Видання Vsim.ua виграло апеляцію проти віцемера Хмельницького

Видання Vsim.ua виграло апеляцію проти віцемера Хмельницького

29 Серпня 2024
485
29 Серпня 2024
14:11

Видання Vsim.ua виграло апеляцію проти віцемера Хмельницького

485
Василь Новачок вимагав від редакції спростувати опубліковану в медіа інформацію і раніше виграв суд першої інстанції.
Видання Vsim.ua виграло апеляцію проти віцемера Хмельницького
Видання Vsim.ua виграло апеляцію проти віцемера Хмельницького

Хмельницький апеляційний суд задовольнив апеляційну скаргу місцевого медіа Vsim.ua і скасував рішення суду першої інстанції за позовом заступника міського голови Хмельницького Василя Новачка про захист честі, гідності, ділової репутації та компенсацію моральної шкоди. Таке рішення суд ухвалив 27 серпня, повідомляє ІМІ.

Апеляційний суд відхилив обидва попередні рішення суду першої інстанції, а також відмовив у задоволенні позову Василя Новачка та стягнув судові витрати на користь видання в розмірі майже 2,5 тисяч гривень.

Колегія суддів оголосила лише резолютивну частину рішення, а повний його текст буде підготовлений протягом п’яти днів. Постанова набирає законної сили з дня її ухвалення та може бути оскаржена в касаційному порядку протягом 30 днів.

У липні 2023 року на сайті Vsim.ua вийшов матеріал «Новачок і мільйон гривень: деталі справи про привласнення бюджетних коштів». У публікації на основі даних з відкритих джерел ішлося про те, що в грудні 2021 року проти Новачка відкрили кримінальне провадження. За версією поліції, він організував шахрайську схему за участі ще чотирьох чиновників Хмельницької міської ради. За попередніми підрахунками, вони завдали шкоди бюджету на 1 млн гривень.

Працюючи над своїм матеріалом, журналісти Vsim.ua розшукали більше інформації щодо цієї справи, зокрема встановили імена чиновників міськради, яких Новачок залучив до схеми розкрадання бюджетних коштів.

У грудні 2023 року заступник міського голови Хмельницького Василь Новачок подав до суду позов проти ТОВ «Медіа-Холдінг "Всім"» про захист честі, гідності та ділової репутації. Він вимагав спростувати інформацію, яку видання опублікувало в липні 2023-го, а також відшкодувати завдану йому моральну шкоду в обсязі 500 тисяч гривень.

28 травня Хмельницький міськрайонний суд частково задовольнив позов Василя Новачка, визнавши інформацію в статті «Всім» недостовірною і такою, що порушує його права. Суд зобов'язав видання видалити статтю, спростувати інформацію та офіційно перепросити Новачка, а також виплатити йому 5 тисяч гривень компенсації за моральну шкоду.

Медіа не погодилось з таким рішенням суду і подало апеляцію.

У червні Хмельницький міськрайонний суд ухвалив додаткове рішення в цій справі. Суд частково задовольнив вимогу позивача про відшкодування моральної шкоди та постановив стягнути з медіа 20 тисяч гривень за правову допомогу та понад 2,2 тисячі гривень за судові витрати.

Фото з розгляду справи в суді: Альона Береза / ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
485
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду