RT, ймовірно, платило американським праворадикальним інфлюенсерам за поширення російської дезінформації,— Мін'юст США

RT, ймовірно, платило американським праворадикальним інфлюенсерам за поширення російської дезінформації,— Мін'юст США

5 Вересня 2024
255
5 Вересня 2024
15:55

RT, ймовірно, платило американським праворадикальним інфлюенсерам за поширення російської дезінформації,— Мін'юст США

255
У розсекреченому обвинувальному акті Мін'юст стверджує, що співробітники російського державного телеканалу RT укладали контракти і контролювали поширення тез Кремля популярними правими американськими діячами.
RT, ймовірно, платило американським праворадикальним інфлюенсерам за поширення російської дезінформації,— Мін'юст США
RT, ймовірно, платило американським праворадикальним інфлюенсерам за поширення російської дезінформації,— Мін'юст США

Медіамережа зі штату Теннессі, яка виробляє шоу для відомих правих діячів, таких як Бенні Джонсон і Тім Пул, значною мірою фінансувалася російським державним телеканалом RT. Про це йдеться у федеральному обвинувальному акті проти двох співробітників RT, який оприлюднило Міністерство юстиції США, передає Wired.

Мін'юст стверджує, що американська компанія, ймовірно Tenet Media, розмістила в соціальних мережах сотні відеороликів, які просували схвалені Кремлем тези.

Під гаслом «Безстрашні голоси живуть тут» мережа Tenet Media об'єднує інтернет-творців, відомих своєю правою політикою, зокрема Бенні Джонсона, Тіма Пула, Дейва Рубіна та Лорен Саузерн.

На додачу до підписників окремих авторів мережі, які в сукупності налічують мільйони, сам Tenet Media може похвалитися більш ніж 315 000 підписників на ютубі і ще тисячами у фейсбуці, інстаграмі, X і тіктоці.

В обвинувальному висновку прокурори стверджують, що компанія та її засновники, які також не названі в обвинувальному висновку, але згідно з корпоративними документами та за даними видання є впливовими особами правого спрямування — Лорен Чен та її чоловік Ліам Донован, активно приховували зв'язки компанії з Росією від індивідуальних творців.

За даними Мін'юсту, медіакомпанія нібито отримала від RT близько 9,7 млн доларів. З них 8,7 млн пішли продюсерським компаніям трьох неназваних коментаторів, стверджується в обвинувальному висновку. 

Один із них, відомий як «Коментатор-1» — судячи з опису, це або Джонсон, або Рубін — нібито отримав контракт на 400 000 доларів на місяць за чотири щотижневі відеоролики.

Майже 10 млн доларів, які компанія нібито отримала від RT, «становлять майже 90%» коштів, що надійшли на рахунки компанії, стверджує Мін'юст.

Міністерство юстиції ідентифікує компанію як «US Company-1», але зазначає в обвинувальному висновку, що компанія описує себе як «мережу гетеродоксальних коментаторів, які зосереджуються на західних політичних і культурних питаннях». Це формулювання ідентичне опису на сайті Tenet Media.

Співробітники російського RT, яким США висунули звинувачення, Костянтин Калашников і Олена Афанасьєва, нібито працювали з Tenet Media над створенням сотень відеороликів, які підтримують цілі Росії. Їх звинувачують у змові з метою порушення закону про реєстрацію іноземних агентів і змові з метою відмивання грошей.

Видаючи себе за сторонніх відеомонтажерів, вони нібито брали безпосередню участь у діяльності Tenet  Media. Калашников, наприклад, «відстежував внутрішні комунікації й редагував контент», опублікований компанією, стверджується в обвинувальному висновку.

Афанасьєва, яка, як стверджується, використовувала фейкові імена «Олена Шудра» і «Вікторія Песті» під час роботи з Tenet  Media, «редагувала, розміщувала і керувала публікаціями» Tenet  Media, а також «здійснювала щоденне керівництво» співробітниками компанії. 

Робота Афанасьєвої з Tenet  Media, як стверджується, містила інструктаж компанії щодо розміщення проросійських точок зору, таких як просування теорії змови про те, що Україна і США несуть відповідальність за березневий теракт у музичному закладі в Москві.

В обвинувальному висновку стверджується, що засновники знали, що працюють з громадянами Росії, і не зареєструвалися в Генеральній прокуратурі США «як іноземний агент, як того вимагає закон».

Нагадаємо, що напередодні Міністерство фінансів США ввело санкції проти медіагрупи «Россия сегодня» та її дочірніх компаній: «РИА Новости», RT, Ruptly і Sputnik, а також проти хакерського угруповання RaHDit. Санкції запроваджено через втручання цих структур Кремля у президентські вибори 2024 року.

Читайте також: 

Ілюстрація: politico.eu

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
255
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду