефонами, вона підмітала вулицю Нью-Йорка. Чи буде підмітати Саакашвілі вулиці Тбілісі, дуже сумніваюсь.
Нестор Шуфрич: У меня одна реплика. Я извиняюсь.
Андрій Шкіль: Можна я відповім тобі.
Нестор Шуфрич: Я не буду сейчас ставить под сомнения глубокие знания Олеся в зоофилии...
Олесь Доній: В латентній...
Нестор Шуфрич: В чём, в чём, повтори, пожалуйста. Ну, повтори. Вот в том, что он сказал и плюс в зоофилии. Но, я хочу спросить Андрея.
Андрій Шкіль: Добре.
Нестор Шуфрич: Андрей, как ты назовёшь члена коалиции, который не проголосовал за ваше решение? Вот в понимании вашей коалиции?
Мустафа Найєм: Профессиональный мужчина. И все депутаты, и все депутаты.
Андрій Шкіль: За будь-яких обставин, знаєте, від прикметника ситуація не зміниться. Я вважаю, що Олесь вчинив не правильно, не голосуючи, причому чітко розуміючи, що, навіть один голос буде важити багато. Я вважаю, я не хочу вживати тут гострих слів, я не думаю, що ми на площі, для того, щоб використовувати відповідну лексику. Але це не правильно і, я вважаю, що, як мінімум Олесь завтра має виправити свою помилку. Але я хотів би повернутися... Дякую, за запитання.
Іванна Коберник: А можна Олесь відповість взагалі?
Олесь Доній: Це не можливо.
Андрій Шкіль: Я все-таки запитаю.
Нестор Шуфрич: Я, як опозиція, прошу дати слово Олесю. Будь ласка, Олесь.
Андрій Шкіль: А потім я за підпис відповім, чому немає.
Олесь Доній: Мені б хотілось сказати, що було сьогодні надзвичайно позитивно. Дуже приємно, що, нарешті поспілкувалися Прем'єр і Президент. Дуже прикро, що до цього їх посунула така трагедія, яка сталася в Євпаторії.
Мустафа Найєм: А хтось знає, про що вони говорили?
Олесь Доній: Але те, що вони, це люди, які місяцями не зідзвонювалися, не зустрічалися. Зараз вони, нарешті, їхали разом в машині, в літаку, хоча б вони поговорили. Тому, що по виходу України з кризи і, зокрема, по прийняттю бюджету, по бюджетному процесу необхідна співпраця і Президента і Прем'єра. Ну, інакше ситуацію з Нацбанком просто не вирішити. Мені, до речі, було б приємно, якби туди приїхав би, не тільки Ющенко і Тимошенко, а й і лідер опозиції, Янукович.
Нестор Шуфрич: Я скажу.
Олесь Доній: І це б було правильно, якби в Євпаторії вони з'явилися в трьох на людях. І тому, що тут повинна бути співпраця, до речі, по бюджетному процесу. Аналогічно і провладної коаліції, і Президента, і опозиції, і тоді ми вирішимо цю ситуацію. Моє особисто ставлення, що спочатку повинно бути заслухано, все-таки звіт тимчасової комісії Нацбанку.
Андрій Шкіль: Завтра заслухаємо.
Олесь Доній: Інакше ми приймемо, а через місяць бюджет буде писулькою, просто на просто, якщо у нас інфляція буде не 20 відсотків, не 12, а сто відсотків. Хтось може дати гарантію з Головою Нацбанку Стельмахом і з Фірташем «Надра банком» і «Промінвестбанком». Я не можу дати гарантію. Мені здається, що Стельмах втратив суспільну легітимність. Я не знаю, чи доведуть їхні махінації, може, не доведуть, у нас взагалі високопосадовців ніколи не саджають, але він втратив суспільну легітимність, довіру, він втратив довіру. І мені здається, що повинна бути домовленість між Ющенко і Тимошенко, що Нацбанк повинен бути очищений. Стельмах повинен піди у відставку. Після того, я думаю, що буде даний нормальний процес для бюджету. І нічого страшного, якщо він буде прийнятий 20 січня.
Мустафа Найєм: Вообще-то будет странно, если они договорятся, потому что Тимошенко обвиняла еще и Ющенка, что он работал вместе со Стельмахом.
Олесь Доній: Якщо він буде 20 січня, це нормально, це зайвий місяць, який ми отримаємо роботи над бюджетом. А за цей час ні пенсіонери не постраждають, тому що одна дванадцята бюджету в січні буде витрачена. Але це будуть реальні гроші, реальні гроші, а не фантіки, як колись купони, карбованці.
Нестор Шуфрич: Первое, я рад, что к одному из трех требований, а именно отставка Стельмаха, отставка правительства и импичмент Ющенко, к первому требованию Олесь уже присоединился, уверен, скоро присоединится как минимум к одному из двух, а, может, в последующем и ко всем трем. Судя по тому, как он голосует за бюджет Тимошенко, он скоро будет голосовать и за ее отставку. Так вот, я хочу сказать, что касается позиции по сегодняшней трагедии Виктора Федоровича Януковича. Я сейчас не буду говорить, какие средства собирает «Партия регионов», но я когда был министром год назад, я помню, насколько усложнило проведение работ приезд высоких начальников. Поверьте мне, это только мешает. Есть специалисты, которым сегодня надо помогать на расстоянии, а не мешать. Приезд Премьера, я скажу, это был шаг государственного человека, в прошлом году после приезда Виктора Федоровича Януковича в Днепропетровск, сразу было выделено более 100 миллионов гривен помощи пострадавшим, сегодня принято решение о выделении 70 миллионов гривен пострадавшим. Я уверен, Ющенко мешал мне год назад, я никогда этого не говорил раньше из-за корректности, потому что я тогда был чиновником. Ющенко мне тогда помешал, потому что мы вынуждены были заниматься не безопасностью пострадавших, а обеспечением безопасности Ющенка на участки аварии. И сегодня, уверен, происходило там то же самое. Почему Ющенко помчался вдогонку Тимошенко, пусть разберутся между собой. Но то, что результата, судя по вашему голосованию, сегодня это не принесло, это тоже факт. Поэтому я сегодня хотел бы, чтобы, вот, не трогайте оппозицию, оппозиция сегодня и так максимально терпелива, может быть, даже слишком терпелива. И вы сказали про «Проинвестбанк», так я хочу вкладчиков «Проминвестбанка» успокоить уже сегодня. Российский «Внешэкономбанк», крупнейший финансовый институт в мире, выступил инвестором и поможет отечественному «Проминвестбанку». Сегодня это решение принято, соответствующая работа проводится, и я надеюсь, что вкладчики «Проминвестбанка», я уже уверен в этом, не пострадают. Если другие банки нуждаются в помощи, это все уже вопрос отношений Нацбанка с коммерческими банками, и не надо здесь приплетать оппозицию. А то, что «Партия регионов» обратилась в том числе и к российским банкам с просьбой о помощи нашему банку, и эта помощь была надана, так это только плюс. И я бы хотел, чтобы в условиях, когда мы стоим на пороге кризиса, и непринятие бюджета этой недееспособной коалицией может только усугубить этот кризис. И вы правильно говорили, что в других странах бюджеты принимают мгновенно в условиях кризиса, а у нас это носит политический характер, я призываю власть быть ответственной, и чтобы сегодня власть сняла оранжевые очки и реальное посмотрела, что происходит в стране.
Андрій Шкіль: Вертаючись до двох позицій, позиція перша щодо, ми обговорювали Нацбанк, умовою виконання і гарантією виконання власне цього бюджету є зміна керівництва Нацбанку. Я, до речі, вже не кажу, що притягнення до відповідальності, то хоча б людину з посади звільнити. Хоча я чув інформацію, це чутки...
Нестор Шуфрич: Андрій, я про постанову, щоб притягнути його до відповідальності.
Андрій Шкіль: А я ж тебе про це попросив, то ти це і зробив. Ми ж тоді це обговорювали. В принципі, це нормальна ситуація, тому що ми живемо в одній країні, і Нацбанк - це Національний банк України, а не якоїсь владної держави чи опозиційної, тому ми мусимо...
Олесь Доній: Але регіонали сказали, що вони хочуть водночас і відставки голови Нацбанку і уряду.
Андрій Шкіль: Дозвольте я завершу свою думку, я не заважав Вам виступати, дайте я завершу.
Нестор Шуфрич: Розмова про відставку Стельмаха була раніше нашої розмови.
Андрій Шкіль: Дуже добре. Але, в принципі, я хотів би наголосити на тому, що чутка існує така, що голова Нацбанку вже в два автобуси завантажив реманент зі свого кабінету і вивіз. Тому людина вже психологічно підготувалася до відставки. Це вже непогана інформація, коли людина психологічно готова покинути кабінет, це для чиновника дуже важливо, тому що йому найтяжче розпрощатися з кабінетом, з цими можливостями, які в ньому закладені. Щодо підпису. Я дивлюсь цей бюджет, знаєте, тут підпис є, бачте, підпис Прем'єр-міністра. Все, цього достатньо. Прем'єр-міністр не поставить свого підпису, якщо не пройшла віза всіх міністерств. Тому така легендарна чутка, що Пинзенник сказав, я не підпишу...
Мустафа Найєм: Но это правда.
Андрій Шкіль: Я перепрошую, людина в лікарні.
Нестор Шуфрич: Журналисты говорят, что это правда. Андрей, можно не верить политику, но журналистам нельзя не верить.
Андрій Шкіль: Позиція Пензенника була спеціальна. Але якби його не було схвалення цього бюджета, він би не дістався до парламенту, до Верховної Ради, і давайте будемо говорити, що Пензенник, крім того, ще й являється, являвся, як мінімум, головою політичної такої сили, як партія «Реформи і порядок». Всі голосували. Крапка. Тому історія про підписи - це байка.
Савік Шустер, ведучий: Мы на сегодня закончили. Завтра день траура. Но, тем не менее, в 21:30 мы выходим в эфир, программа будет неожиданной и интересной.
 
 
Стенограма надана компанією Sourcer.
 
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Sourcer
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21229
Читайте також
29.12.2008 10:41
Андрей Рушковский, ShowОбоз
33 415
24.12.2008 15:42
Маша Томак, «День»
33 947
23.12.2008 09:54
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
49 807
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду