Ярослав Юрчишин: Робоча група напрацює зміни до наказу №73, щоб полегшити пересування медійників під час комендантської години

Ярослав Юрчишин: Робоча група напрацює зміни до наказу №73, щоб полегшити пересування медійників під час комендантської години

17 Вересня 2024
367
17 Вересня 2024
15:30

Ярослав Юрчишин: Робоча група напрацює зміни до наказу №73, щоб полегшити пересування медійників під час комендантської години

367
Акредитованим журналістам під час нічного пересування рекомендують мати при собі лист від редакції щодо використання транспортного засобу.
Ярослав Юрчишин: Робоча група напрацює зміни до наказу №73, щоб полегшити пересування медійників під час комендантської години
Ярослав Юрчишин: Робоча група напрацює зміни до наказу №73, щоб полегшити пересування медійників під час комендантської години

До наказу №73 напрацюють зміни, які полегшать пересування журналістів під час комендантської години. Таке рішення ухвалили під час закритого засідання Комітету з питань свободи слова за участю представників медіа та силових структур, повідомив «Детектору медіа» голова Комітету, нардеп Ярослав Юрчишин.  

«Переважна більшість представників медіаорганізацій, які були присутні, зокрема військова кореспондентка Тетяна Попова, голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко та керівниця юридичного напряму Інституту розвитку регіональної преси Оксана Максименюк, погодилися з тим, що існують окремі випадки перешкоджання пересуванню переважно на території Києва та Київської області, але системних проблем немає. 

Як представники медіа, так і представники Служби безпеки України, Національної поліції та Генерального штабу, зійшлися на тому, що на цьому етапі більш конструктивним буде вирішення питання через внесення змін до указу №73, який регламентує пересування журналістів. Пропонується, щоб журналісти, які мають акредитацію, повідомляли редакційним листом про свій транспортний засіб, який вони використовують під час свого відрядження. Це забезпечить максимальне сприяння для пересування без будь-яких зупинок на блокпостах, коли діє комендантська година», — розповів голова Комітету з питань свободи слова. 

Учасники засідання погодилися з тим, що зміни спершу варто внести на рівні підзаконних актів та інструкцій. 

«Зараз ми домовилися про те, що спільно напрацьовуємо зміни до указу №73, надсилаємо їх до Генерального штабу, погоджуємо, паралельно проводимо зустріч журналістів з правоохоронцями та представниками Київської обласної військової адміністрації, щоб вирішити окремі випадки перешкоджання пересуванню», — зазначив Юрчишин. 

Пропозиції про те, як саме виглядатиме процедура повідомлення про транспортний засіб журналіста, все ще напрацьовуються. Однак, як запевнив нардеп, усі сторони під час обговорення погодилися, що акредитований журналіст, який виконує редакційне завдання, має мати максимальне сприяння для пересування під час комендантської години.  

На засіданні були присутні народні депутати Ярослав Юрчишин, Євген Брагар та Сергій Швець, представники СБУ, Генштабу ЗСУ, Нацполіції, Національної спілки журналістів України, Інституту розвитку регіональної преси та Інституту масової інформації.

Нагадаємо, у березні учасники круглого столу «Порядок акредитації журналістів, які працюють на лінії зіткнення» за участю народних депутатів, представників Міноборони, СБУ, Нацполіції, Генерального штабу Збройних сил України, військових адміністрацій та медіа домовилися про створення робочої групи, яка шукатиме механізми зі зменшення кількості перепон для пересування медійників під час комендантської години. 

Раніше Інститут масової інформації закликав військово-цивільні адміністрації дозволити журналістам, що мають акредитацію ЗСУ, вільно переміщатися в тилових містах під час комендантської години. До цього звернення ІМІ спонукали скарги від кількох медійників на те, що їх не пускали в тилові міста під час повернення з відряджень у період комендантської години. 

В ІМІ зауважували, що прескарта ЗСУ містить інформацію про те, що вона дає право медійникам працювати в районах проведення бойових дій та в комендантську годину. Водночас згідно з роз'ясненнями пресслужби Генштабу, акредитація дозволяє журналістам вільно пересуватися в комендантську годину в зоні бойових дій, але не в тилу. Таке пересування має бути аргументоване. Якщо команда медійників повертається з відрядження і не встигає до початку комендантської години, вона має попередити про це військових у населеному пункті. 

Читайте також:

3 лютого 2024 року почав діяти оновлений наказ №73 Головнокомандувача Збройних сил України «Про організацію взаємодії між Збройними Силами України, іншими складовими сил оборони та представниками засобів масової інформації на час дії правового режиму воєнного стану».

Його ключова новація — спрощення доступу акредитованих журналістів до роботи в зоні бойових дій та чіткий опис зон цього доступу — зеленої, жовтої та червоної.

Фото: Ярослав Юрчишин / Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
367
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду