У Росії через відео про підрив Каховської ГЕС  до 8 років заочно засудили блогера

У Росії через відео про підрив Каховської ГЕС до 8 років заочно засудили блогера

6 Вересня 2024
1366
6 Вересня 2024
12:59

У Росії через відео про підрив Каховської ГЕС до 8 років заочно засудили блогера

1366
Приводом для кримінального переслідування стало коротке відео, опубліковане в інстаграмі після підриву Каховської ГЕС 6 червня 2023 року.
У Росії через відео про підрив Каховської ГЕС  до 8 років заочно засудили блогера
У Росії через відео про підрив Каховської ГЕС  до 8 років заочно засудили блогера

У Москві суддя Басманного районного суду Борис Сафарін заочно засудив блогера Олександра Шпака до восьми років колонії у справі про «воєнні фейки». Про це повідомляє «Медиазона».

Приводом для кримінального переслідування стало коротке відео, опубліковане в інстаграмі після підриву Каховської ГЕС 6 червня 2023 року. У ньому Шпак заявив, що в руйнуванні греблі винні російські військові, які, на його думку, зробили це навмисно перед контрнаступом ЗСУ.

«Екологічна катастрофа, яку завдано Україні, — вона величезна. Після закінчення війни все, звичайно, буде відновлено в найкоротший термін. Ну, а для рашистів це ще й величезні репарації, які ляжуть на плечі не просто сьогоднішніх поколінь, а й наступних», — прокоментував Шпак.

Кримінальну справу проти блогера порушили за півтора місяця після виходу ролика, 18 липня 2023 року. Перед цим йому п'ять разів виписували штрафи за адміністративною статтею про дискредитацію армії.

Уточнюється, що прокурор Худякова вимагала для блогера 8,5 років колонії.

Повідомляється, що Олександр Шпак, якому зараз 45 років, під час життя в Росії був гостем токшоу на федеральних каналах, де розповідав про свої пластичні операції та татуювання. 

Відповідно до інформації в соцмережах блогера, зараз він живе у США. Шпак регулярно критикує у своїх акаунтах повномасштабне вторгнення Росії в Україну та викладає кадри з наслідками бойових дій.

Нагадаємо, 6 червня 2023 року близько третьої години російські військові підірвали греблю Каховської гідроелектростанції на Херсонщині. Це була п’ята за розміром ГЕС в Україні та найбільша за площею мілководдя. Підрив спричинив затоплення.

Під водою опинились будинки, поля та населені пункти, особливо на лівому низькому березі Дніпра на Херсонщині.

Фото: «Укренерго» / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1366
Читайте також
03.07.2023 09:31
Тетяна Кухоцька, для «Української правди»
1 145
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду