Добрі люди... з поганою репутацією

24 Грудня 2008
33938
24 Грудня 2008
15:42

Добрі люди... з поганою репутацією

33938
Ми рідко згадуємо про те, що світова мистецько-художня спадщина може й сьогодні підвести нас до розуміння багатьох речей і до правильного тлумачення людей та їхніх намірів. Минулого тижня, аналізуючи черговий ефір «Шустер Live», ми згадали стрічку «Гараж» Ельдара Рязанова.
Добрі люди... з поганою репутацією
Цього разу художні аналогії в редакції «Дня» викликала «Свобода на «Інтері». Один із епізодів програми нагадав нам сюжет п’єси відомого німецького драматурга і театрознавця Бертольда Брехта. У п’єсі «Добра людина із Сичуані» Брехт конструює ситуцацію, коли єдиною порядною і доброю людиною в суспільстві виявляється повія.
 
Хоча головна думка твору не в тому, але його фабула до болю нагадує ефір «Інтера» в п’ятницю. Нехай не ображаються на нас політики, але колишні повії біля мікрофонів були, можливо, ненавмисним, але нещадним ударом, передусім, по образах можновладців.
 
Бо це тим жінкам, яким вдалося видряпатися з пекла, доводилося закликати «еліту» до моральності, а не навпаки. Це повії розповідають політикам, «що найголовніше в житті — це внутрішня мораль і чистота». І нікому це не здається підозрілим. Хоча поява цих жінок у студії була зумовлена темою порушення в Україні прав людини, логічною їхня участь була б і в першій частині програми, коли йшлося про хрестоматійну для нас тему корупції. Мало того, екс-повії були єдиними у тій студії, хто викликав щире співчуття і повагу — бо вони змогли «зав’язати», а ті, до кого вони зверталися — ні.
 
Нагадаємо, що серед політиків участь у програмі брали Олександр Волков, Нестор Шуфрич, Юрій Кармазін, Михайло Бродський, Ірена Кільчицька, Петро Симоненко та ін. На чолі з Леонідом Черновецьким. Саме таким складом політики засуджували корупцію в Україні, з’ясовуючи хто і як брав хабарі і коли і за яких обставин їх давав. Чи морально було з точки зору політиків говорити про боротьбу з корупцією? — запитали б ми в аудиторії.
 
Цікаво тільки, якого результату очікували автори програми, ставлячи «дитяче» запитання глядачам у студії: «Чи є в Україні корупція?» Але знайшлася людина, яка відповіла заперечно — Михайло Бродський. Утім, ніхто не зважив (або не захотів зважити) на його репліку, якої він мотивував своє заперечення, хоча вона мала чи не найбільший за всю програму дискусійно-викривальний потенціал: «У нас немає людей, які сидять за корупцію. Корупції немає. Це брехня. При Кучмі корупцію визначав Кучма. Якщо він вважав, що це корупція — людина каралася, якщо не вважав — не каралася. У нас не суди визначають. Сьогодні у нас колективний Кучма: Ющенко, Тимошенко, Янукович і Литвин. Люди, які раніше брали участь в акції «Україна без Кучми» і кричали, що Литвин злочинець. Сьогодні Доній голосував за Литвина, і він повинен вибачитися перед Литвиним і фракцією. Тому що він був другом Гії Гонгадзе».
 
Телебачення цурається нагадувати про повчальне минуле — давнє й нещодавнє. Якщо це, звичайно, не фільми про Леоніда Кучму і Щербакова... Тим часом у понеділок мер Києва Леонід Черновецький попри, зважте, протести родичів Георгія Гонгадзе, відкриває пам’ятник загиблому журналісту і заявляє про намір заснувати премію його імені. А ми нагадуємо, що вбивство Гонгадзе досі не розкрите.
 
— Чесно кажучи, п’ятничні ефіри я не бачив, бо вони мені вже остогидли, але якщо ви стверджуєте, що політиків залучають як експертів для обговорення корупції, то це не те що некоректно... Я не вважаю, що так має бути, — коментує Ігор Чайка, журналіст-розслідувальник, керівник проекту «Вартові демократії. Медіа проти корупції». — Їх можна запрошувати на ефіри, ставити запитання, але тільки не як експертів із питань корупції.
 
З одного боку, це все-таки свобода слова, коли всі приходять, в тому числі політики, і говорять що вони хочуть. Свобода слова є. Вона є в усіх, хто виступає на подібних ток-шоу. Але тоді постає питання якості такої свободи слова. Розумний глядач розуміє, що його дурять і показують йому клоунаду. У нас як і за совєтських часів починається читання поміж рядків, і народ починає видивлятися другий, третій, п’ятий план.
 
Принаймні той, кому це не остогидло і хто має власну думку. На телебаченні програму, де б такі питання як корумпованість обговорювалися в колі експертів і фахівців, можливо, і, мабуть, треба було створити. У мене зараз є досвід, я вже другий рік роблю проекти на регіональних телеканалах з прямими ефірами, щоправда, на іншу тему.
 
Але проблема в тому, що ступінь довіри глядачів до українського телебачення є, на мій погляд, достатньо низьким, адже глядачі бачать і розуміють, що їм здебільшого показують шоу, а не реально обговорюють проблеми. Але якщо говорити про те, чи можна й потрібно, я вважаю, що можна й потрібно, але треба обрати канал, а по-друге, обрати формат, якого ще не було і який може викликати до себе довіру. Адже, повторюю, основна проблема форматів, що вже існують — це низька довіра до них з боку глядачів.
 
Минулого тижня російські новинні сайти і блоги вибухнули хвилею обурення стосовно жорстко придушеної мирної акції протесту автомобілістів Владивостока, що, не вдаючись у подробиці, викликана постановою уряду Росії про підвищення митних зборів на легкові та вантажні автомобілі закордонного виробництва. За інформацією Грані.ру, в результаті двох акцій протесту було затримано 61 людину. Очевидці стверджують, що підмосковний ОМОН «Зубр» був спеціально спрямований у Владивосток для придушення маніфестацій, його працівники били протестувальників і в цілому поводилися протиправно проти них і журналістів.
 
Звичайно, на тлі цих подій у Росії зрозуміло, чому старший науковий співробітник Інституту Катона, президент Фонду «Інститут економічного аналізу» Андрій Ілларіонов під час прямого включення зі студією «Шустер Live» «дістав культурний шок». Так, в Україні телевізійники можуть викликати прем’єр-міністра «на килим», але... Мабуть, для росіян це справді видається сьогодні великим досягненням, коли журналісти дозволяють собі саркастичні випади на адресу голови уряду на кшталт «у деяких країнах прем’єр-міністр і президент навіть розмовляють..». Однак, на жаль, це радше шумова завіса, аніж можливість вимагати відповіді на запитання. Ширма для безчестя. Такі функції, здається, у нас виконує свобода слова? Вони зплуталася з популізмом, і тепер у неї вже дуже погана репутація...
 
І це, до речі, почали помічати і росіяни. Молодий прогресивний політик Володимир Мілов після участі у ток-шоу Савіка Шустера в минулу середу написав у своєму блозі: «Взагалі в Україні, звичайно, повний політичний та інституційний безлад, повне торжество популізму і дефіцит відповідальних політиків. Не з Росії їх учити, звичайно, але відчуття неприємне».
 
Дуже складно дається нам розуміння того, що демократія не працює за «принципом рубильника»: ввмікнув і пішов. Поняття такої категорії вимагають постійного підтвердження своєї пріоритетності, вони вимагають правильного вибору або навіть цілу їх низку: давати хабара чи не давати, пам’ятати чи не пам’ятати, врешті-решт, голосувати за гречку чи ні.
 
До речі, в кінці ефіру «Свободи на «Інтері»« мера-ведучого схвалили 80% аудиторії. Складно сказати, чим керувалися глядачі, які, вкотре нагадуємо, є моделлю українського суспільства, але на гачок упіймалися восьмеро з десяти. Які, між іншим, категорично проти корупції...
 
 
Маша Томак, «День»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Маша Томак, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
33938
Читайте також
21.01.2009 23:20
Максим Равреба, ІнтерМедіа консалтинг
14 307
29.12.2008 10:41
Андрей Рушковский, ShowОбоз
33 411
19.12.2008 14:29
Ігор Лосєв, «День»
28 860
18.12.2008 18:43
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
23 974
11.12.2008 02:26
Маша Томак, «День»
28 956
10.12.2008 10:46
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
31 518
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду